RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

RocRail

Příspěvekod workous » čtv 08 říj, 2020 9:50 pm

Zdravím, asi týden jsem se snažil o to aby mne Rocrail poslouchal, ale vzhledem k tomu, že jsem PC lama, tak mi to moc nešlo - děkuji za konzultace s Romanem. Nakonec jsem dnes prolomil neposlušnost programu lépe řečeno snad už jsem to trochu pochopil. Mám na zemi položený tento test layout. Sestava je Roco 10764 + bazmek do USB se vstupem S88, modul S88 jsem vytvořil ze stavebnice prakticky se na tom nedá moc pokazit jen bacha na odporové pole osadit dle značky :).
Instalace programu doporučuji dle wiki.rocrail.net/ pak vše maká jak má podotýkám že jedu ještě na starých dobrých XP pack3. Program má možnost českého menu, takže pohoda.
Konfigurace v Rocrail (vlastnosti/ řídící jednotka)je Xnet, rychlost portu (který port to je najdete ve vlastnostech) 9600 toť vše restartovat uloženo. Dále vytvoříme pracovní prostor tím se spustí Roc server a už to frčí. Je dobré postupovat systematicky od kolejí/vyhybek/semaforu/detekce.....vše dobře označit pokud chcete něco změnit, tak hned než budou vytvořeny závislosti.Uvedený layout má vytvořeny 4 vlakové cesty a po zadání automatického provozu vlak pendluje mezi bloky. Zatím neřeším kde vlak zastaví to bude následovat + další funkce.Nevypadá špatně na to, že je to FREE. TC to není, ale 12 000tis do kapsy je dobrý.Třeba nakonec vyhodnotím, že to bude k prdu, ale kdo ví....dovedu si představit jak automatizace funguje na Milanových "Česko/Slovenský "CARENDT".

Mějte se workous.
Přílohy
Demo workous.JPG
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 09 říj, 2020 8:20 am

Před započetím řešení problematiky, kde vlak bude v bloku zastavovat, doporučuji se pověnovat kalibraci lokomotiv, a poté si nastudovat problematiku BBT (musí se povolit u každé lokomotivy).
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

RocRail - detekce bloky

Příspěvekod workous » pát 09 říj, 2020 8:53 am

Ještě k blokům, v tomto programu je třeba mít dva senzory obsazení na blok pak to funguje daleko lépe než z jedním. Roman uvádí v testech tři detektory pro přesnější zastavení ještě budu zkoušet,ale ty dva jsou minimum. Ještě by mne zajímalo, neřešil detekci úseků mezi bloky což si myslím musí být vzhledem k tomu, že pokud např. odepnutý vagon zůstane samo musí mít odpor na soukolí RocRail hlásí a vypne systém jako "ducha v úseku" :).
workous

Re: RocRail - detekce bloky

Příspěvekod Trixt » pát 09 říj, 2020 9:54 am

workous píše:Ještě k blokům, v tomto programu je třeba mít dva senzory obsazení na blok pak to funguje daleko lépe než s jedním.

To jsem si zpočátku myslel také, ale domnívám se, že po aktivaci BBT stačí i jen jen senzor v bloku. V rámci BBT lze totiž nastavit, jak bude konkrétní lokomotiva v daném bloku zastavovat. Chce to vyzkoušet.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod workous » pát 09 říj, 2020 3:20 pm

Děkuji ta tip vyzkouším a písnu...
workous

Příspěvekod workous » sob 31 říj, 2020 7:00 pm

Zajímavé video o kalibraci lokomotiv https://youtu.be/VBDYOv-XPyI
workous

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 04 lis, 2020 6:22 pm

Nevíte zda lze v Rocrail ovládat dvě výhybky současně?
Ideálně tak, aby byly pod jednou adresou.
Řeším problém "kolejové spojky", kdy obě výhybky jsou buď v poloze do odbočky nebo obě rovně.
Kdyby to nějak šlo je zapojit na jeden výstup z dekodéru, ale současně by byly zobrazené obě v plánu kolejiště.
Tomas Lebeda

Příspěvekod Trixt » stř 04 lis, 2020 7:08 pm

No, nevím zda to jde jednoduše, nikdy jsem po tom nepátral neb jsem to nepotřeboval, ale určitě by to šlo udělat tak, že pro druhou výhybku v tabulce akcí vytvořím akce pro "Rovno" a "Do odbočky" a u první výhybky pak v akcích (záložka hlavní) zadefinuješ, v závislosti na poloze této výhybky, jak se má druhá výhybka přehodit.
Trixt

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 04 lis, 2020 7:41 pm

Tento způsob jsem našel na rocrail forum.
Jen mi chvilku trvalo než jsem pochopil ty akce a tabulku akcí.
Nicméně jsem nakonec přišel na to, že je to jednodušší než jsem si myslel.
Když se dvěma výhybkám dá stejná adressa tak se v plánu rocrail přehazují současně po kliknutí pouze na jednu z nich.
Do teď jsem žil v domnění, že každá musí mít unikátní adresu, ale zřejmě to není pravda.
Tomas Lebeda

Příspěvekod Trixt » stř 04 lis, 2020 8:30 pm

Já mám na jednom výstupu dekodéru DR4018 pověšené dvě závislé výhybky. V plánu jsou pak nastaveny obě se stejnou adresou a jak píšeš, přehodí se obě, když se přehodí jedna. Jen každá musí mít jiný název. Já osobně šetřil dekodéry a DR4018 snese docela velké zatížení a MP1 zase tak moc neberou, takže jsou tam velké rezervy. ;)

Já jsem ale pochopil tvůj původní dotaz tak, že máš dvě výhybky, každou s jinou adresou a chceš je přehazovat tak, že když se přehodí jedna, přehodí se automaticky i ta druhá a tedy že je chceš ovládat jednou adresou.
Trixt

Příspěvekod Tomas Lebeda » čtv 05 lis, 2020 10:03 am

Trixt píše:Já jsem ale pochopil tvůj původní dotaz tak, že máš dvě výhybky, každou s jinou adresou a chceš je přehazovat tak, že když se přehodí jedna, přehodí se automaticky i ta druhá a tedy že je chceš ovládat jednou adresou.

Ano takto jsem taky ten původní dotaz myslel. To proto, že jsem zaměnil dvě veci. A to název výhybky, který musí být unikátní a adresu výhybky. U té jsem se taky domníval, že musí být unikátní, ale to není pravda.
Už jsem to našel i v manuálu úplně dole: https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=switch-int-en
Multiple switches at the same decoder output
The solution examples given earlier for this purpose as actions and / or scripts are no longer needed because several Switch objects in the Track plan can / may be defined with the same address data (address / port).
Tomas Lebeda

Re: RocRail - detekce bloky

Příspěvekod Tomas Lebeda » sob 14 lis, 2020 9:01 am

workous píše:Ještě k blokům, v tomto programu je třeba mít dva senzory obsazení na blok pak to funguje daleko lépe než z jedním. Roman uvádí v testech tři detektory pro přesnější zastavení ještě budu zkoušet,ale ty dva jsou minimum. Ještě by mne zajímalo, neřešil detekci úseků mezi bloky což si myslím musí být vzhledem k tomu, že pokud např. odepnutý vagon zůstane samo musí mít odpor na soukolí RocRail hlásí a vypne systém jako "ducha v úseku" :).

Podle manuálu je v Rocrailu doporučeno mít dva senzory na blok, aby bylo možné generovat událost enter a in.
Takže jsem se domníval, že pokud je např. staniční kolej jeden blok, je doporučeno rozdělit jí na dva detekované úseky. To ale není přesné.
V případě generování události in dojde k zastavení vlaku. BBT se generuje pouze v rámci události enter.
Takže já jsem například rozdělil staniční kolej v polovině, aby bylo možné zajistit stejně dlouhé detekované úseky z obou stran.
To má za důsledek, že lokomotiva zastaví v půlce staniční koleje. Příště si musím pořádně číst manuál před tím než začnu drátovat :).
Jako doporučené řešení pro detekci v bloku je v rámci Rocrail následující schéma.

|Plus-------------------------Block----------------------------Minus|
|-OffsetPlus--|--------------Platform--------------|--OffsetMinus-|
1 2 3 4 5

1 = ENTER sensor
2 = Start of platform -> REAR
3 = Center of platform -> CENTER
4 = End of platform -> FRONT
5 = IN sensor

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=loc-bbt-en

Tedy senzory by se podle doporučení měly provést na staniční kolej tři.
Jeden jako detekce obsazení na celé staniční koleji a na obou koncích další dva "bodové" detektory které budou generovat událost in
Nicméně s blokem budou vždy propojeny jen dva - detekce obsazení a koncový detektor generující událost in

Je tu, ale ještě jedna možnost a to použít pro modelové zastavení funkci BBT generate IN, které je umožňuje zastavit i v bloku který má pouze jeden senzor.
Nicméně je to postup který Rocrail moc nedoporučuje.
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=bbt-generate-in-en

Budu rád, když mi poradíte jestli jsem to nepochopil špatně a zda toto nelze nějak elegantně řešit.
Případně proč generování in v bloku s jedním senzorem není doporučené?
Jak toto řeší třeba TrainController?
Tomas Lebeda

Příspěvekod Trixt » sob 14 lis, 2020 11:11 am

Ahoj, Tome. Já myslím, že to co jsi napsal je naprosto v pořádku. Jak jsem zde již zmínil vícekrát, osobně mám všechny staniční koleje rozděleny na tebou zmíněné tři úseky. Jinak i když mám tři úseky, BBT mám aktivované. Používám ho i na kolejích se zmíněnými třemi senzory a to hlavně u osobních vlaků, kde nechci, aby mi vlak zastavoval až na konci staniční koleje, ale tak, aby cestující to měli přiměřeně daleko ke staniční budově. Nevím, proč RocRail generování "in" pomocí BBT nedoporučuje, dle mě funguje dobře.

Pokud máš staniční kolej rozdělenu na dva úseky, můžeš u "in" zkusit zatrhnout volbu "T2" a nastavit hodnotu "Event timer 2" a tím o daný časový úsek odložit vygenerování "in". Podmínkou ale je, aby všechny lokomotivy v dané chvíli měly shodnou rychlost, jinak zastaví každá jinde.

U TC je toto vše řešeno dle mě mnohem lépe. I zde je podmínkou správná kalibrace lokomotiv. TC si pak poradí dobře s blokem s jakýmkoliv počtem senzorů. Do bloku vložíš všechny senzory (stačí jeden) a pak u každého senzoru nastavuješ různé markery, jako je zastavení, brždění, změna rychlosti atd. Navíc lze u markerů nastavovat podmínky, pro jaké vlaky budou platit. Já myslím, že se to dá docela dobře pochopit z článku Martina Pinty viz. http://www.lokopin.wz.cz/digital/digital_railco_1a.htm kapitola bloky.

P.S: Jelikož znáš RR, tak ti doporučuji nainstalovat si demoverzi TC a vyzkoušet si ji. Do tajů ovládání pronikneš rychle. Demo funguje 30 dnů (ne kalendářních, ale 30 dnů, kdy ho zapneš). Možná ti ale vznikne problém jako mně, a to že po jeho vyzkoušení se ti nebude chtít k RR vracet. Zvláště když zjistíš, že i dva senzory v nádraží jsou v TC v pohodě. ;)
Naposledy upravil Trixt dne sob 14 lis, 2020 1:13 pm, celkově upraveno 1
Trixt

Příspěvekod mpinta » sob 14 lis, 2020 11:37 am

Jen bych to trochu opravil, doplnil.
U TC stačí v bloku jediný senzor, indikátor, tvořený proudovým detektorem. To obsáhne všechny potřebné standardní úkony, včetně dalších podmínek, např. na vlaky. To vše totiž řeší Markery.
Dva senzory jsou třeba pro indikaci pomocí jazýčkových relé, což je zastaralý a nepraktický způsob detekce.
Více senzorů u TC se také používá pro zvláštní, specifické případy, kdy chceme do bloku pouštet více vlaků, nebo pro případ velmi přesného zastavení (na mm).
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Tomas Lebeda » sob 14 lis, 2020 4:37 pm

Děkuji moc za odpovědi.
Musím říci, že do této chvíle jsem s RR neměl žádný zásadní problém.
Prostě mě jen překvapilo, že v manuálu je uvedeno, že doporučené jsou dva senzory na blok,
ale již tam chybí informace, že to je v podstatě jen pro jeden směr. Takže pro oba směry jsou potřeba tři senzory.
Když chceš využít celou délku staniční koleje pro zastavení vlaku, tak je potřeba mít krátké detekované úseky (nebo třeba optočidlo) na obou stranách a mezi nimi jeden dlouhý úsek.
Zřejmě postačí pouze ty dva úseky na stranách a ten uprostřed je jen pro detekci obsazení a pro zastavení není potřeba, což je ale pravda trochu zastaralý koncept.
Stejně jako Trix nechápu proč není doporučeno generování in pomocí BBT.
Tak to proti tomu doporučení vyzkouším a třeba se alespoň ukáží limity RR.
Nebo zkusím TrainController.
Tomas Lebeda

PředchozíDalší

Zpět na Software