RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod Norbit » sob 15 čer, 2024 9:18 am

Ahoj všem.

S digitálem začínámtak se mi prosím nesmějte. Prokousávám se zapojením a programováním. Kolejiště budu teprve stavět. Zajímala by mě jedna věc, na kterou jsem nenašel odpověď. Ve stanici budu mít sice dlouhé koleje, ale chtěl bych aby vlak, který tam vjíždí, začal brzdit už před první výhybkou. Ideálně kdyby šlo využít zpětné hlášení z vjezdového návěstidla (ale není to podmínka, můžu dát do kolejí klidně další senzor). Jde mi o to, že každý vlak bude vjíždět na jinou kolej. Každý blok má na sebe vázané senzory. Ale může být jeden senzor vázaný na více bloků?
Norbit
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 12 črc, 2012 4:27 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Zlámalík » sob 15 čer, 2024 6:54 pm

Neznám RocRail, poznámka jen drážní: podle tvaru zhlaví se obvykle brzdí na 40 km/h tak, aby všechny výhybky, které vlak projíždí "do odbočky" projížděl sníženou rychlostí. Přímou kolej může projet na volno i rychlostí traťovou, pokud to konfigurace stanice dovoluje. Tomu odpovídá i návěstění, ale to nechám povolanějším.
Doporučím prostudovat toto: https://masinky2003.wz.cz/navestidla.html
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Uživatelský avatar
Zlámalík
 
Příspěvky: 1997
Registrován: pát 14 led, 2011 10:39 pm
Bydliště: Košíkov

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 3:27 pm

Ahoj všem,
jsem začátečník v RR ale i tak se v tom docela prokousávám. používám Märklin systém a Märklin S88. postavil jsem kolejiště, které se mi podařilo komplet se synchronizovat s RR. problém nastal při spuštění automatického režimu. Ze dvou bloků se nastaví cesta ale loko se nerozjede i když ji spustím samostatně. Zkusil jsem virtuální režim a funguje vše. kolejiště zdravé podle kontrolora. z hlášení serveru jsem četl že cestu blokuje jedna výhybka a někdy , že cesta není nadefinována. Nerozumím tomu protože zpětně jsem kontrolou zjistil ,že cesta je směrovačem nadefinovaná. zkusil jsem nadefinovat jízdní řád a stále stejné . Na ostatních blocích vše funguje. tak kde je zakopaný čokl.Obrázek
Naposledy upravil Vesely.pisek dne čtv 20 čer, 2024 3:47 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 3:46 pm

Vesely.pisek píše:Ahoj všem,
jsem začátečník v RR ale i tak se v tom docela prokousávám. používám Märklin systém a Märklin S88.

Abych byl v obraze používáš tedy tříkolejnicový střídavý systém?
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 3:48 pm

Vesely.pisek píše:[https://photos.onedrive.com/photo/76E2683409C51452!s980505ef9e13451a95f2176e906490af?view=all]


Ještě jeden dotaz proč tenhle link v textu?
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 3:51 pm

přesně tak. Ve smyčkách neřeším polarizaci..ten link by mel být obrázek kolejiště. asi to tam dávám špatně
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 3:52 pm

Vesely.pisek píše:Ahoj všem,
......
Obrázek


Koukám, žes odkaz upravil, nicméně obrázek na Tvém osobním Onedrive od Microsoftu těžko uvidíme ;-)
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 3:55 pm

jsem nováček v tomto fóru a všeobecně se vracím k mému hobby po 40 letech. Rychle se učím a RR se mi zda jako dobra volba.
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 3:56 pm

Vesely.pisek píše:přesně tak. Ve smyčkách neřeším polarizaci..ten link by mel být obrázek kolejiště. asi to tam dávám špatně

Ano - pokud dáváš odkaz na něco co chceš sdílet pak musí být veřejně přístupný.

Jinak můžeš obrázek vložit přes přílohu - nahraje se sem do fóra.

viz obrázek.
Přílohy
Vlozeni prilohy na forum.jpg
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 3:59 pm

Vesely.pisek píše:jsem nováček v tomto fóru a všeobecně se vracím k mému hobby po 40 letech. Rychle se učím a RR se mi zda jako dobra volba.

To nemohu posoudit Rock Rail neznám, já se ptal v souvislosti s Tvým dotazem vedle ve vlákně na předělání ROCO mašin.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 4:04 pm

Snímek obrazovky 2024-06-20 130554.png
Trochu jsem se zamotal. Ale snad se budeme bavit už konkrétně
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 4:06 pm

zde je konkretni situace..Krokodyl ma nastavenou cestu Bk1 do Bk13 ale nejede
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » čtv 20 čer, 2024 4:09 pm

Zdenek Valter píše:
Vesely.pisek píše:jsem nováček v tomto fóru a všeobecně se vracím k mému hobby po 40 letech. Rychle se učím a RR se mi zda jako dobra volba.

To nemohu posoudit Rock Rail neznám, já se ptal v souvislosti s Tvým dotazem vedle ve vlákně na předělání ROCO mašin.

tento dotaz je už není relevantní. Po pátrání jsem zjistil, že je to dost opruz,
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Re: RocRail

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 20 čer, 2024 4:52 pm

Vesely.pisek píše:
Zdenek Valter píše:
Vesely.pisek píše:jsem nováček v tomto fóru a všeobecně se vracím k mému hobby po 40 letech. Rychle se učím a RR se mi zda jako dobra volba.

To nemohu posoudit Rock Rail neznám, já se ptal v souvislosti s Tvým dotazem vedle ve vlákně na předělání ROCO mašin.

tento dotaz je už není relevantní. Po pátrání jsem zjistil, že je to dost opruz,

Já si to úplně nemyslím viz vlákno, které jsi k tomu založil ;-)
viewtopic.php?f=7&t=14879
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2777
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: RocRail

Příspěvekod Vesely.pisek » pát 21 čer, 2024 7:56 am

Ahoj všem,
problém vyřešen.
Pro ty co by chtěli provozovat tříkolejný systém od Märklin, S88 od Märklin:
senzory na S88 jsou adresy na prvním modulu normálně číslovaný, na dalším modulu jsou dresy 1000 + číslo kontaktu další modul 2000 + číslo kontaktu atd.
centrální stanice od Märklin pracuje v RR na MBUS.S tim je spojeno definování zhlaví. dekodéry se zadávají ne do pole Adresa ale do pole Port. (Adresa = 0,Port=xx). To byl pro mne veškerý problém v RR. pokud jsem zadal dekodéry do pole Adresa tak zhlaví fungovalo pres RR , virtuální režim fungoval, automaticky režim fungoval částečně, protože cesta se na planu postavila v reálu taky, ale na plánu se zhlaví chovalo všelijak. To melo za následek, že RR radši loko na trasu neposlal. Opravou, jak jsem popsal výše, se vše sesynchronizovalo a vše běží jak má.
jen potřebuju poradit jak nejlépe ošetřit to aby lokomotiva snížila rychlost na zhlaví. Regulaci rychlosti lokomotivy všeobecně se stane to že se potom moc plouží.
Přílohy
Snímek obrazovky 2024-06-20 130554.png
Uživatelský avatar
Vesely.pisek
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát 29 bře, 2024 11:06 am

Předchozí

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník