at+ ESP01

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » sob 14 kvě, 2022 8:18 am

myslim, ze jsem prisel na toho zakopaneho psa :D :D
---
Po zapnuti napajeni je default "AT+CIPMUX=0" a proto jsou vsechny pokusy o praci na linkach, ERROR.
Teda jeden z prvnich prikazu MUSI byt "AT+CIPMUX=1"
Zase jedna z veci, ktere kazdy vi, jen ja ne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod look23 » sob 14 kvě, 2022 10:32 pm

Na ten stav se dá zeptat příkazem "AT+CIPMUX?" stejně jako u "AT+CWMODE?".
H0, ČSD epocha IV - z21start+MM, digitalizované analogové modely
look23
 
Příspěvky: 1014
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » ned 15 kvě, 2022 6:31 am

look23 píše:Na ten stav se dá zeptat příkazem "AT+CIPMUX?" stejně jako u "AT+CWMODE?".

ono je to vlastne stejne ako kazdy jiny procesor, musi se tomu nastavit pracovni podminky, teda inicializace.
Nove je to v tom, ze je nutne dodrzet posloupnost prikazu, coz procesory nevyzaduji.
Co je ale nejhorsi, je nutnost vyhodnocovat chybove hlasky a pokud nastanou, tak ako dal postupovat.
Opakovani prikazu vetsinou nepomaha.

EDIT: TOTO JE INICIALIZACE SERVERU, nepotrebujeme klienta
AT
OK
AT+CWMODE=2
OK
AT+CIPMUX=1
OK
AT+CIFSR
+CIFSR:APIP,"192.168.4.1"
+CIFSR:APMAC,"62:01:94:69:46:90"
OK
AT+CWSAP="TEST_WIFI","1234567890",5,0
OK

Na dalsi prikazy uz potrebujeme funkcniho klienta.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » sob 21 kvě, 2022 12:04 pm

uz jsem zase trosku dal, naprosto klicove je opravdu dobre napajeni, 2x AAA baterky uz jsou nevhodne. Pokud spadne napeti pod 2,8 V tak je to v kybli.
Idealni jsou 3x nabijeci AA NiCd (NiMh), ktere drzi dlouhodobo 3,6V, ty co tam jsou, uz drzi 4 den.
Klasicke baterky se pak nedaji pouzit, protoze davaji na zacatku 4,8V a to uz je asi moc.
Bal jsem se, ze pocatecni napeti 4,2V bude spatne, ale bez problemu. To vsak rychle spadne na stabilnich 3,6V.
---
Dost velky problem je pracovni kmitocet, kdy 3,686Mhz je pod hranici pouzitelnosti a musel jsem osadit 11,059MHz.
Pro napeti 3,6V je to na hrane, ale procesor to zvlada bez vypadku a problemu.
---
Problem bude krabicka, bud se bude muset dat vetsi anebo se budou muset akumulatory prilepit zespodu.
---
Pouzivam adapter Saleae na testovani.

ESP01.jpg
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » sob 21 kvě, 2022 6:39 pm

jen pro zajimavost reseni dvojitych uvozovek u prikazu AT:
S1$ = "AT+CWSAP= TEST_WIFI , 1234567890 ,5,0"
Replacechars S1$ , " " , "" "
---
Retezec S1$ se naplni s mezerami, kde maji byt uvozovky a prikazem Replacechars se vymeni mezery za uvozovky.
vysledek je S1$ = "AT+CWSAP="TEST_WIFI","1234567890",5,0", prvni a posledni uvozovky se zrusi pri vysilani.
Da se to udelat jinak pomoci trojitych uvozovek, ale toto mi pripada programatorsky cistejsi a prehlednejsi.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod fulda » sob 21 kvě, 2022 9:08 pm

Já bych tedy nechtěl snižovat sebevědomí studenta prvního ročníku střední školy, který už vynalezl replacement v řetězci a ještě nevynalezl escape charakter, ale nějak mi to nedává smysl.

Proč k tomu ESP01, na kterém běží 32 bit procesor s kapacitou flash 1MB, RAM 36 KB běžícím na 80 nebo 160 MHz přidávat ještě osmibit, běžící na 11MHz s kapacitou paměti flash 16 KB a RAM 2 KB ?
Není praktičtější celou aplikaci napsat do toho jednoho procesoru ESP8266EX? Že by si člověk ušetřil spotřebu na baterkách, starosti o to, jestli je v povolené toleranci napájení a tak?
Nakonec by to celé mohlo běžet z jednoho LiPol článku, jako třeba mobil.

A to nemluvím o tom to předělat na ESP32, tam jsou rovnou dvě core a poloviční spotřeba.

Mno, asi tomu nerozumím. Stejně je to mimo téma téhle konference.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4528
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » ned 22 kvě, 2022 5:09 am

Fuldo,
nemuze byt kazdy dokonaly jako ty, ja se proste ucim, je to pro mne nove a jinak.
Je to postupnost ve vyvoji a nejde delat hned to nejslozitejsi. Mozna casem dojde i na tu ESP32.
Ale ted je to pro mne nerealne a nemam dojem, ze by tu byla snaha pomoci s vyvojem.
---
Jdem na to trosku jinak, proste se mi moc nelibi svazanost s PC nebo s centralou s WiFi
Chcem udelat adapter, ktery se pripoji kdekoliv na sbernici Loconet a dokaze pripojit 5x WiFi ovladac do systemu.

EDIT:
ten procesor, podle tebe navyse, tam musi byt, ako jinak bych obslouzil graficky displej, klavesnici, enkoder a komunikaci.
ESP01 je proste malicky.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » pon 23 kvě, 2022 6:11 am

takto vypada vstup do Loconetu pro ovladace, konektor USB slouzi jen pro napajeni +5V.
Procesor je Atm162 se dvema USART, 16666B a 115200B
Tato deska dokaze prihlasit do systemu 5 ovladacu WiFi a pracuje s nima.

vstup.JPG
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » úte 24 kvě, 2022 8:24 am

celkem mne prekvapilo, ze chytre telefony vidi siet, kterou vytvari server s ESP01 a dokazi rozpoznat nazev a oznacuje se jako pripojene.
Co by se s tim dalo delat ?
Silno pochybujem, ze Engine Driver dokaze pouzivat prikaz AT+CIPSEND ?

EDIT:
jinak u Engine driver se vubec nelibi, ze pouziva nazev loko a ne adresu DCC.
Musi se to nasledne dohledavat a to je zbytecna prace navyse.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » úte 24 kvě, 2022 10:34 am

ono to funguje s chytrym telefonem !!!
To snad neni pravda, jake mam stesti :D :D

0,CONNECT
+IPD,0,20:NEngine Driver 2265
+IPD,0,4:SV0
+IPD,0,5:SS56
+IPD,0,3:Sr
+IPD,0,5:SV14
+IPD,0,5:SV13
+IPD,0,15:SV14
SV17
SV20
+IPD,0,35:SV27
SV33
SV40
SV44
SV50
SV53
SV55
+IPD,0,5:SV60
+IPD,0,5:SV63
+IPD,0,5:SV61
+IPD,0,5:SV58
+IPD,0,30:SV56
SV54
SV46
SV41
SV34
SV25
+IPD,0,5:SV21
+IPD,0,4:SV2
+IPD,0,10:SR0<;>S56
+IPD,0,10:SR1<;>S56
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » stř 25 kvě, 2022 6:13 am

dnes jsem sehnal druhy tablet s Engine driver a vyzkousel pripojit dva ovladace na jednu stejnou IP adresu.
Funguje to, Engine vyuziva kanaly 0-4 na ESP01, teda je predpoklad, ze zvladne 5 chytrych telefonu.
---
+IPD,1,5:TV44
+IPD,1,10:TR0<;>S12 ;dopredu kanal 1
+IPD,1,10:TR1<;>S12 ;dozadu kanal 1
+IPD,0,4:TV0
+IPD,0,17:SV0
GV0
Tr
Sr
Gr
+IPD,0,2:Q ;ukonceni komunikace
0,CLOSED ; zruseni kanalu 0
+IPD,1,4:TV0
+IPD,1,8:SV0
GV0
+IPD,1,9:Tr
Sr
Gr
+IPD,1,2:Q ;ukonceni komunikace
1,CLOSED ;zruseni kanalu 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » čtv 02 čer, 2022 6:58 am

Ahoj,
pouziva nekdo Engine Driver bez JMRI,
teda je primo pripojen na server, treba s ESP01 ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » úte 07 čer, 2022 6:52 am

tak jsem zase kousek dal.
esp+.JPG

zleva : USB na dobijeni LiPol, klavesnice, display ST7735S, enkoder, pripojka na LiPol 3,6V a ESP01.
Pod klavesnici je pripojka na Saleae.
Pod plosnym spojem je prostor 40x30x5 mm, kde se vejde AKU LiPol 500mA/hod.
Jeste nemam doreseny stav snizeneho napajeni, aby to dele vydrzelo.
---
Mam kompetni program na ovladani ovladace bez vysilani, kdy se zatim nemuzu rozhodnout mezi vlastnim
kodovanim a okopcenim od EngineDriver. Pracujem na obojim.
Zatim mam jen napisany program na spojeni se serverem, ktery dokazem sledovat na snifferu.
---
Jsem na rozpacich okolo FREMO, kde se zakazuje prima volba adresy na ovladaci.
Budem muset pouvazovat nad zamknutim volby adresy, abych tuto podminku splnil.
Jak to vlastne FREMO resi dnes okolo chytrych telefonu ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod sidlo » úte 07 čer, 2022 8:00 am

zdeno píše:Jsem na rozpacich okolo FREMO, kde se zakazuje prima volba adresy na ovladaci.
Budem muset pouvazovat nad zamknutim volby adresy, abych tuto podminku splnil.
Jak to vlastne FREMO resi dnes okolo chytrych telefonu ??

Pochybuji, že to FREMO řeší, nepotřebují to. Pokud chceš účinně zabránit změně adresy ovladačem, tak to musíš řešit na straně serveru.

zdeno píše:Mam kompetni program na ovladani ovladace bez vysilani, kdy se zatim nemuzu rozhodnout mezi vlastnim kodovanim a okopcenim od EngineDriver. Pracujem na obojim.

Pokud uděláš pouze vlastní protokol, tak tě čeká cesta TCS-RC http://www.zavavov.cz/cz/tcs-rc/. Zavavov musel pro zvýšení atraktivity dodělat protokol Z21.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3221
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: at+ ESP01

Příspěvekod zdeno » úte 07 čer, 2022 8:57 am

sidlo píše:Pokud uděláš pouze vlastní protokol, tak tě čeká cesta TCS-RC http://www.zavavov.cz/cz/tcs-rc/. Zavavov musel pro zvýšení atraktivity dodělat protokol Z21.

Myslim si, ze neni problem zabudovat oboje. To ukaze cas.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2364
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků