Petr Zatrepalek píše:Na můj vkus máš moc velký kontrast mezi tou suchou trávou a "svěží" trávou pod křižovatkou polní cesty a silnice (nepřijde mi to moc přirozený, tak náhlý přechod mezi suchou trávou a svěží, zelenou!)
Jsem si toho vědom. Bohužel jak už to bývá, nejvíc to vylezlo na fotce. Ono to v reálu nevypadá tak hrozně jako na monitoru. Až později jsem zjistil, jak důležité je při práci s foliážemi světlo. Zatímco večer při umělém osvětlení vypadají všechny stejně, vyleze druhý den slunce a rozdíly jsem obrovské. Tohle bylo právě focené při přirozeném denním světle. Má to představovat louku a nad tím jsou takové polosuché keříky na svahu tělesa náspu. Pokusím se s tím něco vymyslet. Možná ten přechod trochu zamaskuju nějakou nízkou dřevinou. Tak aspoň nebude vidět celá čára rozhraní.
Petr Zatrepalek píše:Co mě ale opět naprosto drtí, je tohle: foliáže, kolej, štěrk, sloupy ze nemálo peněz, fůra práce navíc k tomu, ale na podstavci se šetří! To kuchynské prkénko, navíc nenatřený a nezalakovaný je jak pěst na oko, navíc ne příliš kvalitně nabarvený polystyren - je vidět jak si to na sebe skládal. Tohle kazí naprosto vše co jsi udělal. bohužel nejsi tady na foru první ani poslední, kdo tyhle strašný chyby dělá... Ať už na modulech, dioramatech, rámech kolejiště atp!
Původní plán byl takový, že podklad bude tvořit zhoblované prkno (což je, odhalil jsi i zuby po hoblovačce, dobrý postřeh

) a boky polystyrenu oblepím balzou. Ale balza co mám doma není dost dlouhá aby stačila na celou delší stranu, takže bych ji musel nastavit, což se mi nepozdávalo. Oblepení papírem je taky cesta. Něco s tím udělám...
Nejvíc mě ranilo právě to "prkýnko". Ono se mi totiž po nějakém čase prohlo vlivem změny vlhkosti, takže na jedné straně je i mezera mezi dřevem a polystyrenem. Na fotkách je to bohužel taky vidět.
Myslíte, že mám to prkno odtrhnout a dát dospod něco jiného?
Petr Zatrepalek píše:Fíkus píše:Mě se nelíbí vůbec ta silnice - chtělo by jí to udělat aspoň kapku "rovnou" tenhle radius je dost divnej. Nicmeně věřím, že dle toho, co je nafotkách, jsi teprv v půlce cesty a bude se dolaďovat...

No ten radius bych bral jako úlitbu malému prostoru. Pokud se tam pro focení nebude dávat velký auták, ale jen třeba motorka nebo osobák, tak to projde. Nezapomínat, že středobodem diorámy má být vždy kolejové vozidlo!
K té silnici - není to klasická silnice 1. až 3. třídy. Je to taková ta místní silnička mezi dvěma vesnicemi, šířka nějakých 4-5 metrů, takže se tam s bídou vyhnou 2 osobáky a náklaďák už ne. Prostě pro zemědělce aby se dostali na pole. Na těchto silničkách jsou ostré zatáčky, nepříznivé sklonové poměry. Já myslím, že ten poloměr není tak úplně mimo. Předtavme si, že trať vede po vrstevnici ve svahu. Silnice trať překoná víceméně kolmo, ale nemůže pak padat po spádnici, takže za obloukem klesá napříč svahem taktéž. Takhle nějak jsem to zamýšlel.
Chtěl jsem, aby na diorámatu bylo dost prostoru pro umístění i většího vozidla a přejezd s okolím byl pouze na straně. Nechtěl jsem, aby mi lokomotiva nebo vagon stály při focení na přejezdu. To na mě působí hodně staticky a nepřirozeně.
Navíc jsem vypozoroval, že u silnic se v modelu trochu zmenšuje šířka, protože přesný přepočet vede k příliš masivnímu prvku v modelu. Na diorámatu tím spíš. Jelikož silnice je liniová stavba, měla by tak vypadat? Když u ní nuceně zkracujeme délku, uberem i šířku.
Každopádně pánové díky za výtky. A taky že vím, že se něco i povedlo. S tou kompozicí jsem si hrál na papíře dost dlouho, aby to působilo vyváženě, nepřeplácaně a přitom zajímavě.