modely Hobby

Popisy modelů, odkazy na recenze, srovnávací testy.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Doja » úte 16 zář, 2008 7:25 am

George V. píše:Nejsem počítač nýtů, zjednodušené detaily mi nevadí, ale pokud má model podvozky a kola z úplně jiné mašiny, je to pro mne zásadní problém... Když už mám zapaltit pár tisíc za model, chci aby byl maximálně věrný. Kdybych si chtěl jenom jezdit, koupím si mašinku Tomáše...

Vdyť se bavíte o Hobby verzích. Tam to moc tisíců nebude. U profi je vše jak má být, samozřejmě ale už za více tisíc.
Doja

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 16 zář, 2008 8:16 am

George V. píše:Nejsem počítač nýtů, zjednodušené detaily mi nevadí, ale pokud má model podvozky a kola z úplně jiné mašiny, je to pro mne zásadní problém... Když už mám zapaltit pár tisíc za model, chci aby byl maximálně věrný. Kdybych si chtěl jenom jezdit, koupím si mašinku Tomáše...

Jenže jak píše Doja jedná se o HOBBY model tedy u něj nelze očekávat, že by musel něčemu odpovídat a jak je vidět tak to výrobce udělal.
Dal mu co měl po ruce a tak vznikl model pro děcka na hraní s dobrými jízdními vlastnostmi - co víc si může spotřebitel přát. :wink: :wink: :wink:
Zdenek Valter

Příspěvekod Jarda » úte 16 zář, 2008 5:45 pm

Může mi prosím někdo vysvětlit, jaký by měl být průměr kol nebo v co je na Herkulesu od Trixe špatně ? :roll: :roll:
Jarda

Příspěvekod George V. » stř 17 zář, 2008 9:09 am

To Zdeněk Walter:

Akorát, že Kvasha tvrdil, že Hobby model nemá...

To Jarda:

Hercules od Trixe má jiné podvozky, než by měl mít. Tyhle trixí podvozky patří pod lokomotivu řady 185 DB, která je elektrická, z čehož také vyplývá větší průměr kol. Tohle už jsem tady ale psal.

Dá se udělat hobby model a hobby model. Třeba model Herculesu od PIKA se od "profi" modelu liší jenom zjednodušením pár detailů (např. madla na kabině jsou jen naznačena), jednodušším provedením kol, třípólovým motorkem bez setrvačníků (náročnější modelář může vyměnit), absencí plnohodnotné KKK a pouze bílým osvětlením. Jinak výlisek kastle včetně nástřiků a potisku odpovídá profi modelům, stejně tak rozměry modelu včetně rozvorů a průměrů kol. Takže když vedle sebe postavíš model od Roca a PIKA, na první pohled je nerozeznáš (a na kolejišti už vůbec ne), kdežto u toho Trixe tě ty podvozky hned praští do očí. A to PIKO dneska stojí necelých 1600,- Kolipak stojí TRIX?
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Trix Hobby

Příspěvekod Doja » stř 17 zář, 2008 10:34 am

Trix má také hobby verze. Je vybaven dcc dekodérem selectrix a svítí jenom bílou. Ceny jsou kolem 2500,- Kč i s DPH. A to třeba Hercules a BR185.
Doja

Příspěvekod kvasha » stř 17 zář, 2008 11:41 am

ono u Trixe je nutné si dávat pozor na kus od kusu: Oficiálně totiž Trix žádné hobby modely neprodukuje. To co je vnímáno jako hobby jsou vlastně Toys. A to už je setsakramentský rozdíl v provedení. Je pravda, že většina lokomotiv ze startsetů Trixe svítí pouze bílým světlem. Tady ale definice hobby (v pojetí Piko) končí. Další uváděné položky (kkk, detaily karoserie, karoserie samotná ...) je individuální záležitost. Ten model co mám já, taky původně vycházel ze setového modelu, ale má určité odlišnosti, hlavně v detailech typu, madla, stěrače, hadice apod. a taky si myslím, že je kvalitněji/přesněji stříkán. Možná je to jen subjektivní dojem pod tlakem hledání rozdílů. Zkusím si půjčit ten setový a nafotit makrem detaily.

Hlavní rozdíl mezi porovnávanými modely Piko a Trix je v karoserii, která je u Trixe kovová ! A to je vyčísleno v penězích cca 300 CZK.
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod George V. » čtv 18 zář, 2008 5:59 am

Mně plastová kastle nevadí. Ona má i své výhody. Ať už možnost lepšího zpracování detailů, snadné lepení, kdyby něco, a hlavně - časem se neoloupe lak.
George V.

Příspěvekod michal_n_cz » úte 23 zář, 2008 2:18 am

kvasha píše:Hlavní rozdíl mezi porovnávanými modely Piko a Trix je v karoserii, která je u Trixe kovová ! A to je vyčísleno v penězích cca 300 CZK.

Já tu kovovou kastli konkretně u těchto dvou Trixích lokomotiv nevidím jako výhodu, podvozky/převodovky jsou narozdíl od např. Roco plastové:-) Ty modely jsou dosti podobné v tom, ať to nazveš hobby nebo toys, Piko nebo Trix, Herkules i 185 a její klony - jsou prostě v něčem ošizené, aby byly laciné. A každý s těchto výrobců na jednotlivém modelu šetřil na něčem jiném. Především všechny mají hooooodně obyčejný motorek - takový chrastící s jednorázovými kartáčky. Já osobně mám třeba problém s těma BR185 od Trixe s dekodérem - všechny v DCC provozu cca mezi 39 a 41 jízdním krokem cuknou a to jak při zrychlování tak při brždění. V analogu jezdí perfektně. Dekodér je docela velký plošňák napájený přímo na tom obyč motorku. To jsou v tom tomto lepší ty dva typy co bývaly jen ve startsetu (červená BR185 dvousmetáková a SBB Re482 čtyřsmetáková) mají aspoň místo dekodéru plošňák s rozhraním pro standartní dekodér. A cena setu = plus minus cena lokomotivy s tím dekoderem. Takže můj závěr - raději jednu pořádnou od Roco než tři hračkové Trix o Piko ani nemluvě.

Fakt vážně - dám hned tři Trixí funglovky 185 a klony za jednu Roco čtyřsmetákovou DB, RailioN, BLS, SBB...

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod kvasha » úte 23 zář, 2008 9:30 am

já s tebou naprosto souhlasím. Já sám mám jen několik "hobby" mašin.

- Dvě ze stratsetu Piko, který jsem dostal asi před 4 lety jako recesistický dárek, který mě měl opět postrčit k návratu k tomuto koníčku :-) u nich nelze vůbec hovořit o nějakých jízdních vlastnostech :-(
Obrázek
Obrázek

- pak mám jednoho Herculese z té levnější řady Trixe:
Obrázek

- jedno RTC-čko od Roca ze startsetu. tady jsem vyměnil dekodér a jezdí perfektně !!!!
Obrázek

- další Trix "hobby":
Obrázek
Obrázek
kvasha

Příspěvekod kvasha » úte 23 zář, 2008 9:38 am

michal_n_cz píše:Já osobně mám třeba problém s těma BR185 od Trixe s dekodérem - všechny v DCC provozu cca mezi 39 a 41 jízdním krokem cuknou a to jak při zrychlování tak při brždění. V analogu jezdí perfektně.

Obvyklý problém Trixáckých SX dekodérů. V některých případech je nutné přeprogramovat CV i u plnohodnotných motorů/modelů. Zdá se mi, že už úplně o něčem jiném jsou dekodéry se soft-drivem. Zatím mám jen pár krátkých "srovnávacích testů", ale zdá se, že u nich tento problém není.
kvasha

Příspěvekod michal_n_cz » úte 23 zář, 2008 2:23 pm

kvasha píše:Obvyklý problém Trixáckých SX dekodérů. V některých případech je nutné přeprogramovat CV i u plnohodnotných motorů/modelů. Zdá se mi, že už úplně o něčem jiném jsou dekodéry se soft-drivem. Zatím mám jen pár krátkých "srovnávacích testů", ale zdá se, že u nich tento problém není.

Problém je v tom, že v těhle lokomotivách je dekodér, co se u něj nedá individuálně nastavovat rychlostní křivka.
Soft-drive je super-de-luxe - chválím a doporučuji. Tam jsou dekodéry lepší, ale raději instaluji Zimo a je klid...

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » úte 23 zář, 2008 2:32 pm

kvasha píše:jedno RTC-čko od Roca ze startsetu. tady jsem vyměnil dekodér a jezdí perfektně !!!!

No ta je sice ze startsetu, předpokládám v tomto případě slušný plnohodnotný model. Ale přesně - v Roco Startsetu nečekejte kvalitní dekodér - většinou nějaký starší typ od ESU - Roco dekodery nebrat - stejně je Roco nevyrábí, ať si je strčí...
Michal N.
michal_n_cz

Am 843

Příspěvekod George V. » stř 29 dub, 2009 9:02 am

Před časem se v této rubrice psalo o problémech s digitalizací Hobby modelu Am843 od PIKA. Já jsem se do digitalizace modelu pustil také a model jsem osadil dekoderem Lenz Silver. První problém byl s umístěním dekodéru, pro který je na výrobcem určeném místě pod kabinou málo místa a bez rozebrání a troše ruční práce pilníkem je nelze využít. Toto jsem dělat nechtěl, tak jsem využil maximální délky kabelů k dekodéru a tento ponechal "volně ložený" v kratším představku lokomotivy. Pak následovalo oživování. Model má naprosto odlišné chování od jiných Hobby lokomotiv od Pika (BR185, Hercules), kde problémy takřka nebyly. Model se rozjíždí v první třetině rychlostního rozsahu docela trhaně. Lze to trochu korigovat nastavením CV50. Nejlépe model reaguje na mód 5, zapnutí fce děliče EMF je naprosto bez efektu (na rozdíl od např. BR 185 - dekoder Standard). Netuším, kde je problém. Motorek se zdá být stejného provedení, jako u Herculese, nebo BR185. Rozdíl je zřejmě v provedení odrušení, které je realizováno na desce plošného spoje a je tam navíc na můj vkus poněkud mnoho odpůrků (některé samozřejmě patří k LED osvětlení). V dohledené době by mi měla přijít ještě jedna G1700 (LTE), tak zkusím digitalizovat i tu a uvidím...
George V.

Re: Piko Am 843 & Lenz Silver

Příspěvekod michal_n_cz » stř 29 dub, 2009 9:57 am

George V. píše:Motorek se zdá být stejného provedení, jako u Herculese, nebo BR185. Rozdíl je zřejmě v provedení odrušení, které je realizováno na desce plošného spoje a je tam navíc na můj vkus poněkud mnoho odpůrků (některé samozřejmě patří k LED osvětlení). V dohledené době by mi měla přijít ještě jedna G1700 (LTE), tak zkusím digitalizovat i tu a uvidím...
Může to bý jiným provedením tlumivek jak píšeš - zkus je natvrdo proskratovat nebo vyhodit a nahradit vodičem. Já jsem dával kamarádovi Silver do BR55 (taky Piko hobby), tam jsem tlumivky sice nakonec nechal, ale byl tam jiný problém - špatně spájený spoj - studeňák právě u té tlumivky - chovalo se to divně. Stačilo to jen lokalizovat a příslušný spoj prohřát páječkou.
Pak se mi taky stalo (BR94 Fleischmann novější provedení s konektorem), že na plošňáku ze spodu byla navíc taková kapička cínu co nespolehlivě propojovala jednu stranu sbírání s jedním polém od motorku - normálně v analogu to samozřejmě nevadilo protože te samý spoj byl v propojen propojkou co je místo dekodéru. S dekodérem na programovací koleji se lokomotiva kupodivu chovala korektně, vše šlo bez problému načíst a programovat, ale na trati to v dekodéru velice nezdravě škvrčelo - MX62 naštěstí to ustál, kapičku cínu co byla navíc jsem jen odloupnul a vyřešeno.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod George V. » stř 29 dub, 2009 10:36 am

Tak u těch mých dalších PIKO Hobby snad ani tlumivky nejsou, jenom kondíky... Na rozdíl od Am843. Tam jsou na plošáku dva černý hrnce, ale kondíky (alespoň v nějakém typickém tvaru) jsem si nevšiml. Možná, že jsou v SMD...
George V.

PředchozíDalší

Zpět na Recenze modelů