od George V. » stř 02 dub, 2008 7:50 am
Dostal se mi do ruky model vozu Lgns (dvounápravový kontejnerový vůz) z produkce firmy PIKO, edice HOBBY. Než jsem jej zakoupil, bádal jsem nad tím, jestli jsou kontejnery odnímatelné, neboť jsem netušil, jak by se mohlo do tak subtilního podvozku vejít závaží. Kontejnery opravdu odnímatelné jsou a navíc jsou snadno zaměnitelné za jakékoliv kontejnery z produkce firmy PIKO. Na podvozku se nachází spousta otvorů, do kterých se dají "zakotvit" což umožňuje velkou variabilitu možností. Protože má vůz poměrně velký (pevný!) rozvor, je nutné aby byl i dostatečně těžký. Konstruktéři to vyřešili konstrukcí šasi z kovového odlitku, což je asi jediným příznakem, díky poměrně neostrým hranám, že vůz patří do kategorie Hobby. Můj vůz "patří" společnosti NS Cargo, na kontejneru je nápis Hamburg Sud. Nápisy jsou provedeny velmi kvalitně, včetně těch, které se nacházejí na rámu vozu. Vůz je opatřen dvojkolími o průměru 10,3mm, které jsou uloženy v plastových "ložiskových domcích". Ty jsou vsazeny spolu s pružinami do kovových rozsoch, které jsou integrální součástí šasi. Detaily šasi jsou z plastu a jsou do kovového šasi dosazeny. Zajímavé jsou stupačky posunovače, které jsou ve spodní části vroubkaté, což naznačuje, že u skutečného vozu jsou vyrobeny z "mřížového profilu". Tento detail je na kategorii Hobby velmi neobvyklý a nevyskytuje se často ani na modelech "profesionální" kvality. Další zajímavostí je i provedení šachty krátkého spřáhla. Mechanismus je velmi malý, na délku má jen 1,5 cm a je celý skryt v šasi vozu. Co se týká jízních vlastností, zatím jsem neměl moc možností, jak je vyzkoušet. Jen jsem si zkusmo postavil dva protisměrné oblouky o poloměru 360mm a zkusil jsem, jak je projíždí ve spojení s jedním dvounápravovým a jedním čtyřnápravovým vozem (oba "nové" konstrukce). Výsledek byl uspokojující.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....