IGRA - Výpravné budovy HÉV/MÁV 3. a 2. kategórie

Popisy modelů, odkazy na recenze, srovnávací testy.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

IGRA - Výpravné budovy HÉV/MÁV 3. a 2. kategórie

Příspěvekod durik6 » úte 27 srp, 2024 3:25 pm

Ahoj,
Moja otázka sa týka Laser-cut stavebníc výpravných budov IGRA na Slovensku, ktoré by mali byť podľa skutočných existujúcich predlôh a asi podľa uhorských normálií (priznám sa, že ja sa v histórií železníc vôbec nevyznám)
Jedná sa o stavebnice Rajec, Prievidza, Trenčín predmestie a posledne Halič.
Stále mi na tých budovách niečo proporčne nesedelo, preto by som sa chcel spýtať najskôr niekoho, kto sa v tom vyzná lepšie ako ja, či je moja teória pravdivá (predtým ako s tým pôjdem za IGRou...)
Opticky mi nesedí výška dverí a okien na prízemnom podlaží. IGRA ich má na výšku 6 okrasných ostení, ale podľa reálnych stavieb by ich malo byť 7. Aj vzdialenosť medzi horným okrajom dverí/okien a prvou rímsou je u IGRy príliš veľká.
Výška prízemia je v reále aj u IGRy 9, to vyzerá byť v poriadku. Aj poschodie vyzerá byť OK. Len tá výška dverí a okien na prízemí je nízka ...

Môj nákres pre lepšiu predstavu a fotky reálnych budov: (fotky asi z vlaky.net, IGRA a novohradske.sk)
Obrázek

Ak je moja teória pravdivá, potom sú doteraz vyrobené stavebnice všetky zle .... čo je veľká škoda, hlavne aj posledná Halič z minulého roka...
Prosím o potvrdenie alebo vyvrátenie (stavebnice som zatiaľ nestaval, vychádzam len z fotografií a nákresov)

Ak som niekde niečo nepresne uviedol, rád opravím
Ďakujem
Naposledy upravil durik6 dne stř 28 srp, 2024 8:42 pm, celkově upraveno 1
durik6

Re: IGRA - Výpravné budovy HÉV/MÁV 3. a 2. kategórie

Příspěvekod Ivan » stř 28 srp, 2024 2:21 pm

Úplně na tvou otázku neodpovím, ale přidám zkušenost s jinou budovou od Igry, a to 16/H, kterou dělají snad všichni výrobci.
Já si ji dost upravil a řešil jsem rozměry. Hlavní problém stavebnice je, že jsou horní okna moc nízko, čili mezera mezi spodním a hornimy okny by měla být o 1.5-2mm větší (přesně si to už nepamatuji).
Takže obdobný problém může být i u tebe a dle fotky to vypadá, že je ta mezera pro změnu moc velká.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod hank » stř 28 srp, 2024 4:00 pm

Podle normálie HÉV to má Igra správně až na tu výšku římsy nad přízemními okny/dveřmi. Otázka je, jestli byly normálie MÁV a HÉV stejné. Detailní normálii MÁV tu nemám.

hev.jpg
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod durik6 » stř 28 srp, 2024 8:31 pm

Podľa mňa to nie je správne ani podľa normálie HÉV ani podľa skutočných výpravných budov.
Tu je porovnanie modelu Prievidza a normálie HÉV. Na oboch podlažiach sú okná nižšie o jednu kachlicu okrasného ostenia a prvé podlažie modelu je o jednu kachlicu celé nižšie.
Pri porovnaní so skutočnými výpravnými budovami je výška prvého podlažia a aj výška okien v prvom podlaží OK, výška prízemia je asi tiež OK, ale dvere a okná na prízemí sú stále o jednu kachlicu nižšie/menšie, preto je tam taká neprirodzene veľká medzera po prvú rímsu ...
Obrázek
durik6

Příspěvekod hank » stř 28 srp, 2024 8:45 pm

durik6: Ano, máš pravdu.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » čtv 29 srp, 2024 4:37 am

Ono je taky otázka, jak moc odpovídá ten novodobý výkres skutečné budově. Vhodnější tedy porovnat s fotkou nebo reálnými mirami. Ovšem ty dveře vypadají fakt jinak,takze nějaká disproporce tam bude.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Zpět na Recenze modelů