Ostravsko

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Ostravsko

Příspěvekod zdeno » stř 30 kvě, 2012 3:26 pm

Jinak kdesi jsem videl falesny strop. Uz nevim kde, ale mel to udelane na konzolich a vytahoval to elektrickym vratkem na ocelovych lankach. Mel obrovskou vyhodu, ze mel vysoke stropy, myslim, ze to bylo 280cm a tak se to tam krasne veslo.
---
Ale je to uz hodne let dozadu, hadam 20 a tak nevim, kde jsem to videl. Byl to cisty analog a mel tam i pracovni prostor, ktery neuklizel, jen to vsechno vytahnul nahoru pod strop. Pamatuji si, ze vaha byla okolo 300kg.
zdeno

Příspěvekod harttman » stř 30 kvě, 2012 3:43 pm

BaWiS píše:
harttman píše:...V tom já právě ty panelákové modeláře lituju a zároveň obdivuju.

Já jsem v poslední době prolézaval fóra a stránky ve snaze najít někoho, kto je z paneláku a má to vychytané a fakt je ten, že ti co mají doma kolejiště, staví pořád moduly a pod, tak mají rodinný barák a tudíž zázemí. (Snad jen jedině VoVo :D ale ten kolejiště nestaví). A rozhodně se toho nechci vzdát, a tak prostě hledám nějaký nápad. Říkám, nejhorší je to dokolečka točící se vytahování-sklízení-uklízení. A to ani blbou garáž nemám. Dokonce jsem přemýšlel nad zahradním domkem (takové ty dřevěné pěkné kůlničky), ale stejně nemám pozemek :D

Tak to já mám zase opačný problém. Místa na kolejiště mám celkem dost, ale vůbec nemám představu jak začít. Zkoušel jsem nakreslit hafo plánků ale všechny skončily v koši. Zkoušel jsem to i ve WinTracku ale nedobral jsem se k žádnému výsledku. Já holt nemám tu výtvarnou představivost. Tak jsem si postavil aspoň takové menší zkušební kolejiště na kterém testuju všechny ty elektronické udělátka co si tu zbastlím a doufám že mně někdy políbí můza nebo se na netu někde objeví plánek v H0 který by mi přibližně sednul do mého prostoru.
harttman

Příspěvekod milan ferdián » stř 30 kvě, 2012 4:20 pm

harttman píše:doufám že mně někdy políbí můza

Jo,jo o tomto děvčeti vím své.. :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod BaWiS » stř 30 kvě, 2012 6:33 pm

harttman píše:.. ale vůbec nemám představu jak začít.

Tak tohohle se obávám taky, kde vezmu inspiraci, při stavbě mých prvních modulů (aby nebyly tuctové, nudné, nebo ohrané téma). Když se dívám někdy na weby, tak se divím, kde ti lidi na to chodí :D Ale asi je nejlepší to probrat s pár lidma a třebas někoho něco zajímavého napadne. Prostě takový brainstorming a ona se třeba nějaká múza pak objeví :D

Ten falešný strop je fakt zajímavé řešení :)
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod milan ferdián » stř 30 kvě, 2012 7:33 pm

BaWiS píše:
harttman píše:.. ale vůbec nemám představu jak začít.

Tak tohohle se obávám taky, kde vezmu inspiraci, při stavbě mých prvních modulů (aby nebyly tuctové, nudné, nebo ohrané téma). Když se dívám někdy na weby, tak se divím, kde ti lidi na to chodí :D

Kde na to ti lidé chodí ?Jednoduše mají svůj sen,své přání,svůj nápad,proto drtivá většina návrhů kolejišť je individuální.Některé jsou realizovatelné,některé jsou megalomanské,některé nad těmi se musí člověk jen pousmát.Někdy stačí jen malinko trknout ,poradit a je to.Záleží též na vlastnostech modeláře.Jsou takoví co si myslí,že vše někdo udělá za ně a oni budou jen ti rozhodčími aniž by museli vložit nějaké úsilí pro realizaci návrhu svého kolejiště.
A pak jsou skuteční modeláři.Jsou vytrvalí,neodrazuji je případné překážky a snaží se s nimi poprat.Těmto lidem hodně fandím a stává se že mě velmi zaujmou svým úsilím a snahou dotáhnout svůj projekt do zdárného konce.

BaWiS píše: Ale asi je nejlepší to probrat s pár lidma a třebas někoho něco zajímavého napadne. Prostě takový brainstorming a ona se třeba nějaká múza pak objeví :D

Dost pochybuji,že by takový brainstorming pomohl.Důvod je jednoduchý,každý kdo navrhuje kolejiště pro druhé je silně individualista.Co člověk,to jiný úhel pohledu na danou věc.Další věcí je,že nejde písemně ani hovorově popsat jakým stylem nebo co používá za nástroje při navrhování kolejišť.U mně je to prostě múza.Hodná,milá,chápavá,ale někdy no comment........:mrgreen:
Dalším aspektem je studium,studium a studium...Dále v naší republice jsou jen čtyři lidé co znám,počítaje se mnou co toto umění ovládají.Nebojím se použít toto slovo neboť vystihuje podstatu co umíme.Ale bez Vás modelářů,to prostě taky nejde. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod carodej » čtv 31 kvě, 2012 5:17 am

milan ferdián píše: .... Kde na to ti lidé chodí ?Jednoduše mají svůj sen,své přání,svůj nápad,proto drtivá většina návrhů kolejišť je individuální.Některé jsou realizovatelné,některé jsou megalomanské,některé nad těmi se musí člověk jen pousmát.
..........
Dalším aspektem je studium,studium a studium...Dále v naší republice jsou jen čtyři lidé co znám,počítaje se mnou co toto umění ovládají.Nebojím se použít toto slovo neboť vystihuje podstatu co umíme.Ale bez Vás modelářů,to prostě taky nejde. :wink:

Jo múza přichází ... ale někdy ji to dlouho trvá ... :lol: ... . Ale že se občas perfektně trefí, a že furt je co vymýšlet a dá se něco nového najít, je vidět třeba na Danově N-kovém přístavu, prostě božský nápad s perfektní realizací ...
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod BaWiS » čtv 31 kvě, 2012 3:36 pm

No, Milane, dík za dobrý komentář, Ty máš asi už nějaké ty zkušenosti, takže víš o čem mluvíš :) Třeba mě to teprve čeká, než nějaké nasbírám, tak asi pak budu líp v obraze, větší představu, jak co udělat, více nápadů. Ale snad si to nemyslel ironicky, jak si psal o tom, že někteří čekají, že to za ně udělají jiní :D Já skoro žádné modeláře neznám (které bych znal dobře a déle), ale je možné že jsou tací, co řeknou: "navrhněte mi kolejiště, řekněte co k tomu potřebuju..." atd :D A jak si to myslel s tím studiem?

A já to spíš beru z pohledu začátečníka a né, že bych tu rozdával moudra :D Do toho mám ještě daleko:D Prostě pokec :)
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod milan ferdián » čtv 31 kvě, 2012 3:48 pm

V pohodě.Já za své praxe již jsem se s tím setkal.Samozřejmě je ještě třetí skupina lidí,kteří jsou šikovní v jiných oblastech železničního modelářství,jako např. DCC nebo jsou super krajináři,umí stavět hnací vozidla,tažená vozidla nebo drážní a civilní stavby,akorát neví jak si navrhnout své kolejiště :wink: Když to jde,tak rád pomohu,ale né tím stylem," mám chalupu na Šumavě,navrhni mi kolejiště 10,0x10,0m ".

Co se týká studiu,jsou to kvanta hodin strávených u knih,brožur,prostě všeho co se týká modelové a skutečné železnice.Vědomosti jsou dnes nejdražší komoditou :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod BaWiS » čtv 31 kvě, 2012 7:28 pm

Ha, tak to je spíš neurvalost, když takhle drze to na Tebe vybalí :D Ale zase můžem obdivovat jejich sebevědomost :D A netýká se to jen modelářů, ale drzých lidí obecně :)

Jinak mě osobně na tom modelaření hlavně baví ta práce - řezaní, lepení, pájení, elektronika, patinování - víc, než potom se kochat výsledkem :D
Z počátku jsem se bál, že až začnu stavět (první modul), že postavím něco obyčejného. A že kolegové z klubu mi ten modul "nevezmou". Proto i ten strach o nepřítomnost múzy :D
Ale teda aspoň Ti zkušení mi říkali, začni stavět úplně něco jednoduchého, přímý modul, rovinka, získáš tam zkušenosti, určitě s ním přijeď ho ukázat na sraz, než začít hned stavět třeba stanici hned na začátku, což mi teda dodalo odvahy :)

S tím studiem máš fakt pravdu, to souhlasím (já jakožto informatik tohle v svojem oboru musím dělat furt), prostě získávat informace a učit se, já jsem teď takhle začal s pájením a plošňáky. Pro mě to byla španělská vesnice, bo elektro jsem vživotě neměl :D

Já se teď tak rozepisuju, bo jsem na nemocenské a fakt se nudím, takže nevyžaduji nutně reakce :D
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod kuTTil » pon 04 čer, 2012 6:28 pm

zdravím všechny přináším vám reportáž jestli se to dá tak nazvat z jízdy parním vlakem z Ostravy hl.nádraží na Ostravici a zpět .NA Ostravici na místním koupališti byla akce pro dětí country den no a Já s mladším bráchou jsme se vypravily na lysou ale nedošli jsme až na horu protože nezbývalo moc času a raději jsme šli zpátky aby nám neujel zvláštní vlak mám tam i nějaké videa tak doufám že to bude dobré k prohlížení a hlavně k počtení pokud to patří ještě do nějákého tématu rád to přidám i tám

http://himmer.rajce.idnes.cz/vylet_parn ... lysou_horu
kuTTil

Příspěvekod Myšpulín » pon 04 čer, 2012 7:43 pm

fotodobryaletencestindostalnapr.el :roll: :oops: :lol:
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod kuTTil » pon 04 čer, 2012 9:53 pm

Myšpulín píše:fotodobryaletencestindostalnapr.el :roll: :oops: :lol:

ahoj případám si uplně ted jak blb protože jsem nepochopil co jsi tím chtěl říct bud tam jsou překlepy, jako že fotky mám dobré to ještě chápu ale ten zbytek mi vychází že jsem těžce dostal na pr-el a tos myslel jak já jenom nechápu podstatu věci a proč tam nejsou mezi slovy mezery poprvé mi ta odpověd připadala jako nějaká šifra mně to nevadí jenom nevím proč to není napsané normálně jinak dík za koment a nezlob se za obsáhlou reakci mám se ještě co učit
kuTTil

Příspěvekod milan ferdián » úte 05 čer, 2012 5:49 am

adkuTTil -
Jen jsem si přečetl text u prvního obrázku a hned bylo jasné co kolega Myšpulín myslel.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod harttman » úte 05 čer, 2012 7:21 am

Já vím že ta čeština je někdy katastrofa, ale nechejme to být. Pokud má člověk problém s češtinou tak ho taková poznámka stejně nezmění a naopak bude mít komplex se do budoucna zapojit do diskuze. Já když už tak preferuji SZ.
To je můj názor.
harttman

Příspěvekod milan ferdián » úte 05 čer, 2012 7:31 am

harttman píše:Já vím že ta čeština je někdy katastrofa, ale nechejme to být. Pokud má člověk problém s češtinou tak ho taková poznámka stejně nezmění a naopak bude mít komplex se do budoucna zapojit do diskuze. Já když už tak preferuji SZ.
To je můj názor.

To já chápu,jenže když se foto prezentuji veřejnosti,to jest nám,pochybuji že by někdo nezareagoval :wink: Viz třeba moje texty :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava