Krimpovací dutinky

Tipy, ceny, zkušenosti, poznatky.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Krimpovací dutinky

Příspěvekod HonzaM » úte 15 říj, 2024 12:19 pm

Máte někdo tip kde koupit krimpovací dutinky na licnu 1.5, 0,75 nebo 0,35 mm2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Krimpovací dutinky

Příspěvekod fulda » úte 15 říj, 2024 12:49 pm

Asi budu zase označen za nepřítele státu, ale moje nejbližší prodejna elektromateriálu je prodává po kusech i v celých baleních. Vzhledem k tomu, jak je to blízko, tak mám poslední dobou tendence je kupovat po jedné.
Je to pochopitelně běžný sortiment každého hobbymarketu, jen je neprodávají po kusech, ale po balení a většinou mají jen jednu barvu, tady jich mají několik.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zlámalík » úte 15 říj, 2024 1:42 pm

TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod rawen » úte 15 říj, 2024 2:14 pm

...a kleště na ně klidně z čínského/polského e-tržiště.
Máme jich několik, stojí pakatel a (na rozdíl od jiných typů) na nich není co zkazit.

Radek
rawen

Příspěvekod JaroHo » úte 15 říj, 2024 3:19 pm

Dutinky mají v Elku(dnešní Emas) a všude jinde kde prodávají jističe nebo zásuvky. Kleště zrovna tak.
Stojí to pár korun. Mám pytle dutinek
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod prcek » úte 15 říj, 2024 3:34 pm

Jen pripodotknu, ze v Hornbachu je maji take - baleno myslim po 20.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod MirekTT » úte 15 říj, 2024 5:56 pm

Mohu to trochu rozvinout?

To je totiž tak:

Dutinky se dělají na různé průřezy vodičů
Dutinky se dělají s různou zásuvnou délkou do svorkovnice
Dutinky se dělají izolované a neizolované
Izolované dutinky lze pořídit i s plastovou koncovkou pro dva vodiče (takováto větší dutinka spolkne i více tenkých vodičů)

Teď něco k lisování
Dutinka navlečená na licně utažená pod šroubkem do svorkovnice se teoreticky nemusí lisovat. Slisuje jí svorka. Ale blbě se pak ze svorky vyndává.
Lisovací kleště na dutinky bývají dva základní druhy. A oba jsou dobrý na něco.
První typ má nevýměnné samostavitelné čelisti: https://www.tectake.cz/krimpovaci-klest ... nek-402886 (ilustrační odkaz)
Tento typ se dělá zpravidla se čtyřmi svornými čelistmi, ale i s více. Tyhle čtyřčelisťové jsou vhodné pro přístrojové svorky čtvercového a obdélníkového profilu, a dále, a to hlavně pro nešroubovací samosvorné svorky. K tomu podotknu, že nešroubovací svorky mají rády dutinky s délkou 10 a více mm. Běžná délka dutinek 8mm zde nemusí stačit. Výhoda těhto kleští spočívá v tom, že lisují automaticky v daném rozsahu jakýkoli průřez.
Druhý typ kleští má pro každý průřez dutinky svůj profil: https://www.elektromaterial.cz/lisovaci ... e-lisovani (opět je to jen ilustrační odkaz). Dutinka sevřená těmito kleštěmi má jakoby lichoběžníkový, ale spíše půlměsícový průřez. Toto lisování je vhodné pro běžné přístrojové svorky s kulatým, nebo půlkulatým profilem. Je však ne moc vhodný do samosvorných nešroubovacích svorek. Kleště mají oproti prvním dvě výhody. Zaprvé lze dokoupit i jiné čelisti pro lisování jiných konektorů a lze je měnit. A za druhé se s nimi pomocí neizolovaných dutinek dají nadstavovat vodiče. Prostě z každé strany dutinky do ní zavlečete vodič, sevřete a přetáhnete smršťovku. A je to řekl bych i lepší, než pájený spoj. Je to právě dobré v tom, že ty kleště se dají ze spoje sundat. Ty první by se na spojované vodiče musely nejprve navléct a pak zase vyvléct.

No a ještě něco k průřezům. Automaticky vzato na vodič průřezu 1mm patří dutinka 1mm a lisuje se v profilu 1mm na kleštích typu dvě. Ty první samostavitelné to neřeší a stisknou vodič v dutince "nadoraz", ať je průřez jakýkoli.
Pokud však bastlíte a nemáte zásobu dutinek vhodných průřezů, ale větší (avšak ne moc), lze kleštěmi druhého typu dutinku pomačkat víckrát - po každém stisknutí pootočit. Sice to není profesionální rada, ale nebudem do naší slaboproudařiny montovat průmyslové normy. Po zalisování za dutinku vždy zatáhněte, nesmí z vodiče sjet.

A ještě něco ke svorkám. Svorky jsou všelijaké, většinou vmontované do nějakých přístrojů, či obvodů. Než začnete drátovat a nakupovat dutinky, ověřte si tzv. kapacitu svorky. To je maximální průřez, který je svorka schopna polknout. A teď, je ten průřez svorky myšlen pro drát, nebo lanko? A když lanko, tak samotné, nebo s dutinkou? Voni totiž někteří prevíti u svorek svých přístrojů deklarují kapacitu svorky pro drát. Ale lanko stejného průřezu má vždy větší průměr a nemusí se nutně vejít, a už vůbec ne s dutinkou. A aby to nebylo tak jednoduché, kapacitu svorek, co se železničně modelářské elektroniky týče, neuvádí téměř nikdo.

Tak to by bylo na takové seznámení s lisováním dutinek pro začátečníky vše.
Jinak je to celkem vědní a normami protkaný obor :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zlámalík » úte 15 říj, 2024 6:26 pm

Mirka doplním - jsou experti, co cpou dvě hotové zalisované dutinky do jedné svorky. Tak takhle ne prosím. Na to existuje věc zvaná "dutinka dvojitá", kterou zmínil Mirek, do ní se oba vodiče navlečou (oválný plat pojme obě izolace vedle sebe) a zalisuje se. Ale chce to přemýšlet. co kam zapojit dřív, než to začnu skládat.
Jinak jsem koukal, že u Knipexů spadli z višně a kleště mají aktuálně v akci za 3500 korun. Jedny :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » úte 15 říj, 2024 7:11 pm

My elektrolamy to pocinujeme a jdeme od toho. Snad mne to za čas nepotrestá :D
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod JaroHo » úte 15 říj, 2024 7:42 pm

No a někteří experti dávají do pérových svorek lanka ještě na konci zakroucená a nebo i s dutinkou :mrgreen:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Patrik Novák » stř 16 říj, 2024 12:21 am

A jestli se nemýlím, tak je nedávno prodávali v Lxxx i s kleštěmi.
https://www.lidl.cz/p/parkside-krimpova ... p100371382
Patrik Novák

Příspěvekod Patrik Novák » stř 16 říj, 2024 12:26 am

No a když jsme u toho, někde se řešili molexy . Máte někdo toto ??? https://www.lidl.cz/p/parkside-krimpova ... p100375545
Patrik Novák

Příspěvekod fulda » stř 16 říj, 2024 7:05 am

Ahoj,

MirekTT to docela hezky popsal. Ještě bych připomněl, že existují takové plechové kleště (ilustrační obrázek dole). Ale z nějakého důvodu jsem se je nikdy nenaučil pořádně používat a prostě mi nesedí, takže k nim nedokáži nic říci.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Ivan » stř 16 říj, 2024 1:44 pm

Viděl jsem hezké video, jak na to. Docela mne to zaujalo.

Ptám se zkušených, je to opravdu vhodnější, než drátky licny stočit, procínovat a dát do svorky?
Odbočky rozvodů pájím, ale konce co patří do přestavníků ( a mám i dvě hlavní svorkovnice), šroubuji.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 16 říj, 2024 2:25 pm

Ivan píše:Viděl jsem hezké video, jak na to. Docela mne to zaujalo.

Ptám se zkušených, je to opravdu vhodnější, než drátky licny stočit, procínovat a dát do svorky?
Odbočky rozvodů pájím, ale konce co patří do přestavníků ( a mám i dvě hlavní svorkovnice), šroubuji.

No z mých cca dvacetiletých zkušeností s dutinkami říkám, že dutiky používám, co se týče cínování konců tak jen v krajním případě
- ono po pravdě se lépe manipuluje s dutinkami a kleštěmi, než s pájkou a cínem zejména pod kolejištěm .....

Osvědčilo se mi používa dutinky s lemem, protože u ditinkách bez něj se při mechanickém namáhání vodiče lámaly na přechodu mezi dutinkou a izolací.
Naposledy upravil Zdenek Valter dne stř 16 říj, 2024 2:32 pm, celkově upraveno 1
Zdenek Valter

Další

Zpět na Modelářské obchody a výrobci