Obchodní zástupci pro ČR

Tipy, ceny, zkušenosti, poznatky.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Obchodní zástupci pro ČR

Příspěvekod Jacek » čtv 05 led, 2012 11:57 am

Podporujme svého prodejce, kupujme dražší modely a ne levné, vybrali jsme si drahý koníček tak plaťme a nereptejme. Co to je?? To už je jak v jednom vlákně v jiné diskuzi, „podporujme našeho českého výrobce, model se sice předloze moc nepodobá, má plno chyb, nekvalitní povrchovou úpravu. Ale na to nehleďme a kupujme jinak nám už nic nevyrobí !!
Dívám se na to z druhé strany, coby aktivní modelář. Co chci, to si ve většině případů vyrobím. Začal jsem s tím jako student, když jsem zjistil, že česká vozidla se koupit nedají a na tehdejší tovární lokomotivy po sjednocení Německa jaksi nemám. Musel jsem sakra hledět co kde koupím, začínal jsem nakupováním ojetin BTTB na té proklínané burze. Dnes tak lidi začínají stejně, kromě burz využívají hlavně různé E-bazary a Aukro.
Dnes jsem na jiné úrovni, co chci, to si vyrobím. Nepláču na fóru „kdyby se tak vyrobila tovární 742 nebo M 240.0“, atd. Od loňska se to začíná továrními modely našich vozidel hemžit, to ale neznamená, že už nebudu modelařit, vykradu nějakou banku a koupím úplně všechno co se mi nabídne a ještě za nejvyšší cenu, abych někoho podporoval. Nejbližší modelářský obchod jsem měl 20 km v sousedním městě. Další vznikl 60 km daleko. První obchod, honosná prodejna na hlavním náměstí. Jenže brzy jsem zjistil, že mezi oběma prodejci jsou obrovské cenové rozdíly, např. tehdejší novinka vůz Rils byl u prvního prodejce za 890 Kč, u druhého jsem se dostal pod 600 Kč, dal mi navíc slevu. Kam si myslíte, že jsem pak už nejezdil??? Mě vůbec nezajímá, že „můj“ prodejce platí šílený nájem za velkou prodejnu na hlavním náměstí. Nehodlám nikomu zakoupením předraženého modelu přispívat na nájem nebo vybavení prodejny, kdo přispěje mě??
S příchodem E-shopů se situace opakovala, pak zmiňované OSTT. Najednou mi můj prodejce přestal nabízet slevy, že prý nesmí. Rozdíly na lokomotivách až tisícovka. No copak kradu???
Jak jsem psal v minulém příspěvku, do nějakých doporučených cen nevidím. Ale celý ten humbuk kolem OSTT a podobných aktivit mi připomíná obyčejnou závist. Soused má kozu a já ne, kéž by mu chcípla. Já sice kozu nechci, ale když ji nemám já, ať ji nemá ani soused. Chce nám snad někdo namluvit, že někdo nakoupí modely za stanovenou cenu a lidem pak rozdává za menší? Proč mi můj prodejce nabízí o tisíc korun dražší model a nesmí mi dát slevu??

Radekkrupka:
Ale ta vzdálenost obchodu není bezvýznamná, mě např. vyjde úplně stejně cesta tam a zpět jako poštovné, čímž nehrozí nákup nějaké jedné koleje, ale hrozí právě to, že koupím v nějakém e-shopu. Všichni nebydlí ve velkoměstech
Jacek

Příspěvekod radekkrupka » čtv 05 led, 2012 12:23 pm

Jacek píše:Radekkrupka:
Ale ta vzdálenost obchodu není bezvýznamná, mě např. vyjde úplně stejně cesta tam a zpět jako poštovné, čímž nehrozí nákup nějaké jedné koleje, ale hrozí právě to, že koupím v nějakém e-shopu. Všichni nebydlí ve velkoměstech

Ano, bez debat. To jsem chtěl také říci. Jenže tady, jak to chápu já, je řeč spíše o kamenných prodejnách. Ty podle mého musí mít vyšší ceny a v nich také nakupuje velké množství modelářů. Protože řada lidí nějaký rozdíl v ceně snese, protože je to vykoupeno tím, že

- drží model v ruce dřív než ho zaplatí
- když budou mít problém, přijdou znovu a prodejce jim zajístí reklamaci, opravu, výměnu
- jsou zkrátka věci, které se přes eshop kupují blbě - flexi kolej (no pošlete to poštou), foliáže - dokud to nevidíš, těžko usoudíš jak která skutečně vypadá, ...
- prodejce jim nabídne další služby - ozvučí, zdigitalizuje, poradí s problémem, doporučí nějakou barvu nebo lepidlo
- nabídne "přidanou hodnotu" - workshopy, případně zajistí přeznačení nějaké loko na ČSD a pod.

Tyhle věci žádný šmelinář neposkytne - nemá z čeho. Modelářská obec se skládá z mnoha typu lidí. Od těch, kteří nidky nic nevyrobili (prostě kupují, co kdo vyrobí) až po mistry svého oboru (ti výrobce skoro nepotřebují). O koho se budou výrobci zajímat více? A kdo je nakonec finančním tahounem celého měřítka?

Dále je třeba si uvědomit, že míra kritiky konkrétního zákazníka k modelu je úměrná jeho znalostem. Těžko bude někdo řešit, zda má model takovou a makovou nádrž, když ani neví, jak to ve skutečnosti je. Troufám si opět tvrdit, že je jich většina...
radekkrupka

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 led, 2012 12:37 pm

Jacek píše:Podporujme svého prodejce, kupujme dražší modely a ne levné, vybrali jsme si drahý koníček tak plaťme a nereptejme. Co to je?? To už je jak v jednom vlákně v jiné diskuzi, „podporujme našeho českého výrobce, model se sice předloze moc nepodobá, má plno chyb, nekvalitní povrchovou úpravu. Ale na to nehleďme a kupujme jinak nám už nic nevyrobí !!

Jenže je to myšleno a podávano v dobrém smyslu.Tady nejde o to podporovat šmelináře a podvodníky,kteří na vás vydělávají.Jasně jsou určité hranice a ty má každý z nás nastaven jináč a dle toho se řídí.Vysvětlí mi ,proč si tvůj obchodník dovolil na sebe vytvořit nátlak a podřídil se oné diktující skupině lidí :?: Tak buď jsme ve svobodné společnosti nebo jsme se vývojem vrátili zpět. :!: Jak to ,že opět dovolujete,vy modeláři potencionální zákazníci nebo obchodníci,aby vznikala další diktující,vševědoucí parta lidí,která bude rozhodovat o konečných cenách vám :?: :!: :!: :!:
Burza je přece určena proto,aby jsi zde kupoval již zboží,které již bylo použité,to znamená nižší kvalita za nižší cenu.Jestli ji koupíš za předraženou cenu,tak to je tvůj problém.Burza nemůže duplicitovat kamenné obchody.
Máš přece na výběr jako modelář/zákazník, buď koupím nebo nekoupím a je to? Ale spekulovat nad tím zda cena má být taká či onaká je scestná.
Pamatujte,poslední slovo máte přece před koupi VY :!: :!: :!:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod DS Model » čtv 05 led, 2012 12:49 pm

milan ferdián píše:
Jacek píše:Podporujme svého prodejce, kupujme dražší modely a ne levné, vybrali jsme si drahý koníček tak plaťme a nereptejme. Co to je?? To už je jak v jednom vlákně v jiné diskuzi, „podporujme našeho českého výrobce, model se sice předloze moc nepodobá, má plno chyb, nekvalitní povrchovou úpravu. Ale na to nehleďme a kupujme jinak nám už nic nevyrobí !!

Jenže je to myšleno a podávano v dobrém smyslu.Tady nejde o to podporovat šmelináře a podvodníky,kteří na vás vydělávají.Jasně jsou určité hranice a ty má každý z nás nastaven jináč a dle toho se řídí.Vysvětlí mi ,proč si tvůj obchodník dovolil na sebe vytvořit nátlak a podřídil se oné diktující skupině lidí :?: Tak buď jsme ve svobodné společnosti nebo jsme se vývojem vrátili zpět. :!: Jak to ,že opět dovolujete,vy modeláři potencionální zákazníci nebo obchodníci,aby vznikala další diktující,vševědoucí parta lidí,která bude rozhodovat o konečných cenách vám :?: :!: :!: :!:
Burza je přece určena proto,aby jsi zde kupoval již zboží,které již bylo použité,to znamená nižší kvalita za nižší cenu.Jestli ji koupíš za předraženou cenu,tak to je tvůj problém.Burza nemůže duplicitovat kamenné obchody.
Máš přece na výběr jako modelář/zákazník, buď koupím nebo nekoupím a je to? Ale spekulovat nad tím zda cena má být taká či onaká je scestná.
Pamatujte,poslední slovo máte přece před koupi VY :!: :!: :!:

Howgh!!!

David Strupp

p.s. pro ty, co neznají indiánsky - něco ve smyslu tak to je a přes to vlak nejede!! :-)
DS Model

Příspěvekod DS Model » čtv 05 led, 2012 12:56 pm

Vážení a milý diskutující,
domnívám se, že někteří z rozvášněných diskutujících uchopili toto téma za špatný konec. Doporučuji přečíst si příspěvky o stránku nebo dvě zpátky, nebudu tu znovu psát, co už jednou zaznělo. Prosím, přečtěte si historii tohoto vlákna (já vím, je to dlouhé - ale mě už to stálo taky spoustu času) a potom přijďte s konkrétním dotazem.
Některé výkřiky, které zde zaznívají bez ohledu na kontext, který zde už byl, jsou vážně velmi hloupé.
Napište konkrétní dotaz, odpovím jak nejlépe budu umět. Ale tyhle dohady, když píšu o něčem, k čemu neznám pozadí (nebo popředí :D ), jsou fakt out..

David Strupp
DS Model

Příspěvekod kolík » čtv 05 led, 2012 12:59 pm

Tak a máme po pupínkách.... :D

Zdeněk
kolík

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 05 led, 2012 1:02 pm

radekkrupka píše:Petře, už jsem se do téhle diskuze nechtěl zapojovat, ale...

1) Kamenné prodejny - když zjistíš, že potřebuješ jednu fllexi kolej, spojky nebo jednu foliáž, taky si to objednáš eshopem? Není lepší jít a koupit hned a rovnou? Jenže obchod nepřežije tím, že si tam jednou za rok přijdeš koupit flexi. Prosím neargumentovat tím, že musíš do toho obchodu jet - nevím kde bydlíš, ale holt nemůže být pro tak okrajovou sféru obchod v každé horní-dolní. A je to také o obchodníkovi, jeho solidnosti, vědomostech a ochotě - já jsem si dlouho myslel, že i Zlín je na takovou kamennou prodejnu moc malý, když tam všechno zaniklo, ale nový prodejce z Fryštáku zatím potvrzuje opak! A ceny má velice slušné.

2) I když se to diskutujícím na tomto fóru nezdá - já zastávám názor, že modelářů, kteří si s internetem netykají je stále mnoho. Možná i většina. Je to asi dané i věkovým rozvrstvením této skupiny. Vždycky jsem žasnul, když jsem vlezl na Vinohradech ke Králi železnic, nejdražšímu obchodu ve střední Evropě, kde vybalovali haldy zboží, objednané přímo zákazníky. Jenže ten obchod má na skladě a ve vitrínách takové množství zboží, že těžko najdet lokomotivu v TT, kterou by tam neměli. A to je to, co řada lidí podle mě stále upřednostňuje. Navíc mnoho lidí, alespoň v Praze, podle mě vyšší cenu neřeší - ještě pořád na to mají.

Ad 1 - Bydlím v Sázavě (mám to hned pod jménem tady na foru - takže 40 km od Prahy a cca 30 do Peček. Cokoliv co si nechám poslat poštou je levnější než cesta pro to! Taky nemám jistotu že když sháním tu flexi kolej, spojku aj, že to na tom krámě taky bude - takže musím tam volat což jsou další prachy navíc. V případě mejlování je už fakt jedno jestli e-shop nebo prodejna, nemám pravdu? A pokud už něco objednávám za 99 kč (flexi kolej např) beru toho vždycky víc, nejsem pitomej... Takže si doma dělám v průběhu poznámky co, kde a kdy mám koupit a několikrát do roka dělám větší nákup - OK?

ad 2 - počítačová negramotnost, ano, tento argument je nutno brát v potaz a nenapadlo mne to... S přihlédnutím k tomu, jaký týpky často potkávám na burze a občas i modelářských krámech (artur, mpm, BEN, M-Biz) tak kamenný obchody určitě ještě pár let s ohledem na výše zmíněné nevyhynou :lol: ... Zapoměl jsem zmínit ještě jeden hodně důležitý aspekt, který hraje v případě model. krámu roli - možnost pokecat si a sejít se s podobně postiženými jedinci jako sem sám - takže když se nad tím zamyslím, 6 minut tam nakupuju a 30 a více minut prokecám s obsluhou a lidma...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 05 led, 2012 1:07 pm

DS Model píše:Vážení a milý diskutující,
domnívám se, že někteří z rozvášněných diskutujících uchopili toto téma za špatný konec. Doporučuji přečíst si příspěvky o stránku nebo dvě zpátky, nebudu tu znovu psát, co už jednou zaznělo. Prosím, přečtěte si historii tohoto vlákna (já vím, je to dlouhé - ale mě už to stálo taky spoustu času) a potom přijďte s konkrétním dotazem.
Některé výkřiky, které zde zaznívají bez ohledu na kontext, který zde už byl, jsou vážně velmi hloupé.
Napište konkrétní dotaz, odpovím jak nejlépe budu umět. Ale tyhle dohady, když píšu o něčem, k čemu neznám pozadí (nebo popředí :D ), jsou fakt out..

David Strupp

Ste se pasoval na moderátora diskuse nebo co?? Dobře konkrétní dotaz - jste obch. zástupce tilliga - jaká je výše obratu v čr za rok 2011 a r. 2010, v jakých cenách počítáno a jakou máte prognozu pro tento rok, jaká je doporučená marže?
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 05 led, 2012 1:10 pm

Ještě k burze jako takové - co nutí obchodníky (nemyslím šmelináře a podloudníky) aby tam chodili? A že jich tam je dost.. Je to to že maj možnost oslovit jednou za měsíc cca 1000 potenciálních zákazníků, nebo spíše vidina prodeje "bez dokladu" nebo obojí?
Petr Zatrepalek

Příspěvekod kolík » čtv 05 led, 2012 1:21 pm

Já bych možná také přidal dotaz. Může se v rámci klubu, sdružení, kroužku porušit politika doporučených cen a prodávat laciněji? Tím nemám vubec na mysli burzu. Stačí odpověď smí nesmi. Děkuji předem.

Zdeněk
kolík

Příspěvekod DS Model » čtv 05 led, 2012 1:22 pm

Petr Zatrepalek
Ste se pasoval na moderátora diskuse nebo co?? Dobře konkrétní dotaz - jste obch. zástupce tilliga - jaká je výše obratu v čr za rok 2011 a r. 2010, v jakých cenách počítáno a jakou máte prognozu pro tento rok, jaká je doporučená marže?

To jsem někde napsal?? Jen už nechci ztrácet čas něčím, co některým dělá naopak dobře.. :mrgreen:

ad Vaše otázka - chcete pouze % navýšení nebo chcete konkrétní čísla?? možná bych Vám mohl i napsat, jaký který obchodník měl obrat, co říkáte?? Popřípadě, co který obchodník nakoupil, jakou tam měl slevu a případně tomu obchodníkovi ještě zavolat a zjistit, za kolik a jak to prodal.. :mrgreen: Chlape, vy jste se si asi spletl vlákno...
Ale to je moje chyba.
Dobře, tak tedy - zeptejte se mě na cokoliv, co má nebo může mít spojitost s modelařinou a firmou Tillig. Finanční hlášení předem odmítám. Ale můžu Vás utěšit, nárůst tady byl.
A ještě k tomu číslování, jak jste tu šikovně žongloval s těmi termíny. Jde o očištěná čísla (jistě víte co to znamená) v NC bez daně. no a k Vašemu zpochybňování jestli to obchodníci prodali - za A/ to nemůžu vědět. za B/ kdyby neprodali, strakají si to do štrozoku?
Že by si řekli - tak mi tu zbylo pár tisíc € co já snimi jen udělám?? Ahááááááááá už vím!! Koupím za to zboží u Tilliga, které nikdo nechce!!!!

Doporučená marže - to fakt myslíte vážně?? Asi by to chtělo coldrex nebo něco takového...pokud jste obchodník v tomto oboru, jistě ji budete znát. Pokud ne, sorry, ale nic Vám do toho není. A prognoza - no, na to je ještě brzo, máme 5. ledna. počkejme si, až uvidíme, co nám přinese tento rok.

David Strupp
DS Model

Příspěvekod DS Model » čtv 05 led, 2012 1:25 pm

kolík píše:Já bych možná také přidal dotaz. Může se v rámci klubu, sdružení, kroužku porušit politika doporučených cen a prodávat laciněji? Tím nemám vubec na mysli burzu. Stačí odpověď smí nesmi. Děkuji předem.

Zdeněk

Na to jsem dopověděl už asi dvě stránky zpátky. :-)

David Strupp
DS Model

Příspěvekod kolík » čtv 05 led, 2012 1:28 pm

Chlapi já asi chodím do špatnejch prodejen, kde jenom slyším jěstě není nebylo dám Vám vědět. Ten nárůst asi dělají v jiné zemi. Nebo mi ty obchodníci lžou...

Zdeněk :shock:
kolík

Příspěvekod kolík » čtv 05 led, 2012 1:30 pm

DS Model píše:
kolík píše:Já bych možná také přidal dotaz. Může se v rámci klubu, sdružení, kroužku porušit politika doporučených cen a prodávat laciněji? Tím nemám vubec na mysli burzu. Stačí odpověď smí nesmi. Děkuji předem.

Zdeněk

Na to jsem dopověděl už asi dvě stránky zpátky. :-)

David Strupp

Děkuji jdu hledat.... :D
kolík

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 05 led, 2012 1:37 pm

Teda chlapi já nestačím valit bulvy,co se tady na na fóru s nástupem roku 2012 odehrává. :D Začíná to tady připomínat diskuze u některých politických zpráv v nejmenovaném deníku. :o To si vážně chcete otravovat takhle život donekonečna?
Každý máte kousek té své pravdy,ale ani jeden ne celou.Nechal bych vášně stranou a nechal na každém potencionálním zákazníkovi,ať si koupí zboží,kde uzná za vhodné.Zkušenosti si totiž každý musí odžít,když budete někomu něco vyprávět,tak stejně neuvěří.Obchod a věci souvidející,je tak složitá záležitost,že to tady stejně nevyřešíte,tak proč si otravovat život.Co vy na to,prosím.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské obchody a výrobci