JM píše:Vím, šlo tam o to, že se ostatním prodejnám nelíbily příliš nízké ceny některého zboží (hlavně loko) a tak si prý ostatní prodejny stěžovaly přímo u firmy Roco, došlo k nějaké výměně názorů a dopadlo to takhle...To mi bylo řečeno přímo prodavačem v pobočce v Plzni.
Mě osobně ten obchod
http://www.modelovazeleznice.cz není moc sympatický . Na první pohled velice široká nabídka - tisíce virtuálních položek - všechno jen naskenované katalogy. Skoro u všeho dodací lhůta 3 týdny a více - tedy předpokládám, že zboží skladem není a pokud si ho někdo objedná, tak oni teprve budou objednávat. Fakt by mě zajímalo jestli tam někdo v tom děčínském krámě byl a co tam fyzicky mají za zboží - tak kdyžtak někdo poreferujte. Jiné obchody na webu mají třeba nějakým způsobem vyznačeno zdali zboží je skladem - např. pan Dalecký má přímo napsáno kolik ks, Benmodel má Ano/Ne, modeltrain tuším má na webu vystaveno jen to to fyzicky má - to mi připadá trasparentní a seriózní.
"Jedna paní povídala", že Roco si přeje, aby se modely prodávaly za doporučené ceny a případná poskytovaná sleva byla max. 8-10%. Pravděpodobně k tomu mají nějaké důvody, zaleží jakým způsobem toho chtějí dosáhnout. Např. smluvně vylučovat cenovou konkurenci může být v rozporu z právními předpisy.
http://www.novinky.cz/ekonomika/137100- ... okutu.html . V některých případech to dodavatel může udělat rafinovaněji a méně okatě.
Těžko soudit která strana tento konkrétní vzájemný obchod zmařila. Ve finále to může být více či méně na škoudu ,jak obou stran ,tak potenciálních zákazníků, protože objem obchodu je aktuálně pravděpodobně 0,-. V praxi se to ale stává - protenciální nebo stávající obchodní partneři se nedohodnou a prostě spolu dál neobchodují.
Celkově bych to viděl tak, že v současnosti je to s dostupnotí zboží Roco u nás výrazně lepší než v minulosti. Dříve to fungovalo to tak, že Roco jednotlivým prodejcům v ČR odmítalo výrobky dodat přímo. Zboží se muselo objednat přes výhradní zastoupení tuším nějak přes Xenia a Krokodil - to mě když tak opravte.
Michal N.