DIGITALIZACE brejlovců Kuehn

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

DIGITALIZACE brejlovců Kuehn

Příspěvekod Želva » ned 01 dub, 2012 7:13 pm

Ahoj, máte někdo zkušenosti s digitalizací Brejlovce pomocí dekodéru Kuhn N025-P nebo N45-P, které oba doporučeje ve svém návodu k loko výrobce? A jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi oběma dekodéry? Němčinou bodužel nevládnu a ke Kuhnovým dekodérům jsem moc informací nenašel.. :( Díky!
TT, digitál, 4.epocha ČSD
Želva

Re: Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Příspěvekod TTmili » ned 01 dub, 2012 8:19 pm

Dekodér Kuehn N025-P se pouze zasune do patice a naprogramuje, jinak s nim nejde dělat žádná kouzla. S Kuehnem N045-P jde už řádit, dá se u něj nastavit jas světel, při přerušení patřičných vyznačených míst na DPS a následného napájení drátků na taktéž vyznačená místa lze samostatně ovládat koncová světla. Přesto pro mě tato varianta byla dočasná, a oba "putovní" dekodéry (N025-P a N045-P) jsem nahradil 6-ti funkčními dekodéry T65 s patřičnou úpravou DPS.
Vše je to jen o tom co od toho čekáš, pokud ti nevadí že bude trvale svítit reflektor a konce do soupravy, pak ti bohatě stačí N025-P. Pokud čekáš víc, pak je N045-P nejlepší a nejmíň radikální varianta.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Michal Dalecký » ned 01 dub, 2012 9:27 pm

Obecne pokud se nemylim, tak ma 045 o dva funkcni vystupy vic a ma o 0,1A vyssi zatizeni pro motor. Take ma SUSI a RailCom.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod lisacik » ned 01 dub, 2012 9:38 pm

Želva píše:...máte někdo zkušenosti s digitalizací Brejlovce...

Je tu vela skusenych ludi a je pravda, ze k masinke je len velmi jednoduchy navod.
Mozno by bolo zaujimave nacrtnut postup digitalizacie od jednoduchej a po zlozitu (realisticke svietenie svetiel podla noriem CSD) a mozno aj s navodom na zvuk (pokial viem je miesto pre repro vyhradene pre nejaky nemecky typ, ale tym moje informacie koncia).
Jano
lisacik

Příspěvekod TTmili » ned 01 dub, 2012 10:03 pm

Co vím tak místo v nádrži je snad pro nějaký ESU reprák, oválný 13x něco milimetrů. Nechce se mi teď už brejláka rozebírat takže rozměry teď neřeknu a návod nevím kde mám :oops: . A to mám prosímpěkně návody dva :lol: .
Jinak osvětlení dle norem ČSD prakticky udělat nepujde, neb posunovací režim (světla svítící uhlopříčně) by znamenal rozřezat světlovody a i při 6-ti funkčním dekodéru bastlit s tranzistory pokud chci zachovat samostatně spínané reflektory i konce. Já osobně jsem se rozhodl že mimo čistokrevně posunovacích strojů (T211.0, T334.0, T458.1, T466.0 a T669.0(1)) že právě posunovací režim osvětlím a budu jezdit dle ČD D1 kdy na posun svítí všechny 4 poziční světla.
Jinak pokud tyto příspěvky moderátor přesune do vlastního tématu tak mám nafocený postup digitalizace dekodérem T65, původně to snad David Strupp asi chtěl vyvěsit na stránkách jako fotonávod, ale kvalita mých fotek ho asi odradila :lol: . Ale myslím si že jako obyčejný návod to bude dostačovat.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Želva » pon 02 dub, 2012 3:42 am

TTmili píše:Co vím tak místo v nádrži je snad pro nějaký ESU reprák, oválný 13x něco milimetrů. Nechce se mi teď už brejláka rozebírat takže rozměry teď neřeknu a návod nevím kde mám :oops: . A to mám prosímpěkně návody dva :lol: .
Jinak osvětlení ....
...pokud tyto příspěvky moderátor přesune do vlastního tématu tak mám nafocený postup digitalizace dekodérem T65, původně to snad David Strupp asi chtěl vyvěsit na stránkách jako fotonávod, ale kvalita mých fotek ho asi odradila :lol: . Ale myslím si že jako obyčejný návod to bude dostačovat.

Výborný nápad s tím fotonávodem - jen do toho! :D
TT, digitál, 4.epocha ČSD
Želva

Re: DIGITALIZACE brejlovců Kuehn

Příspěvekod Pája » pon 02 dub, 2012 5:53 am

Místo je tam na repráček uhlenbrock Art.-Nr. 31110 15 x 25 x 12 mm, 0,5 W , u ZIMA nevím o tom,že by nějaký podobný dělali.
ESU,tak tam pokud máte :
- starší Loksound mikro V3,5 ,tak musí být repro 100 OHmů,po ořezu jedině 50 440 ?
- novější Loksound mikro V4,tak musí být repro 8 OHmů, 8 OHMový nemají,jen 4 OHM 50 330 a to asi ten mikro V4 nesnese ?
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod TTmili » pon 02 dub, 2012 8:33 am

Tak já nemám v brelájcích zvukáče, takže netuším jak to s nimi jde. Jen vím že do nich jde nějaký klasicky vyráběný reprák a zvuk pro daný dekodér je vytvořený.

Tak a k návodu, popíšu vestavbu jak jsem ji provedl sám:
1) Odstranil jsem normovanou patici pro dekodér, prvně jsem se bez úspěchu snažil o napájení količků s roztečí 1,27mm na dráty ale nikam to nevedlo. Takhle je to lepší a elegantější, stejně ten dekodér je v mašině už na furt :lol: .
Obrázek

2) V místě na DPS označeném jako 8-2 a 9-2 jsem přerušil vodivou cestu. Tím jsem odpojil koncová světla od funkcí A a B, tohle je vpodstatě snad ještě nějak popsané v návodu (ale nebudu se o to hádat návody čtu jen k dekodérům a to od stránky kde začíná tabulka CV :oops: )
Obrázek
Obrázek

3) Škoda že Kuehn u téhle DPS asi nepočítal s tím že by mohli reflektory svítit nezávisle na pozičkách. Jen upřesním, ve skutečnosti se neodpojují reflektory od poziček ale naopak. Refloktorové LEDky jsou napájené na DPS, takže jsem jim nechal funkci A a B. Kdežto pozičky jsou na pomocných tišťácích takže dostali funkce C a E.
Najít správné místo kde spoj přerušit je docela pakárna, pro pozičky u prvního stanoviště je to docela hračka:
Obrázek
Pro pozičky u druhého stanoviště je to horší, na prvním brejlákovi (T478.3089) jsem to trefil na poprvé, ale u druhého (T478.3161) se mi nechtělo přeřezávat cestu mezi odporem a tlumivkou a pokusil jsem se to obejít spodem. Jenže tenhle výstup je živený cestičkou která vede pod tlumivkou a to jsem si neuvědomil, takže to stejně svítilo furt. Takže proto neexistuje fotka která by to přerušení ukazovala líp než tahle, kdy jsem dodatečně řezal do již hotového. Snad to je dost vidět.
Obrázek

4) Pak jsem si upravil dekodér, poskládal barvy tak jak mají být, a zakrátil dráty tak abych je mohl pohodlně napájet na místo kde byla patice. Faktem je že zas tak podle barev to nemám, nevím totiž jaké barvy by měli dostat funkce E a F, a i kdybych to věděl tak takové drátky stejně nemám. Výsledek je že jsem na E napájel modrý drát (ten se jinde stejně neužije) a na F šedý.
Obrázek

5) Na řadu přišlo usazení dekodéru. Jak napájet prvních 6 drátů popisovat nebudu, jen bych opakoval normu NEM651. Důležité je že funkce D přijde napájet na místo s přerušením kde je popisek 8-2, a to na stranu stanoviště. Tím jsou zapojené konce.
Obrázek

6) Poté jsem připájel i drát od funkce C na odpor pro pozičky. Opět je potřeba si pohlídat aby se funkce připájela až jakoby za odpor jinak se rozlučte s LEDkou. Na to fakt bacha, stejně tak na neopatrnou manipulaci, při pájení prvního brejlovce odskočila jedna reflektorová LEDka, a už jsem jí nenašel. Bohužel ani nekoupil, prostě teplá bílá se v pouzdru SMD 0603 asi nedělá (pokud někdo o něčem víte, dejte mi přes SZ vedět, už je sháním 2 měsíce).
Obrázek

7) Na druhé straně je naopak lehčí pájení, funkci F jsem připájel stejným způsobem na vyznačenou připravenou pájecí plošku, opět na tu která je víc ke stanovišti. Funkci E zase za odpor, tady zas bacha na to aby cín nepropojil to co jste pracně přepižlávali pilkou. Lepší je jen pocínovat drátek, a to jen malinkou odizolovanou část, pak rozehřát cín u odporu, položit do toho drátek, ona se izolace trošku smrští a uhne.
Obrázek

8) No a je hotovo, zbývá jen osadit na mašinu, naprogramovat a vyzkoušet. Bystré oko si všimne že již nad prvním stanovištěm chybí reflektorová LEDka, aktuálně to mám pořešené tak že na pozičkách mám studenou bílou přetřenou žlutou barvou, a do reflektoru svítí dioda z poziček. Ale není to ono, ty pozičky mají prostě jinou barvu a nelíbí se mi to, chtělo by to tu teplou bílou.
Obrázek

Jinak všechny fotky mám tady, pokud budu mít čas tak večer ještě přidám ten to čelo s rozdílnými odstíny bílé.
http://ttmili.rajce.idnes.cz/Digitalizace_T478.3_Kuehn/
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod radula63 » pon 02 dub, 2012 2:30 pm

Teda kolego, pěkná prácička. Uf, zlaté rozhraní PLUX 16. I když i já dost bastlím - např. viz. viewtopic.php?f=16&t=4672&start=15.
Není nad vlastní tvořivost. :lol: A VO TOM TO JE...
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod BaWiS » pon 02 dub, 2012 3:20 pm

Fakt díky za práci, žes to sem uveřejnil :wink: Bude se hodit nám, kteří se zas tak na tom neznáme.
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 02 dub, 2012 4:09 pm

Pája píše:Místo je tam na repráček uhlenbrock Art.-Nr. 31110 15 x 25 x 12 mm, 0,5 W , u ZIMA nevím o tom,že by nějaký podobný dělali.
ESU,tak tam pokud máte :
- starší Loksound mikro V3,5 ,tak musí být repro 100 OHmů,po ořezu jedině 50 440 ?
- novější Loksound mikro V4,tak musí být repro 8 OHmů, 8 OHMový nemají,jen 4 OHM 50 330 a to asi ten mikro V4 nesnese ?

Pročpak Pájo?Pro Loksound V4.0 je reprák 4 Ohm přímo určen. :D
http://www.esu.eu/produkte/loksound/lok ... che-daten/
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jamik22 » pon 02 dub, 2012 6:34 pm

- novější Loksound mikro V4,tak musí být repro 8 OHmů, 8 OHMový nemají,jen 4 OHM 50 330 a to asi ten mikro V4 nesnese

na webu už mají jako novinku nejmenší repro ze serie - 14x12 mm 8 Ohm http://www.esu.eu/en/products/accessories/loudspeaker/fuer-loksound-micro-v40/
jamik22

Příspěvekod TTmili » pon 02 dub, 2012 7:06 pm

Tak ono nikdo neříká že pro Esu dekodér je potřeba použít jen Esu reprák. Když najdeš vhodný 4ohmový repráčky od Sonyho tak si do mašinky můžeš dát klidně ty. To že je standartně dodáván nějaký reprák k dekodéru podle mě už moc dlouho platit nebude. Ono s příchodem patic PluX16, 22 nebo Nex18 a jiných se pomalu začínají repráky z drátů vytrácet.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Pája » pon 02 dub, 2012 10:22 pm

Přátelé uznávám chybu,nepřekontroloval jsem si nejnovější info - tímto děkuji Mirkovi (mě pořád bylo divný,že tam nemůžu dohnat tu správnou hlasitost).Mám tu totiž nějaké lejstro s výstavy,když V4 byla novinka a zde se píše,že dospělá V4 = 4 OHm a V4 mikro = 8 OHmů.
Až někdo objeví repro,co pěkně hraje a co tam pasuje jak pr.el na hrnec,tak si zaslouží metál.Zatím tam mám ten,co ZIMO dává standardně k 648-čce (asi LS8X12),ale to je spíš chrchlík než reprák a ani tam moc nepasuje.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Re: Brejlovci Kuehn - Ozvučenie

Příspěvekod vape777 » pon 21 kvě, 2012 9:25 am

Chcem sa opýtať na skúsenosti s digitalizáciou a ozvučením Okuliarnika Kuehn. Výrobca v návode udáva maximálny rozmer dekódera 10x17x4mm a doporučuje použitie dekódera KUEHN N045 a zvukového moduly Dietz pripojeného cez SUSI. Toto riešenie je vzhľadom na neexisujúci zvukový projekt momentálne nevhodné. Vhodnejšie sa javí použitie dekóderu ZIMO MX648 a zvukového projektu od Artol-u. Otázkou je použitie reproduktora Uhlenbrock. Reproduktor bez rezonančného telesa asi nie je to pravé. Osobne nemám s týmto reproduktorom praktické skúsenosti ale asi to nebude ono. Chcel by som dosiahnuť zvukový prejav kvalitatívne porovnateľný s Roco Okuliarnikom (ZIMO + reproduktor LS10x15). Tu je ale podstata problému - kde zabudovať reproduktor?
Po problémoch s pojazdom teraz ešte ostáva vyriešiť toto. Chcem sa opýtať, či už niekto riešil ozvučenie a prípadne ako? Má niekto zabudovaný doporučovaný reproduktor Uhlenbrock? Aká je spokojnosť s kvalitou zvuku?
vape777

Další

Zpět na Velikost TT (komunita TT)