Modelujete období ČSD nebo ČD?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Modelujete období ČSD nebo ČD?

Příspěvekod Trainmaniak » pon 07 úno, 2011 10:01 am

Vážení kolegové, docela mne zajímá, jak jsou na tom naši modeláři, co se týká posledních dvou období našich drah. Co máte raději? Co provozujete na svém kolejišti? Na toto téma jsem založil anketu, kterou najdete na http://www.trainmania.info pod novinkou ze 7.2.2011, případně pak pod odkazem Ankety. Osobně hlasuji pro ČSD, současnost mě až tak moc neoslovila, i když ji nezavrhuji. Pokud pominu jeden uhlák Es Viamontu, nemám z V. a VI. epochy nic a ani to nepostrádám. :)
Výrobci často přicházejí s novými modely nejprve v provedení ČD, později (pokud vůbec) teprve v ČSD, viz např. Kuehn a jeho patra či Ypsilony. Předpokládám, že je to dáno právě tím, že o ČD je menší zájem. Tedy obchodní taktika. Nedočkavci, kteří chtějí ČSD, si nakonec koupí verzi ČD, aby alespoň nějak ukojili svůj "chtíč". Ale s tím, že ČSD si pořídí následně také. Nemám proti tomuto postupu námitek, ale fakt by ten příchod ČSD verzí nemusel trvat tak dlouho. :) Třeba zrovna o těch patrech není ani vidu, ani slechu. Ale berte to jen jako moji domněnku, skutečnost může být úplně jiná. Prostě a jednoduše mě zajímá, kdo preferuje ČSD, kdo ČD, případně oboje. Další dvě možnosti v anketě jsou čistě pro informaci (pokud na ně vůbec někdo z československých modelářů klikne). :) Předem díky za hlasy.
Trainmaniak

Re: Modelujete období ČSD nebo ČD?

Příspěvekod Colonel32 » pon 07 úno, 2011 10:36 am

Škoda že anketa nerozdrobila více období ČSD, mezi roku 1918 a 1989 je relativně propastný rozdíl. Mimochodem, docela by me zajímalo, jestli někdo modeluje i "co by kdyby" prostředí - například několik kyklopů v unifiku, nebo jestli všichni musí mít vozidla co nejvěrnější tomu co skutečně jezdí(lo).
Colonel32

Příspěvekod Trainmaniak » pon 07 úno, 2011 10:48 am

Je to bráno spíše z hlediska toho, co nám nabízí trh. Prostě jak je psáno výše. Pitvat to nebudu. Obě možnosti jsou jednoznačné, i když ta ČSD má poněkud širší záběr. Pořád je to však ČSD a jednoznačně to vylučuje možnost ČD. :)
Trainmaniak

Příspěvekod Colonel32 » pon 07 úno, 2011 11:02 am

Trainmaniak píše:Je to bráno spíše z hlediska toho, co nám nabízí trh.

Asi mi něco uteklo, ale jake modely kkStB, KFJB, BeB nebo ÖNWB trh nabízí?
Colonel32

Příspěvekod Trainmaniak » pon 07 úno, 2011 11:29 am

To jsme se asi nepochopili. Právě že trh nabízí ČSD z období řekněme od války do konce Československa a pak z období ČD. Proto to nijak nerozlišuji. Pochybuji, že má nějaké velké procento modelářů něco od roku 1918 do konce války. A pokud ano, prostě klikne na ČSD, protože ČD je nesmysl. Případně neklikne vůbec. Prostě ČSD versus ČD. Nic hlubšího v tom prosím nehledej, ať se nám to nezamotá. :) Uff, snad jsem to vysvětlil dostatečně srozumitelně. Hezký den.
Trainmaniak

Příspěvekod MirekTT » pon 07 úno, 2011 12:11 pm

I když mám Piko Herkulese (měl být na M262), tak jedině ČSD. Jednak jsem v tom období vyrůstal, započal jsem v něm i svůj pracovní proces a po vojně jsem vlakem už nejel, takže ani nevím, co teď jezdí. Patřím k těm, co říkají, že strakaté modely nevypadají dobře a zrekonstruované trati působí jako čistě slepené domečky Auhagenu + koberec VERO.
Ta stará éra dovoluje vše, veškerou špínu a nepořádek, tam se dá vyřádit, prolínat se staršímy epochami atd. :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod radekkrupka » pon 07 úno, 2011 12:16 pm

MirekTT píše:I když mám Piko Herkulese (měl být na M262), tak jedině ČSD. Jednak jsem v tom období vyrůstal, započal jsem v něm i svůj pracovní proces a po vojně jsem vlakem už nejel, takže ani nevím, co teď jezdí. Patřím k těm, co říkají, že strakaté modely nevypadají dobře a zrekonstruované trati působí jako čistě slepené domečky Auhagenu + koberec VERO.
Ta stará éra dovoluje vše, veškerou špínu a nepořádek, tam se dá vyřádit, prolínat se staršímy epochami atd. :wink:

Já myslím, že i v ČD se najde dost bince a nepořádku na modelování :) ČD nerovná se koridor, 2 týdny po dokončení :)
radekkrupka

Příspěvekod Trainmaniak » pon 07 úno, 2011 12:22 pm

MirekTT píše:...jednak jsem v tom období vyrůstal, započal jsem v něm i svůj pracovní proces a po vojně... Patřím k těm, co říkají, že strakaté modely nevypadají dobře a zrekonstruované trati působí jako čistě slepené domečky Auhagenu + koberec VERO.

Mirku, na tom něco bude... To si musím zapamatovat. Taky jsem vyrostl na ČSD a asi proto k tomu mám vztah. A ta zarostlá a "zabordelená" zákoutí, to je v modelařině vděčné téma. :) Alespoň pro mě.

Obrázek

Obrázek
Trainmaniak

Příspěvekod Jarda H. » pon 07 úno, 2011 12:22 pm

Trainmaniak píše: ..... viz např. Kuehn a jeho patra ..... Třeba zrovna o těch patrech není ani vidu, ani slechu. Ale berte to jen jako moji domněnku, skutečnost může být úplně jiná. ......

...no s patráky ČSD to zatím spíše nevypadá :wink: ! Kdopak ví, kdy se Kuehn do nich dá ?! Já bych to aktuálně tipnul, že ani rok 2012 není pro patráky ČSD příznivě nakloněn. Ale snad mně (budoucí) realita vyvede z omylu :D
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod MirekTT » pon 07 úno, 2011 1:05 pm

Trainmaniak píše: A ta zarostlá a "zabordelená" zákoutí, to je v modelařině vděčné téma. :) Alespoň pro mě.

A teď se to ještě naučit ztvárnit jako ty a jsem spokojenej :wink: 8)
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Trainmaniak » pon 07 úno, 2011 1:10 pm

Ono to tak složité není. Zaštěrkovat koleje umí každý. Nasypat místo šturcu hromadu štěrku taky. S foliážemi od Poláka se dělá velice dobře, samy o sobě už v krabičce vypadají jako živé. No a napatinovat pár prkýnek z dýhy už problém není. Takže vlastně žádné umění, všechno už mám naservírováno od matky přírody nebo od výrobce. :) Ale to už jsme odbočili od tématu, i když se to odbočení vyvinulo tak nějak přirozeně. :wink:
Trainmaniak

Příspěvekod MirekTT » pon 07 úno, 2011 2:47 pm

Já tuhle éru našich železnic dělám hlavně proto, že jsem v mládí toužil přenést realitu do modelu a tehdy vše bylo špinavé a poničené. Nebyly na to ale žádné materiály a dostupné technologie. Teď, když je všechno k dispozici včetně informací z internetu, přece tuhle touhu z mládí nezabalím jenom proto, že je jiná doba.
To je jako se ženskou, v mládí jsem ji moc chtěl, a teď, když ji mám a můžu mít každý den, tak to přece nezabalím jenom proto, že už nejsem mladý :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Radek Strnad » pon 07 úno, 2011 5:05 pm

Já se snažím o III.epochu.Tam patří všechny ty podivnosti(pro slovenské kolegy čuda),co jezdily po válce,ale i první diesely a elektriky,ale hlavně pára.Jak psáno nahoře,pořádek byl tehdy skutečně jen pro blbce.I když drážní tělesa nebyla tehdy z důvodu požární ochrany zarostlá všelikým tím bejlím,jako teď.Ještě mě oslovuje epocha IV.,kterou si pamatuju z dětských let.Škoda,že za totáče se nesmělo skoro nic fotit,takže fotek z té doby je relativně málo.Pro tyto epochy by to možná chtělo samostatné vlákno.Spousta mladších kolegů si provoz v té době vůbec neumí představit.Já když doma synovi vyprávím,jak na nulté koleji mezi Poříčany a Běchovicemi stály nákladní vlaky za sebou na čubách, mimo návěstidla,jeden za druhým,a že v krizových stanicích mezi Č.Třebovou a Pardubicemi(zasvěcení jistě vědí o kterých mluvím),byla večer,pro průjezd rychlíků v obou směrech, volná jediná dopravní kolej,tak na mě kouká,jako bych žil na Měsíci,protože za dobu jízdy z Kolína do Prahy kromě dvou Elefantů,a tří rychlíků nepotkáme ani kolo a on si vůbec nedokáže představit,že to někdy bylo jiné.O běžném odkládání překážících nákladních vlaků na vlečky (třeba Veleliby a věčně urvaná vrata do Sempry :shock: )mu radši moc neříkám,aby to pak nechtěl realizovat na kolejišti.Jo a rychlíky měly tehdy běžně 15 a více vozů,někdy i 20 :roll: .Né takoví chcípáci,jako teď :lol: .Když měl ze Slovenska jen 10 vozů,tak jsme říkali,jak je to krátké.Prostě ČSD má své neopakovatelné kouzlo.Přítomnost nebo ČD je proti tomu nuda,nudaaaa..stereotyp.Ale každému se líbí něco jiného a kdo nezažil plnou parádu ČSD,neumí si to období ani představit.A bude hůř.Škoda. :mrgreen:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » pon 07 úno, 2011 5:42 pm

Nedávno jsem dočetl knihu "Mám páru rád" z vydavatelství Corona. Narozdíl od ostatních publikací se nezabívá žádnými konkrétními údaji o konkrétních strojích, jako spíše obecným popisem života okolo železnice od padesátých let. Pokud máte vy sám nějaké zajímavé paměti, rozhodně bych doporučoval je místo vyprávění pouze synovi archivovat pro pozdější generace, ať už v psané nebo audiovizuální formě.
Colonel32

Příspěvekod Radek Strnad » pon 07 úno, 2011 6:48 pm

Tak zase takový stařešina nejsem,ale možná někdy něco napíšu.Chce to jen se trochu dívat ve vlaku z okna a pamatovat si.Je fakt,že v této epoše není moc na co koukat.Ve svých studijních letech jsem občas chodil na praxi do různých stanic okolo Kolína a pak pět let každý týden pendloval mezi Kolínem a Žilinou.To už člověku něco dá.Jen se divím,že se tady o těchto dobách tak málo píše.Zajímaly by mě postřehy jiných kolegů z té doby,místo nekonečné,teoretické debaty o brejlovci,jestli Kuehn nebo Roco nebo Tillig budou za dva roky vyrábět to či ono s výstražným pruhem nebo s s popisem takovým či onakým.Jo a nejsem žádnaj vy-tady jsme na fóru :mrgreen: .
KYKLOP68
Radek Strnad

Další

Zpět na Velikost TT (komunita TT)