Modely Lorenz

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Modely Lorenz

Příspěvekod ef605 » ned 26 zář, 2010 8:25 pm

Zdravím,

uvažuji o koupi vagonů systému Rola a kombi rail od firmy Lorenz. Máte někdo zkušenosti s kvalitou a jízdními vlastnostmi modelů od tohoto výrobce?
ef605

Re: Modely Lorenz

Příspěvekod petrh » ned 26 zář, 2010 8:32 pm

no lorenz nabizel tte koleje, dodneska mi asi na mych 10 emailu nikdo od nich neodpovedel, psano 7 v en, 3 v de. vim, ze je nabizel deltax, ale pak uz nic vic, kazdopadne u me maji off :) tak snad ti vyjde nakup u nich.
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Radek Strnad » pon 27 zář, 2010 6:26 am

Já od nich mám jenom několik dvouosých osobáků Biz ČSD a jízdní vlastnosti mě mile překvapily,jezdí mi velmi dobře a má dost drobných detailů.Slabinou je trochu horší popis na skříni vozu-je o něco silnější.Oproti podobnému modelu Tillig je délka vozu v pořádku,ten Tilligův MCi je o dost kratší. 8)
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod holomek » pon 27 zář, 2010 7:02 am

Já mám vozy RO-LA, jezdí velmi dobře, je však lepší do podvozků dát kovová pouzdra od PEHO, u některých vagonů občas nějaké soukolí vypadne, kolečka jsou velmi malá. Díky tomu jim taky nedělá dobře složité zhlaví. Ale jinak je doporučuji.
holomek

Příspěvekod Tom120 » pon 27 zář, 2010 4:44 pm

Před Lorenzem bych si dovolil tě varovat. První problém je něco od něj sehnat - občas se vozy od něj někde objeví, ale když to člověk objedná, tak je to v lepším případě do roka a do dne, v horším se člověk dozví, že z toho nic nebude. Další velkou neznámou je otázka reklamace (a zrovna u Lorenze bych to nebral na lehkou váhu - známej s těmito vozy měl závažné problémy (podvozky)).

Měl jsem od něj 3 vozy (2 z druhé ruky (ale zánovní a upřímě řečeno - nedivim se, že je dotyčnej prodával) a 1 novou cisternu). Z hlediska vzhledu to vypadá pěkně, z hlediska věrohodnosti soudit nemůžu - nejsem žádnej zatytej počítač nýtů ani znalec kde čeho, ale další problémy nelze přehlédnout. 1) Potisky - nepřesné a podle mě příliš tlusté, 2) Nízká hmotnost vozu, 3) a co je vůbec nejhorší jsou mizerné podvozky (malá a nekvalitní kola, špatná ložiska), což je v kombinaci s předchozím bodem smrtící kombinace. A na mém kolejišti, kde jsou na zhlaví 2 angličáky a 10 výhybek je to jednim slovem katastrofa. Rada tedy zní: Pokud máš jen nějakej ovál, toužíš po nich a jsi schopen si je sehnat a zaplatit ne zrovna nízkou cenu, tak ano. Pokud máš ale velké kolejiště s malými poloměry a mnoha výhybkami (můj případ), tak se jim velkým obloukem vyhni. Na závěr zmíním ještě jeden poznatek - s vozy od Lorenze ve vlaku dosáhneš nejlepších výsledků na předposledním místě vlaku. Když je dáš hned za lokomotivu, tak díky nízkej hmotnosti to vykolejí, když je dáš úplně na konec tak kvůli mizerným podvozkům a hmotnosti ti to tam na konci vlaku lítá jak hadr na holi. Fuj, to jsem rozkecal :)
http://tatra-page.kx.cz

TT - Analog V/VI ep.
Tom120

Příspěvekod MOL » pon 27 zář, 2010 6:18 pm

U nás (v ČR) se opravdu těžko objevují... Nejlepší je ject pro ně do SRN, nejlépe na nějaké větší akce (kupř. teď Lipsko). Absolutní kakastrofa (jak by řekl Horst Fuchs:) to také není, pohybují se celkem v rovině odpovídající kvality... A vypadávání na výhybkách? Nevíte že RoLA mají do odbočky 20km/h? :D
MOL

Příspěvekod jsyrovat » ned 07 lis, 2010 7:55 pm

Tak já jsem si pořídil 4 vozy RoLa SBB od Lorenze asi před týdnem. Pokud jde o dojem vizuální, tak je to prostě ubohé - vůz se mimo podvozku skládá ze třech strašným způsobem k sobě slepených kusů plastu, celý vůz je uprostřed prohnutý o cca 3mm nahoru (trochu se to násilím podařilo narovnat), obtisky jsou takové nějaké tlusté (písmo) a nekvalitní (asi bych si dokázal sám takové kvality vytisknout na tiskárně - kdybych ovšem v ní měl bílou barvu). Podvozek má vždy 4 dvojkolí s průměrem kol asi 4.2mm, což je trochu více, než by podle měřítka mít měly (3.8mm), ale čím větší, tím lepší jízdní vlastnosti.
A teď k jízdám. Po zapojení dodávaných spřáhel přišlo velké zklamání - mají totiž téměř nulovou vertikální vůli, díky tomu na každé nerovnosti vyskočí (i díky malé hmotnosti). První co jsem udělal, že jsem ty spřáhla vrátil do krabiček a vyrobil si vlastní z 0.3mm proužku kuprextitu a 1.2mm drátku (na každý konec jsem ho přiletoval k otvoru a zabrousil). Tohle spřáhlo nezasouvám do šachty, ale spustím shora do otvorů, tím je zajištěná vertikální vůle. Poté jsou jízdní vlastnosti naprosto 100%, ještě se mi nikde nestalo, že by to vykolejilo - ani s prázdnými vagony za lokomotivou a naloženými vzadu.
Nicméně - za tu cenu, je to prostě hodně přemrštěná cena za hračkářský výrobek. O věrném napodobení detailů nemůže být řeč, to i modely v N jsou několikanásobně lepší. Já osobně přemýšlím o vlastní výrobě leptané stavebnice. Jediný problem, který řeším - sehnat dodavatele 4.2mm soustružených kovových dvojkolí. Poptal jsem se v sob. v Opletalově, ale nikdo se k tomu neměl - problém to vysoustružit takhle malé. Pokud někdo ví, kde to sehnat, tak se do těch leptů pustím. Pak ještě budu muset najít dodavatele kvalitních tištěných obtisků...
TT, DCC, ep.V, SBB a vše co se objevuje v Zurichu a okolí
jsyrovat

Příspěvekod Pája » ned 07 lis, 2010 8:48 pm

Dvojkolí není problém,od fy.Luck jsou supr dvojkolí,zkus to tady : http://pojezdy.eu/eshop/65-tt-dvojkoli-luck
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod jsyrovat » ned 07 lis, 2010 9:04 pm

Díky, našel jsem si výrobce, na stránkách 4.1mm nemá, ale zkusím to.
jsyrovat

Příspěvekod Radek Strnad » úte 21 pro, 2010 5:16 pm

Po delší době oživím toto vlákno,neboť zakoupil jsem sobě dva kousky vozu na prachové uhlí od tohoto výrobce.Čekal jsem nějaká vylepšení oproti starším modelům a nedočkal se.Krabička pořád stejně ubohá,v ní pohozen miniaturní pytlíček cca1x1cm s přeskou pro aretaci nového spřáhla.Kdo ho ztratí,má smůlu-bez něj nová spřáhla nedrží.Jízdní vlastnosti uvedeného vozu jsou vcelku dobré,projíždí v pohodě všechny typy a kombinace EW1.Myslel jsem,že by mohl být problém se střední nápravou,ale u Lorenzů to vymysleli jednoduše a přitom,zdá se,spolehlivě-osa prostrčená plastovým nálitkem a hotovo.Co by ovšem zasloužilo ránu pěstí mezi světla,je spřáhlo.Nechápu,jak si v dnešní době může výrobce dovolit osadit na nový model staré třmenové spřáhlo :roll: .A jeho vyjmutí(možná spíš vyrvání) za účelem výměny za nové Tillig nebo Kuehn,to je tedy skutečně horor :mrgreen: .Nic neulomit=zázraku.Osazení mikroskopické přesky bez toho,aby někam neodstřelila do nenalezena=loterie.Jsem už postarší modelářský pes,takže si s lecčíms dokážu poradit a poradil si i zde,ale dostat toto do ruky začínající modelář,byl by asi značně otráven.Je to škoda.Jinak pěkný a vzhledově zajímavý a netradiční model ep.III/ČSD tímto zbytečně ztrácí na atraktivitě.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod jsyrovat » úte 21 pro, 2010 6:43 pm

S těmi spřáhly jen souhlasím, je to opravdu tuhý souboj ty původní sundat, tak, aby se nic neurvalo a nepoškodilo. Co mě ale mrzí daleko víc, že ta nová spřáhla držící nebo spíš většinou nic moc nedržící pomocí přesky, mají velkou zálibu v rozpojování kdekoliv i na absolutně rovném úseku. Příčina je právě v té přesce, která není už z podstaty svého designu schopná držet nové spřáhlo ve správné vodorovné poloze. Možná to ještě prochází u několika zapojených vagónů, ale v delší soupravě 20-30 vagónů je nemožné s tím jezdit.
jsyrovat

Příspěvekod jsyrovat » stř 22 pro, 2010 1:00 pm

Nedalo mi to, a po tom svém příspěvku jsem se rozhodl podívat na ty spřáhla od Lorenze pořádně na zoubek. To, že se rozpojují zcela náhodně i na rovném úseku je způsobeno tím, že plíšek na spřáhlu (ten který přenáší tažnou sílu) se díky špatně držící přesce vysmekne spodem z úchytu (přeska má správně tlačit na konci plíšku nahoru a tomu tak právě bránit, ovšem v praxi je přeska příliš volná a neplní absolutně svůj účel). Pak dojde samozřejmě k rozpojení a plíšek ze spřáhla často ještě úplně vyskočí.
Co s tím? Já jsem spřáhlo Tillig vyjmul, vzal diamantovou brusku (ale postačí i jemný pilník) a plošku ze spodu v místě kam doléhá (lepší je napsat, měla by doléhat) přeska jsem přebrousil, aby plastová plocha byla zarovnaná až na plíšek (jedná se cca o desetinu možná dvě mm, jde o to, aby plíšek neměl vertikální vůli v místě úchytu a nemohl se vysmeknout). Přesku jsem se rozhodl nepoužít, stejně neplní svůj účel. Místo toho jsem uřízl z 0.3mm plastové desky obdélník cca 2x3mm, vteřinovým lepidlem potřel okraje zbroušené plošky spřáhla (opravdu mikroskopické množství - nesmí se to dostat do plíšku, ten se musí volně pohybovat v místě úchytu) a destičku tam přilepil. Výsledek je ten, že plíšek nemá žádnou vůli, nemá prakticky šanci se vysmeknout (což přeska bez problémů vždy dovolila) a vozy se už nerozpojují.
jsyrovat

Zpět na Velikost TT (komunita TT)