od jsyrovat » ned 07 lis, 2010 7:55 pm
Tak já jsem si pořídil 4 vozy RoLa SBB od Lorenze asi před týdnem. Pokud jde o dojem vizuální, tak je to prostě ubohé - vůz se mimo podvozku skládá ze třech strašným způsobem k sobě slepených kusů plastu, celý vůz je uprostřed prohnutý o cca 3mm nahoru (trochu se to násilím podařilo narovnat), obtisky jsou takové nějaké tlusté (písmo) a nekvalitní (asi bych si dokázal sám takové kvality vytisknout na tiskárně - kdybych ovšem v ní měl bílou barvu). Podvozek má vždy 4 dvojkolí s průměrem kol asi 4.2mm, což je trochu více, než by podle měřítka mít měly (3.8mm), ale čím větší, tím lepší jízdní vlastnosti.
A teď k jízdám. Po zapojení dodávaných spřáhel přišlo velké zklamání - mají totiž téměř nulovou vertikální vůli, díky tomu na každé nerovnosti vyskočí (i díky malé hmotnosti). První co jsem udělal, že jsem ty spřáhla vrátil do krabiček a vyrobil si vlastní z 0.3mm proužku kuprextitu a 1.2mm drátku (na každý konec jsem ho přiletoval k otvoru a zabrousil). Tohle spřáhlo nezasouvám do šachty, ale spustím shora do otvorů, tím je zajištěná vertikální vůle. Poté jsou jízdní vlastnosti naprosto 100%, ještě se mi nikde nestalo, že by to vykolejilo - ani s prázdnými vagony za lokomotivou a naloženými vzadu.
Nicméně - za tu cenu, je to prostě hodně přemrštěná cena za hračkářský výrobek. O věrném napodobení detailů nemůže být řeč, to i modely v N jsou několikanásobně lepší. Já osobně přemýšlím o vlastní výrobě leptané stavebnice. Jediný problem, který řeším - sehnat dodavatele 4.2mm soustružených kovových dvojkolí. Poptal jsem se v sob. v Opletalově, ale nikdo se k tomu neměl - problém to vysoustružit takhle malé. Pokud někdo ví, kde to sehnat, tak se do těch leptů pustím. Pak ještě budu muset najít dodavatele kvalitních tištěných obtisků...
TT, DCC, ep.V, SBB a vše co se objevuje v Zurichu a okolí