Saxonia - Kolmar 415 ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Saxonia - Kolmar 415 ČSD

Příspěvekod Ivan » pát 18 dub, 2025 9:23 am

Ahoj,

Na stránkách Kolmar.cz jsou první fotky handmusteru novinky Saxonia, která bude u Kolmar i ve verzi ČSD 415.0

Bohužel došlo ke změně z zvukového dekodéru, z výroby bude oproti původně avizovanému Zimo nakonec dekodér a zvuk ESU.

S ESU nemám v TT zkušenosti, proto se ptám, zda máte někdo zkušenost? Nejsem zas tak náročný na zvukový projekt, ale přece jen obecně preferuji spíše Zimo se zvukem od Jacka. Samozřejmě zatím ani nevím, zda pan Smutek bude zvuk do této loko dělat.

Díky za zkušenosti.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Re: Saxonia - Kolmar 415 ČSD

Příspěvekod Jacek » pát 18 dub, 2025 9:57 am

Tak což o to, ten stroj má docela zajímavý zvuk
https://www.youtube.com/watch?v=m1zH3-OKkA0

A čistě zvukových záznamů pro případnou tvorbu projektu existuje dost. Otázkou je spíš počet zájemců, abych tomu mohl věnovat potřebný čas. Pokud si všichni objednají tu zvukovou verzi ESU, nebude to nikdo chtít a projekt by se pro nic jiného nedal použít.

Oproti ESU jsou možnosti úplně jinde :)
https://www.youtube.com/watch?v=powAPL_vo18
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod jamik22 » pát 18 dub, 2025 12:13 pm

Hmm, také řeším toto dilema. Dík Jackovi za upřímnost. Ač nerad, zvolím jistotu a vydejchám ESU
jamik22

Příspěvekod Ivan » pát 18 dub, 2025 1:23 pm

Já se jen bojím toho, že tam Esu dá zvuk z úplně jiné loko (ne že bych to poznal :mrgreen:)

Jacku, samozřejmě chápu, že je to také otázka poptávky. Ozvučení se také trochu bojím, proto je pro mne jednodušší koupit již ozvučenou loko, ale prostě... nějak mi to vrtá.
Ivan

Příspěvekod prcek » pát 18 dub, 2025 1:40 pm

Já si objednal digi se zvukem. Pokud Jacek udělá zvuk, tak vyměním dekoš. Je to sice další náklad, ale ten původní můžu strčit do něčeho jiného.

Edit dodatek. Kolmar píše, že i analog bude mít next18 a reproduktor, takže digitalizace by asi až takový problém být nemusela.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Jacek » pát 18 dub, 2025 2:31 pm

Tak potíž je, že s tím rozhodováním teď hned je jakákoliv snaha předem odsouzená k zániku, netvořím pro kšefty, nabízím něco jako nadstavbu standardních továrních zvuků.
O modelu vím, měl tam být dekodér Zimo. To by v případě nespokojenosti uživatelů znamenalo pouhé přehrání dekodéru a zejména čas na přípravu i realizaci zvukového projektu a jeho vyladění až na vyrobeném modelu. Ten počet zájemců by se taky časem nasbíral po nějaké prezentaci.
Tato změna však nedává žádnou šanci, kdo bude kupovat jiný dekodér.. viz zvukový albatros Trix s hlášením "na traty jeden vstupuje flak". Přesto dekodér kvůli autentickému zvuku vyměnilo jen pár fajnšmekrů. Nebo vlastně minulý model M 262.101, projekt vůbec nevznikl, nebylo pro koho, všichni si objednali tovární ozvučení se zvukem z BR218.
To bych musel mít projekt už teď a rovnou rozjet nějakou přesvědčovací kampaň proč Zimo bude lepší. Nějakou anketu, předobjednávky nebo nevím co. Na druhé straně, po 15 letech tvorby si mám dělat reklamu. Copak ESU má nějaký opravdu autentický projekt? :)

V tuto chvíli zvukový projekt nemám, materiál na tvorbu by tedy byl. Snad můžu jen naznačit, že jsem sám změnil objednávku na analog.
Jacek

Příspěvekod Ivan » pát 18 dub, 2025 5:43 pm

Jacku u ostatní, díky za doplnění informací. Toho se právě bojím, že si tam dají prostě nějaký zvuk, takže asi změním na analog.

Ad M262.101, myslíš tím TT od Krese? Mám limitku se zvukem od Kolmara a po pravdě fakt nepoznám, co je tam za zvuk. Navíc záznam zvuku Stettina asi ani neexistuje. Předělávat dekodér flexdec se mi taky nechtělo. Ovšem u 415, kde je už příprava, tak se asi odvážím. Fajnšmekr na zvuky určitě nejsem (mám 5 zvukový mašin), ovšem proč tam mít něco jiného, z jiné mašiny, když je možnost mít něco lepšího? Myšleno teď obecně.
Ještě se zeptám Michala, jaký zvukový projekt tam bude.
Ivan

Příspěvekod Jacek » pát 18 dub, 2025 6:18 pm

No je třeba zkrátka brát jakýkoliv tovární zvuk jako základ, který v případě ESU a Uhlenbrocku není ani z části autentický. Hodně se v tomto zlepšili v Roco. Ale moje projekty jsou něco jako vylepšení. Něco navíc co v tom základu nikdy nebude. Podle toho je třeba se zařídit už při pořizování modelu, jelikož později přijde zklamání a zbytečné náklady navíc.

Ivan píše:...Ad M262.101, myslíš tím TT od Krese? Mám limitku se zvukem od Kolmara a po pravdě fakt nepoznám, co je tam za zvuk. Navíc záznam zvuku Stettina asi ani neexistuje. Předělávat dekodér flexdec se mi taky nechtělo...

No právě ten. Ono už se to řešilo v roce 2016 a tenkrát po vlně kritiky továrního zvuku přišlo moje řešení
https://www.jacek-modely.cz/m-262-101-kres-ozvuceni/
Tenkrát se toho hodně ozvučovalo přes itvlaky. A to ještě všichni požadovali jen propracovanější variantu.
U Kolmarovy série od nikoho ani dotaz. Takže nová verze ani nevznikla.
Tenkrát byla poptávka po nových zvucích a funkcích projektů mnohem vyšší, dnes to začíná vypadat spíš na ty objednávky a tvoření až dle počtu, lidem stačí cokoliv co tam výrobce nahraje.
Jacek

Příspěvekod Ivan » pát 18 dub, 2025 7:58 pm

Hmmm, zase se potvrdilo, že jen předpokládat, že něco nejde je blbost. :roll: Myslel jsem, že nahradit flexdec právě kvůli propojenosti s deskou nejde, ale on jde dekodér přidat. Na druhou stranu, pro mne je to už složitější zásah, do kterého bych se stejně nepouštěl. Každopádně díky Jacku za info (přečetl jsem dost článků na tvém webu, ale tohle mi prostě uniklo, nebo jsem to prostě jen zapomněl).
Kolmarovi jsem napsal, tak se pak podělím i odpověď.
Ivan

Příspěvekod carter88 » pát 18 dub, 2025 8:21 pm

Já asi jen potvrdím výše zmiňované - u spousty modelů (především zahraniční páry) mi stačí to, co výrobce nahraje. Je to pro mě celé méně složité, než dávat mašinu na ozvučení. Navíc fakt nemám rád, když se do nové páry někdo hrabe....
Co se ale týká produkce MTB, tam si vše nechávám ozvučit a tak děkuju za super zvuky @jacek
carter88

Příspěvekod hank » pát 18 dub, 2025 10:08 pm

Trix má v hánulce model lok. 92 532 DB, což je stejná mašina, se zvukem.
https://www.okvlacky.cz/produkt/parnilo ... currency=2

A nahrávky skutečného zvuku tehdy provozní muzejní lokomotivy 92 638 DR (maskované jako Stettin 7906 KPEV) z roku 1998 jsou zde:
https://www.dampfsound.de/92_5/92_5.html lokom
Nevím, jestli to zdejším tvůrcům zvuku pomůže, ale jak je zřejmé, zdroj originálního zvuku existuje.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Jacek » sob 19 dub, 2025 9:49 pm

hank:
ano, to jsou ty záznamy. Nejde však o to z čeho to vyrobit, ale jestli to má vůbec význam. Tedy jestli by to vůbec někdo chtěl. Na stránky jsem zkusil dát tu zmíněnou anketu
Jacek

Příspěvekod HonzaV » pát 25 dub, 2025 8:03 am

Jacek píše:V tuto chvíli zvukový projekt nemám, materiál na tvorbu by tedy byl. Snad můžu jen naznačit, že jsem sám změnil objednávku na analog.

A sakra. to abych také změnil objednávku. Pokud se Jacek rozmýšlí, a svou objednávku změnil na Analog, znamená to, že by projekt by třeba mohl být pro osobní potřebu a s ohledem na počet zájemců. Tak hlásím, že do depa mi mají dorazit dva kusy. A mám-li možnost zveřejněním poptávky inicializovat další přemýšlení o autentickém ozvučení, pak poptávku poslušně hlásím.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod Kavka_ » pát 25 dub, 2025 6:44 pm

Přidám se a také měním svou objednávku na Analog...
V.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Ivan » pát 25 dub, 2025 8:22 pm

Kolmar mi slíbil zjistit, co tam Saxonia plánuje, zatím info nemám.
Ivan

Další

Zpět na Velikost TT (komunita TT)