Společenská rubrika

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Společenská rubrika

Příspěvekod Petr Barchánek » sob 01 úno, 2025 1:14 pm

V Rubrice Noviny 2025 píše Hank zajímavou myšlenku o tom, že zdejší komunita by si mohla nějak zvolit mluvčího pro jednání s výrobci.

Přemýšlel jsem nad tím - ne, že bych zrovna něco takového považoval za nutné, ale napadla mě v té souvislosti jiná myšlenka:

Co se v rámci zdejší komunity řekněme jednou do roka sejít a probrat věci osobně, byl by o to zájem? Napadá mě TT muzeum Petra Novotného v Chocni, uprostřed republiky, samozřejmě jen bude-li Petr souhlasit.
Petr Barchánek

Re: Společenská rubrika

Příspěvekod Davca » sob 01 úno, 2025 6:01 pm

Zdravím,
setkání bych se i zúčastnil, ale jde o to, co vlastně bude na jeho konci. Účastníci si jen poklábosí o svých modelářských počinech, postěžují nad absencí chtěných modelů nebo bude přítomen i někdo za výrobce či alespoň jejich zástupci v ČR nebo SR ? Myslím, že bez nich by to asi smysl nemělo. Musím přiznat, že žádného oficiálního "zástupce" jakéhokoli výrobce pro ČR neznám a je to tak pro mě docela šedá zóna. Uvádí vůbec někde výrobci své zástupce pro jednotlivé země ? Jestliže ano, pak se osloví a požádají o setkání. Jestli jsem ale správně pochopil v jiné diskuzi, někteří "zástupci" sledují jen vlastní zájmy a diskuze s kýmkoli a o čemkoli nejsou zapotřebí.
Z dob tvorby do simulátoru MSTS mám nemalou zásobu fotokodumentace všemožných vozidel, v rámci zaměstnání není problém zajistit např. nahrávání zvuků lokomotiv atd. Když bych tedy něco rád, mám snahu vzniku věci pomoci. Již mnohokrát jsem nabízel materiály i možnosti výrobcům, ale bez odezvy. I když, minulý týden se předáním materiálů technikům od PIKa orodovalo za výrobu Čmeláka v TT, tak se uvidí. 8) Na druhou stránu chápu, že vše řídí prefence výrobce spolu s jeho ekonomikou a s tím naše přání nic neudělají.

David
Naposledy upravil Davca dne sob 01 úno, 2025 6:13 pm, celkově upraveno 2
Davca

Příspěvekod Ivan » sob 01 úno, 2025 6:09 pm

Tilliga tak nějak zastupuje David Strupp, ten ale podle mne nebude mít zájem přijet, kdyby se náhodou něco domluvilo.

Ostatní výrobci snad ani nikoho nemají?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Radek Strnad » sob 01 úno, 2025 6:12 pm

Nic ve zlém, ale u Tilliga dlouhé roky absolutně neposlouchají názory a přání českých obchodníků(kteří jim nesou peníze), takže je s pravděpodobností blížící se jistotě jasné, že s nějakým "mluvčím" nějakého českého diskuzního fóra(které žádné peníze nenese) se nikdo bavit nebude. Nebuďme naivní. Co, že neposlouchají přání a názory obchodníků - oni jim ani nejsou schopni poslat objednané modely v počtech dle objednávky.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » sob 01 úno, 2025 10:15 pm

Petr Barchánek píše:V Rubrice Noviny 2025 píše Hank zajímavou myšlenku o tom, že zdejší komunita by si mohla nějak zvolit mluvčího pro jednání s výrobci.

Aby tohle teoreticky mělo smysl (tedy aby si komunita zvolila mluvčího), obávám se, že by bylo potřeba splnit relativně hodně podmínek:

1) Komunita musí být dostatečně početná, protože je diamtrální rozdíl mezi tím, jestli bude vyjadřovat názor dvaceti lidí, dvou set a nebo dvou tisíc.

2) Jednotliví členové komunity musí za mluvčím dostatečně stát, "ano, on nás reprezentuje" a to i za cenu, že některé individuální požadavky vyslyšeny nebudou - to že aukce na Aukru dokazují, že je x lidí, ochotných za starý a vyprodaný model zaplatit trojnásobek pořizovací ceny pořád ještě neznamená, že je mezi modeláři dostatek lidí, aby vykoupili celou novou sérii za cenu běžnou. Je potřeba, aby lidé vzali na vědomí, že jejich individuální požadavky nemusí být realistické v širším kontextu a stějne byli ochotní za mluvčím stát.

3) Je potřeba, aby mluvčí dodával více, než jen že by zprostředkoval "přání komunity". Měl by dodávat také něaké záruky. Pro výrobce není důležité, kolik lidí si model "přeje", ale kolik lidí si ho doopravdy "koupí". Což by znamenalo, že by mluvčí musel udělat spoustu práce nejen v rámci komunikování s výrobci, ale také analýzou informací od modelářů, dělání různých průzkumů, etc.. současně by bylo potřeba i to, aby lidé, kteří se zavážou, že "pokud se tenhle model vyrobí, koupím x kusů" tyto sliby dodržovali spolehlivě, aby se z toho dala dělat statistika. Např. pokud lidé slíbí odebrat 200 kusů, tak se dá dlouhodobě spolehnout na to, že 150-160 to bude a to je číslo, které se výrobci dá dodat.

4) Mluvčí by neměl sám nijak obchodovat s modelovou železnicí, aby mu nehrozilo obvinění ze střetu zájmů (což je přesně to, co se zde teď děje v kontextu Tilliga a DS). Pokud by se mu na tuto práci nesložila komunita, pak by to musel dělat zadarmo. Je vůbec někdo, kdo by byl ochotný to dělat? Protože považuji za krajně nepravděpodobné, že by takového člověka byli ochotní další výrobci (Piko, Roco, Arnold...) platit.

5) Daná pozice také bude obecně nevděčná v tom, že kdykoli se něco nepovede, snese se hromada hejtů na jeho hlavu, pokud se věci povedou, bude to většinou považováno za samozřejmost. Bude ten člověk dostatečně psychicky odolný, aby tyto křivdy ustál?

6) Určitou část této práce už tak jako tak suplují prodejci modelové železnice, kteří si u výrobců objednávají exkluzivní edice na vlastní riziko a také pro ně dodávají potřebné podklady. Měla by tedy tato pozice vůbec takovou přidanou hodnotu?
Colonel32

Příspěvekod rawen » ned 02 úno, 2025 6:35 am

No, filozofujete krásně...
Vezměte jen první dva body. Kolik lidí naprosto spolehlivě ví, že třeba za půl roku nebo rok bude moci vydat řekněme 10.000Kč za model(y) konkrétního výrobce? (Oni je třeba dají, ale co když konkurence přijde s něčím lákavějším? A co změna rodinné, společenské, pracovní situace?)

Optimisticky předpokládejme 100 lidí. Krát těch 10.000. Tohle je (stále ještě virtuální) obrat, kvůli kterému zpozorní malovýrobce nebo garážista koupí další SLA 3D tiskárnu (nic ve zlém). Ale Tillig? :D :lol: :P

Radek
rawen

Příspěvekod Scoot » pon 03 úno, 2025 5:00 pm

Pokud nepřijdete s kufříkem plným peněz a kontakty ..tak to ani nikoho zajímat nebude.)
Můj obchodník říká.
"Objednám modely a nedostanu je ani v požadovaném množství"
třeba poslední vůz "RAJKA" ... Jak je pak rozdělit?
O přeznačené modely ČD i ČSD by byl i zájem ..ale vyrábí se nesmyslné předlohy, které pak spadnou do výprodeje u německých obchodníků.
https://www.elriwa.de/Aktionen/Spur-TT/ ... eueste&p=1

Nemá ani čím argumentovat
F. Tillig klesl minimálně Obrat na českém trhu ..Asi také jen proto, že neustále zdražují.
Co jsme si mohli za minulý rok "ČD a ČSD" koupit přímo přes svého obchodníka od Tilliga? skoro nic...
No a kdo z toho může těžit? Piko, MTB, Roco...
Prostě a jednoduše řečeno ta situace někomu vyhovuje a dokáže jí patřičně využít.
Scoot

Příspěvekod Jirkátor » pon 03 úno, 2025 6:56 pm

Idea krásná, ale buďme realisty. Opravdu jsme přesvědčeni, že se všichni dohodnou na jednom člověku? I kdyby ano, co by konkrétně měl prosazovat? Bude to motorová lokomotiva, elektrická, nebo parní? Jiný by zase bral motorový vůz. I když se shodneme na jedné kategorii, tak který stroj by to měl konkrétně být. Někdo dělá III. epochu a tak se mu Čmelák líbit nebude a ten, kdo dělá tu VI., nebude nadšený z M131 a pokud ano, koupí si jen jeden model a bude tvrdit, že to je historická jízda, ale výrobce to finančně nezachrání.
S vozy to bude to samé.
Já, coby na epochu nevyhraněný eNkař, uvítám cokoliv v našich barvách, ale takových jako já, zas tolik není, aby to bylo pro výrobce finančně zajímavé.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zippich » úte 04 úno, 2025 7:03 am

Zprvu jsem byl velmi skeptický k této myšlence a vlastně jsem pořád. Nicméně hrát si s ní chvíli můžeme. Vyjděme z předpokladu, že každý výrobce má nějakou hranici X, pro kterou je pro něj rentabilní výroba nového modelu, pak je možné pokusit se nabídnout mu komunitní poptávku Y a pokud bude Y větší, nebo rovno X, pak by pro něj realizace mohla být ekonomicky zajímavá. Nejprve by se v komunitě sesbírala reálná poptávka a potom by se nabídla výrobci, specializovanému na daný typ modelů. Například MTB by se mohla nabídnout poptávka po motorákách, například po Věžáku, který by šel udělat na zkráceném pojezdu z řady 810, nebo po Modrém šípu. S Tilligem by se mohlo jednat o výše zmíněných třeťo- a čtvrtoepochálních dieselech. Reálnou rakousko-československou párou by mohl být (konjunktiv) Malý bejček 422, neboť má relativně jednoduchý pojezd a dá se nabídnout ve verzi kkStB, ČSD, PKP, MÁV, BBÖ i DRB. Ve jménu redukce nákladů by ho bylo možno dodávat i jako univerzální model bez popisů, případně s univerzálním obtiskovým aršíkem, jako kdysi plastikové modely. Výrobu by možná mohla realizovat Elriwa/Saxonia. Jednat by komunita měla přímo s výrobcem, aby náklady nenafukoval nějaký obchodník. Nevýhodou ovšem je, že zdejší komunita je poměrně malá a zdaleka neprezentuje celou potenciální poptávku trhu, takže se nakonec neobejde bez onoho obchodníka, jehož úkolem je alokace výrobku na trhu. A jsme tam, kde jsme byli…
Zippich

Příspěvekod rawen » úte 04 úno, 2025 8:27 am

...kdysi dávno (cca 12 let, pokud mě paměť neklame) si česko-slovenský Zababov nechal vyrábět pamětní nebo české vagony.
Pokud to myslíte vážně, zkuste zapátrat tímto směrem.

Radek
rawen

Příspěvekod tominomb » úte 04 úno, 2025 5:47 pm

Nechci do toho házet vidle, ale komunita se nedomluví na ničem. Každý si bude prosazovat svoje zájmy. Já jsem zastánce V. - VI. epochy a ani jeden z dosud navrhovaných ( vysněných ) modelů z této epochy nebyl. Místo "Věžáku nebo Bejčka" bych uvítal "Effishunter 1000". Zároveň bych upřednostňoval modely nové a ne jak je zmíněno v jiném tématu třeba přesvědčovat PIKO na výrobu "Čmeláka", protože toho už dělá MTB - "a zase pro některé kolegy je MTB sprosté slovo a jejich modely nejsou modely, ale hračky a všichni by to udělali lépe". Každý bude mít svůj názor, budou vznikat zájmové skupiny a frakce a dopadne to jako v politice. Ano, můžeme filosofovat, ale reálně je tato iniciativa odsouzena k záhubě. Jestli jsem se někoho svým komentářem dotknul, tak se omlouvám, vyjadřuji pouze svůj názor a pokud bude realita jiná, pak s pokorou přiznám svůj omyl.
tominomb

Příspěvekod Zippich » úte 04 úno, 2025 7:50 pm

Na jiných serverech se dělají ankety na téma jaký model byste chtěli, aby byl vyroben, a uživatelé klikají. Je to jen indikativní, ale již marketingově využitelný údaj. Bylo by zajímavé udělat to i tady...
Zippich

Příspěvekod rawen » úte 04 úno, 2025 8:06 pm

Zippich píše:Na jiných serverech se dělají ankety na téma jaký model byste chtěli, aby byl vyroben, a uživatelé klikají. Je to jen indikativní, ale již marketingově využitelný údaj. Bylo by zajímavé udělat to i tady...

A pak jsou servery a lidi, kteří to risknuli, položili peníze a vyrobili Manku, Stettin, x-okeňák, Ostravan, atd.

Facta, non verba.

A ano, i já patřím k té většině, která na to "nemá koule", resp. není to pro mne podstatné.
Radek
rawen

Příspěvekod Colonel32 » úte 04 úno, 2025 8:25 pm

Zippich píše:Na jiných serverech se dělají ankety na téma jaký model byste chtěli, aby byl vyroben, a uživatelé klikají. Je to jen indikativní, ale již marketingově využitelný údaj. Bylo by zajímavé udělat to i tady...

Ještě je potřeba vzít v potaz to, že ne každý, kdo kliká, taky kupuje.

cituji část příspěvku z debaty na FB ve skupině bazar modelové železnice, kde si jeden člověk stěžoval, že ho uhánějí s placením

"Pokud nemáte dostatek trpělivosti 2-4 dny počkat, až Vám odpovím nebo se dostanu k tomu poslat peníze, tak tu neinzerujte !!!"

a jedna z reakcí byla:

"Nevím no, pokud k tomu smím něco napsat... už čtyři měsíce likviduji pozůstalost po hromaditeli modelové železnice a ze začátku jsem z toho byl dost vyděšený. Hromady rezervací, "určitě beru, peníze pošlu zítra" - a pak jen výmluvy, ani nebudu psát jaké. Pominu drzost, že to o nějakou dobu později zkouší ( zbytečně) znovu.
Celý život se zabývám jiným sběratelským oborem, a nikdy jsem se s tím nesetkal.
Ale k tématu...pokud někdo napíše, že to bere, tak očekávám nějakou zpětnou vazbu, klidně i v tom smyslu, že se člověk ozve, jak to půjde. Takže čtyřdenní " nekomunikace" by znamenala jediné, tedy že prodám jinam. Není to ale nic proti autorovi příspěvku, ale myslím, že zkušenosti lidí zde jsou pravděpodobně stejné, jako ty moje."

(kráceno, snažil jsem se vypíchnout to podstatné, kompletní debata lze zatím najít ve skupině BAZAR VLÁČKŮ G, H0, TT, N, Z - CZ a SK, příspěvek je ze 30. ledna 2025 12:08)
Colonel32

Zpět na Velikost TT (komunita TT)