od Sarge » stř 09 říj, 2024 6:54 pm
Ahoj. Dorazila mi dnes moje 150 010 od MTB a tak se chci podělit o své dojmy. Předesílám, že jsem zaujatý, protože tahle mašinka je moje srdcová záležitost.
Co se povrchové úpravy týče, nemám co vytknout. Nenašel jsem při zkoumání žádnou nepřesnost, zafouknutou barvu, špatný soutisk nebo cokoliv podobného. Možná při zkoumání pod lupou bych na něco narazil ale když to nevidím ani při pečlivém zkoumání okem, při provozu na kolejišti to vidět určitě nebude a tedy je to nepodstatné.
Na první potěžkání se mi lokomotiva zdála hodně těžká ale po zvážení na kuchyňské váze jsem navážil "jen" 205g, což je jen o 5g více než Bobiny od stejného výrobce. Zaujalo mě jen, že na stránkách se uvádí váha 225g.
Mám doma k dispozici nedokončenou stavebnici stejné lokomotivy v jiné barvě od pana Votruby. Při porovnání mám pocit že většina detailů jako je na modelu od MTB lepších (nýty, na krytech, žebrování chlazení) což asi je částečně možná i tím že nejsem tak zdatný s aplikací barvy pomocí airbrushe a mohl jsem některé zalít. Jiné ale na resinovém modelu prostě nejsou. Jsou to ale většinou takové nepatrnosti, že při vzdálenějším pohledu to stejně vidět není, takže je to jedno. Co je naopak na modelu od pana Votruby lepší jsou schůdky do kabiny. Ty jsou na modelu od MTB čistě hranaté, narozdíl od reálu kde jsou rohy zakulacené.
Měl jsem z fotek velkou obavu o to jak budou nakonec působit čela, přišli mi hodně masivní a široké rámy okolo oken ale při porovnání těchto dvou modelů musím říct že je to 1:1. Aspoň podle oka.
Jediné co zamrzí jsou neprůhledná loukoťová kola. Toto je pouze imitováno na plném kole plastem a nepříliš průhledná okna, jak už je u MTB zvykem.
Model jsem osadil dekodérem Zimo a jal se jej vyzkoušet na testovacím kolejišti. Model nemám na výstavu a na jízdních vlastnostech mi tedy záleži.
Hlučnost modelu je takový MTB standard. Po chvíli kroužení některé nepříjemné zvuky zmizeliy a model se (snad) zajel. Mám na kolejišti relativně prudký oblouk ve kterém je navíc napojení kolejnice s izolovanou spjkou. V tomto oblouku a zvláště na této spojce mají některé modely problémy. Bastard od Kuhena např tudy neprojede vůbec, protože ve větším vytočení podvozku mu brání kastle. Měl jsem u 150ky stejné obavy, protože mi přišlo že vytočení podvozku je relativně malé ale mýlil jsem se a zatím se zdá že projíždí bez problémů. Stejně tak některé problematičtější výybky zatím zvládl na jedničku a nezaznamenal jsem žádné vykolejení.
Jediné co nemůžu zatím posoudit je tažná síla, protože ovál mám na rovině bez stoupání a nemám po ruce ani rychlíkové vagony, které ve výsledku bude tahat.
Co se osvětlení týče, to jsem zatím nijak neupravoval a trochu mě mrzí že mám na výběr jen plné osvětlení ve směru jízdy (tj poziční světla, hlavní reflektor a kabina) s možností ručně zapnout koncová světla na jedné nebo druhé straně. Kam se toto hrabe na plecháče nebo laminátku od Piko. Ale předpokládám že to by snad mohlo jít nějak dodatečně nastavit. Naopak jako pozitivum vidím že světla nijak neprosvětlují okolo. Jen při horním pohledu skosenými skly kabiny mám pocit že prosvítají okolo řídícího pultu. Ale toho jsem si všiml jen proto že sedím nad kolejištěm které je na zemí. Když jsem zhasl a měl naprostou tmu, vidět to z "normálního" pozorovacího úhlu nebylo.
Suma sumárum, pokud se nezačnou projevovat nějaké skryté neduhy nebo jsem neměl jen zpekla štěstí (uvidíme až dorazí i CD verze) tak se zdá že by se mohlo jednat o relativně povedený počin. A jelikož se dá očekávat spousta dalších barevných mutací a v budoucnu bych si tipl i ESa a další lokomotivy z této rodiny, má se moje peněženka na co těšít.