Jarda H.
Tak jsem si přečetl novinu o plánovaném uvedení 413.0 ČSD od PIKO na trh ve III.Q/2019. Předběžně dávají cenu cca 220 EUR, tak pomalu začněte šetřit. Akorát jsem nepochopil, proč má verze ČSD být o 20 € dražší než verze DR...
V novinkovém katalogu mě na fotce zaujalo znázornění náhonu rychloměru od poslední spřažené nápravy; sice uvádějí, že to je Handmuster, navíc u lokomotiv ČSD býval tento náhon na pravé straně, ale jestli to tam fakt bude i v reálu, bude to roztomilý detail. No a délka modelu je 138 mm, což je ± jako bardotka a jen o fous víc než hektor, takže se vejde i na lokálková kolejiště. Průjezdný poloměr oblouků uvádějí 310 mm.
Kouknul jsem taky na video na youtube. Kromě viditelných detailů se evidentně vyřádili i na zvukové verzi, jsou tam takové detaily jako klapnutí rozvodu při reverzaci, zvuk odvodňovacích ventilů nebo odlišné zvuky při dotahování vody do kotle pumpou a injektorem; a to ani nemluvím o zvuku lopaty při přikládání do pece - kdy asi začnou prodávat pohyblivého topiče?

Teď už jen nezbývá než doufat, že dodrží slíbený temín; rád bych se ještě dožil. V mém věku už člověk nemá žádnou jistotu...

Edit: Koukám, že mě někdo o pár minut předběhl...