Diskuze k vláknu "Novinky TT 2020" (a nějaká ta omáčka navíc)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Diskuze k vláknu "Novinky TT 2020" (a nějaká ta omáčka n

Příspěvekod lesanek » ned 09 úno, 2020 1:17 pm

Na stránkách MTB už jsou obrázky k vozům 043 a 943. Milimetry a nýty počítat nehodlám, ani na to nemám potřebné znalosti, jen co mě podle obrázků praštilo do očí: Stejně jako 842 působí vozy "buřtíkovitým" dojmem, okna jsou menší, ve dveřích by měla být protáhlejší dolů. Výbava spodku tam není všechna, ale důležitější bedny cca odpovídají, spodek zatím vypadá jako přibližně naaranžovaný 3D mustr nebo odlitek. Masky podvozků použité z 842 zcela (!) neodpovídají. Čelo na 943 je takové dost přibližné, celá čelní část se mi proporčně moc nezdá, vzdálenost bočních oken u kabiny strojvedoucího je úplně mimo. Sedačky opět z vozů 050.

Uvidím, jak bude vypadat finální verze v obchodech. O koupi hotové soupravy jsem vážně přemýšlel, ale když vidím, co bych si všechno musel upravit a dodělat, se mi možná začínají rozdělané stavebnice Kuber zdát jako lepší řešení..
lesanek

Příspěvekod Jarda H. » ned 09 úno, 2020 2:48 pm

lesanek píše: .... Milimetry a nýty počítat nehodlám, ani na to nemám potřebné znalosti, jen co mě podle obrázků praštilo do očí: .......

Dle mého názoru je vhodnější posuzovat modely in natura, obrázek "nemusí být věrný" ....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod lesanek » ned 09 úno, 2020 2:56 pm

Proto píšu co mě podle obrázků praštilo do očí a uvidím, jak bude vypadat finální verze v obchodech. Samozřejmě je lepší si takový model omrknout v obchodě, ale to zatím nelze a také nepředpokládám, že by se na modelu ještě dělaly nějaké velké změny, když už jsou na webu fotky. :wink:
lesanek

Příspěvekod radula63 » ned 09 úno, 2020 3:29 pm

Jarda H. píše:
lesanek píše: .... Milimetry a nýty počítat nehodlám, ani na to nemám potřebné znalosti, jen co mě podle obrázků praštilo do očí: .......

Dle mého názoru je vhodnější posuzovat modely in natura, obrázek "nemusí být věrný" ....

Jardo, moje slova. Přesně tak.
Něco o těch vzorkových kusech vím. Stavěl jsem je. Karoserie asi taková zůstane. U obou vzorkových vozů je podlaha v 3D tisku, proto dost hrubá a vůz 943 má čelo zaskleno pouze fólií. Na fotce je zřetelné, že čelo má okna jakoby "zapadlá". Oba vzorky popsány obtisky pana Smutka, což samozřejmě v sériových kusech bude tamponprint.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Ossi » úte 11 úno, 2020 7:52 am

Zdravím. Souhlasím s předchozími názory, že hodnotit lze až finální model. Jsem akorát zvedav, jak bude vyřešeno osvětlení, zda 043 bude mít konce z obou stran. U 943 by mi konce na straně přechodu nechyběly, nikdy jsem v provozu neviděl řidičák tahat jako vagon s přechodem na konci vlaku. Spíše bych rád věděl zda čelo bude mít pozičky bílá / červená a jak bude svítit horní světlo - v reálu byly tři malé reflektory, středový na blízko a dva krajní na dálku. Stejně to má rakev 834. A doufám, že vozy nebudou prosvítat jako Kvatro nebo Bmx. Jinak mě zaujal "sériový" Kyklop T499.0006. Škoda, že se série nevyrobila v reálu. Model Kyklopa v červené verzi ukazuje coby-kdyby a do všeho nekecali soudruzi. Objednal jsem si ho už jenom kvůli tomu, že by asi tak Kyklopové vypadali, když jsem v roce 1985 začínal u ČSD. Ossi
Ossi

Příspěvekod lesanek » úte 11 úno, 2020 8:04 am

Ossi píše:Jsem akorát zvedav, jak bude vyřešeno osvětlení, zda 043 bude mít konce z obou stran.

Ze stránek MTB:
Model je vybaven osvětlením interiéru, a červená světla na jedné straně, rozhraním NEM651. Přiloženy doplňky, osvětlení nutno dozapojit.
lesanek

Příspěvekod hank » pon 17 úno, 2020 6:09 pm

Do novinek jsem dal informaci o stavebnicích podvalníků Culemeyer od Haulera. Tady jenom připomenu, že stavebnici vhodného tahače Tatra 141 nabízí Štěpnička. Lze použít i model tahače Kaelble (taky od Haulera), které u nás jezdily za války i po ní a po r. 1955 je nahradily právě tatrovky. (Mimochodem, zřejmě jeden z posledních, ne-li zcela poslední funkční podvalník tohoto typu u nás má Vojenské muzeum Lešany.)

Využití podvalníků pro silniční přepravu železničních vozů bylo u nás dost časté - např. Culemeyery v Pardubicích do r. 1994, kde se vagóny vozily nejen po městě, ale dokonce až do Přelouče - a poslední ojedinělé případy se vyskytovaly ještě v r. 2005 (Meziměstí), to už s tahači T 813 6x6 a podvalníky Cometto.

Nějaké další povídání k silničním přepravám železničních vozů je např. tady:
http://www.pshzd.cz/akt-cullmeyer.html
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/ ... Mezimesti/
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod petrha » stř 19 úno, 2020 7:22 am

Chci se zeptat, jestli už někdo vlastní vozy Beer273 od DSmodel? Zajímá mě jestli je tam vnitřek tak jak má skutečný vůz, anebo je tam zas ten blbej bílej výlisek jako mají všechny vozy "Y" nebo Y/B70?
petrha

Příspěvekod Bedlisch » stř 19 úno, 2020 8:38 am

Viz: https://www.modelyasport.cz/wp-content/ ... C_4532.jpg
Slovy klasika:" Co vidíš? Tak vidíš."
Bedlisch

Příspěvekod jamik22 » stř 01 dub, 2020 6:50 pm

Tillig hlásí výrobu
https://www.tillig.com/Produkte/produktinfo-14845.html
jezdí u nás nebo to je freelance?
jamik22

Příspěvekod hank » stř 01 dub, 2020 8:29 pm

jamik22 píše:Tillig hlásí výrobu

Odpověď najdeš tady:
https://www.cdcargo.cz/cs_CZ/katalog-nakladnich-vozu
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod JendaTT » stř 01 dub, 2020 11:34 pm

jamik22 píše:Tillig hlásí výrobu

Byl ses někdy podívat u Tilligů v továrně?
Že bys věděl, že jsou schopni natisknout tamponovým tiskem v podstatě cokoliv na cokoliv... :wink:
Jinak za mě, přes Libeň jsem zatím nic takového jet neviděl.
JendaTT

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 02 dub, 2020 4:43 am

Jen doplním, že se jedná o model START, takže bych hledáním reálné předlohy u ČDC moc neztrácel čas. :) Dá se předpokládat, že u PKP to nebude jiné.

tillig-14845.JPG
Trainmaniak

Příspěvekod Colonel32 » čtv 02 dub, 2020 10:48 am

Hele, pánové, a nedala se ta odpověď formulovat pro tazatele méně ponižujícím způsobem?

Jako já třeba podle drobných detailů rozliším jednotlivé výrobní série pancéřáků, ale VI. epochu mám zmapovanou jen tak aby se neřeklo zrovna u tohohle vagónu bych si z hlavy netroufl vyloučit, že existovat nemůže.
Colonel32

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 02 dub, 2020 11:10 am

Aniž bych chtěl nějak započínat flame, nemohu si pomoct, ale nic ponižujícího nikde nevidím. Každý odpověděl, jak uměl...
Trainmaniak

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)