Stavebnice vagonů TT - Malá železnice

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Stavebnice vagonů TT - Malá železnice

Příspěvekod _lt_ » úte 05 úno, 2013 12:53 pm

Busta: díky za názornou ukázku, v tom návodu to opravdu je a takhle mi to bude stačit. Už se bát nebudu:)

Jacek: Nebojte, v budoucnu Vás budu osobně otravovat minimálně s A4 obtisků na různé vozy. Bude to určitě snadnější, než hledat a kombinovat nabídky výrobců.

Jen ale poznámka k těm popisům a to co píše střelec. Proč tedy Jiran má na jednom archu několik možných variant popisů a jde to? Mít výrobci takovou nabídku jako Jiran standardně, tak Jacek nebude mít práci :)
_lt_

Příspěvekod fruafru » úte 05 úno, 2013 11:10 pm

Je to tu čím dál zábavnější :lol: obtisky na A4 :lol: Málo verzí popisů :? hmmm zajímavé.
Čitelnější náhledy obtisků se budou, na stránkách MŽ. postupně doplňovat. Různých verzí popisů je na jednom aršíku obtisků dost (asi ne pro deset modelů), možná příště.
busta píše:Foto z popisu vozu PP-80,

Paráda, super....
Střelec píše:MaZel už dávno není garážový výrobce a jede své stavebnice v dost velkých sériích na to, aby se mu slušný obtiskový arch vyplatil.

Je otázka co má být slušný obtiskový arch? Nemám všechny stavebnice MŽ, některé obtisky jsou příliš jemné, ale většinou to je rukama :lol: že to zmrším...
Tak je třeba uvést konkrétně co vylepšit.......nějaké návrhy?
fruafru

Příspěvekod _lt_ » stř 06 úno, 2013 5:57 am

fruafru: A jak by jste si představoval tisk obtisků třeba na 100 vozů? Jestli vám tohle přijde k smíchu tak se není čemu divit, že si neumíte představit co je to slušný obtiskový arch.
Tak tedy pro představu co já považuji za slušný obtisk.
http://ttmodelar.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2549:es-vte-2-n-vysokostnny-vz-rzne-varianty-popisu-i-isel-jiran-142&catid=193:obtisky-na-otevrene-a-uzavene-vozy&Itemid=203

Naproti tomu jak takový obtisk od MŽ na stejný vůz o 4 kč levnější působí komicky.
http://ttmodelar.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2904:obtisky-esvte-mz-23403-01&catid=193:obtisky-na-otevrene-a-uzavene-vozy&Itemid=203

Ono to ale moc k smíchu zákazníkům nebude. Ale přeju MŽ spoustu spokojených zákazníků, protože je to supr co vyrábí.

Když už jste v té veselé náladě, nebyla by tedy fotka toho vozu Gbgkks s hladkou střechou, tak jak ji nabízí MŽ? Já ho tedy nikdy neviděl (do našich končin nezajíždělo spousty existujících vozů), ale nepopírám že se může jednat o nějaké přeznačení a skutečně něco takového jezdilo.
_lt_

Příspěvekod Střelec » stř 06 úno, 2013 6:37 am

U letadel a bojové techniky jsou naprosto běžná dvě až tři obtisková schémata v jedné stavebnici, díky výsostným znakům a "malůvkám" dokonce mnohobarevné. Obvyklá je i kombinace plastu, odlitků a plechu v jedné stavebnici a i malé firmy se dokážou vejít i s těmito doplňky do ceny srovnatelné se stavebnicí vagónu v základu, ke které si půlku dílů a potřebné obtisky musím sehnat zvlášť. Barevné obtiskové archy dosahují často formátu A5 a nezřídka i formátu A4. Pokud tedy firma není "one man show" někde v garáži (případně počítač + odpovídající tiskárna) a jede větší série stavebnic, měla by být schopná při ceně obdobné klasické kitařině nabízet i srovnatelnou kvalitu - včetně příslušenství v ceně!

Považuji jako zákazník za naprosto legitimní, že za srovnatelnou cenu dostanu srovnatelnou nabídku bez ohledu na to, jestli si kupuji tančík, letadlo nebo vagón.

Větší množství železničních správ a subverzí se dá také řešit podle vzoru letadel či techniky. Prostě budou přebalové varianty podle jednotlivých správ (ČD, ČSD, BMB, JHMD...), případně epoch. Pokud se v detailech lišily jednotlivé subverze vozů, měly by být aršíky s díly (či rámečky/dělení formy) navržěné tak, aby , byl společný základ a detaily odlišující verze byly zvlášť a přibalovaly se ke společnému základu podle verze.
Střelec

Příspěvekod Radek Strnad » stř 06 úno, 2013 7:37 am

Přesně tak.Toto je stálá bolest většiny českých výrobců stavebnic vozů či lokomotiv.Kromě většinou mizerných stavebních plánů i prachbídné obtisky.Pokud investuji 800,-Kč za např.lept lokomotivy,očekával bych trošku slušnější obtisk než jen ČSD/ČD a několik málo těžko rozlišitelných dalších údajů.A že by třeba dal výrobce aršík navíc,protože přeci jen nejsou všichni modeláři 100%zruční???Ani omylem.Sežeň si pak sám,kde chceš.Také jsem dělal kdysi letadla a tam byl vždy parádní výběr a návod,jako by to stavěl někdo poprvé a ještě i několik obrázků.Pokud stojí stavebnice např.450,-kč,tak nechápu,jaký je pro výrobce problém a finanční zátěž udělat slušný plánek,aby stavebnici postavil bez chození na nádraží a lezení po internetu i začátečník a hodit tam aršík či dva navíc.Jeho ztráta cca 10,-Kč by byla okamžitě vyrovnána následnými dobrými recenzemi a koupí-li si ji byť jen o jednoho člověka víc,mají cenu např.50 ks aršíků zpátky.I kdyby si těch 10,-Kč k ceně připočetl,koupím si ji stejně rád nebo ještě radši,protože budu vědět,že pokud se mi obtisk nepovede,nemusím nic nikde pracně a draho shánět.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod fruafru » stř 06 úno, 2013 8:35 am

_lt_ píše: A jak by jste si představoval tisk obtisků třeba na 100 vozů

100 vozů není v žádném případě sranda, sto vozů jedné řady je pro domácí použití nesmysl, možná nějaký klub modelářů (pokud vůbec bylo daných vozů tolik i v reálu). Pokud máte firmu a zabýváte se kompletováním modelů a serii sta vozů potřebujete s různými čísly, pak nezbyde než připravit vlastní obtisk. Přeci nebudu kupovat obtisky , které neupotřebím, jednak pro rozmístění popisů na archu a pak se dostáváme k různým obdobím atd..(sto vozů a každý v jiné epoše) Pro běžné "domácí modelaření" jsou reálné počty stejných řad modelů trochu jinde cca....5..10 maximálně, to zvládne kombinace více obtisků od více výrobců.
_lt_ píše:Naproti tomu jak takový obtisk od MŽ na stejný vůz o 4 kč levnější působí komicky.

Možná proto se obtisky prodávají samostatně a lze si vybrat od koho si obtisk koupím, tak chybí tam symboly pro zvedání, vyklápění vozu a číslo vozu na rámu pojezdu... ještě něco mi ušlo? Jen okrajově, pan Jirán má super obtisky (taky je používám) ale když sme v hledání chyb kolik tam je tabulek revizí a jaké mají datum, pro čtyři epochy asi stejné? Pokud budem zacházet do extrému osobně upřednostňuji modely které spíš nejdou časově přesně určit, možná nejsem jediný, ale to jen hádám, Tabulka ročních prohlídek musí být vyplněná stejně jako tabulka záznamů občasného mazání, obtisk je na prázdný vůz takže pokud ho někdo opatří nákladem je to nesmysl. Jak říkám používám obtisky od všech možných výrobců a celkově si uchovávm trochu nadhled nad věcí, neřeším banality.
_lt_ píše:Když už jste v té veselé náladě, nebyla by tedy fotka toho vozu Gbgkks s hladkou střechou, tak jak ji nabízí MŽ? Já ho tedy nikdy neviděl (do našich končin nezajíždělo spousty existujících vozů), ale nepopírám že se může jednat o nějaké přeznačení a skutečně něco takového jezdilo.

Na hrbaté střeše se usilovně pracuje :lol: foto pohledám, jestli ho najdu..
Střelec píše:U letadel a bojové techniky jsou naprosto běžná dvě až tři obtisková schémata v jedné stavebnici, díky výsostným znakům a "malůvkám" dokonce mnohobarevné

Srovnávat letadla a vlaky, to se nedělá :? Už z jednoho důvodu a tím je jaksi velikost modelářské obce, vláčkařů je mnohem méně a hlavně naše vozy se za hranice moc nedostaly, Tak nebudu srovnávat kamufláže jednoho letadla v provedení deseti států, když je v každém státě deset tisíc kitařů a český rybníček se stovkou modelářů (mysleno obrazně)navíc asi bude trochu rozdíl i ve velikosti znaků a písma , tak podle čeho srovnávat?
Radek Strnad píše:Přesně tak.Toto je stálá bolest většiny českých výrobců stavebnic vozů či lokomotiv.Kromě většinou mizerných stavebních plánů i prachbídné obtisky.Pokud investuji 800,-Kč za např.lept lokomotivy,očekával bych trošku slušnější obtisk než jen ČSD/ČD a několik málo těžko rozlišitelných dalších údajů.A že by třeba dal výrobce aršík navíc,protože přeci jen nejsou všichni modeláři 100%zruční???

Z jednoho modelu uděláš víc než jednu variantu? Buď mám ČSD nebo ČD nebo ČDC, zapoměl bych na kolegy ŽSR, ZSSK atd.. vypadne z někoho něco konkrétního? Na obtisku tom a tom je špatně tohle, nebo tam chybí tohle...
S nešikovností mám taky svoji zkušenost, ale za tu jaksi výrobce nemůže, pokud něco zkazím musím to opravit, případně vynechat i na druhé straně, nebo to musím dodat z jiného obtisku ....nebo si pro jistotu koupim dva stejné obtisky pokud vím že se mi s obtisky nedaří, já to takhle dělám roky 8)
Podklady pro stavbu.. představ si že kdysi internet nebyl a na nádraží měřit vozy se chodilo normálně, dneska je internet a na něm velká spousta fotek. Pokud nejsi konkrétní že jsi našel chybu v návodu ???
Všechno dělají lidé a jak známo lidé se mohou zmýlit, našel jsem chybu v návodu na KIls, můžu tlachat nebo kontaktovat výrobce a říct mu to aby provedl opravu, když nechci ..... to je horší než když se nemůže :lol:
Jinak příjemný den odcházím modelařit.. 8)
fruafru

Příspěvekod _lt_ » stř 06 úno, 2013 9:17 am

fruafru: Já ale nepíšu že vlastním 100 vozů stejné řady. 100 až 150 různých vozů je pro moje potřeby vystačující akorát (zatím jich mám asi 70) na vyježdění plánovaného grafikonu. Firmu nevlastním a jen ukazuji že A4 různých obtisků bude pro mne určitě lepší volbou, než kupovat na každý vůz dvoje obtisky a kombinovat je, jenom proto že výrobce nabízí jen třetinu z epochy ve které vůz jezdil. S tím srovnáním jsem chtěl upozornit spíš na využitelnost místa na obtisku Jiran vs MŽ. Přibližně stejná plocha, sice méně stříhání, ale pouhých 10 let provozu, oproti celému životu vozu. Právě že neřeším maličkosti... vybrat se dá, tabulka sem tabulka tam. Jen je možnost se zlepšovat v tak dobrém rozletu. Již teď se těším na další vozy. Jo a předem děkuji za fotku. Paměť je potvora a některé věci hold vytlačuje.

To co píše Radek je taky pravda, to je ale všeobecně na všechny výrobce. Bude to asi tím, že samotný výrobce nepočítá s tím, že začínající klučina by mohl být taky jeho zákazníkem. Je to ale o tom kdo chce vydělávat a kdo se dobrovolně připraví o část zákazníků.
_lt_

Příspěvekod Radek Strnad » stř 06 úno, 2013 10:45 am

Kolega fruafru mě nepochopil.Nemyslím,že by měl výrobce dávat k vozu obtisky ČSD a ještě ČD.Jen jsem konstatoval fakt,že na aršíku je často kromě velkých písmen ČSD nebo ČD velmi málo dalších údajů,obtisk tedy stál pakatel a není snad tedy taková finanční ztráta dát do stavebnice aršík navíc.Naopak kolega It to pochopil naprosto přesně-koupí-li si stavebnici mladý kluk(a samozřejmě nejen mladý),tak samozřejmě ty ruce nemá tak vypracované jako staří bardi a stane se mu,že si obtisk zničí.Než by ho leckdy pracně sháněl,koupí si příště tovární model,kámošům řekne,že obtisky v té a té stavebnici jsou tenké a oni si taky koupí tovární model.Škoda pro výrobce stavebnice nebo spíš jeho smůla.Myšleno všeobecně.A druhá věc:dnešní doba,kdy vše se odehrává ve spěchu a na koníčky není čas, vyžaduje od výrobců stavebnic,aby ten,kdo si ji koupí byl schopen v relativně krátké době model sestavit s co nejmenšími nároky na čas.Chodit si kvůli nedostatečnému návodu prohlížet skutečný vůz,který kolikrát už ani není v provozu nebo prolézat fóra a všemožné weby,na to prostě většina lidí dnes bohužel už nemá čas ani možnosti.Prostě návod by měl být takříkajíc polopatě.Pokud se mi podle návodu nepovede vůz či loko postavit,tak si prostě příště nic takového nekoupím.Zase, smůlu má výrobce,který se pak i diví,proč se to cosi neprodává a ono je to jen proto,že si nedal v prvopočátku trošku víc práce s návodem.Toť vše.Už moc odbočujeme od tématu.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod j p » stř 06 úno, 2013 11:39 am

Arsik navic jsou zbytecne vyhozene penize. Mnohem lepsi je udelat jen jeden arsik a na nem kazdy motiv 3x (1x na kazdou stranu a 1x navic kdyby se to nepovedlo). Je to bezna praxe napriklad u MicroScale Decals. Taky maji na arsiku 3-4 ruzna cisla vozu + dalsi extra cislice pro pripadne vytvoreni vlastniho cisla. To tolik mista na arsiku nezabere a takovyto rozsireny arsik je porad levnejsi nez dva obycejne jednoduche arsiky. Co se tyce zacinajicich modelaru, tak pro ne je potreba vysvetlit, jak rozsireny arsik pouzit. Jeden z vozu, ktery jsem koupil v bazaru, ma cislo 1234567890 - protoze jeho tvurce jaksi nepochopil pouziti tech cislic navic. Totez stavebnice ruznych verzi. Dalsi bazarovy vuz ma na jedne strane obycejne dvere a na druhe strane siroke dvoukridle. Kdyz jsem se koukal do navodu, tak presne takove jsou v nem obrazky - ovsem jako dve ruzne moznosti. Nekdy jen ten obrazek nestaci. (poznamka: v uvedenem pripade neslo o vozy MZ)
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod mizl » stř 06 úno, 2013 2:36 pm

Pokud mohu vyslovit také můj názor ....

Já jsem nikdy zatím nepostavil žádný železniční vůz. Když jsem byl v pubertě, začal jsem lepit papírové modely z ABC. Poté přešlo na řadu letadla a lodě. Asi v 16ti až 17ti letech se má modelářská kariéra zastavila. Po dlouhé pauze jsem se k modelaření vrátil a dnes již uvažuji o stavbách ze stavebnice se zaměřením jen na železnici. Poohlížím se po různých stavebnicích a líbí se mi jak stavebnice od MŽ tak od SDV. Koupě stavebnice od MŽ mě odrazuje z důvodu, že není kompletní. Můžete namítnout, že vše lze při objednávce dokoupit. Nicméně pokud si chci koupit nějakou stavebnici, požaduji aby byla se vším všudy. Nechci si kupovat stavebnici vozu od jednoho výrobce, obtisky od druhého výrobce, spřáhla od třetího výrobce a dvojkolí od čtvrtého výrobce. Přeci jen jsou to " levné " položky, které prodraží poštovné. Toto přirovnání je dost silně vyhrocené, ale snad pochopíte co tím chci říct. Je to škoda, jelikož stavebnice od MŽ jsou hezké a jednoduché na sestavení. Pokud by byli se vším všudy, určitě bych neváhal ani minutu a utratil majlant .

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jacek » stř 06 úno, 2013 3:22 pm

Já jsem zas třeba rád, že se dají koupit stavebnice ve dvojím provedení. Začátečník si může koupit plnou verzi se všemi potřebnými součástkami. A zkušenější modelář si koupí základ, protože ne všechno potřebuje. K čemu by mi např. byly dvojkolí od MŽ (jestli se ještě vyrábí), když používám mnohem kvalitnější dvojkolí Luck. U stavebnic SDV takhle např. nemám na výběr pokud jde o kinematiky. Používám Peho a takhle jsem nucen koupit něco co vlastně nechci.

Ad obtisky
Jestli se někdo díval na ty obrázky Balmů, pátrání po přesném provedení nápisů ze starších období mi trvalo několik let :idea: , je nesmysl tohle chtít po výrobci stavebnice, kolik by to pak muselo stát? U jiných vozidel také existuje nespočet nátěrových mutací, např. "rajky". Od toho jsou ale výrobci obtisků, ne stavebnic.

Ad chození na nádraží
Modelář si na to nádraží zajde v každém případě, aby věděl co staví. Nečte návody, zkoumá detaily, vylepšuje... Lepič potřebuje podrobný návod :wink:
Jacek

Příspěvekod lachttan.bastr » stř 06 úno, 2013 4:12 pm

Kdo to tady řídí? Myslím, že by stálo za vytvoření nového vlákna, OBTISKY , klidně přesuňte.

Jak jsem kdys hovořil s majitelem (?) Malé Železnice, jméno jsem zapomněl, za což se omlouvám, ale není podstatné. Pravil: "... my děláme základ, modelář si může dodělat dle svého ..." Tenkrát ještě vozy nedělali, ale myslím, že se snaží nabízet co nejdostupněji. Školák si sestaví stavebnici, dá přiložený obtisk, aby tam měl "nějaké nápisy" a stačí. Modelář punťa, jde k výrobci obtisků a hledá dle konkrétního období.
Velikost středu = TT = Top Technik = vrchol techniky!
lachttan.bastr

Příspěvekod Radek Strnad » stř 06 úno, 2013 6:17 pm

Jasně Jacku,modelář si na nádraží zajde(já to mám do Kolína,což je nejbližší,kde lze něco pochytit 40km),ale výrobci je jedno,jestli si stavebnici koupí modelář nebo lepič.On potřebuje prodat a tedy zaplatit výrobu a mít na to ,aby inovoval.Pokud neprodá,nemá na výrobu,neřku-li na vývoj nového a bohužel tedy skončí.Nic vyrábět nebude nejen pro lepiče,ale ani pro modeláře.Smolíka máme tedy všichni.Naše nejlepší velikost TT potřebuje novou krev,tedy přitáhnout co nejvíc nových dušiček,ať už lepičů nebo modelářů. :wink:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod busta » stř 06 úno, 2013 7:39 pm

[quote="mizl"]
Pokud by byli se vším všudy, určitě bych neváhal ani minutu a utratil majlant .

Asi nedostatočne čítaš čo všetko MŽ ponúka, lebo potom by si toto nenapísal. Práve opak je pravdou – sú jednými z mála, od ktorých dostaneš kompletnú stavebnicu aj popismi, kolesami, ložiskami a spriahlami. No dávajú ti možnosť si niektoré komponenty k modelu nahradiť aj vlastnými zdrojmi.
Tak čítať nie len diskusiu ale aj stránky výrobcu!!!
busta

Příspěvekod mizl » stř 06 úno, 2013 8:04 pm

Asi jsem něco někde přehlédl, tak jsem se znovu podíval na stavebnici " KOMPLET " a co jsem se nedočetl ?? cituji :
Stavebnice je dodávána ve dvou variantach:
1. Komplet
Obsahuje skříň vozu, podvozky včetně dvojkolí a šachty spřáhla "s drátkem" pro spřáhlo "s očkem".

2. Základ
Díly stejné jako komplet, ale bez dvojkolí, šachet spřáhel - určeno především těm, co mají možnost si některé díly zajistit z vlastních zdrojů a tím i ušetrit !!!

a k obtiskům se píše toto:

Jelikož cena obtisku neni zanedbatelnou položkou, rozhodli jsme se obtisky do našich stavebnic nedávat a nabízet je samostatně.

Ještě mi chceš tvrdit, že se stavebnice prodává komplet ???

Michal

Ps: již nebudu na tyto příspěvky reagovat ... :roll:
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)