DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Příspěvekod Colonel32 » pát 31 led, 2025 11:55 am

Překvapuje mne, že doposud nepadlo ani slovo o tom uhláku k.k.St.B.
Colonel32

Příspěvekod Zippich » pát 31 led, 2025 12:10 pm

...až na ty trubkové nárazníky a standardní ložiskové domky, na Tilliga celkem dobrý. Nárazníky se dají vyměnit a nad rozsochami lze v tomhle měřítku přimhouřit oko. Vůz bude objednán.
Naposledy upravil Zippich dne pát 31 led, 2025 3:04 pm, celkově upraveno 1
Zippich

Příspěvekod Colonel32 » pát 31 led, 2025 12:12 pm

Ha. Zrada. Kde je Salonwagenzug der DDR-Regierung 6?
Colonel32

Příspěvekod hank » pát 31 led, 2025 1:08 pm

Petr Barchánek píše:...a poměrně nedávno jsem je viděl nabízené k prodeji.

Ta nabídka tam visí pořád. Je tam i typák, kdyby někdo potřeboval:
https://www.steiermarkbahn.at/wp-conten ... twagen.pdf

Mají to vedeno jako Leichtschrottwagen, tak teď nevím, jestli to má být lehký vůz na šrot nebo vůz na lehký šrot... :? Vozilo/vozí se v tom reálně i něco jiného?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » pát 31 led, 2025 2:08 pm

Nejsa germanistou (jen jsem v mládí hodně poslouchal Ö3), Leichtschrottwagen bych bral jako vůz na lehký šrot.
Naopak lehký vůz na šrot bych amatérsky seskládal jako Schrottleichtwagen.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Davca » pát 31 led, 2025 2:48 pm

colt274 píše:Tak letos tuzemští modeláři u Tilliga ušetří... ...

Zdravím,
no nevím, pro šestkaře to asi letos bude ekonomicky náročnější. Například kolega toho u své "hánulky" pro letošek napočítal za více než 60 000,- Kč. Ale tak to holt v tomto oboru je a jak s oblibou tvrdím, vše jen do výše svého platu. 8)
Katalog Tilligovic novinek byl dnes na webu již po půl osmé ráno, takže dnešní šichta byla trošku náročnější. Za mě je více variant Uacs (Raj) fajn a modely těchto vozů beru jako počin mající za cíl nahradit produkci fy. LOCO. Mám ale docela velké pochybnosti o použitém typu podvozků u většiny modelů. Podvozky Y25 se dosazovaly pod vozy Uacs (Raj) na Slovensku v nijak velkých počtech a že by zrovna šlo o předlohy pro připravované modely mi nepříjde. Čekal bych tam spíše podvozky typu 26-2.8 (viz. dvojice modelů kat. č. 01114). Třeba i na webu aby člověk větší množství snímků ypsilon pětadvacítek pod Rajkami pohledal. Ale kdoví ... . :)
Oba osobní vozy typu Y ŽSSK se hodí do soupravy k loňským AB (1/2. třída) a BDs. Nátěr u nich odpovídá reálu více než barevné provedení modelů z let 2016/2017 a tak nezbývá než doufat, že tomu bude i u letošních kousků. Výrobce jsem se již ohledně barevného řešení novinek zmíněných vozů optal, protože z kataogu se odstíny určit nedají. U toho lůžkového vozu předpokládám špatný katalogový údaj - nepůjde o AB (viz. zmíněný loňský model), ale podle všeho o WLAB.
V případě dvouvozové jednotky ČDC Laiils se zřejmě vyplatilo počkat na "ne Start" verzi modelu Kils. Detaily se z handmusteru těžko "řeší", ale už i z něj je jasné, že opět zamrzí kulaté nárazníky.

David
Naposledy upravil Davca dne pát 31 led, 2025 4:40 pm, celkově upraveno 1
Davca

Příspěvekod colt274 » pát 31 led, 2025 3:12 pm

Zrovna ty slovenský Trenčíny ty Y25 měly, ale Berouny a Holcimy prakticky jistě ne, úplně zbytečná chyba :(
colt274

Příspěvekod marian_r » pát 31 led, 2025 4:28 pm

colt274 píše:Tak letos tuzemští modeláři u Tilliga ušetří... V ČSD pouze jedna cisterna (aspoň nová forma) a reedice T334 (V36, ne rosňa), ...

Tá modrá T334 je označená Epocha VI, muzeálny kus, ako by sa z toho mohla stať epocha III? Niečím sa to líši?
marian_r

Příspěvekod Zippich » pát 31 led, 2025 4:51 pm

Zippich píše:
Colonel32 píše:Překvapuje mne, že doposud nepadlo ani slovo o tom uhláku k.k.St.B.

...až na ty trubkové nárazníky a standardní ložiskové domky, na Tilliga celkem dobrý. Nárazníky se dají vyměnit a nad rozsochami lze v tomhle měřítku přimhouřit oko. Vůz bude objednán.

Vydání tohoto modelu je vlastně i slavnostní údalost, pane kolego, neboť pokud vím, tak se jedná o vůbec první model tohoto výrobce pro ep.I naší železniční správy.
Naposledy upravil Zippich dne pát 31 led, 2025 4:52 pm, celkově upraveno 1
Zippich

Příspěvekod Radek Strnad » pát 31 led, 2025 4:52 pm

No já tedy nevím, ale tu Tilligovu obchodní politiku stále nějak nechápu. Vagón řady E DSB nebo kotel APC Esso NS, to budou určitě marketingové hity. Předpokládám, že v roce 26 nejpozději 27 se budou válet ve výprodejích, podobně jako v minulosti různé ty Bulharské, Slovinské a Chorvatské vozy a pošty a také Řecké, Italské, Jugoslávské či Turecké osobní vozy. BR78 stále nikde, ale zato bude Ragulin, který už dělá léta Piko a Roco(pravda, jsou to trochu jiné stroje). Když už tedy T334.0/V36, tak proč zrovna muzejní loko, zvlášť když už taková mašinka byla? Trochu inovace, by to chtělo. Koukám, že BR50 má psán ESU lok sound. Že by zase nějaká změna dodavatele digitálních technologií? Tak zatím pamatuji Lenz, po něm bylo ESU, pak zase Lenz a nakonec následoval Uhlenbrock a mezi tím se mihly dekodéry Train O Matic doporučované do nových verzí BR50/555.1(ty, u kterých díky jedné z mála inovací, bez lupy a šikovných rukou nejde zacvaknout tendr do mašiny), ovšem věčně nedostupné. Ne, že bych byl nějaký žebrák, ale ceny...to už jsou docela rakety. Za poslední 3 roky je to doslova fičák. Desiro s technologií starou 15 let za 380€....no, nekup to! Vloni nám Tillig nevyrobil jedinou novou lokomotivu ČD/ČSD. Ani ta Rosnička pořád není(Maďarská už ano). Z původních 50€ jsme na 115€, přičemž inovace nula a mašina bez osvětlení, to už je fakt těžký retro. Ještě že máme alespoň to Mein ZOO. Vloni jsem si koupil ten s chobotnicí. Bomba!!!
Tillig vesele plýtvá energií a financemi na projekty a výrobu neprodejných nesmyslů, namísto toho, aby dotáhli do finále to, co slíbili. Ani toho přiblblého angličana DKW nejsou schopní vyrobit s kovovou srdcovkou. Zvláštní je, že u toho s podložím to jde, zatímco klasika je stále v plastu. Že ta firma doposud funguje je rovno téměř ekonomickému zázraku. Podle posledního Tilligova průzkumu se nejpočetnější skupina modelářů cca za dva roky přehoupne z kategorie 51-60 let do kategorie 61-70 let. Nejsem si jist, jestli důchodci budou ochotni/schopni strmě stoupající ceny akceptovat.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Keďul » pát 31 led, 2025 7:27 pm

Vidím to dost podobně, nechápu třeba, že tam není kocour ve IV. epoše, nebo, že nepředělají zelený patra. Po rajkách ve IV. epoše se jen zaprášilo, i když je dělá Loco, tak snad se u Tilliga " chytnou za nos" a příští rok něco udělají pro český trh.
Keďul

Příspěvekod Jan+Bjoern » pát 31 led, 2025 7:48 pm

Radek Strnad píše:No já tedy nevím, ale tu Tilligovu obchodní politiku stále nějak nechápu. Vagón řady E DSB nebo kotel APC Esso NS, to budou určitě marketingové hity. Předpokládám, že v roce 26 nejpozději 27 se budou válet ve výprodejích, podobně jako v minulosti různé ty Bulharské, Slovinské a Chorvatské vozy a pošty a také Řecké, Italské, Jugoslávské či Turecké osobní vozy. BR78 stále nikde, ale zato bude Ragulin, který už dělá léta Piko a Roco(pravda, jsou to trochu jiné stroje). Když už tedy T334.0/V36, tak proč zrovna muzejní loko, zvlášť když už taková mašinka byla? Trochu inovace, by to chtělo. Koukám, že BR50 má psán ESU lok sound. Že by zase nějaká změna dodavatele digitálních technologií? Tak zatím pamatuji Lenz, po něm bylo ESU, pak zase Lenz a nakonec následoval Uhlenbrock a mezi tím se mihly dekodéry Train O Matic doporučované do nových verzí BR50/555.1(ty, u kterých díky jedné z mála inovací, bez lupy a šikovných rukou nejde zacvaknout tendr do mašiny), ovšem věčně nedostupné. Ne, že bych byl nějaký žebrák, ale ceny...to už jsou docela rakety. Za poslední 3 roky je to doslova fičák. Desiro s technologií starou 15 let za 380€....no, nekup to! Vloni nám Tillig nevyrobil jedinou novou lokomotivu ČD/ČSD. Ani ta Rosnička pořád není(Maďarská už ano). Z původních 50€ jsme na 115€, přičemž inovace nula a mašina bez osvětlení, to už je fakt těžký retro. Ještě že máme alespoň to Mein ZOO. Vloni jsem si koupil ten s chobotnicí. Bomba!!!
Tillig vesele plýtvá energií a financemi na projekty a výrobu neprodejných nesmyslů, namísto toho, aby dotáhli do finále to, co slíbili. Ani toho přiblblého angličana DKW nejsou schopní vyrobit s kovovou srdcovkou. Zvláštní je, že u toho s podložím to jde, zatímco klasika je stále v plastu. Že ta firma doposud funguje je rovno téměř ekonomickému zázraku. Podle posledního Tilligova průzkumu se nejpočetnější skupina modelářů cca za dva roky přehoupne z kategorie 51-60 let do kategorie 61-70 let. Nejsem si jist, jestli důchodci budou ochotni/schopni strmě stoupající ceny akceptovat.

To myslite vazne s tim sovinismem? Proc by nemohl Tillig vyrobit jeden vagonek pro modelare v Nizozemi a druhy pro modelare v Dansku? Zrovna ten uhlak me potesil, objednam jich nekolik, dostanou ruzna cisla. Na jednom takovem skutecnem E s plosinou jsem delal posledni revizi, dneska uz je sesrotovan.
Do drobneho vylepsovani rosnicky nema smysl investovat, tu je potreba udelat poradne celou, to u Tilliga jiste dobre vedi. Verze CSD byla v lonskem katalogu a na strankach maji, ze bude na sklade od 30.4.2025. Lokomotiva rady 740 Lovochemie je taky 30.4.2025.
Co se tyce ceny rosnicky, tak ta se mi zda porad stejna (Elriwa 104 eur). Co se vam na tom nezda? To jen hodnotu eura i koruny snizuje inflace a silene "zelene" nabozenstvi.
Jan+Bjoern

Příspěvekod Jan+Bjoern » pát 31 led, 2025 7:58 pm

Keďul píše:Vidím to dost podobně, nechápu třeba, že tam není kocour ve IV. epoše, nebo, že nepředělají zelený patra. Po rajkách ve IV. epoše se jen zaprášilo, i když je dělá Loco, tak snad se u Tilliga " chytnou za nos" a příští rok něco udělají pro český trh.

Proc predelavat zeleny patra, kdyz mnohem hezci patra dela Arnold? Oni je snad ani nechteli vyrabet, tu posledni serii chtel pan Strupp. Vzdyt to je takovy pseudomodel, na kterem je skoro vsechno spatne. V roce 1960 se to dalo tolerovat, ale dneska uz ne.
Kocoura maji ve verzi Lovochemie. Ohlasene datum distribuce 30.4.2025.
Jan+Bjoern

Příspěvekod Sarge » pát 31 led, 2025 8:18 pm

Zrovna Kocouru mam pocit ze je prehrsel. Jen na strankach Ds model jsem jich napocital 13. Jasně ne každému se trefí epocha. Ale zrovna Ds Model je nevypočitatelný dopředu s tím, čím mi uděla průvan v peněžence takže...
Sarge

Příspěvekod Keďul » pát 31 led, 2025 8:32 pm

No, jo, ale až na jeden nátěr to jsou spíš " klubové verze" a Lovochemie bude taky.
Keďul

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)