Bydlím kousek od kolejí. Otec dělal na dráze výpravčího. Dnes mi táhne na padesát a na dráze budu mít už pomalu tři křížky ve stejné funkci. Přestože nejsem z dnešního vývoje na českých kolejích zrovna nadšen, nedokázal bych se představit v jiné profesi.
O modely vláčků jsem se zajímal od dětství, ale jen o to , co zrovna nabízel trh. Nebylo toho moc a vzhledem k tomu, že jsem pak dojížděl do školy a neměl tolik času, tak jsem ani nazačal budovat panel s kolejištěm. Jako děti jsme neměli ani svůj pokojíček, proto jsme si s vláčka hrávali jen příležitostně. Většina mého inventáře dodnes leží na půdě a čeká na své využití. Zřejmě ale začnu s novými kolejemi i modely , pokud to ještě vůbec stihnu.
Po vojně jsem se vrátil ke svému dalšímu koníčku, kterým byla rocková hudba a CD. Mezitím se docela rozvinula stavba a prodej lokomotiv našich drah. Dění v modelařině mě vtáhlo zpět až v posledním půlroce. Bylo to hlavně zapříčiněno mým novým informátorem, ale i novými modely T478.3 a T679 od Roco.Docela jsem koukal co vyrobili třeba v Bramosu, pokud jde o nákladní vozy.Nabídka dekorací pro krajinu je přímo fantastická o návěstidlech ani nemluvě.
Rozhodně bych se rád věnoval IV epoše, která mi učarovala, právě proto, že bych se alespoň takto vrátil do svého dětství, kdy jsem s úžasem sledoval jízdu každého vlaku. Jak už psal někdo přede mnou, čím je člověk starší tím více pociťuje potřebu se vracet ke starým věcem. Zažil jsem Hurvínka, M262. Jednotlivé řady pár jsem ještě jasně nevnímal, bylo mi sedm, a až pamětníci mi později řekli , že tu jezdily Štokry, Papoušci sem tam Němka. Na šedofialovou Bertu hned jak ji nasadili do provozu jsem poprvé hleděl jako na zjevení. Časem i zelenošedé Brejlovci a samozřejmě dunící Sergej. Při občasných cestách přes Ostravu jsem sledoval šrumec na pahrbku pod starým Svinovským mostem. Bobinu s kulatými okýnky, jak veze rychlík do Prahy mám dodnes před očima. A co teprve, když jsem po cestě do Mariánských Lázní poprvé uviděl Laminátky, jak stojí v desítkách kusů v okolí Plzně!!!(Kdyby někdo tyhle skvosty vyrobil v "Roco" kvalitě určitě bych zhřešil a udělal bych pro ně alespoň kousíček zadrátované koleje pro jejich provoz.)