TT víkend

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: TT víkend

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 11 lis, 2010 7:15 am

Chlapci tohle je zbytečná a mnohokrát zbytečně opakovaná diskuse. :mrgreen: Brejlovec je výjimka v zaběhnutém pravidle,že český trh je opravdu malý,na samostatný velkosériový model.Ceny za formu a vývoj modelu jsou pro nás nepředstavitelné a ten,co by do toho šel,aby hrůzou nespal,jestli se investice vrátí.Výrobu Bastarda chápu-jezdí spoustu let v Německu a zároveň se zaplácla díra na českém trhu-tedy chytrý nápad(konečně).Brejlovec díky rozprodeji ČD jezdí taky všude možně po Evropě a předloha v H0 se vyrábí,tak snad se to vyplatí,i když u dvou výrobců naráz bych měl jisté pochybnosti a asi bych nespal moc klidně.V podstatě máme ještě kliku,že u ČSD po válce jezdila spousta německých mašin,u jejichž modelů stačí vytvořit jen českou mutaci.A vidíte,že i to je problém-viz.letitá neexistence 455.2 od Tilliga(BR86).A přiznejme si:kolik se prodalo modelů české verze BR64-365.4 od Schirmera?Byly dvě série a odhaduji tak 300 kusů.No tedy soudruzi,nečekal jsem zázraky,ale imperialisti by se zaradovali,jak také může vypadat modelářský trh.Tedy do vývoje ryze českého modelu bych asi nešel,je nás fakt málo,každý děláme jinou epochu,máme jiné nároky ,a finanční možnosti máne jiné než na západ od hranic atd.Myšlenky jsou to opojné,je krásné snít o Papoušcích,Bulících,Bobinách,Velbloudech a Bardotkách,ale je to utopie. 8)
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Donatelli » čtv 11 lis, 2010 7:32 am

Přesně napsáno. A lepší to bohužel ( asi ) nebude
Donatelli

Příspěvekod radekkrupka » čtv 11 lis, 2010 7:53 am

Upřímně řečeno - v Nku je nabídka českých vozidel zcela mizivá, ani v H0 na tom nejsou o moc lépe. Nebýt připravované zamráči a brejlovců, kteří jsou už k mání. V párách je to v podstatě stejné (nepočítám manufakturní výrobky typu Šlechtičny za balík).

Ad Schirmer 365.4 - na to, kolik tahle malá pára stojí, mi přijde třetí verze jako docela úspěch :)
radekkrupka

Příspěvekod holomek » čtv 11 lis, 2010 8:16 am

Donatelli píše:No řekl bych že to problém docela je. Neb když jsem Torstenu Kuehnovi navrhoval, aby, když už dělá Bastarda, vytvořil řadu 150, 151 apod ( reklam milion,možnost ČSD/ČD, ŽSR což jsem dokladoval i fotkama ), když podvozek je stejný, řekl že do toho nepůjde. Náš trh je pro něho skutečně malý.

No tak vzhledem k tomu, že má "variabilní" formu ze 4 dílů, kdy stačí vyměnit jen boční díly, by to neměl být problém. Já očekávám, že k výrobě časem dojde, ovšem teď budou pro něj prioritou brejlovci... Kdyby ten trh byl až tak malý, jak píšeš, tak do těch brejlí nešel....
holomek

Příspěvekod TTmili » čtv 11 lis, 2010 8:49 am

Já si taky myslím že to s naším trhem nebude až tak špatné. V HO je toho důkazem brejlovec a připravovaná bardotka. V TT si ROCO ověřilo že zájem je už jen tím že jimi vyrobené množství T679.1006 nestačilo pokrýt poptávku a tak museli ještě dovyrábět právě tu T679.1021. Proto si myslím že brejlovec je další ťuknutí a jestli se chytíme (jakože myslím že jo, i když s najprdí verzí nevím) tak už bude mít ROCO jistotu že zájem je, a že náš trh je dost velký. Navíc pokud by výrobci vsadili právě na ty pilíře naší dopravy (brejláci, bardotky, hektoři, z motorových vozů 810 by se taky určitě chytla a v elektrický trakci bych za velice dobře prodejný považoval bobiny (Kuehn by ani nemusel dělat pojezd), a Esa).

Jinak poznámka k těm pojezdům na lokomotivy 2xx, na ně vpodstatě neexistuje kromě Tillig BR218 žádný vhodný díky tomu že mají rozvor náprav 2,8m.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Donatelli » čtv 11 lis, 2010 5:30 pm

No dovolím si trochu polemizovat, i když se bavíme o ničem, protože my to asi nezměníme. Přesně jak to psal Radek Brejle Kuehn, nevím jestli by do nich šel, když by neměl část projektu financovanou odjinud. Mimochodem to co jsem psal o loko ř. 150, 151 .... není jedna paní povídala, tohle mě osobně Torsten řekl sám v Norimberku. Neobměkčily ho ani typové výkresy podvozku a loko ani cca 20 fotografií různých variant ( řady,žel. správy, reklamy apod ) To jen tak naokraj. Sergej Roco, je třeba si uvědomit, že pro Roco byla prioritou varianta DR. To že je i ČSD lze přičíst jenom a pouze tomu, že to je pro firmu jenom další mutace. O úspěšnosti nepolemizuju.
Donatelli

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 11 lis, 2010 7:07 pm

Přesně tak,to co se vyrábí,na tom se česká verze jen svezla,protože se už dělala DR nebo DB a ta je samozřejmě prioritou.To pro nás je jen na okraj,aby se trochu vyhovělo našim požadavkům.Ale náklady na mutaci jsou několikanásobně nižší než na vývoj nového modelu.Vyvíjet nový model lokomotivy jen pro český trh je ekonomická sebevražda.Podklady,výroba formy a dalších spec.formiček,nové výrobní nástroje,atd.Je třeba si uvědomit,že na každou součástku musí někdo udělat formu nebo alespoň drobný nástroj.A u české mašiny by toho šlo ze stávajících,určených pro němeské stroje použít pramálo.Naše mašiny jsou úplně jiné.Prostě si to přiznejme,je nás málo.Kolik členů má náš Tillig Club:cca70? :roll: a německý?cca 4.000,-.Když si tam každý koupí jen jeden model,je návratnost zajištěna,ale u nás.Vždyť se všichni známe navzájem,známe svoje modely a vlivem stáří spíš ubýváme,protože většina mladých kluků jen čumí do počítače nebo do bedny.Můj synek sklidil ve škole posměch,že si hraje s vláčkama,protože ostatní vůbec netuší,o čem to je.Takže hoši,mlátíme prázdnou slámu.Pojďme se věnovat realitě :lol: .Ten nový jídelák se Tilligovi docela poved,že!? 8)
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Scoot » čtv 11 lis, 2010 7:47 pm

Ále no tak chlapci, lezete nám do rubriky TT víkend.

Novinky a sny a plány to je jiná.... fórum.

Nebo mám založit ještě další fórum? Třeba pláčete hezky, ale na špatném hrobě?

Přijeďte do Všestar uvidíte jaká je realita na českém trhu s TT modely a popovídejte si u grogu nebo u piva (podle počasí.-)

A když vše bude dobré..bude i zamráča od roca...i eso nebo peršing od Kuhena...dává výrobcům rok...maximálně dva
Scoot

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 11 lis, 2010 8:29 pm

Hele nepruď a čti pořádně :lol: .Přiučit se něco o ekonomice není nikdy na škodu.Až budeš zakládat firmu na výrobu českých mašin,bude se ti to hodit.Ano hodit je to důležité několikavýznamové slovo.Když nebudeš znát ekononické taje výroby,můžeš si to pak hodit-na nejbližší strom. :mrgreen: Tak a už fakt k věci-TT-víkend. 8)
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod ef605 » sob 13 lis, 2010 9:56 am

Právě jsem dorazil z TT víkendu a zde je malé hodnocení. Vstupné 40 Kč dospělí děti snad 20 nebo 25 Kč. Malé děti zdarma. Víkend je ve dvou budovách, přímod v Deltaxu a v místní restauraci. V deltaxu je k mání plno modelů ceny dle mého názoru vysoké. Sleva 10% téměř na všechny modely, nad 11.000 Kč sleva 11% atd, až nad 15.000 Kč sleva 15%. Pouze při platbě v hotovosti. Pokud budete platit kartou odečtěte si ze slevy -5%. Slevy se netýkají ostatních prodejců TTClub, Lorenz, malá železnice. Jsou zde k vidění dvě kolejiště.
Restaurace prostor cca 70 m2, špatné osvětlení, topení lokální v kamnech = pozor na děti! Jse zde cca 5 prodejců, modulové kolejiště v H0 a dvě kolejiště TT a jedno N.

Front v deltaxu se bát nemusíte. Prodavači neměli do čeho píchnout. Pravda je že jsem tam byl ráno cca od 8.30 do 9.30 hod.

Závěrem musím dle mého názoru konstatovat, že mě tt víkend nějak neuchvátil a neutratil jsem tam ani korunu.
ef605

Příspěvekod jakdus » sob 13 lis, 2010 1:26 pm

No tak pište další jak je to na TT víkendu,zítra ráno tam chci jet cestou se stavit na výstavě v Jičíně.Děkuji za odpovědi a jestli tam má cenu vůbec jet.
Opět znovu tentokrát na kolejích s podložím a jako vždy TT. Hraju si se syny,složitosti potom.
jakdus

Příspěvekod radekkrupka » sob 13 lis, 2010 3:36 pm

Také jsem se vrátil. Těžko hodnotit objektivně, protože jsem tam byl poprvé. Že by prodejci nemělo do čeho píchnout platilo možná do půl desáté (přijel vlak), pak to celkem nabralo na obrátkách, ale prodavačů tam bylo dost, tak se to celkem zvládlo. Nicméně nevšiml jsem si, že by se prodavači dloubali v nose. Já jsem nakoupil nějaké věci od MŽ, zvlášť se mi líbila nová laserovaná stavebnice portálového jeřábu (vyrábí se ve dvou variantách), dále jsou k vidění nové stavebnice nákladních vozů. V hlavním obchodě je ještě Němeček s návěstidly (stejně jakona burze v Pze), dále TT club, Lorenz, DUHA (pěkné doplňky a náklady, ale bohužel H0). Menší kolejiště Tilligu (které asi bylo i v loňských ročnících), kde se honí české stroje a taky pěkné kolejiště z Nového Bydžova. Stůl Poláka byl celé dopoledne prázdný. Ceny v obchodě nehodnotím, protože jsem neměl zájem kupovat. Nicméně z uvedených cen bylo třeba odečíst 10% slevy, výběr velký.

V hospodě modulovka H0, a další malá kolejiště (nic z toho extra zajímavého, ale když už tam člověk je :) ), prodejci Tesař, Říha a další šmelina. To, že je tam méně světla a topí se kamny je pravda. Na druhou stranu tma tam není a hlídat si děti je dle mého věc rodičů, nikoliv organizátora. Kamna jsou v koutě, takže žádné drama.

Hektora jsem si složil, celkem složitá záležistost řekl bych. Nevím, jestli ho ještě někdy budu rozdělávat :) Workshop ale v neděli již není.
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » sob 13 lis, 2010 5:40 pm

radekkrupka píše: ..... od MŽ, zvlášť se mi líbila nová laserovaná stavebnice portálového jeřábu (vyrábí se ve dvou variantách), .... .

A fotečka by prosím nebyla :D ?! Nefotil jsi Radku dneska ve Všestarech ? Na webu MŽ jsem totiž nic takového neviděl ..... asi novinka :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » sob 13 lis, 2010 6:01 pm

Jarda H. píše:
radekkrupka píše: ..... od MŽ, zvlášť se mi líbila nová laserovaná stavebnice portálového jeřábu (vyrábí se ve dvou variantách), .... .

A fotečka by prosím nebyla :D ?! Nefotil jsi Radku dneska ve Všestarech ? Na webu MŽ jsem totiž nic takového neviděl ..... asi novinka :!:

Měli tam sestavené 2 varianty, jedna vyšší, druhá nižší. Dle všeho horká novinka, zajímavé, že na pultě se moc neohřála 8) Obsluhující pán tvrdil, že na tom ve vitríně teprve schne barva. Bohužel jsem to nenafotil. Ono bylo všude takové pološero a zrovna kolem vitríny MŽ bylo hafo lidí... Můžu ti vyfotit max stavenici, kde je jakýs-takýs obrázek...

Abych to popsal - jeřáb je "pojízdný" na kolejnicích (myšleno jako předloha), dle mého se pod něj vejdou i 2 koleje, nohy i příčel jeřábu je plnostěnná s otvorama...

Fotku jsem vložil do vlákna s novinkama TT

viewtopic.php?f=16&t=2963&start=273
radekkrupka

Příspěvekod jakdus » ned 14 lis, 2010 5:00 pm

Zdravím
takže taky jsem ve Všestarech byl, shrnu do několika bodů. Historický vlak M 131 na msítním nádraží do HK a zpět. V obchodu nic moc , sergej modro žlutý 2750,- Kč i spousta dalších řekněme maloseriových výrobků, celkem pěkných. Bohužel moje finance neumožňují nákup těchto modelů ( nejsem asi sám po dnešní zkušenosti :) ) Slevy byly jak bylo psáno,ale i tak celkem draho. V místní hospodě výstava 4 kolejištˇ. Dva prodejci starších i nových věcí (p. Tesař, u druhého si nemůžu vzpomenout na jméno) ,ale zde se kšeft oproti hl. obchodu hýbal. Opečené prase, počasí se povedlo. Celkově řečeno TT víkend upadá, nezapomenu divný pohled p. Rejla ( tak se myslím jmenuje prodavač - majitel) když jsme šel do auta v ruce pár vagonů a autíček koupené na burze (jsou to ,,modely,, pro děti).
Opět znovu tentokrát na kolejích s podložím a jako vždy TT. Hraju si se syny,složitosti potom.
jakdus

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)