od jsyrovat » ned 07 lis, 2010 10:08 am
Tak já jsem neodolal a koupil BR 18 zelenou se zvukem. Na první pohled vypadá opravdu hezky, druhý pohled jsem ještě neprovedl, neb jsem ji hned chtěl projet. Zvuk je opravdu úžasný a je hodně hlasitý (hlasitost všech zvuků najednou se dá nastavit), když to zahoukalo, tak se seběhla celá rodina, co se to děje (koupi jsem hned neprozradil). No, jenže po popojetí na první výhybku to vyrobilo zkrat a ani tendr se neměl moc k tomu přes ni čistě projet a jednoduše vyjel mimo. Výhybky s přerušenou kolejí jsou pro tuhle mašinku skoro nezdolatelnou překážkou - takže mini bruska a vybrušování. Pak už to jakž takž šlo, ale o 100% spolehlivosti zatím nemůže být řeč (vše ostatní jezdí bez problémů). Ty zkraty jsou taky trošku problematické, kola se totiž posouvají do strany a občas si "škrtnou" i o nesprávnou kolejnici. Problém je i s minimálními poloměry, nevím přesně kolik je výrobcem udávaný min. poloměr, ale jisté problémy tam jsou (nejdřív se naklopí dovniř a když to přežije, tak zase spadne na koleje, jinak vyjede ven). Problém je také ve spoji tendru a lokomotivy, mohl by být volnější s větší výkyvnou vůlí i větší vůlí horizontální, průjezd právě těmi problematickými místy by to asi usnadnilo.
Je to nádherná lokomotiva, ale jizdními vlastnostmi není vhodná pro ostřejší oblouky, ať už na trati, nebo na výhybkách (výměnách). EW2, EW3 jí ale problémy nedělá a kupodivu ani EW1 - kratičké prudké zatočení jí evidentně nevadí (ale jen pokud je výhybka mezi rovnými kolejemi), delší už ale ano a to i mírnějšího poloměru, než jsou na těch výhybkách. Největší problémy jsou na obloukových výhybkách (zkraty při jízdě do prudšího oblouku) nebo když se z oblouku výhybky pokračuje do oblouku. Je to mírné zklamání, už letitá BTTB BR01 žádné problémy nedělá.
TT, DCC, ep.V, SBB a vše co se objevuje v Zurichu a okolí