Spřáhlo Tillig

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod vlastimil vašíček » pát 02 kvě, 2008 8:32 am

zajímavé, ale ta díra mezi nárazníkama je příšerná

takhle jezdím doma já

Obrázek
E103 001 moje životní láska

Digital by Roco & Lenz silver

r.v. 1979, bývalý výpravčí ČD
vlastimil vašíček

Příspěvekod xxvojtikxx » pát 02 kvě, 2008 10:40 am

no to už je docela pěkný :) mohl bys mi prosím změřit vzdálenost mezi koncem šachty a koncem nárazníku? mělo by to být něco kolem 5-6 mm ale peru se doma s tím že mi to vzdálenostně nesedí (ani podle normy moc ne, asi jsem kopyto, což přiznávám).
xxvojtikxx

Příspěvekod vlastimil vašíček » pát 02 kvě, 2008 11:30 am

no já to mám 7mm. od paty nárazníku po patu šachty spřáhla
a od čela nárazníku po patu šachty je to 11mm
E103 001 moje životní láska

Digital by Roco & Lenz silver

r.v. 1979, bývalý výpravčí ČD
vlastimil vašíček

Příspěvekod Radek Mende » pát 02 kvě, 2008 3:25 pm

Jirko díky,
používáš ty pojistky proto,že tě spřáhla také zlobila,a problém se tím vyřešil,
nebo jen tak proto,že jsi je dostal?
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod Jirka1 » pát 02 kvě, 2008 6:37 pm

Radek Mende píše:Jirko díky,
používáš ty pojistky proto,že tě spřáhla také zlobila,a problém se tím vyřešil,
nebo jen tak proto,že jsi je dostal?

Radku, u některých vozidel mě ta spřáhla vysloveně zlobila. Bylo to především u spřáhel pro upevnění drátkem, kde tato mírně padají díky vůlím při upevnění poněkud dolů, ale nejen tam.
I když jezdím na rovině a žádné převýšení na kolejišti nemám, tak se problém různé výšky spřáhel občas projevoval i tím, že se v oblouku (používám polomět 286 mm) spřáhla přesmýkla bokem přes sebe. To se dělo především u Ragulínů Roco při spřažení s krátkými vozy s kinematikou.
I u některých vozů s kynematikou se projevovaly.
Musím říci, že ty problémy po osazení plíšků zmizely. Nemám je samozřejmě na všech, zatím jsem to zkoušel.
Je ale nutné si uvědomit, že pokud spřahuji spřáhlo v šachtě se spřáhlem na perko a to potřebuji zajistit, tak mi to udělá plíšek na protějším spřáhle, tedy v tom v kinematice. Takže ve výsledku je vhodné mít to asi na všech spřáhlech.
Pokud se nepletu, tak vycházely cca na 1,5 Kč za kus (+-), což při ceně vlastních spřáhel je v podstatě zanedbatelné.
Mimochodem, na spřáhla u Sergejů, Nohabek a Rosniček se to nedává, protože tato spřáhla již mají pacičku, která fixuje druhé spřáhlo výškově tím, že ho přidrží zespodu. Princip funkce obojího je totožný.

Tak, snad je to alespoň trochu srozumitelné.
Jirka1

Příspěvekod radekkrupka » pon 09 čer, 2008 7:57 pm

Taková blbá otázka ohledně spřáhel, nechtěl jsem kvůli tomu zakládat nové téma:

Potřeboval bych nějakou obecnou radu na rozpojování a spřáhla. Chápu asi správně, že je na TT starý typ - ten znám - a nový typ. Starý typ se dal rozpojovat speciálním typem koleje, kde se zvedá ten špalek mezi kolejnicema.

Ten nový chápu lze rozpojovat magnetem (i když úplně nevím na jakém principu). Jde rozpojit i starým principem? A jak ho rozpojuje magnet, který kov přitahuje dolů, zatímco rozpojovací zařízení ho zvedá??

Ta rozpojovací kolej, aspoň od Tilligu má nevýhodu, že elektrický mechanismus není schovaný pod kolej ale hyzdí nahoře.

http://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p/cs/3929/kolej-s-rozpojovacem-vagonu.aspx

Viděl jsem i variantu, že pod kolej je schovaný starý přestavník na výhybky standart, od Es Pečky http://www.tillig.cz/modely.php?AnchorID=28&Lng=CZ To si ale myslím, že je nešikovné v tom, že přestavník má polohu 1 nebo 2 a pro obě je třeba dát impulz, tzn pro rozpojení obecně stisk 2 tlačítek - nahoru a pak dolů...

Jsem lama, vysvětlete prosím :)
radekkrupka

Příspěvekod Jirka1 » pon 09 čer, 2008 8:22 pm

radekkrupka píše:Taková blbá otázka ohledně spřáhel, nechtěl jsem kvůli tomu zakládat nové téma:

Potřeboval bych nějakou obecnou radu na rozpojování a spřáhla. Chápu asi správně, že je na TT starý typ - ten znám - a nový typ. Starý typ se dal rozpojovat speciálním typem koleje, kde se zvedá ten špalek mezi kolejnicema.

Ten nový chápu lze rozpojovat magnetem (i když úplně nevím na jakém principu). Jde rozpojit i starým principem? A jak ho rozpojuje magnet, který kov přitahuje dolů, zatímco rozpojovací zařízení ho zvedá??

Ta rozpojovací kolej, aspoň od Tilligu má nevýhodu, že elektrický mechanismus není schovaný pod kolej ale hyzdí nahoře.

Radku, stará i nová spřáhla lze rozpřahovat stejným způsobem i zařízením. Rozpřahovací kolej třmeny zvedá zespodu, magnetem se zvedají shora (ne zdola, jak jsi psal).

Ohledně rozpřahovačů koukni na téma: modelové kolejiště - "rozpřahovač" vlaků, tam jsou probrány způsoby řešení a náhrad továrních rozpřahovačů.
Jirka1

Příspěvekod George V. » sob 01 lis, 2008 1:01 pm

Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem. Mám dotaz: existují nějaké triky, jak zajistit aby se stará třmenová spřáhla BTTB tak snadno nerozpojovala?

Působím v kroužku mladých ŽM a nemáme moc financí na nový vozový park, takže jezdíme s tím co se dá relativně "levně" sehnat, čili staré BTTB. Tudíž na přezbrojení na nový typ spřáhla nemáme. Jsme rádi, že schrastíme pár korun aspoň na nový kolečka...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod VoVo » sob 01 lis, 2008 1:09 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:02 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod George V. » sob 01 lis, 2008 1:16 pm

Když já kdysi chodil na kroužek ŽM (cca kolem r. 1985) tak byly tyhle spřáhla u BTTB ještě docela novinkou a měl jsem dojem, že těch pár spřáhel, co jsme tam měli, tak bylo celokovových. Je to možné? Nebo už si h.... pamatuju...?
George V.

Příspěvekod VoVo » sob 01 lis, 2008 7:22 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:03 pm, celkově upraveno 1
VoVo

Příspěvekod George V. » sob 01 lis, 2008 8:05 pm

To vím... Ale...
George V.

Sprahlo Tillig 08846

Příspěvekod romino » stř 17 čer, 2009 6:43 pm

Chcem požiadať o pomoc so spriahlom 08846, ktoré by malo byť použité na modeloch Tillig TT BR243, BR119, E44 a tendry BR01. Dá sa samostatne zakúpiť aj ako ND na http://www.maloseriovky.eu/component/pa ... Itemid,26/ Potrebujem vedieť, či sa dá spriahlo v šachtičke natáčať do strán, alebo je tam uložené napevno (teda po prilepení šachty bude smerovať stále len dopredu)? Ak sa dá natáčať do strán, potom akým spôsobom je riešené jeho vrátenie do stredovej polohy? Pokiaľ máte niektorý z modelov, alebo priamo samostatné spriahlo, pozrite mi na to prosím. Ďakujem
romino

Příspěvekod VoVo » stř 17 čer, 2009 7:12 pm

Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 4:38 pm, celkově upraveno 1
VoVo

Příspěvekod romino » stř 17 čer, 2009 7:24 pm

presne to ma napadlo, použiť ho namiesto pevného, ktoré lepili na otočný podvozok v prípade ak bol podvozok na kraji vozu. Ale to by bolo lepšie, keby bolo otočne. Dajú sa použiť šachty Peho 601, alebo 110 no tie sú cenovo raz tak drahé. Na vlaky.net mi práve odpovedali, že má toto spriahlo dosť vôľu. Preto hľadám niekoho, kto ma model s týmto spriahlom
romino

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)