Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz

Příspěvekod Trainmaniak » úte 19 čer, 2012 6:42 pm

A není tam generátor? Je to jednoznačně blesk, tak to něco s elektrikou bude. :)

Obrázek
Trainmaniak

Příspěvekod Ossi » úte 19 čer, 2012 7:42 pm

Je to doopravdy symbol blesku. Za těmito dveřmi je zadní štít hlavního generátoru (trakčního dynama), na kterém jsou sběrné kruhy s držáky uhlíků a výstupní svorky. Za provozu je na nich pár set voltů. Ossi
Ossi

Příspěvekod martin-tt » sob 30 čer, 2012 7:27 pm

Ahoj, na "marathon model" je nový Lokomotivní dekodér MX623 s konektorem PluX12 na dekodéru.Tak jsem se konečně dočkal a hned dva objednal.Odkaz zde http://www.marathon.vltava2000.cz/store ... lux12.html
Přílohy
mx623p12.jpg
martin-tt

Příspěvekod Colonel32 » stř 11 črc, 2012 10:39 am

Hele, odmítl jste někdo / vrátil hektora kvůli té neodpovídající barvě (oproti zavádějící ilustrační fotce)?
Colonel32

Příspěvekod Radek Strnad » stř 11 črc, 2012 3:13 pm

Já o tom docela vážně uvažuju.Stále se tu zelenou snažím nějak rozchodit,ale pořád mi to nějak nejde.Taky jsem uvažoval o zapáskování a přestříkání správnou zelenou,ale ono je to tak světlé,že radši stříknu modrého,který se dá sehnat za 2.500,-Kč a rosňohektora bych střelil nebo vrátil.Zase tak moc jich vyrobeno není,takže se bude dát bez problémů i prodat.Už mám anabází s hektory plné zuby.Koupím si modrého jako ep.III a ejhle,on má číslo,jako měl hektor zelený.Pan DS se mě tu pak snaží přesvědčit,že modrá je správně,že zelení hektoři šli hned při první opravě do modrého laku(prý ještě v ep.III-HA,HA-nesmysl).Pak si ,namlsán fotografií, objednám zeleného a ejhle,on je jak rosnička.A zase se mě někdo snaží přesvědčit,že je to správně,že vlastně tu tmavší zelenou,kterou mají zachovalé muzejní kousky, ti hektoři z výroby neměli(ach,ti muzejníci,ti to tedy zbabrali-nebo na rozdíl od Tilliga měli oni zase jen tmavší zelenou).A to je tento zelený model prý ep.IV.Tedy to jsem z toho celý zmatený.Podle DS by tedy měl být modrý,vždyť (jak tvrdil)hned po první opravě byly přelakovány na modrou.Doporučuji přečíst mé kritiky modelů Tillig z počátku roku.Tam jsem o tom psal a DS mi tehdy ještě odpovídal.Že se to tam pak zvrhlo v něco co s modelařinou nemá nic společného je druhá věc,já se snažil vždy argumentovat věcně.Co si z toho vybrat....?Skoro mám pocit,jestli ze mě někdo nedělá pr..l.Snad proboha nechci tak moc,když požaduji,aby mašina ve své epoše měla odpovídající barvu.......A zelený strašák stále na kolejišti.A fotka ve Světě železnice je tam taky stále.A nebledne. :mrgreen:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » stř 11 črc, 2012 5:16 pm

snad podle mě teda modeláře ne jen sběratele se bude dát patinovat zesvětlit pigmenty atd a bude se docela vyjímat na kolejišti... :wink:
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod olik » stř 11 črc, 2012 7:43 pm

To je opravdu radost cist,jak je tu kazdy profik na barvy a na kazdou prkotinu.....Jestli jsi sikovnej modelar tak si to napatinujes a mas super model ktery jen tak nekdo nema....Kazdej nam predklada fotky cistych masin div ne z vyroby,jak pak muzes vedet jak masina vypadala po roce provozu.....vysisovana zelena na kterou zadna ralka neni....
Ja osobne musim rict ze David je clovek ktery dela pro nasi velikost maximum a ja mu za to DEKUJI.....snad ho neodradi v dalsi praci hloupe RECENZE nekterych PROFESIONALU......jinak se muze stat ze budeme muset zase prekopavat nemecke verze,protoze jak tu nekteri plivou na snahu ostatnich je zarazejici az primo hnus.......
olik

Příspěvekod Colonel32 » stř 11 črc, 2012 8:12 pm

olik píše:Jestli jsi sikovnej modelar tak si to napatinujes...

Jenže já nejsem modelář, já jsem sběratel a vozidla ze zásady nepatinuji.

olik píše:protoze jak tu nekteri plivou na snahu ostatnich je zarazejici az primo hnus...

Konstatovat, že model vypadá jinak než bylo avizováno je plivání na něčí snahu? Začínáš být stejně paranoidní jako byl gaben...
Colonel32

Příspěvekod olik » stř 11 črc, 2012 8:17 pm

Myslim ze paranoa neni na me strane....Pod obrazkem bylo napsano ilustracni foto,jestli vis co to znamena,take jsem zberatel a kousek je to uzasny.....je mi 40 a opravdu si nepamatuji jak vypadal Agrarnik po vyjezdu z pasu...Ty si to pamatujes,tak to je super,mas dobrou pamet :lol:
olik

Příspěvekod Radek Strnad » stř 11 črc, 2012 9:28 pm

Jasně,že si to nepamatujeme,když nikdo z nás nebyl na světě.Od toho je tu literatura.Máme fotku hektora IV.série z roku 1962-je tam tmavě zelená.V časopise Železničář je od renomovaného odborníka obsáhlý článek o hektorech,kde se uvádí,že IV.série+vlečkové hektory byly z výroby tmavě zelené.Tak nevím,proč se mě někdo neustále snaží přesvědčit,že mám být spokojen se zelenou světlejší,než rosnička.Nebo ,že si mám hektora napatinovat.I když to udělám,tak patinou ze světle zelené tmavě zelenou prostě neudělám.Kdo toto tvrdí,nemá o patině ani páru.A kdo patinovat nechce má tedy smůlu a zůstane mu rosňohektor.Má někdo nějakou fotku hektora IV.-té série v rosničkovém provedení???Už jsem to tu psal:sem s ní,ať se pokocháme.Nikdo se zatím neozval.Jen já si dal tu práci a prolezl hromadu literatury a všude je tmavě zelená.Když jsem se kdysi zmiňoval o fatálních chybách v označení a barvách českých mašin z Tilligovi produkce,odpověděl mi DS v tom smyslu,že teď to bere do ruky on a takovéto minely se stanou historií.Tímto nijak na DS neútočím-vše je zde na fóru a tedy dohledatelné.Stačí zapátrat ve starých příspěvcích.Že dělá DS pro téčkaře hodně je pravda,o tom není sporu.Že u Tilliga nechtějí míchat zelenou a že jinou barvu prostě nemají je sice pádný argument,ale bohužel nic neřešící.Mašina je to pěkná a pro toho komu jiný odstín nevadí ještě pěknější.Škoda,že nám zde nebyla dána možnost se ještě před výrobou o té zeleni pobavit.Bohužel.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » stř 11 črc, 2012 10:25 pm

Svět železnice č.32 skutečně zobrazuje i hektora v cirkusově zeleném nátěru. Ale je explicitně uvedeno, že ten stroj jde na vlečkový provoz do Leuna werke - které si klidně mohly objednat specifický nátěr.
Colonel32

Příspěvekod TTmili » čtv 12 črc, 2012 5:24 am

Zkusím být nestraný, ale možná to tak podle ostatních nebude. Faktem je že na agrárníkovi byla použita ČSN 5400 ( http://www.almipraha.cz/download/5400.jpg ), jenže pokud se nepletu tak jste si tady sami usoudili že agrárník měl "asi" trochu jiný odstín než ostaní zelení hektoři. Jako náhrada se nyní používá RAL 6016 ( http://wepowdercoat.com/images/RAL6016T ... _image.jpg ), což je úplně stejně neadekvátní odstín jako ta "rosničková" (která je zas oproti origo rosničkám tmavší, ale to nikomu léta nevadilo). Prostě lajcky řečeno, oproti původnímu odstínu je jedna víc do žluta, druhá víc do modra.
Tak a teď k těm slavným fotkám. Ty si sprominutím nacpěte někam. Můj názor je že prostě podle fotek (kor tehdejších) moc odstní určovat nedá. Tehdejší fotky hodně ztmavují, především barvy jako je zelená, modrá, šedá a podobně. Naopak třeba červenou zesvětlují. Krásný příklad je ex. T478.4023 (754.023), na kterou už delší dobu sbírám prostředky a podklady. Schválně se podívejte všichni na tuhle fotku ( http://www.prototypy.cz/zobrobr.php?fil ... 54023c.jpg ). Dlouhou dobu jsem nevěřil že ten vršek lokomotivy není černý, nebo dejme tomu nějaká olejová zelená. Na žádné barevné fotce totiž není vidět nic než lesklá černá. Ale pamětníci (kteří na něm i jezdili) mě nakonec utvrdili v tom že se opravdu jedná o vagónovou zelenou.
Colonel32No a ta paranoja, no čoveče překvapils mě. Protože opravdu se začíná projevovat, ale ne od olika. Pravda gaben nám docela vyrazil dech, ale není důvod ho vidět kvůli tomu ve všech. Zvlášť když na fotce skutečně bylo fotomontáž a ilustrační foto. Pod těmihle kouzelnými slovíčky (plus ještě handmuster) si může výrobce dát na obrázek takřka cokoliv, a výsledek se může lišit. A nikdo proti tomu nic neudělá.

Tak a teď mudrujte :lol: .
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod _lt_ » čtv 12 črc, 2012 7:29 am

Tak příklad zrovna té 023 není ten nejvhodnější. Neviděl jsem jedinou fotku na které by vypadala jinak než zeleně. Ale možná je to tím že já mám oči :)

Jinak ale určitě souhlasím a potvrzuji s tím co píšete, všechny staré fotky dělají přesně to co popisujete jak se zelenou (modrou atd) a přesný opak s červenou (žlutou atd).
_lt_

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 12 črc, 2012 1:33 pm

No jo,bohužel TTmili má pravdu-ilustrační foto apod.,tam se dá schovat leccos.Barva ČSN5400 byla tmavě zelená.Na model mohla být tedy použita jiná zelená,ale měla být tmavá.Bylo by to menší zlo než to,co se použilo,tedy světlá nebo spíš střední zelená.Mrzí mě to,protože mašinka je jinak velmi pěkná a nátěr atraktivní.Teď už nic nenaděláme,zelená na fotkách je jistě zvláštní kapitola.Třeba rosničkový prototyp T324.001,to je ještě větší oříšek.Jaká že ta uváděná mitisová zeleň vlastně byla.Na těch pár fotkách je to většinou modré,někde zelenkavé.....Jinak-vím,že zde odbočuji od hektorů,divím se výrobcům leptů,že se tohoto prototypu ještě někdo nechytil.Stačilo by pospájet kastli,nalakovat tou mitisovou,nasadit na tovární pojezd a šup,pěkný model je na světě.A kdo by si nekoupil leptík,na který už je hotový tovární pojezd....T324.001 byla myslím velmi pěkná mašinka.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod TTmili » čtv 12 črc, 2012 1:34 pm

_lt_ píše:Tak příklad zrovna té 023 není ten nejvhodnější. Neviděl jsem jedinou fotku na které by vypadala jinak než zeleně. Ale možná je to tím že já mám oči :)

Jinak ale určitě souhlasím a potvrzuji s tím co píšete, všechny staré fotky dělají přesně to co popisujete jak se zelenou (modrou atd) a přesný opak s červenou (žlutou atd).

Netvrdil bych to s takovou určitostí. Viděl jsi fotku na kterou jsem dával odkaz? Jestli je na ní T478.4023 zelená tak jsem asi barvoslepý. Ale to je stejně jedno protože já si chci udělat .4023 v podobě z roku 1984, kdy měla žlutočerně šrafovaný pluha žlutočerné tabulky. A pokud máš fotku kde je v téhle kombinaci s jasně viditelnou zelenou tak bych o ní rád poprosil, všechny co mám jsou tak tmavé že bych řekl že to je olejová zelená, nejméně, ne-li přímo černá.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)