od TTBlecha » pon 02 led, 2012 7:29 pm
Zdravím, vzhledem k tomu, že dekodér TAMS LD-G-31 s 12ti piny do nových mašin od Tilligu se mi neosvědčil, zkusil jsem nový dekodér od f.Lenz. Koupil jsem od prodejce jako Lenz kat.čís.10312-01. Vzhledem k tomu, že jeden výrobce jej prezentoval, že je určen pro velikost H0 a nikde jsem nenašel rozměry, tak jsem svého prodejce přesvědčil, že si ho vezmu, ale až po vyzkoušení, že vleze do Hektora TT. Před Vánocemi jsme to vyzkoušeli a ... povedlo se. Ale stejně i pak doma na mém Hektorovi to byly trochu nervy. Fotky výše nelžou. Dekodér po zasunutí do patice není symetrický k podélné ose lokomotivy. Ubrousit to asi nepude, protože není skoro co brousit -to bych asi neriskoval. Přepájení patice pro dekodér, tak to zkusí asi jen zručnější elektromechanici. My jsme to zkusili nacpat. Kastle je sama o sobě dost fest a s tím dekodérem - no škoda mluvit. Nahoře to ještě šlo, ale dekodér drhnul o bok kastle. Po zasunutí až dolů jsem musel na straně, kde přečnívá dekodér, zobáček trošku natlačit šroubováčkem do díry v rámu pro zobáček a pak zatlačit až do konečné polohy. Dekotér se určitě opírá o bok kastle, ale je to snad plast na plast a nemělo by se snad nic stát. Při pohledu z boku se ani nezdá, že by kastle byla "vyboulená". Po nastavení to jezdí a svítí. Ale je to opravdu nepříjemné, protože člověk čeká, kde něco prdne. Naštěstí vše vydrželo. Tak pevné nervy při instalaci, jezdí to pěkně.
Měl bych jinej dotaz jestli někdo ví (možná zástupce DS) : dá se tento dekodér nastavit, vzhledem i k Hektorům ČD nebo Viamont a modelování současné epochy tak, aby při posunu svítil jak to vyžadují dnešní předpisy - při posunu dvě bílá světla ve stejné úrovni, tedy bez reflektoru (jedno světlo, které svítí při nastavení viz předešlé příspěvky dnes označuje pouze stojící obsazenou lokomotivu).
A ještě jeden dotaz asi taky na DS: Tillig snad nabízí pod kat.čísl.66018 dekodér od Lenze PluX12. Co to je - je to ten samej dekodér nebo má jiné vlastnosti a jiné rozměry? Možná pokud ho nabízí Tillig je opravdu určen do jeho mašin a sedí lépe i do Hektora. Nabízí ho ale za vyšší cenu a píše, že se nehodí do BR189 (ta je asi udělaná úplně blbě nebo proč?)
A ještě ten dekodér TAMS LD-G-31 jsem nakonec zatím dal do jednoho Hektora. Škubání na které upozorňuji ve svém starším příspěvku se v Hektoru v podstatě neprojevuje (oproti BR189 asi jinak zpřevodovaná nebo kdo ví) ale ta světla... CV29-15 a CV57-0 jak se navrhovalo mi připadá že nic neřeší. V BR189 svítí jako vlak a dají se zhasnout koncová červená dle směru. Škubání jsem, ale úplně neodstranil. Jde to nastavením CV50-52 dle jejich návodu, ale jak píší stejně se mi to úplně nepovedlo tak jsem tam prdnul šestipinovej KuehnN45.
TTBlecha