Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz

Příspěvekod Jacek » ned 18 pro, 2011 9:39 pm

Podle ohlasu jsem asi prvním uživatelem hektora s dekodérem Lenz Plux12, proto si na nastavení světel odpovím sám :D Za vydatné pomoci kolegy Bedlische se podařilo dosáhnout tohoto:

F0 - lokomotivní vlak, vpředu bílé, vzadu červené, přepínání dle směru jízdy
F0 + F1 - vlak, vpředu svítí bílé, vzadu nesvítí červené, přepínání dle směru jízdy
F2 - posun, jedno poziční světlo na obou čelech bez ohledu na směr jízdy.

Bylo nutné zadat do CV tyto hodnoty:
CV33 - 4
CV34 - 8
CV35 - 1
CV36 - 3
CV47 - 2
Jacek

Příspěvekod Oskar » ned 01 led, 2012 5:59 pm

Zdravím.
Taky jsem zakoupil Lenz Silver a mám dotaz. Jak jste ho tam dostal? Patice s piny na dekodéru je umístěna excentricky a po osazení do Hektora vykukuje na jednu stranu a překáží nasazení kastle! Asi jsem lama. Dík za odpověď.
Oskar

Příspěvekod Radek Strnad » ned 01 led, 2012 7:07 pm

No nevím kolego,zda mluvíme o tom samém.Lenz Silver (mini)je něco jiného než Silver PluX12.Má jen 6 pinů,což sice není až takový problém,měl by také fungovat,ale musel bys ježka ohnout o 90 stupňů ve správném směru-tzn.upnout naprosto nehybně mezi nějaké tupé čelisti hned za dekodérem,tak aby se ani jeden vousek neměl šanci pohnout a opatrně ohýbat konce.Já takto upravoval N025,povedlo se,ale u tak drahého dekodéru jako je Silver bych byl moc opatrný.Pokud máš SilverPluX 12,tak ten tam snad musí pasovat bez úprav,já tam mám Tams LD-G 31 a nic nepřečuhuje a tento by měl být stejný.Ale zatím ho nemám a zdá se mi divné,že by tam byl tento problém,ale koukám na obrázek a ta patice je fakt excentrická.Chci si je také koupit a Tamsy vypreparovat,tak mě tento problém také zajímá.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Oskar » ned 01 led, 2012 7:57 pm

Špatně jsem to napsal. Jedná se o Lenz Plux 12. Funkční je , ale na jednu stranu je o 1 mm mimo obrys. A na délku jsem ho musel u strany patice ubroust cca o 0,5 mm.
Přílohy
IMG_5593.JPG
Oskar

Příspěvekod Oskar » ned 01 led, 2012 8:01 pm

S Tams DL-G-31 ( dráty ) mám špatné zkušenosti. Škube při rozjezdu i dojezdu. Přesně jsem popsal ve foru Tams DL-G-31. Nakonec jsem ho použil jako funkční. Dám ještě jedno foto s Lenz Plux 12.
Přílohy
IMG_5594.JPG
Naposledy upravil Oskar dne pon 02 led, 2012 6:00 am, celkově upraveno 2
Oskar

Příspěvekod lachttan.bastr » ned 01 led, 2012 9:16 pm

Zdravím přátelé.

Tak u TAMSe se jedná o LD-G-31 (#66016) Jak uvádí návod "Mit 12-poliger PluX-Schnittstelle nach NEM 358" Tento mi byl doporučen v Sebnitz v MBS. Zatím jezdí bez problémů, ale tady čtu již druhý případ, že se seká. Prý je Lenz lepší, nemohu posoudit.

Jinak komu stačí šestipin, tak Lenz a snad i Kühn mají dekodéry s piny otočenými právě o 90°. Ty by měli pasovat do Hektora. Ale není to škoda, když už to umožňuje další funkce :?:
Velikost středu = TT = Top Technik = vrchol techniky!
lachttan.bastr

Příspěvekod Radek Strnad » pon 02 led, 2012 5:04 pm

Oskar píše:Špatně jsem to napsal. Jedná se o Lenz Plux 12. Funkční je , ale na jednu stranu je o 1 mm mimo obrys. A na délku jsem ho musel u strany patice ubroust cca o 0,5 mm.

No podle obrázku je to jasné-je to široké :roll: .Asi ho má zatím jen Jacek a ten se do diskuze nehlásí.Já ho budu mít zítra nebo v pozítří,tak uvidíme,co se dá dělat.Vypadá to na brus,ale 1mm je dost.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pon 02 led, 2012 5:11 pm

a kolik je místa na druhé straně neujelo jim to při kopletaci?nestačilo by teda ty piny ohnout trochu do boku o ten 1mm
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Oskar » pon 02 led, 2012 5:44 pm

Nechci to znova rozebírat, ale dekodér je o nějakou desetinu menší než tišťák Hektora. Jako jednu z možností, kdy jsem si snažil dokázat, že nejsem snad tak blbý, jsem dekodér zasunul o řadu vedle. Pasuje a asi i kryt by šel nasadit, ale jako na potvoru nejezdí. :?
Ohnout piny a udělat z nich jakoby S, myslím, že o tolik se to posunout asi nepodaří. V současné době se přikláním k variantě odpájet z tišťáku Hektora patici, napájet tam šikmo krátké drátky a ty připájet na piny dekodéru rozněž trochu přihnuté. Nebo připájet dekodér s ohnutými piny přímo na tišťák.
Nicméně jsem zvědav na další zkušenosti ostatních majitelů.
Oskar

Příspěvekod Jacek » pon 02 led, 2012 6:36 pm

Radek Strnad píše:No podle obrázku je to jasné-je to široké :roll: .Asi ho má zatím jen Jacek a ten se do diskuze nehlásí.Já ho budu mít zítra nebo v pozítří,tak uvidíme,co se dá dělat.Vypadá to na brus,ale 1mm je dost.

Už se hlásím :D
Ten dekodér je kousek mimo, ale kastle nasadit jde. Akorát je třeba to dělat opatrně, aby se nic nepolámalo.
Jinak provoz zatím naprosto bez problémů, ani plastové srdcovky EW1 při pomalé jízdě nejsou problém.
Jacek

Příspěvekod TTBlecha » pon 02 led, 2012 7:29 pm

Zdravím, vzhledem k tomu, že dekodér TAMS LD-G-31 s 12ti piny do nových mašin od Tilligu se mi neosvědčil, zkusil jsem nový dekodér od f.Lenz. Koupil jsem od prodejce jako Lenz kat.čís.10312-01. Vzhledem k tomu, že jeden výrobce jej prezentoval, že je určen pro velikost H0 a nikde jsem nenašel rozměry, tak jsem svého prodejce přesvědčil, že si ho vezmu, ale až po vyzkoušení, že vleze do Hektora TT. Před Vánocemi jsme to vyzkoušeli a ... povedlo se. Ale stejně i pak doma na mém Hektorovi to byly trochu nervy. Fotky výše nelžou. Dekodér po zasunutí do patice není symetrický k podélné ose lokomotivy. Ubrousit to asi nepude, protože není skoro co brousit -to bych asi neriskoval. Přepájení patice pro dekodér, tak to zkusí asi jen zručnější elektromechanici. My jsme to zkusili nacpat. Kastle je sama o sobě dost fest a s tím dekodérem - no škoda mluvit. Nahoře to ještě šlo, ale dekodér drhnul o bok kastle. Po zasunutí až dolů jsem musel na straně, kde přečnívá dekodér, zobáček trošku natlačit šroubováčkem do díry v rámu pro zobáček a pak zatlačit až do konečné polohy. Dekotér se určitě opírá o bok kastle, ale je to snad plast na plast a nemělo by se snad nic stát. Při pohledu z boku se ani nezdá, že by kastle byla "vyboulená". Po nastavení to jezdí a svítí. Ale je to opravdu nepříjemné, protože člověk čeká, kde něco prdne. Naštěstí vše vydrželo. Tak pevné nervy při instalaci, jezdí to pěkně.
Měl bych jinej dotaz jestli někdo ví (možná zástupce DS) : dá se tento dekodér nastavit, vzhledem i k Hektorům ČD nebo Viamont a modelování současné epochy tak, aby při posunu svítil jak to vyžadují dnešní předpisy - při posunu dvě bílá světla ve stejné úrovni, tedy bez reflektoru (jedno světlo, které svítí při nastavení viz předešlé příspěvky dnes označuje pouze stojící obsazenou lokomotivu).
A ještě jeden dotaz asi taky na DS: Tillig snad nabízí pod kat.čísl.66018 dekodér od Lenze PluX12. Co to je - je to ten samej dekodér nebo má jiné vlastnosti a jiné rozměry? Možná pokud ho nabízí Tillig je opravdu určen do jeho mašin a sedí lépe i do Hektora. Nabízí ho ale za vyšší cenu a píše, že se nehodí do BR189 (ta je asi udělaná úplně blbě nebo proč?)
A ještě ten dekodér TAMS LD-G-31 jsem nakonec zatím dal do jednoho Hektora. Škubání na které upozorňuji ve svém starším příspěvku se v Hektoru v podstatě neprojevuje (oproti BR189 asi jinak zpřevodovaná nebo kdo ví) ale ta světla... CV29-15 a CV57-0 jak se navrhovalo mi připadá že nic neřeší. V BR189 svítí jako vlak a dají se zhasnout koncová červená dle směru. Škubání jsem, ale úplně neodstranil. Jde to nastavením CV50-52 dle jejich návodu, ale jak píší stejně se mi to úplně nepovedlo tak jsem tam prdnul šestipinovej KuehnN45.
TTBlecha
TTBlecha

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pon 02 led, 2012 8:16 pm

myslím ,že by i pomohlo odfrézovat trochu zevnitř kastli na malé otáčky fréza bere pomalu a kdo je šikovný to zvládne(fotka z půdorysu stejně není uplně kolmo focená )
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Radek Strnad » pon 02 led, 2012 8:41 pm

Zítra si toho Lenze PluX 12 přivezu,tak večer to zkusím pořešit a napíšu.Nechápu účel toho,proč to zrovna musí být takto mimo osu.Ale musím ho tam nějak dostat-ty Tamsy,to je bída.Při sebekratším výpadku proudu trvá věčnost,než mašina znovu najede na původní rychlost a čím nižší rychlosti v CV nastavení,tím horší.Kdyby to aspoń mělo sloty na Power 1,tak místo na něj v kabině je,ale takto je to tak na úrovni starých LE520,ty tím taky trpěly.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Radek Strnad » úte 03 led, 2012 6:42 pm

Tak dekodéry mám dva.Jeden přečnívá více,jeden méně.Patrně může být malá odchylka v ježkovi na dekodéru a záleží i na umístění patice v plošňáku lokomotivy.A pokud se vše sejde dohromady v těch horších možnostech,nastane problém jaký popisuje kolega.Takže lama nejsi......Je tam znát každá desetinka.Řešil jsem to opatrným vyfrézováním(nikoliv profrézováním) kastle ve výšce kde je po nasazení kastle dekodér a povolením čtyřech šroubů držících plošňák ,který jsem celý při zpětném utažení tlačil na opačnou stranu.Na dekodéru odbrousit nelze vůbec nic,je našlapaný od okraje po okraj.No a potom jen opatrně nasadit kastli,popř.šroubovákem si pomoct při zastrčení západky do rámu.CV nastavení světel je jak píše jacek,jízdní vlastnosti-das ist SUPER.Oproti Tams úplně někde jinde.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » úte 03 led, 2012 7:04 pm

Pokud je potřeba řezat do továrního modelu, aby se do nějak vešel funkční dekodér, tak je něco zatraceně špatně.
Colonel32

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)