j p - tak běžně používané jsou ty poslední 3 generace a měl jsem za to že to je rozšířené ustálené pojmenování. Není to můj výmysl. Někteří modeláři to používají a předpokládal jsem, že napíšu-li to takto, bude to všem jasné. Ale chápu tebou popisované důvody a zřejmě je tedy takovéto označení rozšířené jen v některých kruzích.
Pozn.: Ten článek jsem taktéž kdysi četl.
S čím mám tedy zkušenosti. Aby bylo všem jasno nafotil jsem narychlo i pár dokumentačních fotek jednotlivých typů spřáhel běžně provozovaných na mém kolejišti. Nějak se to ořízlo, tak pod obrázkem link na foto.
Zeuke spřáhlo s klemou (I. generace) - vše mezi sebou kompatibilní
http://www.sdilej.eu/pics/064e164d41ec1 ... a05585.jpgzleva:
Tillig Y ČD - spřáhlo na pružinku - původně osazeno očkovými spřáhly, ale nedělalo to dobrotu v obloucích R287 (ve vlaku 4ks)
Přívěsný (v budoucnu snad motorový) vůz 010 (x2) - ze stavebnice, taháno za rosničkou, příliš malá hmotnost -> problémy -> bude přidáno (další) závaží
4osé cisterny Zeuke/BTTB - tahány ve vlacích po více než 10ks - spřáhla jsou na pružinku; některá jsou mírně ohnuta nahoru (takže se to v podstatě nedá rozpojit jinak než ručně) - naprosto spolehlivé
2osé vozy Es Zeuke/BTTB - platí totéž co pro 4osé cisterny
ukázka rosničky Zeuke/BTTB - nevýměná spřáhla
+ další 3 desítky vozů Zeuke/BTTB (neprovozované, v podstatě nezpeněžitelné)
BTTB spřáhlo s očkem (II. generace) - vše mezi sebou kompatibilní
http://www.sdilej.eu/pics/161cd94264f61 ... b93a32.jpgzleva:
vůz neznámého původu (koupený přes Aukro) s podivným přilepeným spřáhlem - jízdní vlastnosti jsou hrozné - pracuje se na výrobě nákladu, bude přidáno závaží
Tillig Br 101 - lok. s kinematikou a očkovými spřáhly; bohužel je tady tak blbě udělán pluh, že po projetí dvojitého esíčka (na výhybkách) se pluh zakousl do přestavníku Zeuke
Vozy ROCO (kontejnerové a kryté) - naprosto bez problémů
kont. vozy PIKO - jezdí téměř výhradně spolu a vytrvale se někde nějaké SAMI pohybují po kolejišti (velmi nespolehlivé)
stavebnicové vozy - spřáhlo z LPH nahrazeno běžným BTTB/Tillig (původní očka LPH nebyly spolehlivé)
2osé cisterny - platí takřka totéž co pro 4osé
Tillig/Kuehn nové spřáhlo (III. generace) - vše mezi sebou kompatibilní
http://www.sdilej.eu/pics/3965ad4732a6e ... 0da28b.jpgzleva:
Y Kuehn - vzhledově i jízdně perfektní
Vozy Habbilns Tillig - (celkem mám 2) - neskutečný klumpy - rozpojuje se to, vykolejuje to, hrůza
Herculesy PIKO - z provozních důvodů přezbrojeno na III. generaci spřáhel, problémy nastávají u lokomotivních vlaků a občas v esíčkách na výhybkách
Lokomotivy KUEHN - perfektní, není co dodat

(platí i pro Bastarda)
stavebnicové vozy - spřáhlo z LPH nahrazeno Tilligáckým (původní očka LPH nebyly spolehlivé)
Kryté vozy KUEHN - jako obvykle skvělé, při rozpojování je bezpodmínečně nutné spřáhlo zespodu odjistit
Tillig Eas-u (obecně Tilligácké krátké vozy) - občas se rozpojuje za jízdy, spojení ani odpojení není problém
Zeuke/BTTB obecně - několik vozů s pružinkami dostalo Tilligácká spřáhla, ale jsou s tím jen problémy, dnes už je asi jen na tomhle 1 voze (z důvodu kompatibility s dalšími plošinovými vozy)
Tak snad jsem na nic nezapomněl a popsal jsem všechno s čím jsem se setkal. (Vyjma toho ROCO atypu, který bude mít rychlý konec)