Reklamace Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Reklamace Roco

Příspěvekod Bery » stř 23 úno, 2011 6:35 pm

Zkousel... zadna zmena.
Bery

Příspěvekod Jirka1 » stř 23 úno, 2011 6:56 pm

MirekTT píše:Zkoušel někdo měřit u kolísavých lokomotiv od Roco odběr? Nejprve celkový, kolik odebírá celá lokomotiva, a pak jen odběr motorku. Někde se to přeci musí projevit. Píšete, že je rozebíráte, čistíte komutátory, tak by mně zajímalo, jestli to někdo měřil.

Začátkem února se na mě obrátil jeden kolega, že mu blbne brejlovec. Domluvili jsme se, aby to proměřil a tak udělal operaci. Došli jsme k tomu, že samotný motor mu při 8 V bral 330 mA.
Pro úplnost uvedu, že jsem na Sergeji (ležícím na boku) při 10 V naměřil kolem 130 - 140 mA.
Kolega vypucoval kolektor motoru a pak (po jistých problémech) model zkompletoval. A sám mi psal: "Po zkompletování lokomotivy jsem ji ihned proměřil, při 8V bere 220 mA a jezdí o poznání rychleji než před úpravou. Já myslím, že až se zajede a uhlíky se pořádně usadí, spadne její odběr i pod 200 mA." :-)
Jirka1

Příspěvekod norbert » stř 23 úno, 2011 11:03 pm

To Peter.sid: prosím tě můžeš napsat dohledat co pomohlo?
To Bery: to už je na reklamaci,problém se projeví ihned po posazení lokomotivy na kolejivo, mne se tato záležitost vyskytne občas a to nevím kdy!
....takže při reklamaci může být vše v pořádku a doma se porucha projeví. Ještě že jsem vše natočil na video!
norbert

Příspěvekod Peter.sid » čtv 24 úno, 2011 6:56 am

norbert píše:To Peter.sid: prosím tě můžeš napsat dohledat co pomohlo?
To Bery: to už je na reklamaci,problém se projeví ihned po posazení lokomotivy na kolejivo, mne se tato záležitost vyskytne občas a to nevím kdy!
....takže při reklamaci může být vše v pořádku a doma se porucha projeví. Ještě že jsem vše natočil na video!

Cau,

Ja som mal problem zo svetlami takyto:
- jazda vpred bez problemov. Zapol som svetla, bez problemov, vypol som svetla bez problemov. Chodilo to ako to ma chodit.
- jazda dozadu. Zapol som svetla, loko si zobrala posledne nastavenie rychlosti a uz na nic nereagovala. Rutila sa tvrdohlavo dalej max rychlostou....Pomohlo mi len to ze som to cele vypol (vypnut som to musel az z elektrickej siete)
- jazda dozadu. Pri vypnutych svetlach mi loko chodila bez problemov, reagovala na vsetko. Ale akonahle som zapol svetla, tak sa to vsetko zopakovalo. Tvrdohlavo sa rutila dalej a nic ju nezaulimalo :D :D
- kedze tebe sa to jednym smeroch chova normalne a mas problem len s opacnym smerom, podla mna je to ten isty problem ako som mal ja. Mas len viac funkcii na dekoderi.

Loko som pekne zabalil a isiel reklamovat. Predajca chcel presne vediet ako sa to chova, postavil okruh, odskusal a na moje prekvapenie to islo ako malo, dopredu, dozadu so svetlami bez svetiel, ziadny problem.
Tak som loko zobral spat a hladal chybu u seba.
Kedze momentalne kolajisko rekonstruujem, mal som rozobrate aj napajania. Celkovo mam na kolajisku 3 napajacie kolaje. Prestavujem aj tie napajacie kolaje (robim viacero okruhov) Na dvoch okruhoch (ktore su vzadu a este su neni dokoncene) loko chodila bez problemov. Pri zabehu tade nechodila, okruhy nie su dokoncene. Na prednom okruhu (ten je uz hotovy) som loko "zabehaval" a tam sa mi chovala tak ako popisujem vyssie. Cize blbla so svetlami. Tak som zacal "studovat" tie napajacie kolaje.
Na jednej napaj. kolaji som nasiel akysi modru suciastku, ale na dalsich dvoch nebola. A na napajacej kolaji kde loko blbla (predny okruh) bola ta modra suciastka. Tam kde loko neblbla (zadne okruhy- nedokoncene) suciastka nebola....Vsetky tri napajacie kolaje som kupoval v rovnaky den a u rovnakeho predajcu....kontroloval som aj katalogove cisla na krabicke- rovnake......Tak som zobral klieste, modre "cudo" som odstrihol, kolaj zapojil a loko zacal chodit bez problemov aj na tom okruhu (predny okruh) kde mi predtym blbla. Kolisanie rychlosti sa mna nastastie netyka a loko uz najazdila toho dost. Mal som na nej este vyskoceny snekovy hriadel a cele uchytenie prevodovky na jednom podvozku, ale jemne som do dotlacil, zacvaklo to a podvozok taha.
Takze:
1.- skus si prekontrolovat napajacie kolaje. Mne to doma chodi aj bez toho odstrihnutej modrej suciastky (Podla mna to bol bud nejaky odpor alebo kondenzator. Bolo to cele zaliate, takze som to nevedel identifikovat)
2.- az mas viac napajacich kolaji, skus sa na ne pozriet, ci maju to co som ja odstrihol. Je to zhora, je to modre, ako keby to bol zaliaty odpor, nie som elektortechnik..........a je to medzi + a - kontaktom na napajani. Odstrihnut sa to da aj zhora, nemusis nic rozoberat. LEn treba dat pozor na to aby si cele to napajanie "nevytrhol" od samotnej kolaji. Je to tam tak divno spojene. Opatrne
3.-az mas nahodou nejaky iny dekoder, skus ich zamenit (mne toto nepomohlo a dekoderov mam doma dost)

Ja mam "technicke vybavenie" taketo:
- DCC napajanie lokomotiv je zo start-setu s ragulinom
- dekoder v loko mam Kuehn N025
- napajacie kolaje mam tri, vsetky od tilligu
- loko som kupoval ako analogovy model a sam som si osadil dekoder
- zapinanie a vypinanie svetiel je cez tlacitko OK na multimysi Roco.

Peter

p.s. daj vediet ci to pomohlo.
Peter.sid

Příspěvekod Trainmaniak » pát 25 úno, 2011 6:58 am

lisacik píše:...tak ma napadlo ci by nebolo dobre, aby ste nenatocili video z jazdy streckujuceho okuliernika a tak ukazali obchodnikom, p. Pokornemu... ako sa to sprava. Jedno/dve/tri videa vyrobcu hadam presvedcia...
Jano

Zdravím vespolek.
Dovolil jsem si švestičky z vlastní zahrádky... tedy video z vlastních kolejí s kolegovým Brejlovcem. :) Včera se mi podařilo problém zachytit, tak jsem to dnes vyvěsil. Najdete pod dnešní novinkou: http://www.trainmania.info
Michal
Trainmaniak

Příspěvekod Rudolf » pát 25 úno, 2011 8:54 am

Peter.sid píše:
1.- skus si prekontrolovat napajacie kolaje. Mne to doma chodi aj bez toho odstrihnutej modrej suciastky (Podla mna to bol bud nejaky odpor alebo kondenzator. Bolo to cele zaliate, takze som to nevedel identifikovat)
2.- az mas viac napajacich kolaji, skus sa na ne pozriet, ci maju to co som ja odstrihol. Je to zhora, je to modre, ako keby to bol zaliaty odpor, nie som elektortechnik..........a je to medzi + a - kontaktom na napajani. Odstrihnut sa to da aj zhora, nemusis nic rozoberat. LEn treba dat pozor na to aby si cele to napajanie "nevytrhol" od samotnej kolaji. Je to tam tak divno spojene. Opatrne
3.-az mas nahodou nejaky iny dekoder, skus ich zamenit (mne toto nepomohlo a dekoderov mam doma dost)

Všechny modré ale i žluté případně jinak barevné součástky je třeba z napájecí koleje pro DCC odstranit :lol:

A teď vážne: je to kondenzátor který pro analogový provoz slouží k odrušení kolejiště. Pro DCC bohužel zkresluje DCC signál a musí se odpojit.
Rudolf

Příspěvekod Patrik Novák » pát 25 úno, 2011 9:32 am

trainmaniak : tak to je přesně ono , mně jezdil pomalu (jsem si říkal že ta modelová rychost je nějaká malá) a po takových ticích se zrychlil a jezdil jednou takovou rychlostí
Patrik Novák

Příspěvekod michal_n_cz » pát 25 úno, 2011 11:41 am

Trainmaniak píše:Dovolil jsem si švestičky z vlastní zahrádky... tedy video z vlastních kolejí s kolegovým Brejlovcem. :) Včera se mi podařilo problém zachytit, tak jsem to dnes vyvěsil. Najdete pod dnešní novinkou: http://www.trainmania.info
Michal

Jak je naznačeno výše - zkus změřit ampérmetrem proud jaký lokomotiva odebírá a to když jede zrovna normálně a když zpomalí, tak jak to máš na videu - regulátorem nehýbat. Na pandoře píšeš, že model i smrdí - dá se to nějak lokalizovat, zdali smrdí motor nebo něco jiného? Může být celá řada drobností, které to způsobují. Já jsem před časem kolegovi odstraňoval takovou záludnost v H0 viz.:
viewtopic.php?f=24&t=2865&p=48662#p48662
už jsem se setkal i s případem, že byly v lokomotivě špatné tlumivky.
michal_n_cz

Příspěvekod Trainmaniak » pát 25 úno, 2011 11:51 am

Tenhle smrádek je jednoznačně z motoru. Připomíná mi to staré BTTB modely, když se přemazaly a olej se dostal, kam neměl. Což by mohlo býti určité vodítko.
Možná jsem ostuda, ale měřák nemám. :) Už jsem ho měl v Kauflandu v ruce, ale pak jsem si řekl, že do dneška mi nechyběl, a zase šel viset zpátky do regálu. :)
Trainmaniak

Příspěvekod MirekTT » pát 25 úno, 2011 12:04 pm

Co používá Roco za motory? Mashima? Já mám pořád pivku proti tomu z mojí BR86 (Tillig), co chcípl pouhým skladováním. Asi to s tím nesouvisí, ale není šprochu.......
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Trainmaniak » pát 25 úno, 2011 12:12 pm

Roco si snad dělá svoje, pokud se něco nezměnilo.
Trainmaniak

Příspěvekod Jirka1 » pát 25 úno, 2011 4:53 pm

Před dvěma dny jsem se jal rozebrat pojezd jednoho Sergeje, protože nějak zlobilo napájení z koleček. Byl jsem zvědavý, jestli je to jenom špínou nebo i něčím jiným.
Samozřejmě, byla tam nějaká nečistota, lokomotiva přeci jenom něco naběhala na pár výstavách, pár slušných hodin (možná i desítek hodin) služby na trati to bylo.

Zjistil jsem, že napájecí plíšky pro některá kola nějak moc ani nepružily, tak jsem se je pokusil napružit. Někde to šlo dobře, jinde hůře, protože se opíraly o bok podvozku... :(
Mimo jiné jsem ale objevil i to, že na jednom otočném podvozku byly pacičky z napájecích kartáčků (kde jsou na ně naletovány vodiče) vyhnuty kolmo nahoru a jeden prodřel v rámu barvu (a i zeslabil vodič). Takže bych se ani nedivil tomu, kdyby to občas někomu v tomto místě, pokud by to bylo na obou pólech, i zkratovalo. :-( Takže další potenciální místo závady (svodu nebo zkratu) na loko a další ztráta kytičky pro Roco. :o

Když budu mít někdy chuť, tak to nafotím...

Ale jinak nabývám dojmu, že ten zásadní problém bude nejspíš v motorech, resp. nezaběhnutých uhlících, jejich nevhodném prvotním tvarování (nedosedají plně na komutátor), možná málo kvalitním materiálu uhlíků, případně kombinací některých či všech těchto faktorů. To by mohlo odpovídat i potřebě záběhu (uváděné v návodu), úlomkům uhlíku v motoru a zanesenému komutátoru, kde pak jsou velké svody mezi lamelami a dochází k nadměrnému zahřívání. A protože jsou svody paralelně, pak motor odebírá vyšší proud... :cry:
Jirka1

Příspěvekod olik » pát 25 úno, 2011 8:20 pm

MirekTT píše:Co používá Roco za motory? Mashima? Já mám pořád pivku proti tomu z mojí BR86 (Tillig), co chcípl pouhým skladováním. Asi to s tím nesouvisí, ale není šprochu.......

Musim se pridat .Mam doma 5 BR od Tilliga,jen ulozenky,ted jsem je chtel projet a nic,on totiz ten snek co je ve vnitr a ma ozubene kolecko tak popraskalo,hold zub casu :oops: :oops: reklamace nemozna roky jsou davno pryc
olik

Příspěvekod norbert » sob 26 úno, 2011 7:52 am

Vložil jsem několik fotek a videi, které jsem zaznamenal v době kdy mi brejlovec takto doslova zblbnul :lol: :!:
Nelze vysledovat při jakých podmínek, se vše znovu objeví :!:
http://norbert1.rajce.idnes.cz/
norbert

Příspěvekod TTmili » sob 26 úno, 2011 4:16 pm

No je fakt že jak říká Jirka o těch problémech s napájením tak je mám taky. U Zvolenského se mi při určitém vytočení kývacího podvozku přeruší kontakt a jede jen na jeden podvozek. Zatím jsem se na to díval jen tak zběžně ale na sběračích ani na na drátu jsem nic divného nenašel. Je mi to záhadou, protože dřív to nedělal. Asi zkusím vyměnit drátky od podvozků, nebo aspoň propájet ty letované spoje. Má ještě někdo podobnou zkušenost?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)