Y - TILLIG versus KUEHN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Y - TILLIG versus KUEHN

Příspěvekod Kajinek11 » sob 07 zář, 2019 12:42 pm

Děkuji,

tak si myslím, že můžeme produkt:

http://www.vlackybekr.cz/vlackybekr-cz/ ... -d5080.htm

označit z 90 % jako dle skutečné předlohy.
Přílohy
ScreenHunter_545 Sep. 07 14.40.jpg
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11

Re: Y - TILLIG versus KUEHN

Příspěvekod _lt_ » čtv 20 srp, 2026 12:43 pm

Značka Roco nám po dlouhé době vyrobila další vozy Kuehn, tedy vozy, které se ještě nedávno prodávali za astronomické částky jako ojeté v bazarech. Asi tak po patnácti letech lze poprvé složit celou soupravu s originálními čísly v parní čtvrté epoše do jednoho rychlíku. V páté epoše to šlo o pár měsíců dříve. K poloslužebnímu Bédéáčku jsou k dispozici čtyři vozy druhé třídy a lze k nim vybrat jedno Ááčko ze tří vyrobených. Zní to pro nás sběratele přímo úžasně. Ale všimli jste si jedné maličkosti v každém rohu vozů, co se změnilo oproti minulosti? Napadá někoho nějaký důvod takové změny k horšímu? Rozhodlo se Roco předělat nás zpátky na modeláře, nebo to má prozaičtější důvod?

Zatímco BDa má kromě již v minulosti vyjmenovaných chyb (snažil jsem se najít staré vlákno, kde jsou chyby vypsané a mohl si je každý jednoduše dohledat, ale nepodařilo se mi to) nátěr bez námitek, natištěné mazací víčka nad podvozky a tři stupačky na každém schodišti k nástupním dveřím, tak vozy Aa a Ba mají prostřední stupačku na třístupňovém schodišti vynechanou. Proboha proč? Kde teď mám prostřední stupátka shánět? U vozu Ba by se dalo uvažovat o možném pokusu ztvárnit vozy z první série, které dvoustupňové schody z výroby měli... ale proč teda není natištěné mazací víčko nad podvozky, jako je tomu u BDa? No a hlavně proč ani jedno číslo vozu Ba neodpovídá první sérii?
Odtud tedy pramení nejspíš pokus udělat z nás zase modeláře, co si musí stupačky doplnit, nebo přečíslovače vozů, aby měli opodstatnění mít dvojschůdky.

Jenže tím sranda nekončí. Vůz Aa má také dvoustupňové schůdky, přestože jsem v žádné literatuře nenašel zmínku o tom, že by je kdy skutečné vozy měli. Tady už nezbyde nic jiného, než schůdky dolepovat.

Dlužno dodat, že dvoustupňové schůdky jsou znázorněné už na fotomontážních obrázcích od výrobce jak u vozů Ba, Aa, ale také u vozů PKP a DR. Jestli vozy DR takto existovali a tak ostatní vozy v rámci letní série vyrobilo ROCO dvoustupňové v rámci zjednodušení... to netuším. Vlastní fotky ani nevkládám, hezky je to vidět u prodejců, třeba https://ttmodelar.eu/osobni-vuz-2-tridy-csd-iv-epocha-tt-roco-6280040?search=6280040

Kdo tedy teprve zvažuje nákup, předražené kusy z bazaru mají věrohodnější podobu se skutečností.
_lt_

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)