Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz

Příspěvekod MOL » sob 20 lis, 2010 10:59 pm

Mohl bych někoho požádat aby mi ofotil dokumentaci od toho Tilligova dekodéru Plux12 66016? Potřeboval bych zjistit zapojení atp. pro jednoho člověka.
MOL

Příspěvekod volda » sob 20 srp, 2011 5:26 pm

Hektorů už je na trhu poměrně dost a s ohlášenou novinkou Hektora od Viamontu,se chci zeptat.

Řešil někdo výměnu kulatých nárazníků za správné obdelníkové? Jestli jo tak jak nebo kde se dají sehnat :?:
volda

Příspěvekod Jarda H. » ned 21 srp, 2011 5:18 pm

volda píše: ..... výměnu kulatých nárazníků za správné obdelníkové? Jestli jo tak jak nebo kde se dají sehnat :?:

Zkus obdélníkové nárazníky od SDV model. Ještě existují další - kovové nárazníky kulaté (soutružené) a hranaté (frézované) nabzí Detail Most, bývají na burze, ale nevím jak vypadají a zda tyhle kovové nárazníky nejsou určeny (jen) pro vozy ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » stř 05 říj, 2011 1:53 pm

Další možná barevná varianta hektora :) Zdroj - zelpage...
(PS - já vím, že tenhle je 721...)

Obrázek
radekkrupka

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 06 říj, 2011 5:56 am

Nárazníky jsem řešil u Hektroa T 435.0108. Použil jsem ty od SDV. Je ovšem potřeba zkrátit asi o 1 mm koše na mašině, jinak jsou nárazníky dlouhé, že prakticky nelze stroj spřáhnout s žádným vozem, který má kinematiky. Vypovídající foto nemám, pouze toto:

Obrázek
Naposledy upravil Trainmaniak dne čtv 06 říj, 2011 7:55 am, celkově upraveno 1
Trainmaniak

Příspěvekod JBr » čtv 06 říj, 2011 7:45 am

Trainmaniak píše:Použil jsem ty od SDV. Je ovšem potřeba zkrátit asi o 1 mm koše, jinak jsou nárazníky dlouhé, že prakticky nelze stroj spřáhnout s žádným vozem, který má kinematiky.

To je bohuzel dan za bezproblemovy modelovy provoz. Rozmerove podklady pro lokomotivni narazniky jsem delal asi pred dvema lety ja, premyslel jsem tehdy i o nejake seriovejsi vyrobe ale nic z toho nevzeslo. Nakonec se podklady oklikou dostaly k TT magovi od SDV a dockaly se realizace :). Vse je omereno z realne 742 a melo by to rozmerove (po prepoctu) v mezich moznosti danych technologii sedet.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 06 říj, 2011 7:54 am

JBr: Aby bylo dobře rozuměno: Tím jsem samozřejmě nechtěl říci, že by byly nárazníky rozměrově špatně. To si nemyslím. Jde spíše o to, že na Hektorovi jsou koše delší, než koše, které jsou u nárazníků přibaleny. Pokud kulaté nárazníky i v reálu měly jiné koše než nárazníky obdélníkové, má to logiku a zkrácení košů na Hektorovi je sice nevyhnutelné, ale pochopitelné. Po zákroku jsem spokojen. Jen by asi byl problém spřáhnout dva stroje s těmito nárazníky za sebe a prohnat je po malých poloměrech. :)
Trainmaniak

Příspěvekod JBr » čtv 06 říj, 2011 8:28 am

Ja tomu rozumim :) Jen jsem tim chtel rict (asi ponekud neobratne), ze obcas proste musime neco seriznout, aby to v modelu jezdilo, i kdyz ta soucastka je rozmerove podle skutecnosti :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 06 říj, 2011 8:52 am

JBr píše:Ja tomu rozumim :) Jen jsem tim chtel rict (asi ponekud neobratne), ze obcas proste musime neco seriznout, aby to v modelu jezdilo, i kdyz ta soucastka je rozmerove podle skutecnosti :)

Tak to jo. Souhlas. :)
Trainmaniak

Příspěvekod radekkrupka » úte 25 říj, 2011 1:43 pm

Chtěl bych se zeptat osazenstva, jaké mají zkušenosti s pojezdem hektorů? Já nic moc - zejména s mým druhým exemplářem - červeným posázavského pacifiku.

O co se jedná:
Při jízdě vpřed je něco s druhou nápravou. Při káždé otáčce se dvojkolí jakoby mírně nadzvedne, loko se na okamžik zadrhne a pak jede zase dál. O jedno otočení nápravy. Při rychlejší jízdě to dosahuje takových měřítek, že je nahlas slyšet, jak náprava tluče do kolejnice. Dělá to pouze při jízdě vpřed.

U druhého hektora (workshop Všestary) to dělá zase při jízdě vzad, ale není to zdaleka takové drama. Ale vidím v tom nějaký konstrukční zádrhel?

Pokusil jsem se to natočit, ale nemám foťák s HD videem... rozhodně je to ale slyšet a možná i vidět.

http://www.youtube.com/watch?v=AXUttQqy4p4
radekkrupka

Příspěvekod Radek Strnad » úte 25 říj, 2011 2:58 pm

A nemáš v ozub.převodech na nápravě nebo v podvozku nějakou nečistotu.Ono u těchto mašinek mazivem ve výrobě moc nešetřili a mě se stalo,že se na to nalepil kousek štěrku a pak to dělá takovéto problémy,když se dostane mezi zoubky.při zběžném pohledu na to těžko přijdeš.Pokud je to v jednom místě každé otáčky,pak by to tomuto problému odpovídalo.Samozřejmě pak jedině ohnutý zoubek,ale to by asi byla výjimka.Zkus to pořádně prohlédnout,popř.popřehazovat nápravy a hned budeš vidět,jestli to přestane nebo se objeví na jiném místě.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod mpinta » úte 25 říj, 2011 4:24 pm

V tomto se "na dálku" radí dost těžko. Je to třeba pořádně prohlédnout, může to být cokoliv od prkotiny, až po větší problém na jasnou reklamaci. Jen bych tě chtěl upozornit, že podle toho videa to na mne působí, jako by se "zadrhávala" ta PRVNÍ náprava (nebo obě, tedy přední podvozek). Podvozek se pak vlastně nakloní dopředu, druhá náprava se tedy nadzvedne a mašina vlastně nejede. Jakoby přední podvozek nebyl vždycky tu chvilku poháněn. To je jen takové malé vodítko, třeba ti to k něčemu bude. To mi fakt zajímá, čím to bude? :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod radekkrupka » úte 25 říj, 2011 5:56 pm

No, když já děsně nerad tyhle modely rozebírám. Při mojí šikovnosti... snad jen dodám, že mašina tohle dělala jakmile jsem ji vyndal z krabičky - okamžitě jsem ji dal zpátky, poslal na reklamaci, vrátila se ve velmi podobném jízdním stavu :/

Také mě zarazilo, že v menší míře to dělá i můj druhý hektor, tam to ale není tolik znát. Spíš jsem se chtěl pro první kolo zeptat, zda někdo neměl podobný problém. Ono se to totiž doma na zkušebním oválu z kolejí s podložím neprojevilo, protože koleje jsou křivé se spoustou spojů samy o sobě. Ale jak jsem to položil na rovnou flexi na kolejišti, bylo zle.

Budu tedy bádat... díky
radekkrupka

Příspěvekod myrha » úte 25 říj, 2011 6:30 pm

Radek: Přesně s touto či podobnou závadou jsem reklamoval před delší dobou modrého Hektora. To že by kolečko zadrhávalo jsem neviděl, ale mašinka při jízdě na jednu stranu nadskakovala až o 2mm!! Přemýšlel jsem tehdy o nesymetrii dvojkolí, ale neměl jsem samozřejmě žádné rezervní tak jsem zkusil reklamaci a bez problémů... Největší prča byla, že nový kus nejel vůbec, teprve třetí jel jak má.. Takže u mě to byla radost ale to je už jiná písnička ;)
EDIT: na novém hektorovi mi to dělá taky ale je to jen desetinka mm, takže na další reklamaci jsem se po těchto úspěších vykašlal..
myrha

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 25 říj, 2011 7:33 pm

Vypadá to jako když jde něco přes zuby :shock: na druhou stranu jsi získal bonus v podobě zajímavého zvuku :D na první poslech to zní jako nějaká pára. :lol: Vzal bych to a hodil bych jim to na hlavu a vůbec bych se nebavil.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)