V článku se uvádí (cituji): "Šířka dráhy pro auta byla přizpůsobeno tehdy dodávaným typům aut - Wartburg, Renault, Simca, Fiat, Moskvič, Warszava." Z tohoto bych tedy předpokládal, že tam Volha prostě nepatří.
A abych odpověděl na dotaz, já na patrech na auta Volhy nevozím a tedy je ani nenakládám.

A co se Škody MB 1000, tak i když naše vozy byly zhotoveny podle dokumentace z NDR, tak měly, jak je výše uvedeno, oproti nim upravenou (rozšířenou ke středu) dráhu pro auta. Z fotek v článku je patrné, že to bylo docela dost. Žel modely vozů jsou podle německého vzoru a mají dráhu podle nich a nerozšířenou, byť mají popisky ČSD nebo ČD...

Ohledně kamionů od Herpy a RoLa od Lorenze - použít tam jdou a vejdou se, zadní náprava tahače by sice asi měla sednout o cca 1 mm níž, ale tomu brání nepatrná hrana na vnitřní bočnici vozů. Pokud by se malinko stlačily pneumatiky dvojmontáží ke středu, pak by to sedlo ale až na dno. Nicméně pokud se použijí originální držáky dodávané k vagonu, pak si to sedne na ně a níž to stejně nejde.
Takže by v tom neměl být problém. Teoreticky, ale...

Myslím, že máš RoLa vozy staršího data, které byly ještě asi vyráběny odléváním. Já mám nové z letošního jara, které jsou už kompletně přepracované a již lisované... A myslím, že mají i tenčí stěny oproti těm starším...