Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod Jamamoto22 » pon 25 led, 2010 4:44 pm

Tak i já jsem se dnes stal novým majitelem Hektora. Trošku jsem ho projel a píšu pár postřehů, co se týče jízdních vlastností. Porovnával jsem s novou V100. Jezdí stejnou rychlostí, tedy spíš pomaleji, jak se na něj sluší, v porovnání třeba se Sergejem Roco. Je hezky osvětlen teple bílými světly, jako zmíněný Sergej Roco a ta osvětlená tabulka s lokomotivní řadou vpředu na bocích, to je paráda při jízdě "v noci". Červená světla svítí více v porovnání s V100. Dojezd z plné rychlosti po vypnutí napájení je kratší. Zatím je hlučnější, snad se usadí převody a utiší se, ale Sergej Tillig je daleko hlučnější (alespoň ten můj). Tažná síla je dostatečná, ale tam, kde na stoupání se zátěží skončil, V100 ještě projela.
Jamamoto
Jamamoto22

Příspěvekod BaWiS » pon 25 led, 2010 4:50 pm

Pája píše:Problém je jen ze softwarem,páč dle cizích fór je světelný okruh nějak divně zapojen.Nevím zda je to ověřený,ale centrála Compact si údajně neporadí s programováním decodéru s pluX12.Jinak orig TILLIG (Tams LD-G-31) pokud upravíš registr CV57 = 1 ,tak funguje přijatelně F0-dálkový,F1 světla jedný strany a Q2 světla na druhý straně.S decodérem Tran dle něm. diskuze zatím neúspěšně bojují,viz víše,ale už tu byl odkaz od Jamik22 na : http://www.digitalzentrale.de/download/ ... _BR189.pdf -neověřeno.Mělo by se to rozpohybovat i s decoderem označeným jen jako pluX8,ale samozřejmě ten nemá repro a AUX 1 a 2 .
Ten Tilligáckej (Tams) se nabízí jako neutrální/univerzální a potom přímo k jednotlivým mašinám TILLIG,zatím jsem našel info jen k tomu co je pro BR189-prostě maj naladěný software na ten daný kus,ale stejně ty světla jsou nějak na pikaču. :roll:

No tak s tím MX630P bude asi přece jen problém s místem, pluX12 a pluX16 se sice liší jen o 2 sloupce, ale oba ty sloupce jsou na jedné straně :evil: takže se stejně s tím bude muset šibovat (pokud by ty výstupy pinů byly dlouhé, abych je moh ohnout), nebo pak použít verzi s drátkama a "přidělat". Tak nevím teda co teď, mám loko a nemůžu s ní jezdit :lol:
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Radek Mende » pon 25 led, 2010 6:36 pm

Pája píše:
Radek Mende píše:Všimli jste si hoši,že podle NEM 658 je na pinu 15 a17 výstup na reproduktor a MX 630P má na pinech 15 a17 výstupy F3 a F4 ?
A Hektor má na 15 a17 také plošky na reprák,tak jsem zvědav jak Vám to bude fungovat.
Vypadá to,že toto rozhraní není ještě moc vychytané,
asi to zapojím na přímo,aby to svítilo podle mých představ.

:shock: Ale jdi ty.Koukni na www.zimo.at klikni na Produkte a Kleine decoder a úplně dole v pravo máš zapojení.Pin 15 a 17 je repro !! F3 je na pin 2 a F4 je na 19 !!! 8)

Zapomeň na ten obrázek v pravo dole(to je jen norma) a na té samé stránce klikni na Anleitung pod dekodérem MX630 otevře se ti PDF a na straně 4 jsou nakresleny dekodéry a jejich skutečné(alespoň doufám) vývody.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod Pája » pon 25 led, 2010 7:55 pm

Máš recht,je to tam,sorry za nedůvěru.Teď,v prvním lepším případě je to chyba tisku a maj to tak jak to má být a v druhém případě jsme se dopracovali k místu,co se musí upravit,jak tu někdo dříve naznačil.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod jamik22 » pon 25 led, 2010 9:12 pm

Dnes jsem zkusil do Hektora dát DSX51-P12. Koupil jsem ho na podzim v Lipsku.Byla to katastrofa, světla svítila zcela nesmyslně, to by možná spravilo programování. Ale mašina se občas zastavila a nejela, občas vyrazila konstantní rychlostí a nevšímala si ovladače LENZ LH100. Pomohl až reset ovladače. Tak jsem to vzdal a dal jsem tam klasický 6 pinový ZIMO 620, má tenké piny a snadno se ohybají. S ním jezdí naprosto v pohodě, světla svítí jako v analogu a dají se přes F0 zapnout a vypnout. Tedy klasika, ale funguje. Také se bojím, že ZIMO 630P s nutným vyosením se tam nevejde. Zimo 620 je menší a je tam tak akorát. Asi nejzajímavější to do budoucna bude s Tams LD-G-31. Zejména až Tillig vypustí avizovaný zvukový modul - zvuk houkačky. Zatím je ohlášený pro BR 189 a určitě půjde s tímto dekodérem použít i v Hektorovi.
jamik22

Příspěvekod Pája » pon 25 led, 2010 9:35 pm

Jamiku dík za další info.Zkoušel jsi to přenastavit dle tvého odkazu (na digitalzentrale.de)?Pak by to mělo fungovat F0 jedna strana světel,F1 druhá strana světel a F2 dálkový.
Zatím u Tilligovýho TAMS LD-G-31 : změnou CV57=1 opravíš funkci světel na F0 - dálkový,F1 - jedna strana světel,Q2 - druhá str. světla.Druhý problém zatím není vyřešený a to,že s tímto dekodérem mašina nejezdí zrovna plynule.

Prosím okoukni pluX12 konektor na mašině,měl by být excentricky vůči tišťáku na kterým je naletovaný,co?Pokud je,měl by tam teoreticky pasovat dekodér s konektorem pluX16-jeho přebývající piny by měli pasovat nad to hluché místo tišťáku v mašině.Snad jsem to srozumitelně popsal-sám si někdy nerozumím . :wink:
PS:Dekodér PluX12 má podle specifikací totiž také konektor jakoby excentricky,ve skutečnosti je Pin 11/zámek na středu jako u PluX16 ,jen tomu konektoru chybí 4 piny na jedné straně,proto vypadá,že je excentricky.
Pája

Příspěvekod Jarda H. » úte 26 led, 2010 2:49 pm

1) co zkušenosti analogistů s novým hektorem, jaké jsou postřehy a dojmy :?:

2) a jen jako by náhodou :lol: :lol: :lol: se na Aukru a modelbazaru objevují nabídky na prodej starých hektorů BTTB v daleko větší míře než týdny a měsíce předchozí .....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Trainmaniak » úte 26 led, 2010 3:00 pm

Právě teď Hektora v analogu zajíždím po okruhu. Zatím bez problému, jede znatelně lépe než po vybalení z krabičky, najezdil asi hodinu. Až se vzpamatuji, sepíši zase malou recenzi a vyvěsím ji na web. V šeru obýváku vypadají ta světla moc pěkně, především tabule s číslem. :)
Trainmaniak

Příspěvekod BaWiS » úte 26 led, 2010 4:43 pm

Pája píše:Prosím okoukni pluX12 konektor na mašině,měl by být excentricky vůči tišťáku na kterým je naletovaný,co?

Právě že není, je uprostřed :x
Fakt škoda a nedomyšlené, jinak by tam pasoval bez problému ten MX630P
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Pája » úte 26 led, 2010 6:13 pm

Kluci,zatím všem děkuji za informace,ikdyž co dopsal BaWiS nepotěšilo,no budeme hledat cestu dál. :roll: Chjo,proč jednou neudělaj něco pořádně a dotažený až dokonce.
Pája

Hektor DCC

Příspěvekod nalini » úte 26 led, 2010 7:50 pm

Ahoj, rád bych se zeptal, jestli je tu někdo, kdo má opravdu OSOBNÍ KLADNOU zkušenost s provozem Hektora v DCC s výrobcem doporučeným dekodérem Tams LD-G-31. Kladnou myslím v tom smyslu, že máte Hektora s tímto dekodérem DOMA a funguje, to znamená, že:
1) Jezdí plynule bez škubání a záseků
2) Funkce osvětlení F0, F1, F2 a F3 jsou korektní dle manuálu výrobce.
Opravdu mně zajímá pouze vaše osobní zkušenost, ne dohady nebo zkopírovaná německá fóra, kde teď řeší to samé ...
Díky moc předem :)
nalini

Příspěvekod BaWiS » stř 27 led, 2010 5:57 pm

Pája píše:Chjo,proč jednou neudělaj něco pořádně a dotažený až dokonce.

jednoduše - vůbec nepřemýšleli, nevyzkoušeli; a by mě zajímalo, který chytrák vymyslel, že se do toho bude používat TAMS - když na trhu jsou daleko lepší firmy, navíc dostupnější ... :evil:
Prostě než se to někomu podaří elegantně vyřešit tak si pokáme, pokud se vůbec dočkáme :?

tak pište, zkoušejte, pište, zkoušejte... :D
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Radek Mende » stř 27 led, 2010 6:14 pm

Pája píše:Máš recht,je to tam,sorry za nedůvěru.Teď,v prvním lepším případě je to chyba tisku a maj to tak jak to má být a v druhém případě jsme se dopracovali k místu,co se musí upravit,jak tu někdo dříve naznačil.

Takže to chyba tisku není ,dnes jsem dával MX 630 drátovou verzi do Hektora a opravdu na pinech 15 a 17 jsou funkční výstupy.
Celý den jsem se mordoval s osvětlením http://www.radyme.websnadno.cz/Hektor-T ... tka=1#foto ,takže jsem neměl moc času na jízdy,ale zatím to vypadá,že s tímto dekodérem to bude jezdit dobře.
Na 1. jízdní stupeň to jede perfektně ,pomalu a bez cukání.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod PaMi » čtv 28 led, 2010 12:02 pm

Radek Mende píše:
Pája píše:Máš recht,je to tam,sorry za nedůvěru.Teď,v prvním lepším případě je to chyba tisku a maj to tak jak to má být a v druhém případě jsme se dopracovali k místu,co se musí upravit,jak tu někdo dříve naznačil.

Takže to chyba tisku není ,dnes jsem dával MX 630 drátovou verzi do Hektora a opravdu na pinech 15 a 17 jsou funkční výstupy.
Celý den jsem se mordoval s osvětlením http://www.radyme.websnadno.cz/Hektor-T ... tka=1#foto ,takže jsem neměl moc času na jízdy,ale zatím to vypadá,že s tímto dekodérem to bude jezdit dobře.
Na 1. jízdní stupeň to jede perfektně ,pomalu a bez cukání.

Ahoj Radyme,
tak jsem si přečetl na Tvém webu o digitalizaci. Předně upozorňuji, že zatím NEMÁM VLASTNÍ PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI s MX630, ale píšu pouze to, jak by to mělo fungovat podle manuálu. Předně 630 má 6 funkčních výstupů. Na drátové verzi nejsou podle manuálu připájené vodiče, takže tohle potřeba dodělat (to je to jak jsi psal piny 15 a 17 - str.4 manuálu). Tyto funkční výstupy jdou libovolně programovat a to i v závislosti na směru jízdy. Tím máš vyřešený problém dálkového reflektoru aby svítil pouze po směru jízdy. Tím se vyhneš elektronice, kterou jestli si pamatuješ dělal PavelH Konopaslíkovi do M152. Mělo by se to programovat na adresách 125 - 132 (jdou tam spustit ještě další efekty jako blikání apod.). Koukni do manuálu str. 14. Odkazované stránky jsou podle manuálu staženého na adrese http ://www.zimo.at/web2007/pdf/MX620MX630MX640E.pdf.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Jarda H. » čtv 28 led, 2010 7:44 pm

Jak tak sleduji diskuzi kolem nových hektorů, takový "vítr" :lol: jako loňský sergej od ROCO určitě nezpůsobil :wink: Že by tradiční nedůvěra k Tilligu (co se týče obecné nedotaženosti modelů ?) nebo po vánocích prázdnější peněženky modelářů nebo problémy s digitalizací, kterou řeší údajně i modeláři v zahraničí ? Nebo i proto, že e-shopy tyhle modely zrovna skladem nemají - tuší horší prodejnost ? Pár lidí ho mělo objednaný, pár kousků je nyní na Aukru, .... celkově jsem ale čekal větší pohyb po zahájení prodeje !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)