Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod BaWiS » ned 24 led, 2010 5:51 pm

Pája píše:Nová řada MX630 ?
Nová je MX 632 !!! Porovnejte na videu jakej je přínos : http://www.zimo.at a tam klikněte na : ,,Neuer Decoder MX632"

PS : ta jejich MX 630P má pluX16 - to by nešlo použít? Někde jsem zaslechl,že to jde nějak upravit na pluX12.

Tak první MX630 byl na začátku července minulého roku, předtím byla MX63. Jsme na fóru, ne u soudu, takže když píšu, nechcu vypisovat všechny skutečnosti, abych se zas nemusel něčím hájit, je to jenom forum :D.

To nevím jestli by šlo použít, protože těch 12 pinu (6 na jeden řádek) je skoro stejně širokých, jako MX630 (a ten se těsně vejde do kastle), takže 2 další sloupce pinů se tam myslím nevejdou - muselo by se to nějak struhnout (ty piny). Kdybych to moh vyzkoušet, tak bych viděl co a jak.
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Pája » ned 24 led, 2010 6:07 pm

BaWisi,sorry nemyslel jsem to jako útok,jen jako info.Mám ho také objednanýho a dekodér nemám a k TILLIG-ovýmu tak nějak nějak nemám už dopředu důvěru.Dole na těch ZIMO stránkách je i plánek pluX16 konektoru.
Shrnutí:zatím je buď orig TILLIG dekodér Tams LD-G-31 a nebo Tran DCX51-P12 . Je ještě nějakej?
Naposledy upravil Pája dne pon 25 led, 2010 7:08 am, celkově upraveno 2
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Pája » ned 24 led, 2010 6:52 pm

Možná by pomohlo někomu porovnání zapojení jednotlivých pinů pluX 8-12-16-22 (cca v půli a pod tím porovnání rozměrů,12 a 16 má stejný !!!)
Německy zde : http://www.morop.org/de/normes/nem658_d.pdf
Přeloženo strejdou G : http://translate.google.cz/translate?hl ... l%26sa%3DG

Jsem s toho daněk,ale jestli jsem dobře pochopil zapojení a rozměry,lze pluX12 nahradit pluX16 ,je to tak :?:
Pája

Příspěvekod romino » ned 24 led, 2010 7:29 pm

Pája píše:Jsem s toho daněk,ale jestli jsem dobře pochopil zapojení a rozměry,lze pluX12 nahradit pluX16 ,je to tak :?:

Vyzerá to, že áno. Zapojenie aj rozmery sú rovnaké, len na PluX16 by mali byť konektory 3-6 nezapojené a na mašine by nič nemalo v tom mieste zavadzať. Ináč tá norma je dosť divne napísaná. Napr. na bild.2 sú pri PluX16 podľa mňa zle označené posledné dva piny konektoru. Namiesto 17 a 18 je tam až 19,20. Ďalšia tabuľka zapojenia mostíka pre analog zase počíta PINy od začiatku pre každý konektor, teda v jednej norme označujú jeden PIN konektoru dvoma a viac číslami. To je chaos.
romino

Re: Foto Hektor

Příspěvekod Patrik Novák » ned 24 led, 2010 8:00 pm

Jarda H. píše:
Trainmaniak píše: ..... Posuďte sami, co nám Tillig připravil. Makrofotografie odhalí ledasco. Třeba to nebude taková bomba, na jakou se těšíme. ......

a) ano, makrofotografie odhaluje drobnosti, které lidské oko při zběžném prohlížení ani neregistuje

b) těšení se na hektora - už třeba jen proto, že je to v provedení krok vpřed oproti starému hektorovi BTTB, i když chybičky nový model má

Ještě dotaz bez snahy o rejpání :wink: apod - na fotkách není dobrý pohled na dveře, vedoucí na levý ochoz, jsou tam nebo je jen naznačena plasticky klika ?! A jinak díky za rychlou fotodokumentaci modelu krátce po uvedení na český trh.

dneska jsem na něj u známého koukal , klika je , lem dveří tam opravdu není , a na levé straně kapoty jsou krátké dveře jež tam nepatří
Patrik Novák

Příspěvekod Pája » ned 24 led, 2010 9:11 pm

romino píše:
Pája píše:Jsem s toho daněk,ale jestli jsem dobře pochopil zapojení a rozměry,lze pluX12 nahradit pluX16 ,je to tak :?:

Vyzerá to, že áno. Zapojenie aj rozmery sú rovnaké, len na PluX16 by mali byť konektory 3-6 nezapojené a na mašine by nič nemalo v tom mieste zavadzať. Ináč tá norma je dosť divne napísaná. Napr. na bild.2 sú pri PluX16 podľa mňa zle označené posledné dva piny konektoru. Namiesto 17 a 18 je tam až 19,20. Ďalšia tabuľka zapojenia mostíka pre analog zase počíta PINy od začiatku pre každý konektor, teda v jednej norme označujú jeden PIN konektoru dvoma a viac číslami. To je chaos.

Vadit by tam snad nic nemělo,protože v kapitole č.3 píšou,že u všech dekodéru jsou součástky symetricky vůči konektoru,jen právě u tý pluX12 ve smyslu pinů 7 a 8 je to excentricky.Z toho chápu,že pod dekodérovými piny 3,4,5 a 6 by na plošňáku mašiny nemělo být nic.Jak jsem už psal dříve,někde jsem zahlédl poznámku,že to má s nějakou úpravou jít nahradit,ale nemůžu to zpětně najít. Budu hledat dál
Pája

Příspěvekod BaWiS » ned 24 led, 2010 9:33 pm

Pája píše:BaWisi,sorry nemyslel jsem to jako útok,jen jako info.Mám ho také objednanýho a dekodér nemám a k TILLIG-ovýmu tak nějak nějak nemám už dopředu důvěru.Dole na těch ZIMO stránkách je i plánek pluX16 konektoru.
Shrnutí:zatím je buď orig TILLIG dekodér a nebo Tran DCX51-P12 . Je ještě nějakej?

V poho :wink:
no podle normy by velikost dekodéru pro pluX12 a pluX16 měla být stejná.
Na fotce od ZIMO ten MX630P (s pluX16) vypadá stejně veliký jako ostatní MX630 - takže by se tam mohl vlézt.
Já tam ten Tilligovský "alias" TAMS nechcu, bo když sem viděl tu jejich stránku, kde ten dekodér LD-G-31 mit Typhonton s pluX12 jsem nemoh najít a jediný dekodér odpovídající je tohle LD-G-31, tak to ve mě nebudí dobrý dojem.
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Pája » ned 24 led, 2010 9:56 pm

BaWiS píše:
Pája píše:BaWisi,sorry nemyslel jsem to jako útok,jen jako info.Mám ho také objednanýho a dekodér nemám a k TILLIG-ovýmu tak nějak nějak nemám už dopředu důvěru.Dole na těch ZIMO stránkách je i plánek pluX16 konektoru.
Shrnutí:zatím je buď orig TILLIG dekodér a nebo Tran DCX51-P12 . Je ještě nějakej?

V poho :wink:
no podle normy by velikost dekodéru pro pluX12 a pluX16 měla být stejná.
Na fotce od ZIMO ten MX630P (s pluX16) vypadá stejně veliký jako ostatní MX630 - takže by se tam mohl vlézt.
Já tam ten Tilligovský "alias" TAMS nechcu, bo když sem viděl tu jejich stránku, kde ten dekodér LD-G-31 mit Typhonton s pluX12 jsem nemoh najít a jediný dekodér odpovídající je tohle LD-G-31, tak to ve mě nebudí dobrý dojem.

Na stránkách www.forumTT.pl si s tímto konektorem zatím také neví rady a na www.tt-board.de jsou nějaký hysterický výkřiky a nadávky ohledně Tillig dekodéru a sem tam i nějaké rady-konkrétně to řeší u BR189.Když to čtu na těch cizích fórech jsem rozhodnutej TILLIG-áckej dekoder NE !
Na stránkách Tranu : http://translate.google.cz/translate?hl ... e%26sa%3DN a až dole píšou,že dekodér plux12 jde bez problémů použít do lokomotivy s pluX16 konektorem,jen nevyužijete funkcí co obhospodařují piny 3 až 6 .
Pája

Příspěvekod Pája » ned 24 led, 2010 10:18 pm

A jestli jsem dobře vyčetl tak problémy jsou ze světly a zatím objevili že:
TAMS LD-G-31 je potřeba v registru CV57 zadat 1 a pak to funguje:
F0 - dálkový , F1 světla na jedné straně a Q2 světla na druhé straně
U Tran DCX51-P12 je to složitější a dělají na tom,zatím (neumím to správně přeložit):
Also weiter berichtet - den DCX51 P12 von ct-Elektronik bekomme ich ohne die Spezialsoftware für die BR 189 zu keiner vernünftigen Reaktion

In den Einstellungen CV 33= 0; CV 34= 8; CV 35= 1; CV 36= 2; CV 37= 4; CV's 38 ... 46: 0 Macht das Licht was es will...

Mit der Spezialversion werde ich fast glücklich:
Mit F0 schalte ich das eine Licht an und aus..
Mit F1 sollte ich das andere Licht an und aus bekommen - das will aber nicht.
Mit F2 schalte ich das Fernlicht ein - klappt super.
Mit F3 schalte vertausche das rote oder weiße Ende - bzw. überlasse der Fahrtrichtung diese Entscheidung.

Dies klappt mit den Einstellungen:
Cv 29 = 3; CV 33 = 1; CV 34 = 1; CV 35 = 2; CV 36 = 8; CV 37 = 4; CV 154 = 0; CV 155 = 0; CV 156 = 64; CV 157 = 0

Meine Frage, warum schaltet F1 nicht so wie es soll? Im Prinzip sollte es so funktionieren wie F0 - das Licht geht auf einer Seite aus - egal ob rot oder weiß.

Strejda G to zkomolí do :
Takže další zprávy - DCX51 P12 CT elektroniky dostanu bez speciálního software pro třídy 189 v jakoukoli rozumnou odpověď
V Nastavení CV 33 = 0, CV 34 = 8, CV 35 = 1, CV 36 = 2, CV 37 = 4, CV na 38 ... 46: 0 moc světla, co chce ...

Díky speciální verzi jsem skoro šťastný:
S F0 jsem zase jedno světlo a vypnutí ..
S F1, bych si ostatní světla a vypnout - nic takového nehrozí.
F2 jsem hlavní vypínač světla - funguje skvěle.
S F3 swap červené nebo bílé konce - nebo nechat otočit směr tohoto rozhodnutí.

Toto pracuje s nastavením:
Cv 29 = 3; CV 33 = 1; CV 34 = 1; CV 35 = 2; CV 36 = 8; CV 37 = 4; CV 154 = 0; CV 155 = 0; CV 156 = 64; CV 157 = 0 Cv 29 = 3 = 1 CV 33, CV 34 = 1 = 2 CV 35, CV 36 = 8, CV 37 = 4, CV 154 = 0; CV 155 = 0; CV 156 = 64, CV 157 = 0

Moje otázka je, proč F1 se nezapne, jak by mělo?
V zásadě by to mělo fungovat jako F0 - světlo zhasne na stránku - ať už červené nebo bílé.
Pája

Příspěvekod Radek Mende » pon 25 led, 2010 5:25 am

Všimli jste si hoši,že podle NEM 658 je na pinu 15 a17 výstup na reproduktor a MX 630P má na pinech 15 a17 výstupy F3 a F4 ?
A Hektor má na 15 a17 také plošky na reprák,tak jsem zvědav jak Vám to bude fungovat.
Vypadá to,že toto rozhraní není ještě moc vychytané,
asi to zapojím na přímo,aby to svítilo podle mých představ.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod Pája » pon 25 led, 2010 6:45 am

Radek Mende píše:Všimli jste si hoši,že podle NEM 658 je na pinu 15 a17 výstup na reproduktor a MX 630P má na pinech 15 a17 výstupy F3 a F4 ?
A Hektor má na 15 a17 také plošky na reprák,tak jsem zvědav jak Vám to bude fungovat.
Vypadá to,že toto rozhraní není ještě moc vychytané,
asi to zapojím na přímo,aby to svítilo podle mých představ.

:shock: Ale jdi ty.Koukni na www.zimo.at klikni na Produkte a Kleine decoder a úplně dole v pravo máš zapojení.Pin 15 a 17 je repro !! F3 je na pin 2 a F4 je na 19 !!! 8)
Pája

Příspěvekod Pája » pon 25 led, 2010 7:02 am

Problém je jen ze softwarem,páč dle cizích fór je světelný okruh nějak divně zapojen.Nevím zda je to ověřený,ale centrála Compact si údajně neporadí s programováním decodéru s pluX12.Jinak orig TILLIG (Tams LD-G-31) pokud upravíš registr CV57 = 1 ,tak funguje přijatelně F0-dálkový,F1 světla jedný strany a Q2 světla na druhý straně.S decodérem Tran dle něm. diskuze zatím neúspěšně bojují,viz víše,ale už tu byl odkaz od Jamik22 na : http://www.digitalzentrale.de/download/ ... _BR189.pdf -neověřeno.Mělo by se to rozpohybovat i s decoderem označeným jen jako pluX8,ale samozřejmě ten nemá repro a AUX 1 a 2 .
Ten Tilligáckej (Tams) se nabízí jako neutrální/univerzální a potom přímo k jednotlivým mašinám TILLIG,zatím jsem našel info jen k tomu co je pro BR189-prostě maj naladěný software na ten daný kus,ale stejně ty světla jsou nějak na pikaču. :roll:
Pája

Hektro - střeva

Příspěvekod Trainmaniak » pon 25 led, 2010 8:36 am

Ahoj fóristi. Na www.trainmania.info jsou ode dneška další fotky, tentokrát na nich najdete útroby Hektora, jak někteří požadovali. Autorem je opět Miloš Müller.
Trainmaniak

Re: Hektro - střeva

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 25 led, 2010 9:36 am

Trainmaniak píše:Ahoj fóristi. Na www.trainmania.info jsou ode dneška další fotky, tentokrát na nich najdete útroby Hektora, jak někteří požadovali. Autorem je opět Miloš Müller.

Jo díky. Nicméně i já už mám svůj kousek ;-)
Pochopitelně jsem ho rozebral trochu více ;-)
Fotky vám sem ale dám až příští týden. Po olomouckém setkání ;-)

Ahoj Zdeněk
Zdenek Valter

Re: Hektro - střeva

Příspěvekod Trainmaniak » pon 25 led, 2010 9:39 am

Zdenek Valter píše:
Trainmaniak píše:Ahoj fóristi. Na www.trainmania.info jsou ode dneška další fotky, tentokrát na nich najdete útroby Hektora, jak někteří požadovali. Autorem je opět Miloš Müller.

Jo díky. Nicméně i já už mám svůj kousek ;-)
Pochopitelně jsem ho rozebral trochu více ;-)
Fotky vám sem ale dám až příští týden. Po olomouckém setkání ;-)

Ahoj Zdeněk

Výborně. Myslím, že s rozšiřujícím se virem "Hektor" bude k dispizici stále více informací. :)
Trainmaniak

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)