od Petr Zatrepalek » stř 22 kvě, 2013 11:28 am
Tak druhý můj postřeh - tentokrát stavebnice Ledečka.
1) Balení - standardní šikulovská krabička, která mi dorazila trochu zplácnutá díky české poště nebo násilnějšímu nacpání do přepravní krabice. S obavou jsem ji tedy otevřel a poučen předchozí zkušeností jsem velmi opatrně vyndaval pytlík s díly. Tentokrát jsme byl ale mile překvapen! Nevím zda to bylo díky mojí předchozí negativní recenzi zde na foru, určitě nás bylo víc co byli podobně rozčarování, ale nyní je vše jinak - pytlík s díly byl přehnut a oblepen páskou tak šikovně, že díly se v něm nemohly volně pohybovat a i zplácnutí obalové krabičky se neprojevilo žádným poškozením dílů! Takže nyní známka 2 - jednička to není kvůli volně v krabičce se pohybující tubě lepidla a již zmíněné zpláclé krabičce...
2) Návod - tak tohle jsem fakt nečekal! Výrobce šel do sebe a nyní tam najdete nejen rozstřel a seznam všech dílů, ale na několika stránkách přehledné obrázky a podrobný popis jednotlivých pracovních postupů. Některé z obrázků jsou sice dost jednoduché, respektive chce to chvíli přemýšlet nad tím jak vlastně má být zobrazovaný předmět na obrázku orientován, leč vůbec nijak složité pochopit jak na to i pro laika! Známka však zase 2 - opět postrádám zmínku o vhodných lepidlech či barvách, vložené lepidlo nemá český text, několik dílků v seznamu dílů jsou v reálu na jiných platech než znázorněno, a dál bohužel není nijak podrobně zmíněno jak fixovat či usadit kolejnici kolem prohlížecí jámy - kdo nemá fotky reálu nebo obecné povědomí o stavbě modelových výtopen, může mít problém...
3) Kvalita zpracování - některá plata s díly jsou barvená (mořená), jinak v barvě materiálu - zdá se že fotky již hotového modelu výtopny Ledečko, zobrazené o několik příspěvků výše, ukazují model vyrobený přímo ze stavebnice bez uprav. Pokud tomu tak skutečně je, není to věru nijak špatné... Ve stevebničce je několik dílů znázornujících stěny s opadanou omítkou - tady jsem trochu rozpačitý, díly jsou v barvě materiálů (omítky) a cihly je nutné nabarvit, navíc cihly i omítka jsou ve stejné rovině. Tady bych se přikláněl spíše k tomu, udělat stěny cihlové a druhým stejným dílem z tenkého papíru nabídnout možnost nalepení omítky na díl se znázorněnými cihlami. Bylo by to možná jednodušší a modelovější...
Závěr - tentokráte jsem velmi příjemně překvapen a potěšen. Cena stavebnice mi také nepřišla v tomto případě vysoká - model Ledečka se mi moc líbí, a oproti dřívější zkušenosti jsem si nyní trochu poopravil názor na firmu Šikulové. Škoda že ještě nemám k dispozici modelové okapy, rád bych se na základě prvních dojmů hned pustil do stavby tohohle modýlku...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů