Diskuze k vláknu Novinky TT 2023 (a nějaké plky navíc ...

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Diskuze k vláknu Novinky TT 2023 (a nějaké plky navíc ..

Příspěvekod hank » čtv 28 zář, 2023 4:00 pm

Radek Strnad píše:Každopádně na to, že by Roco vyrobilo najednou třeba šest mutací jedné lokomotivy, jako to bylo teď u Bastardů, můžeme nejspíš zapomenout.

A možná právě někde tady je potřeba vidět příčiny konce Kühna. Samozřejmě spekuluju, ale možná nevybalancovali rovnováhu mezi snahou vyhovět zákazníkům a ekonomikou výroby.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Petr Barchánek » čtv 28 zář, 2023 4:29 pm

Problém u Kühna byl údajně ten, že mu dodavatel poškodil formu na Baafx a když se coby majitel celkem po právu dožadoval náhrady škody, tak mu tento škodič - jakožto malému hráči - ještě nechal soudně obestavit některé jiné formy tak blbě, že to Kuehnovi prakticky znemožnilo výrobu mnoha velmi žádaných modelů.

Kuehn není Tillig, aby chrlil do světa neprodejné zástupy vládních vlaků NDR v ceně 160 Euro za tři vozy a přitom koukal, jak se obyčejné rychlíkové vagony v barvách DR epochy IV prodávají na ebayi za trojnásobek pořizovací a pětinásobek výrobní ceny.

Nový majitel - výrazně silnější hráč na trhu - pod kterého spadá i značka ROCO - má silnější páky na odblokování (údajně neoprávněně) zabaveného majetku.

Je samozřejmě otázka, jak to bylo ve skutečnosti, jaká byla posloupnost kroků a kdo za co zodpovídá a vlastně mě to ani nijak extra nezajímá. Velký byznys je vždy jen o tom, co si kdo a na koho může prostřednictvím eráru dovolit díky své velikosti a konexím. Jen si vzpomeňte na různá zaklekávání, zajišťovací příkazy, dozimetry, odposlechy a nebo třeba způsob jakým erár neplacením obvyklých cen a trváním na poskytování služeb za podnáklady dotlačil k pádu JHMD a pak sledujte následný průběh insolvence. Nějaké řečičky typu náš zákazník náš pán v debatě o časopisech jsou na úrovni teorie.

Jediná škoda je, že se k nám dostanou modely přesně v době, kdy nám díky (dalšímu ohlášenému) zdražení základních potřeb a daní opět výrazně klesne kupní síla.
Petr Barchánek

Příspěvekod mvck » čtv 28 zář, 2023 5:37 pm

A rázem začal výprodej modelů na Modelbazaru, dokud je ještě lze střihnout za vysoké ceny. :)
mvck

Příspěvekod Petr Barchánek » čtv 28 zář, 2023 5:48 pm

Já bych byl na ten optimizmus opatrnej. Dokud se z těch forem nevyrábí, tak tomu nevěřím.
Petr Barchánek

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 28 zář, 2023 6:31 pm

mvck píše:A rázem začal výprodej modelů na Modelbazaru, dokud je ještě lze střihnout za vysoké ceny. :)
Jako nějaký výprodej mi to nepřipadá. Dvě Ypsilonky A a jeden Brejlovec......Být to na mně, tak bych teď modely od Kuehna neprodával. Pokud to za pár let nebudou ceněné rarity, tak to budou vozy, které budou mít alespoň jiná čísla, než to, co bude od Roco. Mít soupravu , kde má každý vůz jiné číslo, navozuje lepší pocit, než se stejnými čísly.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 28 zář, 2023 7:58 pm

Trainmaniak píše:Trochu si zašpekulujeme. :D Jestli je pod tím hadříkem na FB opravdu to, co představí, tak to šacuju na skříňovou dieselovku.

Ještě se tak dívám "pod ten pikáckej hadr" a klidně by to mohl být Čmelák. :) Vidím tam na čele náznak oblouku střechy kapoty, reflektor, pak vyvýšení a rozšíření, což by mohla být střecha budky... :) No, do zítřka to už asi vydržíme. :)
Trainmaniak

Příspěvekod hank » čtv 28 zář, 2023 10:38 pm

Petr Barchánek píše:Jen si vzpomeňte na různá zaklekávání...

V Německu se taky zaklekává?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Adam96 » pát 29 zář, 2023 6:38 am

Za mě je to docela pozitivní zpráva, protože Roco má sice proměnlivý přístup k TT, ale jaký byl Kuehnův přínos pro TT za posledních cca 5 let? Byť sestrojil precizní modely, tak nedodával na trh skoro nic. Rychlíkovou soupravu zelenobílých Y/B si mohl poskládat jedině ten, kdo po dobu 10 let pravidelně sledoval eshopy. Od "Roca" si teď zákazník bude moci koupit (pravděpodobně?) celou soupravu v jednom roce.

Jsem zvědavý na M152/810, vypadá to, že proti původnímu musteru, co chtěl Kuehn údajně předělávat se to nezměnilo a ten upíří pluh mě docela děsí. Holt to asi nebude taková sláva jak jejich H0.
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod Stanin » pát 29 zář, 2023 7:19 am

Trainmaniak píše:Ještě se tak dívám "pod ten pikáckej hadr" a klidně by to mohl být Čmelák. :) Vidím tam na čele náznak oblouku střechy kapoty, reflektor, pak vyvýšení a rozšíření, což by mohla být střecha budky... :) No, do zítřka to už asi vydržíme. :)

Tohle mě taky napadlo. Určitě to bude něco, co je už v H0. No a taky to bude něco, z čeho budou mít radost i Němci. Ale to by z Čmeláka mít mohli. :) Jinak úplně první věc, co mě napadla, je ta pára, kterou nedávno představili v H0.
Stanin

Příspěvekod Trainmaniak » pát 29 zář, 2023 7:42 am

Stanin píše:Jinak úplně první věc, co mě napadla, je ta pára, kterou nedávno představili v H0.

BR 03?
Trainmaniak

Příspěvekod Stanin » pát 29 zář, 2023 7:58 am

Ano tu.
Stanin

Příspěvekod 752.001-8 » pát 29 zář, 2023 12:11 pm

PIKO novinka překvapení - Plecháč
https://www.piko.de/DE/index.php/de/news.html
752.001-8

Příspěvekod Davca » pát 29 zář, 2023 12:18 pm

Zdravím
a gratuluji kolegům "vyznavačům" E-trakce. Máte to pěkné. :)

David
Davca

Příspěvekod Ivan » pát 29 zář, 2023 7:24 pm

Člověk tu dva dny moc není a hned samé novinky.

Že bude Piko plecháč bylo skoro jasné, viz analogie laminátky. Mne by však potěšilo více něco bez smetáku na střeše.

No a Roco co spolklo Kuehna. Nejsem si jist, zda se radovat nebo ne, ale spíš ano. Kuehn to prostě jako malý hráč na trhu s výrobou v Asii nedával. Uvidíme, jak to nyní bude fungovat a kde budou vyrábět. Předpokládám, že značku převedou na roco, uvidíme, jak to bude s vývojem. Třeba si ponechají Torstena na nějaké pozici a nebudou toho moc měnit.
Brejlovci… nemyslím si, že roco říká, že je jejich Brejlovec horší. Je prostě vývojově starší a je to vidět. Pořád se mi však líbil více než ten od MTB.

Zbytek by byla úplná věštírna, tak snad nás jen mile překvapí. Potenciál mají veliký a myslím, že si jsou toho vědomi. Proč by Kuehna jinak kupovali, že?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod mvck » sob 30 zář, 2023 6:32 pm

Radek Strnad píše:
mvck píše:A rázem začal výprodej modelů na Modelbazaru, dokud je ještě lze střihnout za vysoké ceny. :)
Jako nějaký výprodej mi to nepřipadá. Dvě Ypsilonky A a jeden Brejlovec......Být to na mně, tak bych teď modely od Kuehna neprodával. Pokud to za pár let nebudou ceněné rarity, tak to budou vozy, které budou mít alespoň jiná čísla, než to, co bude od Roco. Mít soupravu , kde má každý vůz jiné číslo, navozuje lepší pocit, než se stejnými čísly.

Však to byl jen začátek, už jsou tam další. :)
mvck

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)