Mot. vůz M 152 TT MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Mot. vůz M 152 TT MTB

Příspěvekod Fox » čtv 23 lis, 2023 8:06 am

Tak jsem asi po roce vytáhnul jednu M152 ke zkouškám sjízdnosti minikolejiště (viewtopic.php?f=51&t=14257&start=120). Model je v provozu celkem cca 1 hodinu. Už předtím byl hlučný, ale najednou začal podivně cukat, zpomalil se, motor je o třídu hlučnější. A kastle je zvenku docela teplá. Odběr jsem neměřil (je to DCC, zvuk), ale na 99% to vidím na vadný motor - asi mezizávitový zkrat. Podívám se, zda je ještě v záruce, no a kdyby ne, musím se pustit do opravy sám. Dají se sehnat náhradní motory? ... je to k vzteku, samé trápení. Mám celkem 3ks, ale jen jeden je jakž-takž v pořádku :evil:
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod _lt_ » čtv 03 říj, 2024 7:56 am

Zdravím pánové, jak to prosím vypadá se současnou produkcí MTB kadibudek? Těmi kuličkovými ložisky vyřešili problémy s jízdními vlastnostmi? Jak je na tom to házení setrvačníku a hlučnost motoru? Jak se tenhle model rozjíždí, nebo spíš jak je na tom s pomalou jízdou? Po dlouhém otálení jsem nakonec pořídil M296 od MTB a u ní je rozjezd tryskem. Nejdřív dlouho nic a pak vystřelí... žádný pomalý rozjezd.
MTB u 810 již nyní začalo vyrábět ten správný nátěr pro mě, zatímco ROCO se ani v příštím roce k tomu nátěru nedostane. Navíc ROCO bude mít zřejmě to placaté čelo a ještě mě děsí ten viditelný motor pod motorákem, tak zvažuji zda zkusit MTB a vzhledově ho upravit dostupnými doplňky.
_lt_

Příspěvekod Ivan » čtv 03 říj, 2024 3:52 pm

Jak máš nastavený dekodér u M296? Mne jezdí naopak hezky, rozjezd plynulý, pomalá jízda OK. Mám v ní Zimo dekodér se zvukem od Jacka, takže jsem na CV nesahal.

Jestli však jezdíš v analogu, tak s tím nic neuděláš. Stejné to bylo s bardotkou od Kuehna. Analog strašné, úplný sinkanzen, po digitalizaci a poladění jezdí krásně.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod _lt_ » čtv 03 říj, 2024 4:34 pm

Pro mě platí druhá varianta. Ale Kuehn bardoty mi jezdí v analogu nádherně pomaličku, tedy né tak pomaličku jako brejlovci, ale jsou parádní oproti čemukoliv od tilliga. MTB je z nich nejhorší. T466.0 ještě jde, ale ta M296 je nejhorší. Nic víc od MTB nemám.
Teď jde o to, jestli investovat znovu do MTB a kam se s jízdními vlastnostmi zařadí. První kousky M152 dle tohoto vlákna moc radosti majitelům asi nenadělali.
_lt_

Příspěvekod kapmor » pát 04 říj, 2024 7:28 am

_lt_ píše:Pro mě platí druhá varianta. Ale Kuehn bardoty mi jezdí v analogu nádherně pomaličku, tedy né tak pomaličku jako brejlovci, ale jsou parádní oproti čemukoliv od tilliga. MTB je z nich nejhorší. T466.0 ještě jde, ale ta M296 je nejhorší. Nic víc od MTB nemám.
Teď jde o to, jestli investovat znovu do MTB a kam se s jízdními vlastnostmi zařadí. První kousky M152 dle tohoto vlákna moc radosti majitelům asi nenadělali.

tak jsem vlastníkem jedné krabičky tohoto typu, tak to vemu postupně. zakoupena před více jak 2 roky, verze polomáčená ČD se žlutými pruhy na čelech. Jezdí pěkně, jen při jízdě vydává pískavý zvuk o velmi vysoké frekvenci, takže dospělí to moc neslyší ale děcka vcelku ano, Byla v provozu i na modulových výstavách v PV a ForModel, nikdo si na jízdní vlastnosti nestěžoval, jen během třetího dne formodelu odešel dekodér (čínskej laisdcc). Od tý doby je zatím v krabce. Přemýšlím o ozvučení, ale prvně ještě vyzkouším zda to odpalování dekodérů není vlastnost té mašiny, ale byl to opravdu problém pouze dekodéru.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Adam96 » pát 04 říj, 2024 11:19 am

Mám 3 kusy motoru a 3 ks vleku - je potřeba přelisovat dvojkolí na kola Muller, MTB správný profil dvojkolí buď neumí, nebo spíše nechce umět. Jinak jsou jízdní vlastnosti naopak vynikající - těžký model, dobrý sběr proudu, plynulá jízda bez cukání. Jak už se tu řešilo, v DCC vydává takový trochu škvrčivý zvuk - je to corelles motorkem vs pulzní regulace z dekodéru, lze dost eliminovat použitím dekodéru Zimo a nastavením v něm.
Jízdní vlastnosti vleku 010 nic moc, to ložiskové uložení je spíš na škodu, některé jezdí volně, některé hůř, horší už je jen Roco v H0. Jinak klasika české DoDo, když se doplní detaily a dá se tomu 3D pluh od VoVa, tak to i vypadá hezky. Nicméně teď je na tahu Roco, s čím se reálně vytasí. Tam mě bude zajímat až ZSSK, takže času na šetření dost :D
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod dorix » pát 04 říj, 2024 2:13 pm

Mám už 7 kusů M152 od MTB a 18 kusů přívěšáků ze stavebnice LPH. Při koupi prvního kusu jsem byl zoufalý, že nebyl schopen projet celé kolejiště. Pořád vyskakoval ven. Po vyladění kolejí a opilování okolků se z toho stal naprosto spolehlivý model. Je ozvučen a za ty 3 roky toho opravdu hodně najezdil. I další kusy jezdí bez problémů, vše v digitálu. Přiznám, že jsem 2 kousky reklamoval, jeden byl příliš hlučný, druhému se přehříval motor (vyměněno kus za kus).
Mám sestaveny 2 soupravy motor + 2 vozy, jedna souprava 2x motor + 2x vůz, jedna 1 motor + 5 přívěšáků (na konci je vůz z LPH stavebnice v provedení jako motor, ale bez pohonu). A tato souprava v pohodě projede celé kolejiště, motorem v předu i vzadu. Na dvě nápravy bez bandáže dost dobrý výkon. Jeden pojezd slouží ve stavebnici Regionovy z 3D tisku. Soupravy má spojeny magnetickými vodivými spřáhly, Vozy jsou osvětleny. Výměnou pluhů od VoVo, dolepením interiérů pomocí obtisků, dosazením figurek se z toho staly pohledné modely. Jízdní vlastnosti excelentní. Mám obavu, že ROCO bude o hodně horší.
I když člověk na výrobky od MTB neustále nadává, musím uznat, že po vychytání neduhů i další lokomotivy a velké motory spolehlivě jezdí. A v DCC umí opravdu pomalounku jezdit. A ještě mám jeden postřeh. Na rozdíl od modelů Kuehn, Roco a Tillig, nemají lokomotivy od MTB problém s odběrem proudu. (pro mně je hrůza T466.2 od Tilliga, mám 3 a všechny jsou na tom stejně)
dorix

Příspěvekod Sedli-CB » pát 04 říj, 2024 7:21 pm

Já si kdysi koupil 2x M152.0 a za boha se mi nedařilo je vyladit. Nakonec šly do světa... Jinak ostatní modely MTB za mě dobré. Mám několik 743 a M286; jízdní vlastnosti vynikající. K tomu 6 singrovek, také jezdí bez problémů. Zde se chystám ještě podívat na základní desku, abych oddělil osvětlení interiéru od pozičních světel a chci ho připojit na vývod pro stanoviště, ta chci naopak umrtvit. Nevím jak v analogu, ale DCC Zimo + zvuk Jacek vše v pohodě. U M286 a všech T466.2/743 jsem po zkušenostech od kolegů, kdy jim záhy po zakoupení odešly motůrky, vše remotorizoval a dal tam ještě mashimy. Ty se překvapivě výrazně méně hřejí, což bude mít jistě i vliv na jeho životnost. Singrovky to ještě čeká. Od té doby naprostá lambáda... Horší jízdní vlastnosti v analogu při nižším napětí bych přisuzoval právě těm motorům, které možná nejsou dostatečně citlivé na nízké napětí.

dorix píše:(pro mně je hrůza T466.2 od Tilliga, mám 3 a všechny jsou na tom stejně)

Tu mám jednu jedinou a pořád dokola jsem čistil kola a nejezdila a nejezdila, až jsem zjistil, že je na sr*č přemazaná. Leze to z toho ven všemi směry, ztrácí vazelínu po kolejišti a nyní, po třech víkendových výstavách, už skoro nejezdí, protože kolečka i celé podvozky jsou totálně obalené vazelínou. Musím jí rozebrat a důkladně vyčistit. Jinak pokud jede, adhezně bych řekl nepatrně horší než MTB, ale uveze také dost...
https://www.facebook.com/zubackanovahut
S*x je zábava chudých. My bohatí máme modelovou železnici :D
Sedli-CB

Příspěvekod mvck » sob 05 říj, 2024 4:58 am

Adam96 píše:Jak už se tu řešilo, v DCC vydává takový trochu škvrčivý zvuk - je to corelles motorkem vs pulzní regulace z dekodéru, lze dost eliminovat použitím dekodéru Zimo a nastavením v něm.

To je taky důvod, proč jsem to nakonec vzdal a prodal ho. Buď divné zvuky a dobrý rozjezd, nebo se zvuky podařilo potlačit, ale zase to mělo fatální dopad na jízdní vlastnosti. Prostě se mi nepodařilo nastavení dekodéru vyladit tak, aby ti bylo ještě akceptovatelné.
mvck

Příspěvekod Fox » sob 05 říj, 2024 5:39 am

Ahoj pánové, vidím,že téma ožilo. Poradí tedy někdo jaký typ kvalitního motorku pasuje do tohoto modelu? Mám dva kusy které zasluhují pořádnou údržbu...
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod _lt_ » čtv 10 říj, 2024 4:08 pm

Já děkuji všem za reakce. Jestli to dobře chápu, tak MTB neudělalo za ty roky nic k nápravě chyb. Jeden by si řekl, tohle kupovat nebudu. Já jsem přesto objednal a čekal jsem zázraky. V první várce jsem dostal dva kusy. Ten první byl zklamání, na nepatrné napětí vystřelí vpřed aniž by si světla blikla. Ty se rozsvítí až při vyšším napětí, což už model letí modelovou maximální 90 km/h rychlostí. Jenže do 12ti Voltů chybí ještě tak dvě třetiny. Na téměř maximální napětí jsem se už bál, že vyletí z kolejí a skončí ve zdi, tak jsem jízdu ukončil a zítra cestuje zpět k prodejci. Protože druhý kousek se rozjíždí v klidu společně s rozsvícením světel a k jízdě nemám výhrady. Tak snad další kousky budou stejné jako tenhle druhý.

Jinak ano, na obloukové výhybce občas vyskakuje s čímž jsem se už smířil a díky jiným modelářům budu vědět jak to opravit.
_lt_

Příspěvekod _lt_ » úte 15 říj, 2024 3:30 pm

Potřebuji zase zoufale poradit. Někde tady v některé z diskuzí u nějakého MTB modelu byla rada, jaký odpor přidat do obvodu, aby se model MTB rozjížděl nějak normálně. Nevíte kde to bylo?

Přišel mi náhradní motorák a další dva nové kusy k němu. Všechny tři se rozjedou hned jak z praku, vůbec žádná změna oproti tomu z první várky. Vlastně ano, u jednoho motoráku navíc nesvítí jeden konec. Z 5ti kusů, které jsem tedy již vyzkoušel, jsem spokojený s jediným. Ten před rozjezdem na malé napětí bzučí a pak se teprve rozjíždí, jako jakákoliv jiná mašina od jiných výrobců.

Jestli je nějaká šance motoráky zpomalit odporem, nemusel bych prodejci vracet všechny tři kusy. Nebo nelze použít dvojkolí s vyším počtem zubů ozubeného kola? Nezkoušel to někdo?
_lt_

Příspěvekod Sarge » úte 28 led, 2025 9:40 pm

Zdravím. I já prožívám svou anabázi s tímto modelem. Je již po záruce, dlouho ležel v šupleti než přišla řada na testování. Mno, chyba.
Každopádně musím uznat že výrobce reagoval obratem a poslal celý sáček náhradních dílů. Můj problém teď ale spočívá v následujícím. Jak prosím demontovat z modelu převodovku se šnekem a ozubeným kolem? Dostal jsem celou novou s plastovým šnekem, ktery by snad již neměl na potkání zničit ozubené kolo na nápravě. Kardan mám venku na jedné straně. Motor se setrvačníkem ale drží napevno a samotné převodovce se také nechce ven.

EDIT: Tak klasika. Po dlouhém laborování se zeptám, abych nebyl hned za blbce a za dalších 10 min. Na to přijdu. Je třeba vycvaknout kousek plastu před převodovkou. Nějakou dobu jsem s tím i laboroval ale bylo potřeba ještě o kousek víc násilí...
Děkuji
Sarge

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)