Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod vape777 » čtv 14 led, 2010 8:49 pm

Rozhranie NEM 658 PluX je pre dekódery s vačším počtom funkcií. Nezávislé ovládanie pozičných svetiel, reflektora, osvetlenia čísla, kabíny, spriahlo, zvuk ... .
Hektor má použité PluX 12.
Neviem ako je to presne zapojené v Hektorovi od Tilliga, ale pri rozhraniach PluX je možné použiť aj štandardný dekóder s rozhraním NEM 651 (6-pólový konektor). Zapojenie je popísané v:
http://www.morop.org/de/normes/nem658_d.pdf
V takom prípade však nebude možné nezávisle ovládať niektoré z dodatočných funkcií (zrejme tam budú funkčné pozičné svetlá v závislosti na smere jazdy). Konektor je potrebné ohnúť do pravého uhla alebo použiť dekóder s konektorom kolmo k dekóderu, prípadne konektorom na vodičoch.
vape777

Příspěvekod BaWiS » čtv 14 led, 2010 10:29 pm

vape77:
no spíš se děsím toho dekodéru TI66016, jestli opravdu bude mít víc funkčních výstupů, než jen 2 (a ať je dostatečná dokumentace), a taky jsem zvědav, jestli světla půjdou ovládat samostatně (např. když pojedu s vagony, ať mi nesvítí zadní světla), když už to takhle udělali. Nemám tolik odvahy se pak v zapojení hrabat :D
Jinak dík za info! :wink:
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod panki » pát 15 led, 2010 10:39 am

Zdravím, já mám od Tilliga BR189 s dekodérem TAMS s rozdraním Plux12 a mohu potvrdit že má 4 funkce, lze nezávisle ovládat přední i koncové světla, také má výstup pro reproduktor, který ale vydává jen některé zvuky, na něj jěště čekám.
panki

Příspěvekod panki » pát 15 led, 2010 10:41 am

Zapoměl jsem dodat že ten dekodér TAMS je ten co ho Tillig nabízí pod svou značkou ...
panki

Příspěvekod BaWiS » pát 15 led, 2010 12:35 pm

panki: no super :) tak to je pak v pohodě :) dík za info!
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod TTBlecha » ned 17 led, 2010 11:26 am

panki: jsi první co jsem našel, kdo se"přiznal" že má dekodér NEM 658 PluX X12.
Jako ty jsem si ho pořídil od Tilliga do loko BR189 a výhledově do Hektora protože avizovali více funkcí. Jak se píše výše jdou samostatně vypínat světla atd.,ale mě lbych na tebe dotaz: upravoval jsi tovární nastavení dekodéru nebo jsi jej použil jak jsi jej koupil a dále přepínal jsi přepínač v lokomotivě a hlavně jak ti mašina jezdí? Já dal dotaz s problémy do sekce DCC (dnes asi čtvrtý od vrchu a zatím se nikdo neozval) protože při zpomalení mi lokmotiva na téměř nejnižší rychlosti viditelně škubne a nevím co s tím. Dělá nebo dělalo ti to taky, případně jak sis s tím poradil?
Díky za reakci
TTBlecha

Příspěvekod panki » pon 18 led, 2010 8:02 am

TTblecha: Musím tě zklamat, já jsem lokomotivu jen krátce vyzkoušel, vše mi fungovalo dobře loko necukala, ale nejezdil jsoum dlouho. Nastavení dekodéru jsem neměnil, ze začátku jsem měl problém zjistit která funkce ovládá která světla, budu tedy muset funkce přemapovat. Bude chvilku trvat než to vyzkouším pořádně, mám teď rozebrané kolejiště.
panki

Příspěvekod Trainmaniak » úte 19 led, 2010 9:25 am

Ahoj panstvo. David Strupp udělal narychlo pár fotek Hektora v ČSD, najdete je vyvěšené (s jeho souhlasem samozřejmě) na www.trainmania.info pod dnešní novinkou (19.01.2010). Až ho budu mít doma, nafotím a vyvěsím rovněž. Hezký den. :wink:
Trainmaniak

Příspěvekod Jarda H. » úte 19 led, 2010 1:11 pm

Tak přece jen dorazily do českých luhů a hájů "české hektory z Německa" :lol: , Trainmaniakovi dík za fotky ! Když si je prohlížím, rád bych se zeptal na umístění / polohu spřáhla u verze ČSD :

a) obrázek z polského TTfora - pohled na spřáhlo verze DR http://img46.imageshack.us/img46/1428/107inne3.jpg

b) fotka vložená Trainmaniakem http://www.trainmania.info/zapisky/hektor/hektor-02.jpg

Jde o to, zda se spřáhlo vejde mezi spodní rám a čelník s nárazníky ?! Hlavně jsem zvědav u majitelů tohoto modelu na první dojmy s provedením a zkušenosti s jízdními vlastnostmi.
Naposledy upravil Jarda H. dne úte 19 led, 2010 3:31 pm, celkově upraveno 2
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » úte 19 led, 2010 2:23 pm

Teda Jardo dobrý postřeh! Mě skor přijde jako že ta šachta na spřáhlo je přímo za tím spodním rámem??? Kdo ho máte, ověřte prosím...
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » úte 19 led, 2010 3:25 pm

radekkrupka píše: ..... Mě skor přijde jako že ta šachta na spřáhlo je přímo za tím spodním rámem??? Kdo ho máte, ověřte prosím...

Podle fotky to tak Radku nějak vypadá :wink: když se ta fotka zvětší, je držák spřáhla za horní polovinou rámu - takže asi když bude model mít spřáhlo, nebude se tam dávat ten spodní ochranný rám ("smeták" :lol: ) :?: Podle průvodních dokladů německé verze je tenhle díl nacvakávací.
Podrobněji jsem se kouknul na zvětšené fotky a mám bohužel dost silný dojem, že máme na výběr - buď spřáhlo nebo spodní ochranný rám, spolu ne ?!

Přesto prosím s Radkem nové majitele, aby se podívali in natura :shock:
Jarda H.

Příspěvekod Mirek Moc » úte 19 led, 2010 4:49 pm

Je to tak jak píše Jarda H. Máme na výběr:
- pluh , žádné spřáhlo
- spřáhlo , žádný pluh
- spřáhlo a "vykousaný " pluh - viz foto.
Obrázek

Myslím, že to bude velmi diskutovaný detail této lokomotivy.
Mirek Moc

Příspěvekod BaWiS » úte 19 led, 2010 5:59 pm

TTBlecha píše:panki: jsi první co jsem našel, kdo se"přiznal" že má dekodér NEM 658 PluX X12.
Jako ty jsem si ho pořídil od Tilliga do loko BR189 a výhledově do Hektora protože avizovali více funkcí. Jak se píše výše jdou samostatně vypínat světla atd.,ale mě lbych na tebe dotaz: upravoval jsi tovární nastavení dekodéru nebo jsi jej použil jak jsi jej koupil a dále přepínal jsi přepínač v lokomotivě a hlavně jak ti mašina jezdí? Já dal dotaz s problémy do sekce DCC (dnes asi čtvrtý od vrchu a zatím se nikdo neozval) protože při zpomalení mi lokmotiva na téměř nejnižší rychlosti viditelně škubne a nevím co s tím. Dělá nebo dělalo ti to taky, případně jak sis s tím poradil?
Díky za reakci

No jak sem si ty problémy s cukáním X12 četl, tak mě to celkem vyděsilo :shock: Já tam zkusím nejprv narvat nějaký ZIMO :lol: Loko už dnes došla, tak to vyzkouším.
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Jarda H. » úte 19 led, 2010 8:00 pm

BaWiS píše: ..... Loko už dnes došla, tak to vyzkouším.

V návaznosti na předchozí potvrzenou informaci (Mirek Moc) ohledně instalace spřáhla nebo pluhu (rámu), chci se zeptat - jak ti došla mašina zabalená, zkompletovaná ? Předpokládám, že s nasazenými spřáhly a pluh zabalený v sáčku mezi doplňky ?!
A celkově provedením, zpracováním - jaký dojem na tebe mašina dělá ?! Dík :lol: za info !
Jarda H.

Příspěvekod panki » stř 20 led, 2010 9:02 am

Tak má doma Hektora i s dekodérem Plux12. Vypadá opravdu úžasně, svítí dokonce i typové označení v přední horní části. pluhy jsou baleny zvlášť, ale lze je instalovat jen pokud vyjmete spřáhla. Instalace dekodéru není jednoduchá, musí se nejdřívy vyndat kasle (spíše vytrhnout, jde to ztěžka), dále se musí odšroubovat plošný spoj, vytáhnout analogovou propojku a nasunout dekodér. Musím ale potvrdit že s výrobním nastavením dekodéru lokomotiva při malých rychlostech cuká. Bohužel není přibalený manuál v angličtině, takže nevím kde změnit charakteristiku řízení motoru.
panki

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)