Všechno možné i nemožné ... (a jiné plky)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Ceny modelů ...... (a jiné plky)

Příspěvekod nadkachna » pát 20 čer, 2014 6:20 am

Proč myslíte, že Arnold neudělá ČSD mutaci? Na jiná čela bych také nesázel, ale když Kuehn či Roco jsou ochotni se pustit do novostavby Brejlovce, proč by měl být pro Arnolda problém pouhá změna potisku na již hotovém produktu? Navíc bývalé Československo pro TT přece zas tak bezvýznamný trh není.
G
TT
nadkachna

Re: TT ČSD 141 (ex.E499.1) od nejmenované firmy

Příspěvekod Hříbek » pon 01 zář, 2014 8:33 am

peter_vy píše: ... Úpravy nie sú zložité a mal by ich zvládnuť každý, kto disponuje aspoň s priemernou zručnosťou ...

Hmmm, jen nevím, proč bych to měl u modelu za téměř čtyři litry dělat?
Na druhou stranu i jiní výrobci dělají mašinky, které se musí dost upravovat, aby slušně jezdily (např. některé páry od Tilliga)
Ale to přece není žádná omluva.
Já prostě chci za svůj nelehce vydělaný dukát kvalitní výrobek.
To snad pochopí každý, možná kromě pana Daleckého, který mi poradí, abych model nekupoval.
Tak si jeho radu vezmu k srdci.
Hříbek

Příspěvekod peter_vy » pon 01 zář, 2014 9:56 am

Navrhované úpravy nie sú nutné, len pokiaľ by stroj nezvládal kritické miesta koľajiska už v továrenskom vyhotovení. Pokiaľ by však štrajkoval (tak ako na mojom tankodrome), tak už je viacmenej jasné čo s ním treba zhruba urobiť. Sám to nepokladám za zásadnú vadu výrobku ale len za bežnú drobnú nepríjemnosť, ktorá sa dá, ak naozaj treba, jednoducho vyriešiť (zhruba na úrovni výmeny trnu spriahla u Herkulesa/Taurusa od Piko za dlhší s prídavkom naozaj malého brúsenia a pílenia). Istotne mi to stálo za to! Ja sa totiž snažím tie modely, s ktorých jazdnými vlastnosťami nie som úplne spokojný, upraviť tak aby jazdili podľa mojich predstáv (väčšinou úspešne) - obyčajne to nie je nič zásadné. Nevidím v tom žiadny problém a nie je to pre mňa prekážka pre ich nákup. U tohto konkrétneho modelu mám tým pádom radosť aj z jeho bezproblémovej jazdy. Môj názor je ten, že model ak sa mi páči možno kúpiť a v prípade výskytu problémov ho upraviť alebo ho vrátiť predajcovi ak ho nechcem upravovať - však tu máme legislatívu ochraňujúcu spotrebiteľov.
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy

Příspěvekod Radek Strnad » pon 01 zář, 2014 3:47 pm

Kolego Hříbku, kdybych takto uvažoval, tak dodnes nemám s čím jezdit. Koukni ke mě na rajče(kyklop68), co je nutné nebo přinejmenším dobré udělat pro kvalitní provoz některých mašinek. Ať vezmeš nejnovější páru 455.2(také za 4.000,-), malinkou BR89/312.8 (za 5.500,-), Rosničku(sice za 2.000,-, ale s dalšími náklady za 1.500,-), V36/T334.0(3.500,-). Bohužel, je to realita, radost z toho nemám, ale zase si říkám, že si říkám modelář, tak bych mohl nějaké zásahy provést a hlavně - baví mě to. Samozřejmě rada páně Daleckého je na to, že je to renomovaný obchodník velmi svérázná. Mě se 141-ka líbí, z výrobků nejmenované firmy mi přijde asi nejlepší a úpravy, které popisuje kolega jsou myslím jednoduché. Něco napružit, přihnout apod. přeci sem tam musíme u kdejaké jiné mašiny a je dobré, když ten, kdo se s problémem vypořádá jako první, dá své poznatky v plen, aby ti další nevymýšleli vymyšlené. Trochu mě zarazilo to 6-ti pinové rozhraní, ale zase to velké jako má Barča se nedalo plně využít.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Hříbek » pon 01 zář, 2014 5:46 pm

Jistě máš v mnohém pravdu, ale stejně se mi zdá, že u profi výrobku jsou tyto takzvaně drobné úpravy dost diskutabilní.
Nejsem už žádný cucák - modelařím nějakých 35 roků - a taky si rád něco stvořím jen tak pro radost. Ale když to vezmu do extrému, tak jakýkoliv profi výrobek mám ještě nějak upravovat?
A co když si kupuju třeba mobil, počítač, tablet, nebo televizi?
Ty se v této cenové relaci taky dají sehnat. A představa, že bych si měl ještě něco brousit, pájet a podobně mi přijde docela humorná. A co třeba záruka, nezanikne mi těmi úpravami?
Ale u železničních modelů by to tak být nemělo?
Já osobně jsem si tu mašinku taky chtěl pořídit, ale teď váhám víc a víc a musím říct, že mě to vůbec netěší a jsem z toho smutný.
Rád bych podpořil čerského výrobce českých a československých mašin, ale ne za každou cenu.
To je můj názor.
Hříbek

Příspěvekod peter_vy » pon 01 zář, 2014 7:11 pm

Áno Hříbek má pravdu, že stávať by sa to profesionálom nemalo ale opak je žiaľ pravdou. A keďže my čo tie modely chceme mať tak zatneme zuby a troška si ich upravíme a zároveň dúfame, že aj výrobca pri ďalšej sérii na takýto podnet zareaguje, pretože v tomto prípade sú potrebné úpravy naozaj minimálne: (1) iný vnútorný tvar pluhov s dostatočným priestorom na piesočníky, (2) úplné odstránenie prelisov na piesočníky na diele so vzdušníkmi a batériami, (3) vytvarovanie upínacej spony podvozku, tak aby sa podvozok voľnejšie pohyboval, (4) skrátenie pružných plošných spojov k LED-kám tak aby pri zloženom modely nepôsobili ako pružiny a netlačili krajné nápravy podvozkov ku koľajniciam. Ja by som si dokonca za takéto úpravy priamo od výrobcu aj veľmi rád priplatil, len nech je všetko tak ako má byť vrátane lúčových kolies. Avšak rozhodovať sa od stola, že model nekúpiť sa mi zdá byť predčasné a krátkozraké - veď problémy sa vôbec nemusia prejaviť plošne a hlavne každý má inak nastavenú latku pre rôzne vlastnosti modelu a pri nákupe cez internet sa to stále dá vrátiť bez udania dôvodu ak by mi model nevyhovoval.
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy

Příspěvekod radekkrupka » pon 01 zář, 2014 7:31 pm

Aniž bych se chtěl zastávat MTB (což ani nechci), neustále se tady klade za vzor bastard od Kuehna. Že je to model za 2600 a extra kvalitní model. Ano, ale všimli jste si, kolik udělal na ceně už jenom ten maloseriový nátěr v prototypu?? Tzn že Kuehn už vzal hotový model a "stříkl ho na modro?" A teď si představme, kolik by stál, pokud by měli dodělat jenom nové masky nebo panografy. A teď si představme, že stavíme celý model :)
radekkrupka

Příspěvekod vix » úte 02 zář, 2014 6:22 pm

Kolik by stál i přes nové díly - stál by cca. stejně jako dnes.
Protože Kühn si může dovolit zdražit prototypový nátěr, protože nikdo jiný v TTčku Bastarda nedělá.
Jestli by musel dodělat nové podvozky nebo pantografy - vliv na cenu modelu o mnoha součástech by byl zanedbatelný.
Kühn má prostě prémii za Bastarda proto, že má Bastarda.

Firma z Prahy má teď výhodu v tom, že má model loko řady 141.
Má ho někdo jiný - nemá.
Takže tady máme v součastnosti pouze tyto možnosti - vzít ho za danou cenu, nevzít ho za danou cenu nebo si ho udělat sami.

"Nemusí se nám to líbit, nemusíme s tím souhlasit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme dělat" (Jára Cimrman)
Výlisky jsou již vrženy!
vix

Příspěvekod j p » stř 03 zář, 2014 10:30 am

vix píše:Kolik by stál i přes nové díly - stál by cca. stejně jako dnes.
Protože Kühn si může dovolit zdražit prototypový nátěr, protože nikdo jiný v TTčku Bastarda nedělá.
Jestli by musel dodělat nové podvozky nebo pantografy - vliv na cenu modelu o mnoha součástech by byl zanedbatelný.
Kühn má prostě prémii za Bastarda proto, že má Bastarda.

Neni pravda, ze Kühn je jediny.
Bastarda dela nebo delal Beckmann. Jeho recenze (v nemcine) je na http://home.arcor.de/felix.kemna/tt-board/knoedeltest.pdf
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod Trainmaniak » stř 03 zář, 2014 11:01 am

Neni pravda, ze Kühn je jediny. Bastarda dela nebo delal Beckmann. Jeho recenze (v nemcine) je na http://home.arcor.de/felix.kemna/tt-board/knoedeltest.pdf

Ovšem za poněkud jinou cenu. :) Pod 240 € jsem při letmém hledání nenašel.
Trainmaniak

Příspěvekod Donatelli » stř 03 zář, 2014 4:53 pm

A taky se jedná o technologicky o zcela jiný model, neb je to vlastně model postavený z leptu.... což ale na věci nic nemění...
Donatelli

Re: Diskuze - Novinky TT 2015

Příspěvekod Jeff Hopper » ned 25 led, 2015 5:27 pm

martin tichý píše:..ten předstih s kocourem Tillig mě nijak nezaráží, možná lepší uvést rok 2016 a dodržet termín, než každoročně vozit na veletrhy nástěnku s fotkou již dávno avizovaného modelu na "příští" rok a pak to nechat vyšumět doztracena, jako u Kuehnů s jeho zamračenou. Ještě by se mohl Tillig vytasit s cenou, doufám, že u Tilligů budou moderní a půjdou s dobou podobně jako u PIKO, kde se cena obdobných a dodejme, že kvalitních modelů pohybuje okolo 100 éček, uvidíme..

No já bych to viděl tak na cenu hektora.
Jeff Hopper

Příspěvekod Keďul » ned 25 led, 2015 7:03 pm

Tu cenu,bych viděl tak okolo 180 EUR (bohužel), i když třeba se objeví konkurence ....jinak děkuji modelářům, kterým se podařilo u Tilliga prosadit výrobu nového českého modelu.
Keďul

Příspěvekod martin tichý » ned 25 led, 2015 7:53 pm

..NO TAK!!! 180e by bylo za tohle snad z říše zlých snů!!, nevim, jak si k tomu došel, ale aktuální ceny TT diesel loko od PIKO jsou do 100e včetně avizované novinky BR 119 DR za cca 92 e, stejně tak BR 106 DR, tak se vrať zpátky nohama na zem!!!!!
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod j p » ned 25 led, 2015 8:11 pm

martin tichý píše:..NO TAK!!! 180e by bylo za tohle snad z říše zlých snů!!, nevim, jak si k tomu došel, ale aktuální ceny TT diesel loko od PIKO jsou do 100e včetně avizované novinky BR 119 DR za cca 92 e, stejně tak BR 106 DR, tak se vrať zpátky nohama na zem!!!!!

1. tohle neni Piko. Hektor se pohybuje kolem 150-170 EUR.
2. je treba pocitat s klesajici kupni silou EUR na zaklade akci ECB.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)