vyhybky Tillig

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: vyhybky Tillig

Příspěvekod airwar » pon 20 čer, 2011 5:44 pm

chameleon píše:ahoj, nemáte prosím někdo zkušenosti, jak hodně jsou ohýbatelné TT Tilligovské flexi výhybky EW2 ? Přemýšlím, že bych s nimi nahradil IBW. Když si EW2 v ruce ohnu do tvaru IBW, tak to lze, ale nevím, jestli budou stále průjezdné a lepší než IBW. Jaké máte s ohýbáním EW2 zkušenosti?
dík j.

Zkušenost mám a mohu potvrdit že to funguje vpodstatě bezproblémově, a to jak za použití EW2 či EW3, použití EW3 mě příjde elegantnější. Průjezdnost je rozhodně lepší především z hlediska absence plastové srdcovky a pak také z důvodu že jazyky jsou z jednoho kusu, po elektrické stránce je to lepší řešení, ale je potřeba měnit napájení srdcovky.

Z hlediska funkčnosti je dobré ohnout jazyky spíše trochu víc, aby nebyly úplně uprostřed vyhybky ale spíše dovnitř, ono totiž pro přestavník je lehčí ohlý prut narovnávat, než ho ještě víc ohýbat. Doporučuji jako přestavnbík použít servo, to nemá s přestavením takovéto vyhybky žádný problém.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 čer, 2011 5:46 pm

airwar píše:
chameleon píše:ahoj, nemáte prosím někdo zkušenosti, jak hodně jsou ohýbatelné TT Tilligovské flexi výhybky EW2 ? Přemýšlím, že bych s nimi nahradil IBW. Když si EW2 v ruce ohnu do tvaru IBW, tak to lze, ale nevím, jestli budou stále průjezdné a lepší než IBW. Jaké máte s ohýbáním EW2 zkušenosti?
dík j.

Zkušenost mám a mohu potvrdit že to funguje vpodstatě bezproblémově, a to jak za použití EW2 či EW3, použití EW3 mě příjde elegantnější. Průjezdnost je rozhodně lepší především z hlediska absence plastové srdcovky a pak také z důvodu že jazyky jsou z jednoho kusu, po elektrické stránce je to lepší řešení, ale je potřeba měnit napájení srdcovky.

Z hlediska funkčnosti je dobré ohnout jazyky spíše trochu víc, aby nebyly úplně uprostřed vyhybky ale spíše dovnitř, ono totiž pro přestavník je lehčí ohlý prut narovnávat, než ho ještě víc ohýbat. Doporučuji jako přestavnbík použít servo, to nemá s přestavením takovéto vyhybky žádný problém.

Mluvíš fakt o EW2 v modelové velikosti TT/1:120 :?: Pro mě to je novinka.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jakubklouda » pon 20 čer, 2011 6:22 pm

milan ferdián píše:

jj... Stavebnicove EW2 a EW3 si ohnes skoro do libovolne vyhybky, prava, leva, symetricka, obloukova...
TT - IV. a V. epocha
jakubklouda.rajce.idnes.cz
jakubklouda

Příspěvekod airwar » pon 20 čer, 2011 7:11 pm

milan ferdián píše:
airwar píše:

EW2 a EW3 od tilliga jsou flexi vyhybky, první o úhlu odbočení 15 stupňů a délce 166 mm, druhá o úhlu 12 stupňů a délce 207, pokud ji pořídíš jako flexi jdou bezproblémově postavit jako obloukové a EW2 jde určitě postavit i tak že vnitřní oblouk má rádius R310, stavěl jsem dvě pro kamaráda a obě fungují bezproblémově ať už jde o přestavování, tak i pokud jde o sjízdnost, zvládnou ji jak dlouhé páry a rychlíkače, tak i rosnička. EW3 ale jeko oblouková vyhybky vypadá elegantněji a z hlediska rádiusů je vhodnějsí, pro člověka co bojuje s nedostatkem místa je ale volba EW2 logičtější.
airwar

Příspěvekod chameleon » pon 20 čer, 2011 8:44 pm

airwar píše:
chameleon píše:

Zkušenost mám a mohu potvrdit že to funguje vpodstatě bezproblémově, a to jak za použití EW2 či EW3, použití EW3 mě příjde elegantnější.

Tak to je vyborna zprava, diky!
Chci se vyhnout EW1 i IBW. Filigran obloukove nenabizi, cekani na Kuena na dlouho, vyroba vlastnimi silami nerealna a jelikoz EW2 mam nakoupene hotove a ohnout jdou, tak me to moc potesilo, ze budou i prujezdne :-))
chameleon

Příspěvekod airwar » pon 20 čer, 2011 9:07 pm

chameleon píše:
airwar píše:
chameleon píše:

Zkušenost mám a mohu potvrdit že to funguje vpodstatě bezproblémově, a to jak za použití EW2 či EW3, použití EW3 mě příjde elegantnější.

Tak to je vyborna zprava, diky!
Chci se vyhnout EW1 i IBW. Filigran obloukove nenabizi, cekani na Kuena na dlouho, vyroba vlastnimi silami nerealna a jelikoz EW2 mam nakoupene hotove a ohnout jdou, tak me to moc potesilo, ze budou i prujezdne :-))

Tady pozor, stavebnici EW2 můžeš postavit jako obloukovou, ale už postavenou vyhybku nemůžeš ohýbáním přetvarovávat, je potřeba ji mít postavenou v té podobě jak ji použiješ na panelu.
airwar

Příspěvekod mpinta » pon 20 čer, 2011 9:52 pm

Potvrzuji. Zrovna teď jsem pár obloukových dělal (nejlépe do šablony, horkovzdušnou pistolí) a že bych kupoval něco jiného, vůbec neuvažuju. Jezdí to po nich zcela bez problémů... Nějaké info i tady, další detaily možné, kontakty na stránkách.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod cernos » úte 21 čer, 2011 8:16 am

Mohu potvrdit. Zatím jsem všechny (6ks) výhybky (EW2 a IBW) stavěl z flexi výhybek od Tilliga podle LokoPina a zatím si na ně nemůžu stěžovat.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod George V. » pát 20 led, 2012 10:31 am

Ahoj,

neexistuje nějaký fígl, jak z pravého přestavníku Tillig (83531) udělat levý (83532)?

Předem dík za rady.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Radek(T) » pát 09 bře, 2012 6:49 am

Vyzkoušel už někdo tu novou trojcestnou výhybku ? „Přejezdové“ vlastnosti, možnosti napájení srdcovky atd …
TT digitál, doba mého dětství (končící parní trakce) + 2. svět.válka 1:35
Radek(T)

Příspěvekod jamik22 » pát 09 bře, 2012 12:04 pm

U trojcestné vyhybky mají kovové srdcovky vytažen kontakt pro přepínání obdobně jako např. EW2. Vnitřní výjezdové koleje za srdcovkou jsou izolované od srdcovky i vzájemně od sebe. Jsou spodem pod vyhybkou natvrdo spojeny s odpovídající krajní kolejí, jsou tedy trvale napájeny. Jazyky jsou uloženy v plastovém pouzdru a nemají tendenci se "vaklat" jako u EW1. Na jízdní testy se teprve chystám
jamik22

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pát 09 bře, 2012 12:37 pm

a u nášich drah se používají trojcestné vyhybky?
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod j p » pát 09 bře, 2012 1:34 pm

Tkadlec Jaroslav píše:a u nášich drah se používají trojcestné vyhybky?

Mozna by bylo rychlejsi zeptat se nejdrive strycka Googla? Ten nabizi m.j. http://www.pavelgre.estranky.cz/fotoalb ... 5.jpg.html
Dekuji touto cestou Pavlovi za krasnou fotku trojcestne vyhybky.

Obrázek
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod rendo » pát 09 bře, 2012 1:58 pm

jamik22 píše:U trojcestné vyhybky mají kovové srdcovky vytažen kontakt pro přepínání obdobně jako např. EW2. Vnitřní výjezdové koleje za srdcovkou jsou izolované od srdcovky i vzájemně od sebe. Jsou spodem pod vyhybkou natvrdo spojeny s odpovídající krajní kolejí, jsou tedy trvale napájeny. Jazyky jsou uloženy v plastovém pouzdru a nemají tendenci se "vaklat" jako u EW1. Na jízdní testy se teprve chystám

tak potom daj vediet ako si dopadol testovanim :wink:
rendo

Příspěvekod 2111 » pát 09 bře, 2012 2:22 pm

Mám tušení,že bývala dokonce i v Lužné u Rakovnika.
2111

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)