Spřáhla

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Spřáhla

Příspěvekod TTmili » úte 24 led, 2012 8:30 pm

Ten samý vagonek jako je ten co jsi dával v prvním příspěvku? Tak to není hochu ani náhodou, takže s osočováním začni spíš u sebe. Odkaz který sem dával Jarda je naprosto funkční (pokud máš Adobe Readera nebo podobné) a nevím jestli je zrovna vhodné moderátorovi říkat chytráku když tu jsi nový, zvlášť když je to tady na DF mazák, a v TT taktéž.

Jinak vůz na obrazku je pravděpodobně nějaké ABa (ABme, nebo WR apod) z produkce Zeuke. Spřahlo na něm je napevno přidělané k podvozku a vyměnit za jakékoliv jiné nejde (ne bez destrukce a šíleného upravování). Takže jediná možnost je bastlení a nebo kinematika.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod jendyss » úte 24 led, 2012 8:33 pm

mizl píše: ..... Co máš za prohlížeč ???? panebože ..... mě ten odkaz funguje

Mám Firefox....když jsem to okopčil do Google,tak vyskočí odkaz na Trainmanii a po rozkliku prázdná bílá obrazovka....nevadí děkuji za snahu...
jendyss

Příspěvekod TTmili » úte 24 led, 2012 8:36 pm

Nesmíš kopírovat, musíš jen kliknout. Když to zkopíruješ tak se ti ta adresa zkopíruje ona zkrácená vytečkovaná, tak jak si to upravuje samo fórum. Kdežto když klikneš, přejdeš rovnou na odkaz (plnohodnotný) a pokud máš něco co umí *.pdf prohlížet v prohlížeči máš vyhráno.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Ferda » úte 24 led, 2012 8:38 pm

jendyss píše:Mám Firefox....když jsem to okopčil do Google,tak vyskočí odkaz na Trainmanii a po rozkliku prázdná bílá obrazovka....nevadí děkuji za snahu...

Trochu trpělivosti :!: tohle PDFko se mi načítá cca 1 minutu. Pořád je bílo a pak to teprve naskočí.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod jendyss » úte 24 led, 2012 8:47 pm

No nic..přišel jsem jako hlupák a odcházím stejně.Krom Pavel-HP mi neporadil nikdo ale tomu také nerozumím.Ono když víte o čem mluvíte je to jednoduché.Viz. 1 odpověd - když neznáš typ tak zkus hodit link na spřáhlo ..:-))))) jak mám poslat link,když jsem jasně psal,že nevím typ ani název.
Tak jsem poslal fota spřáhel jak jsem je jako laik našel.Dostal jsem odpověď že mám doma prehistorické rychlíkáče.Pravda..asi........
Šlo mi jen o to spojit synovi vagony na dráze co jsem mu koupil.
Díky za váš čas.
jendyss

Příspěvekod Pavel-HP » úte 24 led, 2012 8:51 pm

jendyss píše:No nic..přišel jsem jako hlupák a odcházím stejně.Krom Pavel-HP mi neporadil nikdo ale tomu také nerozumím.Ono když víte o čem mluvíte je to jednoduché.Viz. 1 odpověd - když neznáš typ tak zkus hodit link na spřáhlo ..:-))))) jak mám poslat link,když jsem jasně psal,že nevím typ ani název.
Tak jsem poslal fota spřáhel jak jsem je jako laik našel.Dostal jsem odpověď že mám doma prehistorické rychlíkáče.Pravda..asi........
Díky za váš čas.

Zkus mě kontaktovat na SZ. Určitě najdeme vyhovující řešení.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod jendyss » úte 24 led, 2012 8:53 pm

Ferda píše:
jendyss píše:Mám Firefox....když jsem to okopčil do Google,tak vyskočí odkaz na Trainmanii a po rozkliku prázdná bílá obrazovka....nevadí děkuji za snahu...

Trochu trpělivosti :!: tohle PDFko se mi načítá cca 1 minutu. Pořád je bílo a pak to teprve naskočí.

Díky..opravdu to po čase naskočilo.....:-)
jendyss

Příspěvekod mizl » úte 24 led, 2012 8:55 pm

jendyss píše:No nic..přišel jsem jako hlupák a odcházím stejně.Krom Pavel-HP mi neporadil nikdo ale tomu také nerozumím.Ono když víte o čem mluvíte je to jednoduché.Viz. 1 odpověd - když neznáš typ tak zkus hodit link na spřáhlo ..:-))))) jak mám poslat link,když jsem jasně psal,že nevím typ ani název.
Díky za váš čas.

Nezlob se na mě ale mohl by jsi trochu zklidnit tvůj agresivní tón. Pochopil jsi můj příspěvek velice dobře. Pokud napíšeš že nevíš co to je za typ spřáhla a popíšeš spřáhlo jen stroze je těžké poradit. Ty fotky jsi měl hodit do placu jako první.
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod paveltt » úte 24 led, 2012 9:08 pm

Díky za váš čas.

Pokud máte rychlíkové vozy s typem spřáhla Zeuke a nechcete instalovat kinematiky,máte ještě možnost vyměnit celé podvozky za novější BTTB .Tillig je používal dosud,dají se koupit jako náhradní díl.Tam je již uchycení na pružný drát.(perko).Cena za jeden kus je zhruba 120kč.
paveltt

Příspěvekod j p » úte 24 led, 2012 10:26 pm

Pokud ma jeden rychlikovy vuz sprahla Zeuke a ten druhy ma sprahla BTTB, tak nejjednodusi je vzajemne mezi nimi prehodit jeden podvozek i se sprahlem. Takove reseni jsem realizoval nekdy v roce 1984 a tehdy to fungovalo.
Pokud to nejde protoze napriklad vsechny vozy maji sprahla Zeuke a masinka ma sprahlo BTTB, tak staci to jedno sprahlo na masince vymenit za sprahlo Zeuke (to stoji asi tak 10 Kc)

Ten odkaz na clanek o sprahlech je funkcni, v Exploderu se to objevi nejdriv jako prazdna stranka a ceka nez se cely clanek nacte. To muze pri pomalejsi rychlosti pripojeni k internetu chvili trvat. Je to moc pekny prehled sprahel nejcasteji pouzivanych ve velikosti TT v Ceskoslovensku a v CR.
Sprahla "zapadni" provenience v nem chybi. (S vyjimkou sprahel Kadee, ktere jsou ale zmineny jen velice strucne a nektere jejich zajimave vlastnosti zustavaji ctenari utajeny) Z nostalgickych duvodu by bylo vhodne zminit vubec nejstarsi sprahla - od firmy HP Products, ktera vyrabela velikost TT od roku 1946.
Naposledy upravil j p dne stř 25 led, 2012 6:50 am, celkově upraveno 1
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod munro » úte 24 led, 2012 10:47 pm

Pokud je cilem vse sjednotit na ockova sprahla, je nejsnazsi z podvozku rychlikoveho vozu odstranit hrotova sprahla Zeuke - jsou tam drzena pliskem-schudky. Staci odehnout dva plechove jazycky na horni strane podvozku a sprahlo vypadne. Uriznout skalpelem ten cudlik v prostred a vlepit standartni ockove sprahlo (mam dojem, ze se musi trochu zkratit) a zahnout jazycky schudku zpet. Jde to i u prastarych rychlikacu AB4upe viz http://kzm.717.cz/menu/cinnost/repase-a ... rukce/vozy
Klub železničních modelářů DDM Jednička Dvůr Králové nad Labem

http://kzm.717.cz/
munro

Příspěvekod Colonel32 » úte 24 led, 2012 10:51 pm

Shrnuto, podtrženo.

Odkaz je funkční, ale je potřeba na něj kliknout, ne ho kopírovat. Legrační je, že když to člověk neumí, všem vynadá do blbců, že se ani neomluví, když jeho chyba vyjde najevo.

Teď ke spřáhlům. Je to přesně to co jsem tipoval, tedy prehistorické rychlíkáče. Nevím co s tím je za problém. Vyměnit to defacto nejde, protože žádná novější spřáhla stejného socketu se nedělala. V drahném dětství jsem zkoušel nové spřáhlo připájet, dnes už bych vozy prostě prodal nekomu ze sběratelů nebo kdo ještě provozuje nejstarší zeuke spřáhla, a koupil vozy novější. Za ten čas s nějakými úpravami to nestojí, kor když je to pro dítě na hraní.
Colonel32

Příspěvekod jendyss » stř 25 led, 2012 3:10 pm

Děkuji za rady.
jendyss

Příspěvekod Pietro » stř 25 led, 2012 7:29 pm

Je ale třeba dát velký pozor na ty jazýčky toho dílu co tvoří plechový schody. Ten plech snese jen několik málo cyklů ohnutí a pak se vytvoří únavový lom. Stačí jedna demontáž a montáž a je vymalováno. Mě osobně se to stalo u jediného prehistorického vagonu typu Y při zpětné montáži. Spřáhlo je zalepený a drží. Přesto, že je na pevno než u novější verze, kde je spřáhlo na perko, tak nedělá problémy. Schody jsem nakonec použil z jednoho vozu Be/Bi z produkce LPH Jičín.
TT (prozatím trosky analogu) - under construction
Epocha (zatím bez rozlišení) asi přelom 3 a 4.
Pietro

Příspěvekod Jirka1 » stř 25 led, 2012 8:03 pm

j p píše:Ten odkaz na clanek o sprahlech je funkcni...
Sprahla "zapadni" provenience v nem chybi. (S vyjimkou sprahel Kadee, ktere jsou ale zmineny jen velice strucne a nektere jejich zajimave vlastnosti zustavaji ctenari utajeny) Z nostalgickych duvodu by bylo vhodne zminit vubec nejstarsi sprahla - od firmy HP Products, ktera vyrabela velikost TT od roku 1946.
No upřímně, nikdy jsem si vůbec nekladl za úkol popsat všechna spřáhla, která se kde v TT objevila, popisoval jsem proto pouze to, s čím jsem měl vlastní zkušenosti (kromě zmíněného spřáhla Kadee, o kterém jsem měl zprostředkované informace). Ale to vše je v článku uvedeno.
Takže pokud někdo má potřebu doplňovat k článku další informace, ať je laskavě sepíše a předá mi je, rád je v souvislosti s tímto článkem zveřejním. :lol:
Jinak podotýkám, že od doby jeho vzniku (rok 2005) se událo mnoho nových událostí týkající se spřáhel TT, které jsou v maximální možné míře popsány zde: http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... view&id=82

(Pro neznalé si dovolím ještě pro úplnost upozornit, že jsem autorem článku o spřáhlech, tak aby mě tu někdo náhodou třeba neokřikoval. :wink: )
Jirka1

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)