Stavebnice vagonů TT - Malá železnice

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Stavebnice vagonů TT - Malá železnice

Příspěvekod maayaa » úte 30 lis, 2010 6:54 pm

Lepil jsem to lepidlem UHU plast(taky jsem to viděl jako Piko fix) a nebo Revell contacta a bez problému
TTe moduly,TT,polní dráhy
maayaa

Příspěvekod fruafru » stř 01 pro, 2010 7:17 am

Papír k tomu plastu co používá MŽ nejlíp přilepíš toluenem dnes se už nesmí prodávat mám staré zásoby. Udajně dnes je nějaká toluenová směs, perchlor, a většina podobných srač.k co mají napsáno na obale že leptají polystyren . Vemu namočím štětec a nanesu na papír, pokud možno úplně ho namočím. Přiložím na místo kam patří, usadím a během několika sekund drží. Toluen totiž naleptá plast a papír tu naleptanou vrstvu nasaje do sebe. Jednoduché rychlé levné. Potřebuju poopravit umístění papíru? Znovu ho namočím toluenem a po několika sekundách se s ním dá jemně pohybovat, milimetr sem milimetr tam.Tyhle opravy jdou pouze s menšími díly. Velké plochy už znova nikdy nepromočíš natolik aby se celá plocha uvolnila. Pro lepení plastových stavebnic už hoooooodně dlouho nepoužívám nic jiného. Musím uznat že to má i svoje úskalí protože toluen smrdí a to celkém fest, proto si vždy odliju do vršku od petky a zbytek pořádně zavřu.
fruafru

Příspěvekod honzik » stř 01 pro, 2010 1:58 pm

fruafru píše:Papír k tomu plastu co používá MŽ nejlíp přilepíš toluenem dnes se už nesmí prodávat mám staré zásoby. Udajně dnes je nějaká toluenová směs, perchlor, a většina podobných srač.k co mají napsáno na obale že leptají polystyren . Vemu namočím štětec a nanesu na papír, pokud možno úplně ho namočím. Přiložím na místo kam patří, usadím a během několika sekund drží. Toluen totiž naleptá plast a papír tu naleptanou vrstvu nasaje do sebe. Jednoduché rychlé levné. Potřebuju poopravit umístění papíru? Znovu ho namočím toluenem a po několika sekundách se s ním dá jemně pohybovat, milimetr sem milimetr tam.Tyhle opravy jdou pouze s menšími díly. Velké plochy už znova nikdy nepromočíš natolik aby se celá plocha uvolnila. Pro lepení plastových stavebnic už hoooooodně dlouho nepoužívám nic jiného. Musím uznat že to má i svoje úskalí protože toluen smrdí a to celkém fest, proto si vždy odliju do vršku od petky a zbytek pořádně zavřu.

Spoj lepeny Toulenem hodne dlouho schne. Je to v radu mesicu. Kitari to uz nepouzivaji, protoze slepeny spoj Toulenem se treba po roce propadl. To na modelu docela zamrzi....
Pro tenhle pripad je opravdu mnohem lepsi gelove vterinove lepidlo.
Jinak uplne vytvrzene je taky za cca 24 hod... Ale cca po 15 min. to drzi opravdu fest. Samozrejme, ze na prstech, obleceni, popr. na nalakovanem modelu to je dokonale suche okamzite :)
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
honzik

Příspěvekod fruafru » stř 01 pro, 2010 2:54 pm

:lol: :lol: :lol: že sem si toho propadání nikdy nevšiml? Co se mi propadne ten papír?já neříkal použít toluen pro tmelení to není dobré, to je pravda, ten tmelený prostor se propadne. Ovšem při lepení třeba stěn domečků se mi propadne co, když sem natřel hranu stěny, to natřená hrana se propadne? kolik ti mám poslat fotek stavebnic lepených toluenem. 20 nebo 30 můžeš mi najít propadlé místo. Větší nesmysl sem dlouho neslyšel?
01.jpg
01.jpg (255.34 KiB) Zobrazeno 5851 krát

To je lepené asi před patnácti lety tolueném, ta střecha nikdy přilepená nebyla. Vůz slouží k různým pokusum.
fruafru

Příspěvekod honzik » stř 01 pro, 2010 3:10 pm

fruafru píše::lol: :lol: :lol: že sem si toho propadání nikdy nevšiml? Co se mi propadne ten papír?já neříkal použít toluen pro tmelení to není dobré, to je pravda, ten tmelený prostor se propadne. Ovšem při lepení třeba stěn domečků se mi propadne co, když sem natřel hranu stěny, to natřená hrana se propadne? kolik ti mám poslat fotek stavebnic lepených toluenem. 20 nebo 30 můžeš mi najít propadlé místo. Větší nesmysl sem dlouho neslyšel?
01.jpg

To je lepené asi před patnácti lety tolueném, ta střecha nikdy přilepená nebyla. Vůz slouží k různým pokusum.

Tak udelej kompromis 20 a 30 je 50 fotek :)
Lepil jsem letadlo a spoj se mi propadl (na hrebete to bylo docela videt ) .
Takze od te doby to na plastove stavebnice nepouzivam (delal jsem to cca pred 8-mi lety) - rikam jen vlastni zkusenost (a ne jen vlastni - poptej se kitaru. Ten spoj byl zivy jeste po hodne dlouhe dobe). Tmeleni toulenem je kapitola sama pro sebe a dneska nema vubec cenu se o tom ani bavit.
Jinak touen se da koupit jen na zivnostak, ale da se koupit "toulenovy cistic" (tak se to jmenuje to, co jsem videl). Prodavac mi nebyl schopny rict rozdil mezi timhle a toulenem. Ale plast to taky dobre rozpousti.
Jinak v tomhle Modelari : http://work.letectvi.cz/avizo/modelar/2 ... 201010.htm je pojednani o lepidlech - hlavne vterinovych, jejich pouziti, tmeleni s nima a pod.a tady: http://work.letectvi.cz/avizo/modelar/2 ... 201011.htm je o dvojslozkovych lepidelch.

Honza
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
honzik

Příspěvekod fruafru » stř 01 pro, 2010 3:30 pm

Dej adresu já ti jich pošlu Třeba 50 fotek pokud o ně stojíš :D. Až se budeš věnovat železnici pokecáme. O letadlech apod. nemám moc tušení tomu se nevěnuju už takovejch dobrejch. Tmelení toluenem je blbost. Jak říkam nikdy sem problém neměl. Navíc proti vteřinovým lepidlům a jiným, pokud mi kápne toluen na model, nechám ho volně odpařit a on zmizí bezestopy. Umí tohle tvůj vteřiňák? :lol: Já se snažím poradit čím rychle a levně slepit stavebnici MŽ. už si nevspomenu kolik stála ta litrovka, 30 nebo 50 kč,lepení na pět let. A co stojí 4g vteřinového lepidla?
fruafru

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » stř 01 pro, 2010 3:48 pm

jo jeden tu tento dotaz dal máte pravdu kontaktníma lepidly můžeš lepit plast ,ale musíš to nechat aspoň 14-30 dní proschnout.
jinak na sekundové lepidlo je debondér na začistění lepidla kde ho nechceš mít a nemusíš to pracně tmelit a brousit.
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod lachttan.bastr » pon 06 pro, 2010 8:58 am

Držme se tématu. Zajímalo by mne, čím to natřít? Já jsem spodek Vase natřel štětcem černou agamu, klasika syntetika a lepí to ještě po týdnu :( . Podvozek, je díky papíru v pohodě, ale je-li z toho celá kastle, tak aby nelepil celý vagon.
Velikost středu = TT = Top Technik = vrchol techniky!
lachttan.bastr

Příspěvekod maayaa » pon 06 pro, 2010 3:09 pm

jo agamy to je něco,ty schnou pěkně dlouho,ale třeba revelky jsou v pohodě.co jsem stříkal vagon revelkama,tak za cca 2h byl suchej,ale kontajnery agamou lepily ještě po třech dnech(Sgnss)
TTe moduly,TT,polní dráhy
maayaa

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pon 06 pro, 2010 3:59 pm

to je lepší gunze ředy C a po nástřiku 20 minut a můžeš šahat
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Patrik Novák » pon 06 pro, 2010 5:00 pm

lachttan.bastr píše:Držme se tématu. Zajímalo by mne, čím to natřít? Já jsem spodek Vase natřel štětcem černou agamu, klasika syntetika a lepí to ještě po týdnu :( . Podvozek, je díky papíru v pohodě, ale je-li z toho celá kastle, tak aby nelepil celý vagon.

a ředil jsi ji nebo ne ? jednou (jen jednou) se mi to stalo se zelenou neředil jsem ji a schlo to v teple asi měsíc pak když jsem ji naředil byla normální , jináč si na ně nemůžu stěžovat , revell - ky taky používám (občas je mají v tescu za půlku)
ale ty mi neschnou na maskovací pastě a pak to v přechodu barva pasta dělá binec
Patrik Novák

Příspěvekod Jirka1 » pon 06 pro, 2010 5:22 pm

maayaa píše:jo agamy to je něco,ty schnou pěkně dlouho,ale třeba revelky jsou v pohodě.co jsem stříkal vagon revelkama,tak za cca 2h byl suchej,ale kontajnery agamou lepily ještě po třech dnech(Sgnss)
Já s Agamama (syntetika) nemám problém. Základovka ve spreji a na to barva. Protože ale většinou dělám malé plochy, tak natírám štětcem. Nejpozději po 24 hod na to mohu dát druhý nátěr a po dalších 24 s tím lze v pohodě pracovat.
Jinak velké plochy vagonů stříkám většinou barvou ve spreji.
Jirka1

Příspěvekod Patrik Novák » pon 06 pro, 2010 6:11 pm

a na ředění používám S6001
Patrik Novák

Příspěvekod fruafru » stř 08 pro, 2010 8:17 am

Modely nákladních vozů to mají celkem jednoduché používám základní červenou nebo červenohnědou barvu ve spreji od motipu :lol: nemívám s ní žádné problémy je suchá za pár minut. Zvládá použití i v mraze, :roll: je to sice komplikovanější ale jde to. Vždy používám několik tenkých vrstev asi 3-4.Tenká vrstva barvy zaschne rychleji. Co se týká černé agamy moje zkušenosti jsou stejné, lepí se ještě po týdnu. Možná to je tím že je použitá velká vrstva barvy. Pokud mi to vadí, nechám den dva lepit a přestříknu to bezbarvým matným lakem. Aje to. :D
fruafru

Příspěvekod fruafru » stř 02 úno, 2011 10:56 pm

Malý pohled do mojí vagónky.
Přílohy
vase.jpg
vase.jpg (115.96 KiB) Zobrazeno 5306 krát
fruafru

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)