DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vláknu at

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vlákn

Příspěvekod hank » pát 28 srp, 2026 12:41 pm

Ach jo, MTB opět perlí. M 240.083 v nátěru z výroby včetně velké hvězdy, ale na tabulce s označením řady je jedna nula navíc, což se začalo používat až v 70. letech, kdy už byl spodek skříně bez krémové ozdoby; kromě toho ta nula za tečkou má být menší než písmo označení řady, ale větší než sériové číslo.

Ze stránek prototypy.cz jsem si vypůjčil snímek karlovarského motorového vozu M 240.034, jak vypadal v roce 1969; nepředpisově vylepšená hvězda evokuje období po 21. srpnu 1968, ještě před začátkem normalizace, ale jinak nátěr i nápisy odpovídají stavu z výroby.

820034a.jpg
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » čtv 03 zář, 2026 3:20 pm

DS model s Tilligem nás zásobjí Rajkami. Ač mám 3 od Loco, neodolal jsem a zakoupil set Kotouč Štramberk.

DS píše na webu, že Loco sloužily dobře, ale tohle je jiná liga. Závěr si udělejte sami. Udělal jsem pár fotek (na denním světle) na srovnání, Loco má světlejší barvy.

Věrnost vozu neposoudím, to umí jiní. Mne zajímaly spíše odlišnosti od loco. Za mne tam nějaký posun je, některé detaily jsou jemnější. Za nejzásadnější rozdíl považuji tvar cibule, kdy Tillig dle mého názoru odpovídá více. Je však škoda dosti výrazného spoje dílů uprostřed cibule, z tohoto ohledu se mi líbí více Loco. Jsem rád, že mám obě verze a myslím si, že v jedné soupravě obstojí u sebe vozy obou výrobců.
Cibule z produkce Igry (převzaté od loco) nemám.
Přílohy
Raj3.jpg
Raj2.jpg
Raj1.jpg
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Ivan » čtv 03 zář, 2026 3:20 pm

a ještě jedna.
Přílohy
Raj4.jpg
Ivan

Příspěvekod Davca » čtv 03 zář, 2026 5:28 pm

Zdravím,
ještě že ty "Kotouče" nejsou v VI. epoše. Kdyby byly, zhatily by mi nákupní plány na další pětiletku. :-) K tomu "spoji" na cibulích - jde o skutečný stav po tvarování středního dílu výbuchem. Více zde ... https://www.parostroj.net/katalog/nv/clanky/Raj/Raj.php Toto řešení výroby cibulí bylo použito u části vozů. U jiných zase ten "spoj" není, protože se cibule vyráběly svařováním více dílů.
IGRA (LOCO) tedy podle všeho vyrábí modely s cibulemi ze svařovaných více dílů, kdežto Tillig zase s prostředním dílem cibule tvarovaným výbuchem.

No nic, na "fejsu" fy. ROCO přibylo mimo jiných i video s uvedením podzimních novinek. Model stroje 750 183-6 je již pro soupravu čtyř na jaře pořízených vozů typu Y ZSSK od TILLIGa objednán, ale na pohled potěší i Herkuly. K vozům typu Y od ROCa (ex. KUEHN) asi jen názor, že modely vozů od TILLIGa mi příjdou především kvůli řešení oken "hezčí". 8)

https://www.facebook.com/reel/2880205115683700

David
Davca

Příspěvekod Ivan » čtv 03 zář, 2026 7:06 pm

Díky za info, tenhle článek jsem nečetl . Vozy se mi líbí od obou výrobců.

Kdysi jsem měl Y od Kuehn a Tillig, Kuehn se mi líbily více. Tak uvidíme teď, ovšem si je nekoupím (prodal jsem i ty co jsem měl, nemám pro ně využití na minut)
Ivan

Příspěvekod Davca » čtv 03 zář, 2026 9:33 pm

Zdravím,
skladem u výrobce je již i kousek 335.1508 ... https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger ... 49523.html

Dejte kdyžtak vědět, jak to jezdí, svítí a případně i hraje (kdyby byl nějaký rozdíl oproti verzi DR 91.3). :)

david
Davca

Příspěvekod Ivan » pát 04 zář, 2026 5:12 am

Davca píše:Zdravím,
skladem u výrobce je již i kousek 335.1508 ... https://www.piko-shop.de/en/artikel/ger ... 49523.html

Dejte kdyžtak vědět, jak to jezdí, svítí a případně i hraje (kdyby byl nějaký rozdíl oproti verzi DR 91.3). :)

david

Vypadá pěkně, jen mne překvapila bílá držadla. Není to nesmysl?
Ivan

Příspěvekod hank » čtv 10 zář, 2026 7:16 pm

Kolmar už má skladem a začíná rozesílat další variantu manky - M 140.312, tentokrát bez hvězdy a znaku 5letky, tzn. v provedení epochy IIIa, jak jezdila do r. 1950.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod rawen » pát 11 zář, 2026 1:20 pm

hank píše:Modelbahn Union nabízí v TT laserovánky 5 objektů hlubinného uhelného dolu: Kromě těžní věže ještě strojovnu, 2 dílny a správní/sociální budovu. Čili chybí tam objekty vlastního zpracování uhlí a jeho nakládky do vagónů. Suma sumárum všech 5 modelů za 270 EUR.

Vizte zde:
https://www.modellbahnunion.com/TT-gaug ... 83&p=99557
a následující odkazy na jejich stránkách.

Hodně odvážný výrobce. Když nahraju jeho obrázky do LightBurnu, tak si to můžu vyřezat sám :)

Radek
rawen

Příspěvekod RSC » pát 11 zář, 2026 2:33 pm

Davca píše:Zdravím,

david

Mám jen českou verzi.
Jak již bylo řečeno ty bílé madla nevypadají zrovna super (za mne děsně) a navíc takto působí silnějším dojmem. Objednám si pokud to půjde černá a vyměním to. Tajně jsem doufal, že budou hnané alespoň dvě nápravy pro dlouhodobější lepší jízdní vlastnosti modelu a není tomu tak.
Celkem by mne zajímalo, zda někdo u takto řešeného pojezdu, co model najezdil opravdu hodně hodin, neřešil časem nějaký problém třeba s nevyklající se jízdou modelu díky tomuto přenosu přes ojnice na další nápravy. Zajímalo by mne to i u Kuhen páry. Jak je to s životností ojnic... Já s tím moc nenajezdím, ale kdyby to byl problém asi si i teď objednám nějaké náhradní ojnice do zásoby.
Model je celkem lehký a v digitalu, co mám já, to pro něj není nejlepší zpráva, když nejsou dokonale čisté koleje, je to dost nic moc. Až jsem super vyčistil, tak to jelo solidně. Když je vše čisté, jede hezky, zvuk je překvapivě hlasitý.
Závěrem: Hezký model, škoda toho pohonu náprav a celkové menší hmotnosti.
RSC

Příspěvekod Trainmaniak » sob 12 zář, 2026 6:17 am

V recenzi jasně píšu, že je pohon jen na poslední nápravu, zbytek přes rozvody. Tajné doufání v tomto případě bylo bezpředmětné. :) Těžko budou pro jinou verzi dělat jiný pojezd. :wink: Jen, jak jsem psal ve vláknu této lokomotivy, měl kamarád upravené sběrače proudu u běhounu.
U modelů parních strojů Piko je větší část rozvodů kovová. Z plastu je má např. Tillig nebo Arnold, ale ani u nich jsem doposud neměl problém u žádné z lokomotiv. A to jezdím po výstavách, kde to tři dny brázdí kolejiště.
Trainmaniak

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)