DISKUZE - Novinky TT 2014

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2014

Příspěvekod Hříbek » stř 12 bře, 2014 10:55 pm

No to každopádně a i ta kvalita je už bohužel někde jinde. Viz vzhledové nepřesnosti na "modelech" MTB.
Hříbek

Příspěvekod rawen » čtv 13 bře, 2014 6:25 am

Tak moc to neprehanejte. V Cine umi vyrobit temer cokoliv v jakekoliv kvalite.
Pokud vyjiskrujete formu, je vcelku jedno, kolik ma drobnych detailu - kdyz je spatny 3D model, forma to nezachrani. A naopak - existuje jen malo veci, ktere by nesly vyrobit z technickych duvodu...

Radek
rawen

Příspěvekod tomas_ » čtv 13 bře, 2014 9:19 am

Vyrobit se dá všechno ale pak se to hodně promítá do ceny formy
tomas_

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 13 bře, 2014 10:24 am

Tohdle by mohlo posloužit pro porovnání:

http://www.masinky.cz/produkt/6252-Kueh ... /index.htm

od Tilliga je cca. o 700,- dražší a to oba vyrábějí v Číně a kurz eura je na pikaču.

A to ta 141 je hladší takže relativně výrobně jednodušší.
Jeff Hopper

Příspěvekod radekkrupka » čtv 13 bře, 2014 11:36 am

Jeff Hopper píše:Tohdle by mohlo posloužit pro porovnání:

http://www.masinky.cz/produkt/6252-Kueh ... /index.htm

od Tilliga je cca. o 700,- dražší a to oba vyrábějí v Číně a kurz eura je na pikaču.

A to ta 141 je hladší takže relativně výrobně jednodušší.

Dle této logiky tedy můžeme brzy očekávat albatros, šlechtičnu nebo papouška do 6 tisíc. Je otázka, zda ho udělá Kuehn, Tillig, Roco nebo mtb 8)

Cena se samozřejmě vždy odvíjí od předpokládaného počtu prodaných kusů (mezi které se rozpočítají fixní náklady - zejména forma). Jinak by asi Tillig neváhal a za stejnou cenu frkal jeden ryze český stroj za druhým... proč to asi nedělá? Proč všichni jen přemalovávají kořistní vozy? Čili porovnání je podle mě naprosto nesmyslné.
radekkrupka

Příspěvekod nadkachna » čtv 13 bře, 2014 12:20 pm

Jeff Hopper: není to tak dávno, co se lokomotivy jako jedničková bobina prodávali coby obludné odlitky na rachotícím mosazném pojezdu pomalu za bůra a nikdo ani necekl. Uváděná cena v kontextu toho, kolik běžně modely stojí, je naprosto v normě. Pokud s tím máš problém, nemusíš si ho kupovat, stejně jako tu bardotku (fakt super důvod, že je 500 Kč dražší :D ) Holt železniční modelářství není levný koníček. A co se týče Kuehna, ano, dělá krásné kousky za méně než Tillig, ale zas je to vykoupeno dlouhými čekacími lhůtami. Mě osobně to zas tak nevadí, ale moc dobře víme, co tady kolem toho také bylo a je řečí.
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 13 bře, 2014 1:15 pm

OK. Bůro bych za to nedal - 1300,- mosaz. pojezd, 200,- epox. kastle, cca. 300,- Zběrače + 100,- barvy, obtisky, čísla - suma sumárum 2000,- . Při použití nejlevnějšího khuen pojezdu 3000,- a když jsem si to vyfrk na pojezd bobiny BTTB(ale zde nelze zcela srovnávat jízdní vlastnosti) tak do 1500,- jsem se vešel. Pokud nefotim na makro z 10 cm tak vzhledově uspokojivé(neberu v potaz rozměry - děláno na to co bylo). Mě cena 3700,- prostě přijde vysoká v porovnání s loko okolo. Třeba Piko HO čmelák, Khuen Brejlovce a td. Tilliga neuvádím -tam se zbláznili a jdou opačnou cestou do záhuby.

(fakt super důvod, že je 500 Kč dražší :D ) v čem je lepší než Brejlovec(krom toho, že zatím není konkurence) :?: :?: :?:

No necháme se překvapit jak to bude vypadat a pak budem tedy hodnotit, zda 3700,- je hodně nebo málo.
Jeff Hopper

Příspěvekod nadkachna » čtv 13 bře, 2014 1:24 pm

Bardotka MTB je lepší minimálně ve vzhledu, který je u brejlovce v porovnání s konkuencí tristní. To samozřejmě na cenu mít vliv nemusí, to že byl brejlovec prvním modelem a mohl tak nižší cenou nalákat už argumentem být může. Stejně jako to, že výrobce přehodnotil výrobní náklady. Tvůj problém je, že na to nahlížíš jako domácí bastlíř a ne jako firma, která musí živit majitele, zaměstnance, náklady na výrobu apod. Nabízí se oblíbená fráze - založ si živnost a zkus si to také...
G
TT
nadkachna

Příspěvekod mkcompTT » čtv 13 bře, 2014 4:41 pm

Jeff Hopper píše:OK. Bůro bych za to nedal - 1300,- mosaz. pojezd, 200,- epox. kastle, cca. 300,- Zběrače + 100,- barvy, obtisky, čísla - suma sumárum 2000,-

Barvy, obtisky a čísla za 100 Kč? :shock: Pokud by ten model měl snést srovnání s továrním, tak toho bude třeba víc. Třeba Surfacer. Jen jedna stříkací lahvička vyjde na 200 Kč, do pistole kolem 130 Kč a to jen Surfacer 1000, pokud budeš potřebovat i 500, tak to zdvojnásob. Barvy vyjdou podle toho, kolik budou potřeba. Jedna barva kolem 50 Kč, pokud budeš potřebovat 5 barev, jsi na 250 Kč, ředidlo dalších 150 Kč. Pokud nebude jednobarevná, budeš potřebovat maskovací pásku, cena kolem 100 Kč. Nakonec to budeš muset nalakovat, oba laky dohromady za 100 Kč, k tomu ředidlo za 150 Kč. A připočti si i část ceny pistole a kompresoru. Takže mi jen barvy a laky vyšli na 1000 Kč. No a najednou mi to vychází docela jinak. Suma sumárum 2800 Kč a stejně se to díky pojezdu tomu továrnímu nevyrovná. Takže s tím nejlevnějším Kuehn pojezdem je to 3800 Kč. No, to si to raději koupím za 3700 Kč :wink:
mkcompTT

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » čtv 13 bře, 2014 5:13 pm

barvy laky koupit musíš ,ale memůžeš zahrnout to jen do jednoho modelu stím co jsi napsal nastříkáš i 5 a více kusu ...tak ,že tak asi a hlavně bych pokud chci jen jeden model si to nechal postavit protože k vůli jednomu modelu koupit kompresor atd tak model za 10 tisíc jak vyšitý s kvalitou tak někde ...
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod czhunter » čtv 13 bře, 2014 5:37 pm

mkcompTT píše:Takže mi jen barvy a laky vyšli na 1000 Kč.

A hlavně ta zatrolená práce, že.
Ti kdo to skládají chtějí taky něco jíst, ne jen mít dobrý pocit.
Takže 200 Kč/h k tomu.

Ta správná suma k porovnání totiž není "kolik stojí materiál na stavbu", ale "za kolik mi postavíš tu lokomotivu".

3700 mi přijde Ok cena za lokomotivu, na kterou má "monopol".
Roco třeba prodává Brejlovce o 1000 a Kuehn o 400 dráž než MTB, ale to už najednou nikdo nekřičí ...
czhunter

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 13 bře, 2014 5:48 pm

Stavim pro radost. Za 200,- na hoďku bych to v klidu dělal.

Pokud kvalita předčí bastarda+ něco navíc - tak pak OK. 8)
Jeff Hopper

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 13 bře, 2014 6:13 pm

Ono stavět pro radost je jedna věc a stavět za 200,-/hod pro jiné, to by tě rychle přestalo bavit. Vím o čem mluvím-jakmile nestavíš pro sebe, tak tě práce rychle přestane bavit. Většinou tě tlačí čas a když víš, že musíš......to se pak nechce. Myslím, že stavět na kšeft je nejlepší cesta, jak tě modelaření přestane bavit, a nebo přestaneš stíhat to svoje. Samozřejmě jsou výjimky, tedy kolegové kteří se tím živí a umí to a hlavně to umí dobře a rychle, což chce kromě šikovných rukou perfektní vybavení :roll: . Ale jinak chlapci tlacháte pěkně, to zase jo. Je to jako při minulých modelech MTB-nikdo je ještě neviděl :o , ale už máme skoro vyrobených cca 10 mutací od ep.III až do ep.VIII a k tomu několik dalších modelů na stejném pojezdu. :lol: :lol: :lol:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod vorech » čtv 13 bře, 2014 9:30 pm

Tak už to tu bylo řečeno, tlacháním se kratí čas na DF :D Já bych to neřešil, někdo koupí, někdo né. Někomu není líto vrazit za loko 4000,- někdo to musí kur.a rozmyslet. Hlavně ať tady na sebe nemachrujem a nezačnem chytračit. Tady platí pouze dvě, vlastně tři pravidla.
1, pokud na to nemam, tak jdu hrát šachy
2, zkusím sám udělat nějakou mašinu a jsem tam za ty samé prachy
3, zakládám firmu a dávám to zadara, hlavně, že z toho mám radost.
Já osobně jsem rád, že vzniká elektrika, protože z dieslu potřebuju dvoje brejle CDC a kocoury. Ty zatím nejsou, tak si je musím postavit.
Elektriky, kromě Kuehna není nic v seriovce, takže držím palce a děkuji panu Báňovi, že chce vyplnit mezeru na trhu :D
epocha V, VI DCC v TT
vorech

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 13 bře, 2014 9:31 pm

To je na ukrácení čekání - nedřív rozcupuješ cenu - tu víš první, pak pohnutky co k tomu výrobce na malém trhu jako je náš vedlo. Pak všechno okolo. Pak vyplodíš pár zaručenejch hlášek ve smyslu - tak to nekupuj, zkus to vyrobit sám, přidáš k tomu něco o číňanech a půl rok a 30 stránek je v tahu. Jo a rozcupuješ nejdřív kritikou ještě fotku - proč zrovna tudle, když u nás jezdila tadle a proč tudle epochu a ČSD a ČD a nátěr a druhý půl rok a 30 stran je za tebou. Mezitím se vytvoří dva fankluby - odpůrci a příznivci, kteří se zhádají do krve. Pak se objeví hand mustr - opět další kolo. Pak vyjde model, který skoro všichni koupí, přeměří a opět vytvoří fanklub kritiků a chváličů co je dobře a co špatně. Do toho třetí kolona, že chtějí albín verzi. Prostě standartní koloběch.

Jinak výrobu modelů na kšeft mám taky za sebou. Ale v malém množství to na uživení není. A při práci a rodině je to teda vopruz.
Jeff Hopper

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)