Petr Zatrepalek píše: Tome uvědom si, kolik lidí má čas v dnešní debilně uspěchaný době vůbec pokládat nějaký koleje a najít chvíli času si zajezdit! O penězích nemluvě. Mám od tebe super mosty co jsi si namaloval a nechal vylaserovat a sám jsi mi říkal, že část těch laserovaných věcí se nepovedla (něco nedrží a vypadává, něco se neprořízlo...) Tvůj most je super model, leč kolik z nás si na tohle chce najít čas a chut si model takto navrhnout, připravit, sehnat plotr nebo laser a pak tomu navíc ještě vychytávat chyby... Proto 99% modelářů dá přednost hotový stavebnici, u který předpokládá nějaký standart kvality za cenu za kterou je nabízena. Bohužel pokud fy Šikulové udělá hodně nepopulární krok ve formě razantního zdražení o více než je inflační koeficient, navíc zatím stále nijak rozumně a hlavně oficielně nezdůvodněné, musí čekat to, že míra tolerance klientů, obvyklá pro jindy akceptovalné závady, se taky razantně změní! Mazání komentářů a absence komunikace negativním náladám pak jen nahrává!
ano, souhlasím s tím, že zdražovat není moc ideální a souhlasím i s tím, že pokud mám pokrouceno více papírů, tak to bude asi na reklamaci. To samé u mazání příspěvků. Spíš jsem si ale povzdechl nad vývojem dnešní mentality většiny modelářů a přijde mi, že se začínáme podobat hodně těch němcům, kteří kupují skoro hotové věci a jen to sestavují jako nějaké puzzle. Spousta německých kolejišť má stejné domečky, stejnou trávu, stejné perony, stejné vagony. To už podle mne moc modelařina není. A s tou uspěchanou dobou tolik nesouhlasím. Vždyť třeba brejlovci a hlavně tovární zamračené (myslím HO,protože to je moje velikost) tu nejsou na trhu tak dávno. Před tímto si spousta modelářů udělala svoji mašinku, někteří jen nastříkali číže, někteří tomu dodělávali leptané doplňky a někteří to dělali skoro celé od základu a jak jim to všichni hltali. Dneska nad tím většina ohrne nos a hledá chyby na úhlech kastle atd. Přiznám se, že i já, ale beru to s nadhledem a modely bez řečí kupuji. To samé je s domečky. A ohledně financích v dnešní době? Ano, doba je zlá a peníze nejsou, ale nemusím mít přeci deset brejlovců z katalogu ale místo toho jich jen pět, ale s každým si troch pohrát. (dobarvit proužku, dodělat čísla podle skutečných předloh, patinovat, dosadit leptané doplňky atd) To je přeci rozdíl mezi sběratelem a modelářem. A jak píšeš ohledně toho mostu.(mimochodem to je dítě Tomáše Samohýla, já to jen stavím v HO, on v TT). Můj pocit je, že více modelářů se v dnešní době sklání k modulům než ke kolejištím. A to je přeci ideální příležitost si udělat pěkný kousek krajiny s něčím výjimečným, s něčím, na co budou všichni na setkáních čumět jako puk. Byl jsem v poslední době hostem na dvou setkání modulů a vždy většinu očí poutali výseky s něčím mimořádným, něčím co není v katalogu. A přitom mi přijde, že to není vůbec složité. Ty mosty zvládne podle mne kdokoliv od 15 let. Slyšel jsem spoustu nářků, že se nedělá nic "českého", "detailně zpracovaného" ale když se tu něco objeví, tak o to nakonec není vůbec zájem, protože to nikdo nechce dělat. Překvapil mne třeba minimální zájem o albíny a když to tak vezmu, tak ty mosty jste nakonec koupili jen vy s kolegou a ta cena mi přijde spíše nákladová.
A otázka času??? Kdyby tu spousta žvaňilů a chytráků neseděla na diskusi, tak mají modelů na rozdávání. Než jsem napsal tenhle příspěvek, tak bych měl most v hrubé stavbě složený, takže v tomhle to určitě nebude.