Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka
Radek Strnad píše:To já vím,že se tak stavěly.Ale ten můj chudák má jen jeden oblouk,trať pod ním nevede v ose oblouku,ale ze šikma a ten oblouk je přeci jen dost malého poloměru.Pěkný kamenný most v oblouku je mezi Kolínem a Ratboří,tuším je i do kopce.U příhradové konstrukce je to problém ve skutečnosti a v přepočtu do měřítka,aby se na to dalo dívat je to téměř nerealizovatelné.Jedině jak psali kolegové několik rovných segmentů na pilířích.Ale i ty pilíře by neměly obdélníkový průřez,ale byl by to asi lichoběžník nebo nepravidelný pětiúhelník.Nevím co by na to řekl statik.
radekkrupka píše:Radek Strnad píše:To já vím,že se tak stavěly.Ale ten můj chudák má jen jeden oblouk,trať pod ním nevede v ose oblouku,ale ze šikma a ten oblouk je přeci jen dost malého poloměru.Pěkný kamenný most v oblouku je mezi Kolínem a Ratboří,tuším je i do kopce.U příhradové konstrukce je to problém ve skutečnosti a v přepočtu do měřítka,aby se na to dalo dívat je to téměř nerealizovatelné.Jedině jak psali kolegové několik rovných segmentů na pilířích.Ale i ty pilíře by neměly obdélníkový průřez,ale byl by to asi lichoběžník nebo nepravidelný pětiúhelník.Nevím co by na to řekl statik.
Je to přesně naopak - pilíře by měly být co nejkolmější, šikmé pilíře jsou blbost (teď mě zase někdo chytne za slovo že takový most existuje)
Jinak takový most je vcelku v pořádku. Není to oblouk, je to klenba. Velmi často bývá právě pouze jedna. Pokud ti šikmo mezi pilíři projde průjezdný profil, nemáš co řešit, je to v cajku
j p píše:Radek ovsem nepise nic o kolmosti nebo sikmosti piliru, ale o jejich prurezu (pri pohledu odshora). Mel by to byt nepravidelny petiuhelnik, vetsinou symetricky pokud maji byt obe strany prihradove konstrukce totozne. Takove pilire maji kamenne mosty. Nebo muze byt prurez obdelnikovy a na kazde strane mostu bude mit prihradova konstrukce jinou delku.
U prihradove konstrukce neni az tak strasny problem tu obloukovou konstrukci vypocitat (kdyz to dokazali i Francouzi v dobe, kdy vrcholem vypocetni techniky bylo logaritmicke pravitko), ale spise zaplatit to. Prime segmenty budou vyrazne lacinejsi.
Zpět na Velikost TT (komunita TT)
Uživatelé procházející toto fórum: Zlámalík a 2 návštevníků