Obloukový most

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Obloukový most

Příspěvekod Radek Strnad » pon 17 led, 2011 4:17 pm

To já vím,že se tak stavěly.Ale ten můj chudák má jen jeden oblouk,trať pod ním nevede v ose oblouku,ale ze šikma a ten oblouk je přeci jen dost malého poloměru.Pěkný kamenný most v oblouku je mezi Kolínem a Ratboří,tuším je i do kopce.U příhradové konstrukce je to problém ve skutečnosti a v přepočtu do měřítka,aby se na to dalo dívat je to téměř nerealizovatelné.Jedině jak psali kolegové několik rovných segmentů na pilířích.Ale i ty pilíře by neměly obdélníkový průřez,ale byl by to asi lichoběžník nebo nepravidelný pětiúhelník.Nevím co by na to řekl statik.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod radekkrupka » pon 17 led, 2011 4:21 pm

Radek Strnad píše:To já vím,že se tak stavěly.Ale ten můj chudák má jen jeden oblouk,trať pod ním nevede v ose oblouku,ale ze šikma a ten oblouk je přeci jen dost malého poloměru.Pěkný kamenný most v oblouku je mezi Kolínem a Ratboří,tuším je i do kopce.U příhradové konstrukce je to problém ve skutečnosti a v přepočtu do měřítka,aby se na to dalo dívat je to téměř nerealizovatelné.Jedině jak psali kolegové několik rovných segmentů na pilířích.Ale i ty pilíře by neměly obdélníkový průřez,ale byl by to asi lichoběžník nebo nepravidelný pětiúhelník.Nevím co by na to řekl statik.

Je to přesně naopak - pilíře by měly být co nejkolmější, šikmé pilíře jsou blbost (teď mě zase někdo chytne za slovo že takový most existuje :))

Jinak takový most je vcelku v pořádku. Není to oblouk, je to klenba. Velmi často bývá právě pouze jedna. Pokud ti šikmo mezi pilíři projde průjezdný profil, nemáš co řešit, je to v cajku :)
radekkrupka

Příspěvekod j p » pon 17 led, 2011 8:34 pm

radekkrupka píše:
Radek Strnad píše:To já vím,že se tak stavěly.Ale ten můj chudák má jen jeden oblouk,trať pod ním nevede v ose oblouku,ale ze šikma a ten oblouk je přeci jen dost malého poloměru.Pěkný kamenný most v oblouku je mezi Kolínem a Ratboří,tuším je i do kopce.U příhradové konstrukce je to problém ve skutečnosti a v přepočtu do měřítka,aby se na to dalo dívat je to téměř nerealizovatelné.Jedině jak psali kolegové několik rovných segmentů na pilířích.Ale i ty pilíře by neměly obdélníkový průřez,ale byl by to asi lichoběžník nebo nepravidelný pětiúhelník.Nevím co by na to řekl statik.

Je to přesně naopak - pilíře by měly být co nejkolmější, šikmé pilíře jsou blbost (teď mě zase někdo chytne za slovo že takový most existuje :))

Jinak takový most je vcelku v pořádku. Není to oblouk, je to klenba. Velmi často bývá právě pouze jedna. Pokud ti šikmo mezi pilíři projde průjezdný profil, nemáš co řešit, je to v cajku :)

Radek ovsem nepise nic o kolmosti nebo sikmosti piliru, ale o jejich prurezu (pri pohledu odshora). Mel by to byt nepravidelny petiuhelnik, vetsinou symetricky pokud maji byt obe strany prihradove konstrukce totozne. Takove pilire maji kamenne mosty. Nebo muze byt prurez obdelnikovy a na kazde strane mostu bude mit prihradova konstrukce jinou delku.
U prihradove konstrukce neni az tak strasny problem tu obloukovou konstrukci vypocitat (kdyz to dokazali i Francouzi v dobe, kdy vrcholem vypocetni techniky bylo logaritmicke pravitko), ale spise zaplatit to. Prime segmenty budou vyrazne lacinejsi.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod radekkrupka » úte 18 led, 2011 8:47 am

j p píše:Radek ovsem nepise nic o kolmosti nebo sikmosti piliru, ale o jejich prurezu (pri pohledu odshora). Mel by to byt nepravidelny petiuhelnik, vetsinou symetricky pokud maji byt obe strany prihradove konstrukce totozne. Takove pilire maji kamenne mosty. Nebo muze byt prurez obdelnikovy a na kazde strane mostu bude mit prihradova konstrukce jinou delku.
U prihradove konstrukce neni az tak strasny problem tu obloukovou konstrukci vypocitat (kdyz to dokazali i Francouzi v dobe, kdy vrcholem vypocetni techniky bylo logaritmicke pravitko), ale spise zaplatit to. Prime segmenty budou vyrazne lacinejsi.

Kolmostí podpěr se rozumí, jaký úhel svírá jejich půdorys s osou koleje (nějak jsem si neuvědomil dvojznačnost, je to holt profesionální deformace). To druhé je svislost, což jsi asi myslel ty? Jinak máš pravdu co se týká těch příhrad.

Obecně se pilíře se u mostů v oblouku dělají buď obdélníkové (a pak je mostovka na jedné straně delší), nebo jsou lichoběžníkové a jednotlivá pole mostovky jsou souměrná. Záleží jak kdy, často podle toho jak jsou pole dlouhá a jak jsou pilíře vysoké. Vždy rozhoduje ekonomičnost.

Pozn: Příhrada "do zatáčky" spočítat samozřejmě jde, není to otázka možností výpočetní techniky. Zatížení železničních mostů je ale jedno z největších, čili by ses dostal často do zcela zcestných a mohutných konstrukcí, které už by most připomínaly jen vzdáleně. A ta cena :)
radekkrupka

Příspěvekod Radek Strnad » úte 18 led, 2011 4:56 pm

Přesně tak,jde o průřez.Pokud budou jednotlivé segmenty tvořit oblouk,vychází pilíř v řezu jako nepravidelný pětiúhelník.Jinak u oblouku by ocel.konstrukce přesahovala profil pilíře.Ve skutečnosti by to nebylo markantní,ale v modelu by to vidět bylo.Ještě mě napadá něco jako zaoblený pilíř,ale to nevím,jestli lze dle zákonů statiky použít.Myslím,že zacházíme moc do podrobností.Pokud lze,tak dodržet všechny zákonitosti a pokud to nejde,tak ať je to co nejméně nápadné.Prostě kompromis.
KYKLOP68
Radek Strnad

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)