Ozvučení TT- dieselové lokomotivy T334 /Tillig 04618

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Ozvučení analogových modelů v TT

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 led, 2026 9:19 am

Ivan píše:
hank píše:Já se k tomuto dotazu přidám a dovolím si ho rozšířit:
Dá se rozumně ozvučit analogový model?
Je k tomu potřeba pulsní zdroj trakce?
Jestli to jde, s jakou cenou - HW, SW, práce - bych asi měl počítat, kdybych si to chtěl nechat udělat na zakázku do stávajícího modelu? Mám tu prozatím následující kandidáty: 810 a 820 od MTB.

Jak to myslíš hanku? Že bys jezdil na analogových kolejích? Jak bys zvuk ovládal?
Standardní ozvučení ti udělá každý slušný prodejce. Pořízení jednoduché centrály a setu je s nadsázkou za cenu jednoho zvukového dekodéru.

No většina dekodérů (zvukových) umí zvučit "tak nějak" i v analogu - prostě vrčí podle toho, kolik tam pustíš šťávy.
Jen je na to právě dobrý analogový zdroj, s pulsníma se to nechovalo vždy dobře.
Dál jsem to netestoval, určitě tady ale jsou lidi, co to používají.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Re: Ozvučení TT- dieselové lokomotivy T334 /Tillig 04618

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 led, 2026 9:39 am

Ivan píše:

Jak to myslíš hanku? Že bys jezdil na analogových kolejích? Jak bys zvuk ovládal?

Mám za to, že většina dekodérů (zvukových) umí zvučit "tak nějak" i v analogu - prostě vrčí podle toho, kolik tam pustíš šťávy.
Jen je na to právě dobrý klasický analogový zdroj, s pulsníma ovladačema se to nechovalo vždy dobře.
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 led, 2026 10:38 am

Ivan píše:

Mám za to, že většina dekodérů (zvukových) umí zvučit "tak nějak" i v analogu - prostě vrčí podle toho, kolik tam pustíš šťávy.
Jen je na to právě dobrý klasický analogový zdroj, s pulsníma ovladačema se to nechovalo vždy dobře.
Zlámalík

Příspěvekod Radek Strnad » sob 17 led, 2026 10:47 am

Ivan píše:
skipper píše:Je vůbec možné dodatečně ozvučit TT - Dieselovou lokomotivu T334 (Rosnička) / TILLIG 04618? Dokázal by někdo realizovat tuto zakázku?
Předem děkuji za odpověď

Na stávajícím pojezdu trochu pochybuji, ale jak říká Zlamalík, co je to nejde? Ten ozvučil i MP22.
S novým a coreless menším motorem si to umím představit.

Ale já ozvučenou Rosničku mám hromadu let a kromě zvuku má i osvětlení, power pack a digitální spřáhlo. Jezdím s ní mnoho let na kolejišti bez problémů. Starý power pack jsem vloni vyměnil za STACO1. Jízda je ještě spolehlivější a lépe se to programuje, protože STACO1 narozdíl od soustavy tantalů neruší dekodér při programování. A samozřejmě sem dával i odkaz na mé rajče s návodem, jak na to. Není to zase tak složité. Tohle téma zde již je drahná léta, tak proč zakládáte další se stejným zaměřením??? Bylo by dobré, než vznesu dotaz, podívat se, jestli někdo problematiku, na kterou se chci zeptat již neřešil. Prosím admina ať tohle celé zmaže nebo přehodí do starého vlákna nebo se v tom za chvíli nikdo nevyzná.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Radek Strnad » sob 17 led, 2026 11:11 am

S dekodérem MS by to ozvučení mělo být jednodušší, protože by se mohla využít patice NEM. Podle mně by se tam měl dekodér vejít, pokud by se patice trošku zařízla a zároveň zkrátily nožky dekodéru. Doma mám bohužel tento dekodér jenom s drátky, ale jak to tak proměřuji, mohlo by to vyjít. A při použití STACO by se nemuselo vyřezávat závaží pro umístění tantalů, ale vyvrtal bych v něm dva otvory pro kapacitory(nebo jak se to nazývá). U dekodéru MS501 je, jak koukám na stránkách Zimo psáno STACO4(netuším jaký je rozdíl mezi STACO1 a 4, kromě napětí 2,7V/3V...???). U 4 vidím jenom dva kapacitory. Takže viděl bych to tak, že dekodér by byl v patici, reproduktor v boudě(mohl by mít větší ozvučnici a DPS pro STACO by bylo vedle repro v boudě, přičemž dva kapacitory by byly nasunuty v závaží(větším). Teď ještě aby to někdo vyzkoušel.
Naposledy upravil Radek Strnad dne ned 18 led, 2026 8:36 am, celkově upraveno 1
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod skipper » sob 17 led, 2026 2:41 pm

Standardní ozvučení ti udělá každý slušný prodejce. Pořízení jednoduché centrály a setu je s nadsázkou za cenu jednoho zvukového dekodéru.[/quote]

Prodejce sice ozvučení dodělává na zakázzku, ale ne pro T334, protože moc malá, sice to asi půjde jak uvádí někteří diskutující ale je to složité. Protos e ptám zda by někdo takovou zakázku vzal a počítám s tím že to bude drahé
skipper

Příspěvekod skipper » sob 17 led, 2026 2:41 pm

Standardní ozvučení ti udělá každý slušný prodejce. Pořízení jednoduché centrály a setu je s nadsázkou za cenu jednoho zvukového dekodéru.[/quote]

Prodejce sice ozvučení dodělává na zakázzku, ale ne pro T334, protože moc malá, sice to asi půjde jak uvádí někteří diskutující ale je to složité. Protos e ptám zda by někdo takovou zakázku vzal a počítám s tím že to bude drahé
skipper

Příspěvekod Radek Strnad » sob 17 led, 2026 3:36 pm

Stanin píše:Mám tam MS500. Repro jsem dal do kabiny a ještě se chystám na power pack (STACO 3B), protože to jezdí strašně.

Tahle mašina ti se zvukem bez packu jezdit spolehlivě nebude. Ještě zkontroluj, jestli všechny kola vodí napětí ve všech(i krajních) polohách. Když jsem ji ozvučoval(viz hankův odkaz na moje rajče), tak ještě nebyly k dispozici menší dekodéry řady MS. Taky je dobré vyměnit středové dvojkolí za celokovové.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 led, 2026 8:37 pm

Ivan píše:

Standardní ozvučení ti udělá každý slušný prodejce. Pořízení jednoduché centrály a setu je s nadsázkou za cenu jednoho zvukového dekodéru.

No většina dekodérů (zvukových) umí zvučit "tak nějak" i v analogu - prostě vrčí podle toho, kolik tam pustíš šťávy.
Jen je na to právě dobrý analogový zdroj, s pulsníma se to nechovalo vždy dobře.
Dál jsem to netestoval (jen kdysi před deseti lety), určitě tady ale jsou lidi, co to používají.
Zlámalík

Příspěvekod rawen » ned 18 led, 2026 6:43 am

Tak z pulzů udělá analog jednoduchý RC integrátor, ne?

Radek
rawen

Příspěvekod Zlámalík » ned 18 led, 2026 8:17 am

No to jo - ale musíš jej udělat mimo motorový obvod, jinak zas přijdeš o výhodu pulsního řízení pro motor. Tedy - použít dekodér, pro něj pulsy vyhladit, ale motor na něj nezapojovat.
Ale asi záleží na frekvenci pulsů a typu dekodéru - jak píšu, dál, než "ano, nějak to funguje" jsem to nezkoušel, nebyl důvod.
Zlámalík

Příspěvekod romino » ned 18 led, 2026 12:55 pm

Stanin píše:Mám tam MS500. Repro jsem dal do kabiny a ještě se chystám na power pack (STACO 3B), protože to jezdí strašně.

Odporucil by som radsej 3A. Ma mensie kondenzatory, takze sa lahsie zabuduju do malej masiny. Sice kapacita bude mensia, ale stale postacujuca. Hlavny dovod ale bude, ze sa rychlejsie nabiju, aby STACO vobec malo moznost fungovat. Velke sa buduneporovnatelne dlhsie nabijat.
romino

Příspěvekod Davca » ned 18 led, 2026 5:36 pm

Zdravím,
dekodér sice nezvukový (čekání na jinou DPS), ale dva menší kondenzátory 0,3 F v sadě "STACO 3A" bohatě stačí ... https://www.rajce.idnes.cz/davcca/album ... cka-tillig
Uživit by pak měly i verzi zvukovou s osvětlením. Mi osobně postačí, když stroj za jízdy "přežívá" výpadky napájení alespoň do tří sekund.

David
Davca

Příspěvekod Ivan » ned 18 led, 2026 6:26 pm

Radku, omlouvám se, úplně jsem zapomněl na tvoje ozvučení. Kdysi jsem viděl fotky/ příspěvky, hlava ale zapomněla a usoudila, že mylně, že to moc nejde. Každopádně jednoduché to není.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)