ČSD 455.2 - fotky, podklady, stavba (hlavní téma, vše sem)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: ČSD 455.2 - fotky, podklady, stavba (hlavní téma, vše se

Příspěvekod hank » čtv 14 bře, 2024 8:11 am

Píďalka 3: Je známo víc o té fotce? Místo a čas pořízení, domovská služebna lokomotivy?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Davca » čtv 14 bře, 2024 8:04 pm

hank píše:Píďalka 3: Je známo víc o té fotce? Místo a čas pořízení, domovská služebna lokomotivy?

Zdravím,
příjde mi to jako kousek 455 203. Možná by to mohl být snímek z vlečky NH (dnes zřejmě umírající "LIBERTY") v Ostravě. Zde odkaz, ale nezobrazují se mi v něm fotografie ... https://spz.logout.cz/vozidla/nh/nh.html

David
Davca

Příspěvekod Píďalka » stř 12 úno, 2025 4:41 pm

Ano je to ona 455.203 v Ostravě sloužila krátce při stavbě a spouštění provozu NHKG. Víc info nemám, děda umřel příliš brzy...

Přikládám ještě výsledek pokusu o stavbu.
Pochvalte mu to :-). Sice s mou mluvící radící asistencí, nicméně v TT zcela sám staví modely můj devítiletý syn. Strašná škoda že blízko nás není nějaký modelářský koužek...
Jsem moc rád, že ho to baví víc než mobilní telefon. Myslím, že jste poznali přestavbu staré BR86 z dílen BTTB.

IMG_4634.jpg

IMG_4590.jpg

IMG_4541.jpg
Píďalka

Příspěvekod hank » stř 12 úno, 2025 4:52 pm

Paráda. Řekl bych, že ta demontáž ohřívače průtokové vody a dosazení vypouklých dýmničních dveří vzhledu lok. více než prospěly; a podle té fotky to vypadá jako čistá práce... Junior zaslouží pochvalu. :)

Jenom jednu malou připomínku: I když se kotle v těch dobách ještě poctivě leštily pucvólem a fasovaným hovězím lojem, tak dýmnice včetně dýmničních dveří se z pochopitelných nechávaly matné. A tyčoví vnějšího rozvodu se nechávalo v barvě kovu, případně když měly některé jeho části vybrání, tak se natíralo jenom to vybrání.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod martin-tt » čtv 13 úno, 2025 11:42 am

Jsi skvělí klučino, jako bych viděl sám sebe za mlada. Jen tak dál.
martin-tt

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 13 úno, 2025 12:08 pm

Je to pěkné. Šikovný klouček. To tyčoví lehce opraví smáznutím barvy uchošťouchem namočeným do příslušného ředidla. Pokud s ní jezdí, stejně se to na některých místech časem pohybem odře. Ta dýmnice se mu fakt povedla. Sám jsem tento úkon dělal několikrát a takhle čistě se mi to povedlo asi napotřetí. Když je tak šikovný, dá se tam vylepšit i osvětlení a pasují tam i některé lepší motory(pokud už tam není hranatý Tillig). Ta moje první stará přestavba je stále ještě u mně na Rajčeti kyklop68.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Píďalka » pát 14 úno, 2025 1:42 pm

Moc díky všem, synek má díky tomu rozhodně ještě větší motivaci. Díky Hankovi za cenné rady jak model dál vylepšit. Já tomu bohužel rozumím jenom okrajově, v praxi jsem zvukař. Základ v TT podědil po smrti mého dědy. Bobinu a 9 Falsů + nějaké koleje, dvě Rosničky... Jako první mě donutil koupit 3D tiskárnu FDM a začalo se. Umím trochu kreslit v CAD. Je až neuvěřitelné jak moc mu polytechnická výchova prospívá. Pochválili ho i ve škole. Díky moc za toto forum, plné rad a fotografií jak se co dělá. Můžu ho i přes nízký věk celkem spolehlivě navést ku výsledku i když jsem celkem mimo obor. Hodně toho i zkazil, nicméně teď zápasí s leptem Shinkanzenu v N-ku no, ehm asi nakonec to dá, ale má před sebou dlouhou cestu :-). Tamiya stříkací pistole mu celkem jde. Hodně o stříkání jsme vyčetli na stránkách od Mnitky. Kolejiště ho moc nebaví, spíš chce stavět vozidla. Tak máme jen malé, víceméně zkušební.

Kdo by chtěl, tak tady prodávají skvělou stavebnici kterou zvládne i kluk jeho věku. Veronika 41 byla jeho první :-). Je potřeba k tomu dokoupit zvlášť dvojkolí, spřáhla a ložiska Peho... Pak je schopná i jízdy po U-čkách i přes výměny BTTB... Trochu zápasil s dvojkolími. Použily se 8,3mm a okolky jdou trochu přes sebe. Jízdě to však nevadí ani v prudkém oblouku. Jen to trochu blbě vypadá a kdyby se použily 8 mm tak je to OK. Chybí taky uchycení spřáhla, ale jde to snadno vyřešit... Firma je spolehlivá. Jen to chvilku trvá, protože nedrží zboží skladem...

https://www.eshop3dtisknaklic.cz/pojizd ... -veronika/

Ještě jednou díky.

Ještě přidám to co jsem vytáhl z atlasu lokomotiv ať je to tu kompletní...
IMG_4932.jpg

IMG_4933.jpg

IMG_4934.jpg
Píďalka

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)