Pojezd pro MUV 69

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Pojezd pro MUV 69

Příspěvekod Zlámalík » úte 31 pro, 2024 4:58 pm

LED s drátky jsem našel i u Viktora Pohořelého: https://pojezdy.eu/cs/667-led-smd-s-dratky
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Bela1 » úte 31 pro, 2024 6:14 pm

Ahoj, dík za připomínky.
fulda píše:Hele, nic proti tvému řešení, ale je takové divné, jak svítí nahoru a ještě v tak velkém měřítku. I v eNku se dávají ledky co svítí dopředu. Nevím, jesli se budeš nějak pokoušet to rozvádět světlovodama, ale já bych ti celkem radil tomu věnovat trochu pozornosti a udělat to pořádně. Třeba pomocí dvou plošňáků, nebo na drátkách jako je v tom eNku.

Co je to pořádně? Já tam chci mít 8 maket svítidel. Na fotce z N-ka jsou 2 svítidla (možná jsou dvoubarevná). Velikost N proti TT je 9/12, tj. 0,75. Takže "pořádně" by tam mělo být alespoň 4 svítidla (2 vpředu a 2 vzadu), ale radši 6 (4 vpředu a 2 vzadu).
Přikládám fotku, kde jsem použil světlovody.
MUV4.jpg
MUV4.jpg (7.23 KiB) Zobrazeno 2236 krát

Máš pocit, že to nesvítí dopředu?
Už taky musím používat hodinářskou lupu. Ten plošňák má 18x16 mm. Jak jsem psal někde předtím potřeboval bych 16 drátků. Ty by se asi protáhly zvenku a pájely by se uvnitř prostoru 18x16 mm. Někam se taky musí dát omezovací odpory.
Tak abych to mohl pájet uvnitř, tak počítám volný konec v kabině nejméně 10, spíše 15-20 mm. To mi připadá jako masakr.
Spíše by se mi líbily dva plošňáky ve tvaru U svisle vpředu a vzadu kabiny a nějak zatmelit otvory. Plošňáky by mohly nést i odpory. Pochopitelně se MUVce mění barva světla podle směru.
Bela1

Příspěvekod fulda » úte 31 pro, 2024 9:43 pm

Ono záleží na tom, jakou technologii ovládáš. Pro mne je velmi dostupné si udělat plošňák tloušťky 0,6mm s nějakým přesným frézováním, takže si klidně složím celkem komplikovaný tvar. Na druhou stranu práce se světlovodem je pro mne komplikovaná, umím jen ohnout chlupy z blikavého ježka a to je málo.

P.S. 8 světel na střeše není dogma. Najdeš si spoustu variant kabiny a světel.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Bela1 » pon 20 led, 2025 7:47 am

Ahoj.
fulda píše:P.S. 8 světel na střeše není dogma. Najdeš si spoustu variant kabiny a světel.

Je to pravda, 8 svítidel není dogma, ale je to výzva. Snažil jsem se, aby alespoň z dálky to tak vypadalo.

Na fotkách je vidět, jak to vypadá ve dne, v noci směr dopředu a směr dozadu.
MUV5.jpg

MUV6.jpg

MUV7.jpg

Světlo jsem rozvedl od LED světlovody.
Takže MUV69 už je hotová.
Bela1

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)