Velká prosba - oprava, úprava loco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Velká prosba - oprava, úprava loco

Příspěvekod Atkins » pon 28 pro, 2009 8:16 pm

Dobrý večer, rád bych tímto moc poprosil některého ze zkušených modelářů:
Zakoupil jsem v aukci lokomotivu Fleischmann 427 0501 a zjistil jsem nemilou věc - loco má motor v tendru ale zběrače napájení pouze v lokomotivě a drátky přivedeno k motorku v tendru, důsledkem je, že loco špatně jezdí přes výměny. Sám nejsem schopen poznat, zda je elektrické zapojení původní, nebo zda již bylo někým "opravováno". Rád bych tedy poprosil některého z Vás zkušených o úpravu - sbírání napájení v tendru, nejlépe v Praze, či okolí, rozumnou cenu respektuji a děkuji za případné nabídky.
Žabí tlama je moje velká láska :D
Atkins

Re: Velká prosba - oprava, úprava loco

Příspěvekod michal_n_cz » stř 06 led, 2010 11:30 am

Atkins píše:Dobrý večer, rád bych tímto moc poprosil některého ze zkušených modelářů:
Zakoupil jsem v aukci lokomotivu Fleischmann 427 0501 a zjistil jsem nemilou věc - loco má motor v tendru ale zběrače napájení pouze v lokomotivě a drátky přivedeno k motorku v tendru, důsledkem je, že loco špatně jezdí přes výměny. Sám nejsem schopen poznat, zda je elektrické zapojení původní, nebo zda již bylo někým "opravováno". Rád bych tedy poprosil některého z Vás zkušených o úpravu - sbírání napájení v tendru, nejlépe v Praze, či okolí, rozumnou cenu respektuji a děkuji za případné nabídky.

Upřesni prosím jaké máš provedení lokomotivy - BR55 dělá Fleischmann hrozně dlouho a pravděpodobně se to mechanicky liší. To že sbírá hlavně lokomotiva je v pořádku. U novějšího provedení je to originál tak, že v tendru sbírají na levé straně všechny kola přes rám a vpravo jen poslední náprava + lokomotiva sbírá obě strany všemi koly takovími sběrači z vnitřní strany okolků co nejsou prakticky vidět - problém může způsobit např. špína na těch vnitřních hranách okolků, případně je potřeba malinko napružit sběrače -
Nějak tuším, že ale máš tu starší (20-25 let starou verzi - aukci jsem asi na netu viděl) takže tam to může bý malinko jinak - dej sem fotku ze spodu a pokusím se ti na dálku nějak pomoci.
Michal N.
michal_n_cz

Re: Velká prosba - oprava, úprava loco

Příspěvekod michal_n_cz » stř 06 led, 2010 12:11 pm

Ještě pro představu jak to je originál v novější verzi. Vyčištění sběračů by mělo jít udělat i bez demontáže. Pokud je to hodně špinavé tak rozebrat, stejně jako pro napružení sběračů. Upozorňuji, že je třeba dát pozor aby nedošlo k poškození rozvodů, opatrně, nic nědělat velkou silou. Já jsem to rozdělával kvůli digitalizaci, což by primárně nebylo potřeba, ale vyskytla se tam drobná záludnost. Když jsem chtěl použít spoj k žárovce co je na DPS (nechtělo se mi tam tahat zbytečně drát, dyž je to na DPS je spoj k diprozici), tak v určité krajní poloze se jeden sběrač občas dotkl příliš velké kapky cínu u vývodu žárovky. Toto v analogu vůbec nevadilo, protože to je spojeno jinde natvrdo, ale pro digitalizaci to znamenalo krátké spojení výstupu dekodéru pro osvětlení s koly. Odhalil jsem to na progr. koleji když při programování lokomotiva někdy problikla.
Michal N.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
michal_n_cz

Příspěvekod Atkins » čtv 07 led, 2010 9:02 am

Ahoj, moc díky za odpověď, podle všeho je to starší verze, sbírání u loco je v pořádku, problém je v tom tendru, za chvíli pošlu foto.
O.K. Opatrně jsme rozebrali...strana okolků s ozubenými koly je vodivá s rámem.
Obrázek
EDIT:
Z Tvého obrázku jsem zjistil, že mi zcela chybí tato část:
Obrázek
Také vodiče od loko jsou výrazně "tlustší", zdá se, že už s ní bylo manipulováno.
Atkins

Příspěvekod michal_n_cz » sob 09 led, 2010 12:18 am

Atkins píše:Ahoj, moc díky za odpověď, podle všeho je to starší verze, sbírání u loco je v pořádku, problém je v tom tendru...
Také vodiče od loko jsou výrazně "tlustší", zdá se, že už s ní bylo manipulováno.

Těžko říci, ale zdá mse mi to na první pohled v pořádku. To že tam není ten málý plošňák by na to nemělo mít vliv a i s fotky je vidět, že lokomotiva je staršího provedení, součástky jsou odlišné, ale princip je stejný. To že jsou drátky tenčí nebo silnější nemá vliv. V tom novém musí být tenčí, jelikož jsou protaženy tou kulisou a vůbec nejsou vidět. Viděl bych to na to na pečlivé vyčištění - kolečka pojezdová plocha a vnitřní strana okolků + sběrače. Opatrně do špičky pinzety kus hadříku namočený např v lihu a vyhnout je všemu co je natřeno aby nešla doulů i barva z rámu a s koleček Co je asi modifikováno, moc to není vidět - rám je asi stříknutý místy dodatečně na černo.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Atkins » sob 09 led, 2010 8:08 am

Moc díky za odpověď ale tak nějak stále nevím, co s tím tendrem, nevím jakým a pokud možno snadným způsobem spojit okolek s kontaktem motorku. Přeji mnoho zdaru
Atkins

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)